Vinoraitaan neulottu pinta sopii hyvin huiveihin, ja sillä onnistuvat myös suositut kolmiohuivit. Kappale saa muotonsa levennyksin ja kavennuksin.

Vinoraitojen neulominen sileään neuleeseen

Tässä ohjeessa kappaleen reunoihin tehdään kaksi silmukkaa ainaoikeaa, ettei reuna rullaa. Kappaleesta tulee suorakulmion muotoinen.

Jos kappaleesta halutaan kolmion muotoinen, neulotaan vain vaiheet 1 ja 2. Kun kapppale on halutun korkuinen, silmukat päätellään kerralla.

1. Neulominen aloitetaan luomalla kolme silmukkaa, josta saa hyvän alun levennyksille. Jotta aloituskulmasta tulee suorakulmainen, lisäykset tehdään molemmissa reunoissa. Ne tulevat silloin aina joka toiselle kerrokselle. Silmukat lisätään oikealla puolella langankierrolla, joka nurjalla neulotaan kiertäen oikein. Lisäys on hyvä tehdä ennen reunimmaista silmukkaa.

2. Silmukoita lisätään niin kauan, että kappaleen leveys on haluttu. Sitten toisessa reunassa aloitetaan kaventaminen ja toisessa jatketaan leventämistä. Kavennus tehdään, kun kolme reunimmaista silmukkaa on jäljellä neulomalla kaksi silmukkaa yhteen. Silmukka neulotaan nurjalla puolella oikein. Lisäys tehdään kuten edellä langankierrolla, joka neulotaan seuraavalla kerroksella kiertäen oikein.

3. Kun kappale on halutun korkuinen, molemmissa reunoissa aloitetaan kaventaminen kuten edellä eli neulotaan oikean puolen kerroksella kaksi silmukkaa yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Silmukka neulotaan nurjalla oikein.

4. Lopuksi kappale muotoillaan höyryttämällä.

Lanka on Novita Cotton Soft Color.

Eräänä päivänä Anne Seppänen päätti: on vihdoin oikea hetki perustaa käsityöyritys ja alkaa neuloa aamusta iltaan. Nyt Anne kertoo, kuinka kaikki kävi.

”Alle kouluikäisenä se alkoi, neulomishöperyyteni. Äiti, kummitäti ja mummo istuivat usein kutimet kädessä, joten minäkin halusin oppia.

Kivointa ja ihmeellisintä oli, kun syntyi valmista: pätkä kaulahuivia tai nuken peittoa.

Mutta jos joku olisi silloin kertonut, kuinka paljon viisikymppisenä neulon ja että saan heiluttaa puikkoja työkseni, olisin vain kikatellut.

Elämä vei niin sanotusti järkevimmille urille, vuodet kuluivat ja lapset syntyivät. Neuloin iltaisin, kun he nukkuivat, mutta se oli sellaista tolkun hommaa, kohtuullista.”

Ei minnekään ilman neuletta

”Viisi vuotta sitten tein jotakin radikaalia: perustin käsityöyrityksen. Yhtäkkiä vain tajusin, että nyt on oikea aika. Lapset olivat lentäneet pesästä, joten minun ei tarvinnut pelätä pitkiksi venyviä työpäiviä tai sitä, että rahaa olisi aikaisempaa niukemmin käytössä.

Myyn yrityksessäni neulelankoja ja -tarvikkeita, kankaita, nappeja ja muuta ihanaa. Samalla neulon sukkia sekä myyntiin että omalle suvulle ja ystäville. Saan neuloa koko ajan!

Vuodessa syntyy yli sata sukkaparia. Työn alla on jatkuvasti neljä tai viisi eri työtä. Se tuo vaihtelua ja yhden työn pitää aina olla lähtövalmiina mukaan otettavaksi. En liiku minnekään ilman lankoja ja puikkoja.

Jos menen kylään ilman kudinta, ystävät kysyvät heti, että missäs käsityö. Automatkoilla istun mieluiten pelkääjän paikalla, että voin samalla neuloa.”

Sukat kertovat rakkaudesta

En tiedä, mitä tekisin, jos en voisi neuloa. Pelkästään hyvän villalangan tuntu sormissa ja konkreettisen työn jäljen näkeminen on valtavan terapeuttista.

Omasta varastostani voin valita langat kulloisenkin fiiliksen mukaan – tai vain katsella ihania värejä ja silitellä keriä. On hauskaa myös neuvoa asiakkaita ja arvailla, millaisia hienouksia minun langoistani syntyy.

Olen onnellinen, että saan elää juuri näin ja että uskalsin toteuttaa unelmani. Olen onnellinen myös siitä, että sukkia edelleen kudotaan ja käytetään. Maailma on muuttunut kovemmaksi, mutta sukat edustavat pehmeitä arvoja.

