Askartele verannalle kaunis koristekuusi risuista, sammalesta tai havunoksista. Paperista voit tehdä sisälle pienen pöytäkuusen.

Risukuusi

Tarvikkeet

 • kaksi sylillistä risuja

 • sinkkiämpäri

 • rautalankaa

Asettele risut ämpäriin ja kieputa rautalankaa kimpun ympäri koko pituudelta.
Voit tarvittaessa lisätä oksia ja kiinnittää niitä rautalangalla uudestaan.

Havukuusi

Tarvikkeet

 • kuusenhavuja

 • kanaverkkoa

 • ruukku

 • multaa tai hiekkaa

 • (jouluvalosarja)

Leikkaa haluamasi kuusen korkuinen ja ison ruukun sisäreunan ympärysmitan levyinen pala verkkoa. Kiinnitä kanaverkon sivut toisiinsa niin, että saat sylinterin muotoisen kappaleen. Saat muotoiltua siitä ylöspäin suippenevan kuusen, kun leikkaat yläreunaan halkioita ja asettelet halkioiden päät toistensa päälle. Aseta kartiomainen kanaverkko mullalla tai hiekalla täytettyyn ruukkuun. Kiinnitä verkko alareunasta multaan pujottamalla verkon läpi oksia. Pistele kuusenoksia verkkoon aloittaen alareunasta. Etene kerros kerrallaan, oksia ei tarvitse kiinnittää millään muulla tavalla, ne pysyvät kanaverkon silmissä. Koristele halutessasi jouluvalosarjalla.

Sammalkuusi

Tarvikkeet

 • sanomalehtiä tai styroksia

 • sammalta

 • rautalankaa

 • hopealankaa

Käytä pohjana sanomalehdestä muovailtua kuusen mallista aihiota tai askartelukaupasta hankittua valmista styrokspohjaa. Asettele sammalta aihion päälle ja kiinnitä sammaleet varovasti käännellen rautalangalla. Kieputa vielä hopealankaa koristeeksi.

Paperikuusi

Tarvikkeet

 • sanomalehtiä

 • puinen grillitikku

 • lämpökynttilä tai sinitarraa

 • koristetähti

Kiinnitä puinen grillitikku tuikkukynttilään tai isoon sinitarrapalloon eli ”kuusen jalkaan”.
Leikkaa sanomalehdestä seuraavan kokoisia paloja, jokaista 50 kappaletta:

12 x 12 cm
11 x 11cm
10 x 10 cm
9 x 9 cm
8 x 8 cm
7 x 7 cm
6 x 6 cm
5 x 5 cm
4 x 4 cm
3 x 3 cm
2 x 2 cm.

Pujota palat yksitellen tikkuun suurimmasta pienimpään. Katkaise tikku sopivan kokoiseksi ja liimaa latvaan tähti.

 

 

6 x joulukorttiohje

Askartele itse joulukortteja

Muista sukulaisia ja ystäviä tänä jouluna itsetehdyillä korteilla. 

Korttien koot:

Lumiukkokortti 9,5x21 cm, pingviini- ja pakettikortti 1,5x13,5 cm, hamahelmi-, pakettikasa- ja kynttelikkökortti 10,5x14,8 cm.

LUMIUKKO

Tarvikkeet: Mustaa ja valkoista kartonkia. Punaista ja harmaata askarteluhuopaa. Valkoista polvekenauhaa. Kirjainleimasimet, musta leimasinväri. Liimaa.

Leikkaa mustasta kartongista taitettava korttipohja 9,5x21 cm. Leikkaa valkoisesta kartongista 4 litistynyttä ympyrää, halkaisijat noin 3,5, 5, 6 ja 7,5 cm. Liimaa ympyrät korttipohjalle niin, että ne ovat hieman toistensa päällä. Leikkaa nenä punaisesta huovasta. Leikkaa kaulaliinaan 1,5x2,5 cm ja 1,5x5,5 cm:n palat harmaasta huovasta. Liimaa nenä ja kaulaliina paikoilleen. Paina lumiukon päälle leimasimilla teksti COOL WINTER! Solmi kortin taitereunaan valkoinen polvekenauha.

