Pyysimme lukijoita neulomaan sukkia, jotka kuvastavat kotimaamme parhaita puolia ja joissa kelpaa juhlia satavuotiasta Suomea. 

Syksyllä järjestettyyn neulontakisaan osallistui yli 70 neulojaa. Kisan voitti Päivi Hoisko taidokkailla polvisukillaan, joiden ohje julkaistiin Suuri Käsityö 1/2017 -lehdessä. Vuoden aikana julkaisemme vielä ohjeet yhdeksään muuhunkin Suomi-sukkaan. Katso upea kuvakavalkadi lukijoiden taidonnäytteistä!

 

 

 

 

 

 

 

 

Superpehmoiset lapaset syntyvät merinovillalangasta.

Siksak-lapaset

naisten koko

Tarvikkeet: Kahta väriä Novita 7 Veljestä -lankaa, esimerkiksi 50 g valkoista ja 50 g vaaleanpunaista. Sukkapuikot 3 mm ja 3,5 mm.

Tiheys: 23 silmukkaa = 10 cm. Tee kirjoneuleesta mallitilkku, josta voit laskea käsialasi tiheyden.

Varsi: Luo valkoisella langalla 44 silmukkaa, jaa ne neljälle puikolle ja yhdistä renkaaksi. Neulo 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta 8 kerrosta.

 Neulo lapasen suuhun muutama kerros resoria ja jatka sitten kirjoneuleella. Kuvio tulee parhaiten esille, jos yhdistät valkoiseen joko kirkkaan tai tumman värin.
Neulo lapasen suuhun muutama kerros resoria ja jatka sitten kirjoneuleella. Kuvio tulee parhaiten esille, jos yhdistät valkoiseen joko kirkkaan tai tumman värin.

Kämmen: Vaihda työhön isommat puikot ja neulo ensimmäinen kerros sileää niin, että neulot toisen ja neljännen puikon kaksi viimeistä silmukkaa yhteen. Työssä on nyt 42 silmukkaa. Jaa ne niin, että joka toisella puikolla on 10 ja joka toisella 11 silmukkaa. Neulo kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan, kunnes varsi kuvioneuleineen ulottuu peukalon tyveen.

Peukaloaukko vasemman käden lapaseen: Neulo ensimmäinen puikko ruutupiirroksen mukaan ja toisen puikon ensimmäinen silmukka. Neulo erivärisellä apulangalla 7 silmukkaa. Siirrä apulangalla neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudelleen ruutupiirroksen mukaan. Jatka mallineuletta.

 Ole tarkka, kun poimit silmukoita peukaloon. Jos tyveen jää reikiä, paikkaa ne samalla, kun päättelet lankoja.
Ole tarkka, kun poimit silmukoita peukaloon. Jos tyveen jää reikiä, paikkaa ne samalla, kun päättelet lankoja.

Peukaloaukko oikean käden lapaseen: Neulo kaksi ensimmäistä puikkoa ruutupiirroksen mukaan ja kolmannen puikon 3 ensimmäistä silmukkaa. Neulo apulangalla 7 silmukkaa. Siirrä apulangalla neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudelleen ruutupiirroksen mukaan. Jatka mallineuletta.

Kärkikavennus: Kun lapanen peittää pikkurillin, aloita kaventaminen. Neulo valkoisella langalla puikoilta, joissa on 11 silmukkaa, kaksi viimeistä silmukkaa yhteen.

Neulo *3 silmukkaa oikein, 2 silmukkaa oikein yhteen*. Toista koko kerros * - *. Neulo 3 kerrosta oikein.

Neulo *2 silmukkaa oikein, 2 silmukkaa oikein yhteen*. Toista koko kerros * - *. Neulo 2 kerrosta oikein.

Neulo *1 silmukka oikein, 2 silmukkaa oikein yhteen*. Toista koko kerros * - *. Neulo 1 kerros oikein.

Neulo *2 silmukkaa yhteen*. Toista koko kerros * - *.

Katkaise lanka ja vedä se jäljelle jääneiden silmukoiden läpi ja päättele.

 Saat tumpun kärjestä kauniin pyöreän, kun teet kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa.
Saat tumpun kärjestä kauniin pyöreän, kun teet kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa.

Peukalo: Poimi apulangalla olevat silmukat, 7 alhaalta ja 7 ylhäältä sekä yhdet silmukat peukaloaukon reunoista. Peukalossa on nyt 16 silmukkaa. Siirrä silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää 17 kerrosta tai kunnes peukalo yltää kynnen puoliväliin. Neulo jokaisen puikon 2 viimeistä silmukkaa yhteen, kunnes työssä on 4 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele.

Kuka:

Siksak-lapaset neulonut Laura Sippala on 31-vuotias perheenäiti, joka värkkää vaatteita erityisesti lapsilleen ja surauttaa joskus trikoosta puettavaa myös itselleen ja miehelleen. Hän neuloo mieluiten sukkia, sillä ne valmistuvat nopeasti. Ylivieskalainen Laura pitää Naurava nappi -blogia.

