Valokuvaaja ja kaksi käsityöbloggaajaa kertovat, kuinka valokuvaat käsitöitäsi niin, että niiden kauneus ja arvo pääsevät oikeuksiinsa.

 

Maria Halkilahti, Marian kässäkerho, mmmadethis.com

- Tarkkaile valoa. Tasainen luonnonvalo pilvisenä päivänä on yksi parhaista valaistuksista. Kuvaa puolenpäivän aikoihin, jolloin valoa on paljon ja käytä kameran valkotasapainona päivänvaloasetusta niin et joudu juurikaan jälkikäsittelemään kuvia. Kuvaa vaatteet ulkona tai ikkunan lähellä. Hanki iso valkoinen pahvi tai valokuvaukseen tarkoitettu heijastin, jolla saat heijastettua valoa myös varjopuolelle.
- Rauhoita tausta. Anna tekemäsi tuotteen puhua puolestaan ja kuvaa se yksinkertaisella taustalla. Valitse esim. valkoinen mattapöytä tai kulunut puupinta. Pienten tuotteiden kuvaamiseen saat erinomaisen "studion" hankkimalla erivärisiä, mattapintaisia A2 tai A3-kokoisia kartonkeja, jotka taipuvat alustaksi ja taustaksi.
- Valitse kuvakulma. Mieti, mikä tekemässäsi tuotteessa on olennaisinta. Haluatko esitellä istuvuutta, pintaa tai yksityiskohtaa. Kun kuvattava kohde ottaa hiukan etäisyyttä taustaan, taustan saa helpommin pehmeän epätarkaksi ja huomion tuotteeseen. Katsojan silmään osuu ensimmäisenä kohta, joka on tarkka, valoisa ja kultaisessa leikkauksessa.
- Kuva on paranneltu todellisuus. Jos haluat, että kuva on vaalea ja valoisa, kuvaa se vaaleassa ja valoisassa tilassa. Jotkut materiaalit ja värit näyttävät kuvissa paremmilta kuin toiset ja joskus hyvän kuvan suunnittelu lähtee jo tuotteen materiaalivalinnoista. Karhea pellava ja elävinen villa sekä ruskean ja harmaan vivahteikkaat sävyt näyttävät usein hyviltä. Yksityiskohdat eivät aina erotu mustasta tai kirkkaanvalkoisesta vaatteesta. Raivaa tilaa tai rajaa tiukasti niin, että kuvassa näkyy vain haluamasi. Asettele tuoteen parhaat puolet näkyviin. Häivytä tai rajaa pois kohdat, jotka eivät miellytä.

 

Heli Ilkkadiydiy.blogspot.fi

- Kuvaustilanteessa pitää olla tarpeeksi valoa.
- Huolehdi, että kuvattava työ on tarkka.
- Valitse rauhallinen ja tuotteelle sopiva ympäristö.
- Sommittele harkitusti.
- Huolehdi siitä, että tuote tulee hyvin esille kuvassa, eli on tarpeeksi isona kuvassa.
- Lähikuvat yksityiskohdista ovat aina kivoja ja tärkeitä.
- Kuvissa saa olla oma persoonallinen tyyli.
- Kuvaa kannattaa käsitellä hieman. Vähän lisää valoa ja tarkkuutta vähintään. Ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat ovat riittävän hyviä.

 

Anna Huovinen, valokuvaaja

- Vaihtele kuvauskulmaa, kokeile esim. miltä tuote näyttää kuvattuna ylhäältä tai alhaalta käsin.
- Rajaa kuva kiinnostavasti. Zoomaa lähemmäksi tai rajaa valmista kuvaa. Puhelimen laajakulma ei korosta mitään, joten nosta sinä tärkein esiin.
- Tee kuviin vaihtelevuutta kuvaamalla tuotteita ihmisen yllä ja välillä esineinä. Monet vaatteet vaativat päälle pukemista, jotta ne näyttävät hyvälle.
- Kokeile kuviin pientä syväterävyyttä. Säädä kameran aukkoa isommaksi ja kuvaa lyhyellä kuvaterävyydellä niin kuvasta tulee heti ammattimaisempi. Puhelimella kuvatessa käytä puhelimen filttereitä tai Photoshopia, jonka voi ladata puhelimeen ilmaiseksi.
- Leiki valolla ja varjolla. Kun valo tulee sivulta, tuotteen pinta herää eloon. Suora valo taas tasoittaa ja epätasaisuudet eivät nouse esiin. valkoinen pahvi heijastimena tasoittaa liian jyrkkiä varjoja.
- Luo kuviin moniulotteisuutta. Aseta jotakin kuvan etualalle tai vastaavasti taustaan. 

Se tiedetään jo, että kotona etikkaa voi käyttää melkein mihin tahansa. Mutta tiesitkö, että se sulattaa myös tuulilasin?