PINGVIINI

Tarvikkeet: Harmaata, valkoista ja mustaa kartonkia. Harmaata valkopilkkuista askarteluhuopaa. Liimaa.

Leikkaa harmaasta kartongista taitettava korttipohja 12,5x13,5 cm. Leikkaa huovasta 10,5x11,5 cm:n pala, liimaa kortin keskelle.. Leikkaa valkoisesta kartongista 10,5x4.5 cm:n pala lumeksi, leikkaa yläreuna aaltoilevaksi. Liimaa huovan alaosaan. Jäljennä pingviinin kaava lehden sivulta. Piirrä pingviini mustalle kartongille, leikkaa ja liimaa. Leikkaa valkoisesta kartongista vatsa ja harmaasta silmä, liimaa ne paikoilleen.

PAKETTIKASA

Tarvikkeet: Valkoista kartonkia ja musta korttipohja 10,5x14,8 cm. Pienikuvioisia kangastilkkuja, tikkauslankaa. Kaksipuoleisia kohotarroja, liimaa.

Liimaa kangastilkut kartongille ja leikkaa niistä viisi pakettia, koot noin 7x3, 5,5x3, 5x3, 4x2,5 ja 2,5x2,5 cm. Tikkaa niihin ompelukoneella lahjanarut. Kokoa paketit korttipohjalle kuusen muotoon, kiinnitä osa liimalla, osa kohotarroilla.

 

PAKETTI

Tarvikkeet: Punaista, luonnonvalkoista ja vaaleanharmaata kartonkia. Punaista ja valkoista ompelulankaa. Punaista puuvillalankaa. Liimaa.

Leikkaa punaisesta kartongista taitettava korttipohja 12,5x13,5 cm. Ompele valkoiselle kartongille ompelukoneella neljä suoraa 15 cm:n pituista punaista siksak-ommelta. Leikkaa ompeleet kartongista nauhoiksi niin, että nauhan leveys on 0,7 cm. Liimaa nauhat korttipohjaan ristikkäin. Piirrä harmaalle kartongille 3x5 cm:n kokoinen pakettikortti. Muotoile toinen pää 4-kulmaiseksi. Tikkaa pakettikortin reunat harmaalla langalla suoralla ompeleella. Leikkaa kortti hieman ompeleen ulkopuolelta. Leikkaa valkoisesta ympyrä, halkaisija 1,5 cm, liimaa pakettikortin muotoiltuun päähän ja tee sen keskelle reikä. Pujota reikään lanka, kiinnitä pakettikortti langalla kortin nauhojen alle.

HAMAHELMIPAKETIT

Tarvikkeet: Punaisia, valkoisia ja mustia hamahelmiä, hamahelmialusta. Kirjainleimasimet, valkoinen leimasinväri. Harmaa vaakasuuntainen korttipohja 10,5x14,8 cm. Liimaa.

Tee hamahelmistä kolme 7x7 helmen neliöitä: punainen, jonka keskellä on valkoinen pystyraita, valkoinen, jossa on punainen raita ja musta, jossa on valkoinen raita. Lisää neliöiden päälle ruseteiksi kaksi pystyraidan väristä helmeä, helmet ovat raidan molemmilla puolilla. Kiinnitä helmet toisiinsa leivinpaperin läpi silittämällä. Liimaa paketit korttipohjaan. Paina korttiin leimasimilla teksti JOULUILOA.

 

KYNTTELIKKÖ

Tarvikkeet: Valkoista kartonkia ja punainen taitettava korttipohja 10,5x14,8 cm ja. Punaista valkopilkkuista washiteippiä. Liimaa.

Leikkaa valkoisesta kartongista 9x13,3 cm pala. Jäljennä kynttelikön kaava lehden sivulta. Piirrä se kartongin alareunaan ja leikkaa teräväkärkisellä askarteluveitsellä. Liimaa kartonki punaiselle korttipohjalle. Leikkaa teipistä kolme 0,7x2,7 cm:n palaa ja liimaa ne kynttilöiksi. Piirrä kynttilöille sydämet.