Broken seeds -pinta on näyttävää, mutta superhelppoa. Kokeile sitä sukanvarteen, pipoon tai lapasiin. 

Pintaa neulotaan kahdella värillä. Mallityössä toinen lanka on kirjavaa, toinen valkoista. 

Neulo joka toinen krs valkoisella, joka toinen kirjavalla. 

1. krs: Valkoisella kaikki oikein. 

2. krs: Kirjavalla *oikein, nurin*, toista *-*.

3. krs; Valkoisella kaikki oikein. 

4. krs: Kirjavalla *nurin, oikein*, toista *-*. 

Kun neulot pintaa suljettuna neuleena, viimeisellä puikolla kannattaa olla pariton määrä silmukoita. Näin kerroksenvaihtokohdasta tulee lähes huomaamaton. 

 

Nosta raitaneuleen värinvaihtokohdassa yksi silmukka puikolle edelliseltä kerrokselta, niin raidasta tulee siisti ja portaaton.

Kun neulot raitaneuletta suljettuna neuleena, tee värinvaihtokohdassa näin:

Neulo uudella värillä 1 krs normaalisti.

Seuraavalla krs:lla nosta vasemmalle puikolle ensimmäisen silmukan alapuolinen vanhalla värillä neulottu silmukka ja neulo molemmat silmukat yhtä aikaa uudella värillä. Jatka normaalisti uudella värillä.

Toista sama taas seuraavassa värinvaihtokohdassa.

 

Mitäpä jos pukeutuisit aattona lahjapaketilta näyttävään puseroon? Neulo se paksusta valkoisesta villalangasta ja koristele isolla ruusukkeella.

RUSETTIPUSERO

Koko: 34/36(38/40)42/44

Tarvikkeet: 700(800)800 g luonnonvalkoista, 100 g punaista ja 100 g mustaa villalankaa, esim. Dale Zoom (100 WO, 100 g = 150 m). Puikot nro 5,5 ja 7 mm.

Mallineule, puikot nro 7: Sileä oikea neule, neulo op:lla oikeita silmukoita ja np:lla nurjia silmukoita.

Tiheys: 14 s ja 20 krs = 10 x 10 cm.

Rusettikuvio: Neulo 51(54)56 s pohjavärillä, 7 s punaisella ja loput silmukat pohjavärillä. Kierrä langat väriä vaihtaessasi toisiinsa, jottei syntyisi reikiä. Neulo punaista raitaa, kunnes työn pituus on 35(40)43 cm. Neulo punainen rusetti piirroksen mukaan. Musta lanka kirjotaan jälkikäteen silmukoita jäljittelevin pistoin. Kun rusetti on valmis, jatka punaisen raidan neulomista työn loppuun kuten alussa.

Joustinneule, puikot nro 5,5: *2 o, 2 n*, toista *-*.

Takakappale: Luo 68(72)76 s ja neulo joustinta 13 cm. Vaihda puikot ja jatka mallineuletta. Lisää 1. krs:lla tasavälein 18(20)20 s = 86(92)96 s. Kun työn pituus on 72(77)80 cm, siirrä pääntietä varten keskimmäiset 10(12)12 s apulangalle. Neulo pääntien kumpikin puoli erikseen. Siirrä apulangalle pääntien reunoista vielä joka 2. krs:lla 3 x 2 s. Päätä olkapään loput silmukat.

Etukappale: Neulo kuten takakpl pääntietä lukuun ottamatta. Kun työn pituus on 65(70)73 cm, siirrä pääntietä varten apulangalle keskimmäiset 8(10)10 s. Neulo kumpikin puoli erikseen. Siirrä apulangalle pääntien reunoista vielä joka toisella krs:lla 7 x 1 s. Kun työn pituus on sama kuin takakpl:en, päätä olan loput s:t.

Hiha: Luo 32(32)36 s ja neulo joustinta 10 cm. Vaihda puikot ja neulo mallineuletta. Lisää ensimmäisellä krs:lla tasavälein 18 s = 50(50)54 s. Lisää aina joka 4. krs:lla työn kummassakin reunassa 14(16)15 x 1 s. Kun hihan pituus on 43(44)45 cm päätä s:t löyhästi.

Viimeistely: Pingota kpl:et oikeisiin mittoihinsa kosteiden liinojen alle ja anna kuivua. Ompele vasen olkasauma. Poimi pääntieltä nro 5,5 puikoille 80(84)86 s ja neulo 3,5 cm joustinneuletta. Päätä s:t. Ompele oikea olkasauma. Aseta hihan keskikohta olkasauman kohdalle ja neulaa hiha puseroon siten, että pituus olkasaumasta kainoloon on vähintään 28(29)30 cm. Ompele hihat puseroon. Ompele hiha- ja sivusaumat. Kirjo rusetin mustat osat silmukoita jäljitellen.

Ohje on Suuri Käsityö -lehdestä 12/1988.