Oikeastaan villasukat kertovatkin rakkaudesta.”

 

Laiskotti. Lihoin. Unohdin ostaa lankaa. On yllättävän monta hyvää syytä jättää ompelutyöt vuosiksi roikkumaan.

Kysyimme lukijoilta, mitkä ompelutyöt ovat jääneet heiltä roikkumaan - ja miksi?

Löytyi ainakin 10 vakuuttavaa syytä:

1. En ylety ompelukoneeseen.

"Verhoni ovat olleet jo kuukauden ompelematta, koska ompelukone on niin hankala kaivaa esiin vaatehuoneen perukoilta."

2. Laiskottaa.

"Parisängyn tilkkupeitto on ollut 10 vuotta ompelematta, koska en jaksa ommella sitä."

3. Inhottaa.

"Kaappini pursuavat haaroista ratkenneita jumppahousuja, parsimista kaipaavia sukkia ja irronneita nappeja, sillä kaikki käsitöihin liittyvä on minusta erittäin vastenmielistä."

4. Lihoin.

"Tilasin yli 20 vuotta sitten jonkun lehden kaavapalvelusta samettihousun kaavat. Olin juuri synnyttänyt vauvan, ja kiirettä piti. Ompelin housut osittain, mutta taskut olivat niin vaikeat, että homma jäi kesken.

Ja kesken ne jäivät ikuisesti, sillä enää en niihin edes mahdu."

5. Vauva itkee.

"Kaapissani roikkuu viittä vaille valmis neuletakki, joka odottaa enää vain hihojen kiinnitystä.

Ompeluun ei ole aikaa. Ja aina jos onkin, itkuhälyttimestä kuuluu vaativa parkaisu."

6. Hetki ei tunnu oikealta. 

"Käsipyyheliinojeni lenkit ovat hajonneet. Ne odottavat hetkeä, kun otan ompelukoneen esiin, mutta sitä hetkeä ei vain tule."

7. Unohdin ostaa lankaa.

"Aloin virkata isoäidinneliöistä vauvapeittoa pikkusiskolleni, joka syntyi vuonna 2013. Tekovaiheessa kerta kaikkiaan unohdin ostaa lisää lankaa, ja siksi puolikas peitonretale odottaa minua edelleen keskeneräisten käsitöiden korissani.

Ehkä siskoni saa peiton rippilahjaksi?"

8. Tuli virhe.

"Miehen hihaton huppari on odottaa yhä viimeistelyä. Ompelussa tuli virhe, enkä jaksanut korjata."

9. En pysty keskittymään.

"Ompelemista odottavat: keskeneräinen villakangastakki, vävypojan rikkinäiset farkut ja miehen revenneet tuulihousut.

En osaa keskittyä kotona, kun ei ole omaa ompelunurkkausta." 

10. Liian hankalaa (ja tylsää).

"Miehen toppahousujen vetoketju pitäisi vaihtaa, mutta se on niin hankalaa.

Sain myös kaveriltani pussillisen uusia poikien boksereita, joiden vyötärölle ja lahkeisiin pitäisi ommella uudet kuminauhat. Se taas on liian tylsää."

Lähde: Kodin Kuvalehden nettikysely.

 

Syöpäpotilaat tarvitsevat myssyjä, jotka suojaavat rankkojen hoitojen jälkeen päätä. Ehtisitkö sinä neuloa yhden? Lue tästä ohjeet!

Rankkojen syöpähoitojen sivuvaikutuksiin kuuluu hiustenlähtö. Hoitojen jälkeen päänahka on arka, ja sitä suojaamaan tarvitaan myssy - sytostaateista eli syöpälääkkeistä nimensä saanut "sytomyssy".

Tällä hetkellä sytomyssyistä on kova pula ainakin Turun yliopistollisen keskussairaalaan syöpätautien vuodeosastolla. Siksi osaston sairaanhoitaja Jenni Jaakola kirjoitti Facebook-sivuilleen päivityksen, jossa hän kysyy, innostuisivatko ihmiset auttamaan ja neulomaan heidän potilailleen lisää myssyjä.

Sytomyssy voi olla neulottu, virkattu tai ommeltu. Tärkeintä on, että materiaali on hengittävää eikä ärsytä herkkää päänahkaa.

Hyviä lankoja ovat esimerkiksi bambu, puuvilla ja merinovilla. Ompeluun sopii puuvillakangas.

Valmiit sytomyssyt voi lähettää suoraan osastolle osoitteeseen: Syöpäosasto TA4, Kiinanmyllynkatu 4-6, 20520 Turku.

Ohjeet myssyn neulomiseen löydät tästä linkistä.