 

Teippi Teippitarha. Muut tarvikkeet Sinelli.

Mallityöt: Teija Kolehmainen ja Reeta Kukkola.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin teet säilyketölkeistä tunnelmallisia lyhtyjä

Itse tehty tölkkilyhty tuo talvi-iltaan tunnelmallista tuiketta.

Joka kotiin kertyy säilyketölkkejä, jotka usein päätyvät korkeintaan kierrätykseen. Ne ovat kuitenkin myös hyvää askartelumateriaalia.

Lyhtyjen valmistamiseen tarvitset tyhjiä säilyketölkkejä, naulan, vasaran, valkoista spraymaalia ja rautalankaa.

Näin valmistat tölkkilyhdyt:

1. Pese säilyketölkki ja liota siitä pois etiketti.

2. Täytä purkki vedellä ja laita pakastimeen. Kun vesi on jäätynyt, ota purkki pakastimesta. Jää auttaa tölkkiä säilyttämään muotonsa kuvioinnin aikana.

3. Tee purkkiin haluamasi kuvio naputtamalla reikiä naulalla. Tee myös reiät kiinnityksille, jos haluat ripustaa lyhdyt jonnekin.

4. Suihkuta kuvioinnin jälkeen pintaan valkoista spraymaalia ja anna kuivua.

5. Tee rautalangasta vielä purkkiin kädensija. Laita lyhtyihin pienet kynttilät ja ripusta vaikkapa katosta metalliketjuihin. 

 

PS. Tölkeistä saa lyhtyjen lisäksi kynätelineitä, sukkasäilöjä ja heittopelin maalitauluja!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Himoneulojan toivelahja: tee itse lankakeräpussi

Ompele omaksi iloksi tai himokutojakaverin toivelahjaksi näppärä kudinpussi, joka kulkee kätevästi mukana ja estää lankakerää vierimästä karkuun.

Kudinpussin ansiosta himokutoja voi kutoa missä ja milloin vain, vaikka työmatkoilla. Pussissa on leveä kädensija, joka istuu käsivarrelle napakasti. Valitse pussin materiaaliksi tarpeeksi tukeva puuvilla, jotta pussi pysyy ryhdissään. Vuorikankaan on hyvä olla liukaspintainen, jotta lanka juoksee sujuvasti ulos. 

Näin teet neulepussin

1. Leikkaa taitteelta kaksi kassikappaletta päällikankaasta ja kaksi kassikappaletta vuorikankaasta. Lisää reunoihin leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

2. Aseta yksi päällikangas ja yksi vuorikangaskappale oikeat puolet vastakkain. Ompele kappaleet yhteen, jätä kädensijan lyhyt yläreuna ompelematta. Tee saksilla aukileikkauksia kaareviin reunoihin, kangas taittuu kauniimmin käännettäessä. Tee toiset kappaleet samoin.

3. Käännä kappaleet oikein päin ja silitä reunat hyvin.

4. Aseta kappaleet vuorikankaat vastakkain. Ompele kaareva pohjasauma kahdella vierekkäisellä ompeleella suuaukon reunasta toiseen.

5. Taita toisen kädensijan yläreunasta saumanvarat nurjalle ja pujota toinen kädensija sen sisälle.  Ompele päältä kahdella vierekkäisellä ompeleella. 

Alla olevasta linkistä voit tulostaa kassin kaavan A4-kokoiselle paperiarkille. Huomaa, että kassin kahvaa pitää jatkaa ohjeen mukaan.

 

Kommentit (2)
Ompelija
Viesti

Nämä ohjeet ja kaavat voisivat olla lehdessä. Kaikilla ei ole mahdollisuutta netin käyttöön. En ole tilannut lehteä saadakseni linkkejä nettisivuille.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Katso, kuinka Jani ja Aleksi loihtivat upean paketin

Paketoinnista voi tehdä taidetta! Jani Koskinen ja Aleksi Lindberg ovat tehneet. 

Katso videolta, kuinka taidokas joululahjan kääre syntyy.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.