Pakkasaamut ovat täällä taas, ja saman tien alkoi joka-aamuinen tuulilasin skrapaaminen. Helpotukseksi löytyy halpa ja luonnonmukainen konsti: vanha kunnon etikka.

Voit taistella etikalla jäätymistä vastaan kahdella tavalla:

1 Estä jäätyminen

Sekoita kolme osaa väkiviinaetikkaa yhteen osaan vettä ja lorauta seos suihkepulloon. Suihkuta seosta tuulilasiin.

Etikka antaa pakkassuojan jopa pariksi viikoksi. Uusi käsittely, kun lasit alkavat taas jäätyä.

2 Sulata jäätynyt lasi

Tee suihkepulloon etikka-vesiseos samalla tavalla kuin kohdassa 1.

Ota pullo matkaasi aamulla ja suihkuta seosta auton jäätyneisiin laseihin. Jää sulaa, ja voit pyyhkiä sen kevyesti pois kumilastalla.

Huom! Muista tämä

Runsas etikka voi ruostuttaa auton metalliosia, joten suihkuta liuosta ainoastaan laseihin.

Keräilyn asiantuntijat muistuttavat, että varastoissa saattaa lojua yllättävääkin arvotavaraa, kuten 80-luvun leluja tai niiden pakkauksia. Kaikkea ei todellakaan kannata heittää pois.

Huutokaupoissa tekevät nyt kauppansa monet 1980-luvun lelut ja ajanvietteet. Huutokauppakeisari Aki Palsamäen mukaan esimerkiksi käsikonsolipelit, kuten Donkey Kong ja vastaavat, kiinnostavat. Myös Arabian maitokannut ja kotimainen taidelasi kiinnostavat.

Antiikkiasiantuntija Pentti Avomaa kertoo ET-lehden artikkelissa, että 1980–90-lukujen Barbie-nuket kannattaa nyt kaivaa esiin. Erityisesti Ken-nukke voi asusta ja paketista riippuen olla arvoltaan jopa 500 euroa. Eniten rahaa saat, jos pakkaukset ovat hyvät ja alkuperäiset.

Iltasanomien haastattelema muotoilija ja Taideyliopiston kuvataideakatemian kuvanveiston koulutusohjelman työmestari Oliver Backman puolestaan muistuttaa, että esimerkiksi He-Man-ukkelit ja Ghostbusters-hahmot ovat muotoilultaan poikkeuksellisia.

5 hyvää syytä säilöä 80-luvun leluja

1. Barbien puoliso Ken saattaa alkuperäisasussaan olla jopa 500 euron arvoinen.

2. Alkuperäiset pahvipakkaukset kiinnostavat keräilijöitä. Älä vie niitä kierrätykseen.

3. Uudet Barbie-nuket maksavat maltaita, mutta pienen lapsen leikkeihin käyvät hyvin vanhat nuket. Säästä!

4. Historia toistaa itseään. Nyt mm. My Little Ponyt ovat tulleet uudelleen muotiin. Aika kaivaa ponit esiin!

5. 80-luvun muovilelujen muotokielessä on paljon kitchiä, joka pysyy mielenkiintoisena yleensä läpi vuosikymmenten.

PS. Onko sinullakin trauma tästä väristä - nyt se on taas in!

PPS. Tämä kasaricocktail on taas nam!

Käsinneulotut villasukat ovat upeaa suomalaista käsityökulttuuria. Suunnittele ja toteuta sukat, jotka kuvastavat kotimaamme parhaita puolia ja joissa kelpaa juhlia satavuotiasta Suomea. Osallistu kilpailuun 10.10. mennessä.

Näin osallistut:
Kiinnitä sukkien sisälle hyvin nimilappusi mahdollisten palkintojen lähettämistä varten. Kerro myös lyhyesti sukkiesi tarina. 

Lähetä sukat 10.10. mennessä osoitteeseen:
Suuri Käsityö/
Suomi 100 sukat
PL 100 
00040 Sanoma

1. palkinto 
Pirkanmaan Kotityön lankalahjakortti, arvo 150 €.
2. palkinto 
Suuri Käsityö -lehden vuosikerta, arvo 109 €. 
3.-10. palkinto 
Kolmen päivän ranneke Suomen Kädentaidot  -messuille 18.-20.11.2016.

    Kilpailuun osallistuneet työt esitellään marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla ja lahjoitetaan sen jälkeen vanhustentaloihin. Voittajatyöt esitellään Suuri Käsityö -lehdissä vuonna 2017.

Kilpailun järjestävät Suuri Käsityö, PIrkanmaan Kotityö ja Tampereen messut. 

Nuori suunnittelija -kisan mekkofinalistit on valittu. Äänestä mieluisinta mallia 30.11. mennessä. Lukijoiden suosikki ommellaan helmikuun Suuri Käsityö -lehteen.