Askartele verannalle kaunis koristekuusi risuista, sammalesta tai havunoksista. Paperista voit tehdä sisälle pienen pöytäkuusen.

Risukuusi

Tarvikkeet

 • kaksi sylillistä risuja

 • sinkkiämpäri

 • rautalankaa

Asettele risut ämpäriin ja kieputa rautalankaa kimpun ympäri koko pituudelta.
Voit tarvittaessa lisätä oksia ja kiinnittää niitä rautalangalla uudestaan.

Havukuusi

Tarvikkeet

 • kuusenhavuja

 • kanaverkkoa

 • ruukku

 • multaa tai hiekkaa

 • (jouluvalosarja)

Leikkaa haluamasi kuusen korkuinen ja ison ruukun sisäreunan ympärysmitan levyinen pala verkkoa. Kiinnitä kanaverkon sivut toisiinsa niin, että saat sylinterin muotoisen kappaleen. Saat muotoiltua siitä ylöspäin suippenevan kuusen, kun leikkaat yläreunaan halkioita ja asettelet halkioiden päät toistensa päälle. Aseta kartiomainen kanaverkko mullalla tai hiekalla täytettyyn ruukkuun. Kiinnitä verkko alareunasta multaan pujottamalla verkon läpi oksia. Pistele kuusenoksia verkkoon aloittaen alareunasta. Etene kerros kerrallaan, oksia ei tarvitse kiinnittää millään muulla tavalla, ne pysyvät kanaverkon silmissä. Koristele halutessasi jouluvalosarjalla.

Sammalkuusi

Tarvikkeet

 • sanomalehtiä tai styroksia

 • sammalta

 • rautalankaa

 • hopealankaa

Käytä pohjana sanomalehdestä muovailtua kuusen mallista aihiota tai askartelukaupasta hankittua valmista styrokspohjaa. Asettele sammalta aihion päälle ja kiinnitä sammaleet varovasti käännellen rautalangalla. Kieputa vielä hopealankaa koristeeksi.

Paperikuusi

Tarvikkeet

 • sanomalehtiä

 • puinen grillitikku

 • lämpökynttilä tai sinitarraa

 • koristetähti

Kiinnitä puinen grillitikku tuikkukynttilään tai isoon sinitarrapalloon eli ”kuusen jalkaan”.
Leikkaa sanomalehdestä seuraavan kokoisia paloja, jokaista 50 kappaletta:

12 x 12 cm
11 x 11cm
10 x 10 cm
9 x 9 cm
8 x 8 cm
7 x 7 cm
6 x 6 cm
5 x 5 cm
4 x 4 cm
3 x 3 cm
2 x 2 cm.

Pujota palat yksitellen tikkuun suurimmasta pienimpään. Katkaise tikku sopivan kokoiseksi ja liimaa latvaan tähti.

 

 

Hupsuttele ja askartele tupsunauha vappukoristeeksi!

TUPSUNAUHA SILKKIPAPERISTA

Tarvikkeet:

Silkkipapereita, koko 50 x 76 cm, nauha ja terävät sakset.

Ohje:

Erottele silkkipaperit 1-5 kappaleen nippuihin (määrä vaikuttaa tupsun paksuuteen).

Taita nippu kaksin kerroin, lyhyet sivut vastakkain.

Leikkaa noin 1 cm leveitä hapsuja kohti taitereunaa, päätä leikkaaminen 5 cm ennen taitetta.

Avaa taite, rullaa keskikohta löyhälle rullalle ja paina lopuksi litteäksi.

Asettele hapsut nauhalle ja kiinnitä halutessasi nitojalla.

Malli ja tarvikkeet Sinelli.

Jätätkö pääsiäismunat maalaamatta säröjen ja murujen pelossa? Puumuna kestää vaikka isältä pojalle. Koristeluideakin on niin kaunis, että munasta voi tulla ympärivuotinen koriste.

Ontto munankuori kauniine kalkkipintoineen on pääsiäismunista herkin ja monesta kaunein, mutta vaatii myös herkkiä sormia. Munat voi keittää koviksi ennen maalausta, mutta silloin ne eivät kestä seuraavaan pääsiäiseen. Onneksi askarteluliikkeistä löytyy maalattavaksi myös puisia, muovisia ja paperimassasta tehtyjä munia.

Ajattoman komeita koristemunia saat maalaamalla puumuniin simppelin pilkkukuosin tai selkeitä raitoja ja värialueita. Rajaa maalarinteipillä se osa munasta peittoon, jonka haluat jäävän puunsävyiseksi. Maalaa näkyviin jäävä alue askartelu- tai akryylimaalilla. Pienoismallimaaleista on tarjolla tyylikkäitä metalli- ja fosforisävyjä. Poista sitten teippi. Jos käytät useita maalisävyjä, anna yhden värin kuivua kunnolla ennen seuraavan lisäämistä.

Marmorointia helpompaa pääsiäismunien koristelutekniikkaa ei olekaan. Kokeile vaikka!

Näin se käy:

Sekoita korkeareunaisessa kulhossa 2,5 dl vettä, 1 rkl etikkaa ja noin 30 tippaa nestemäistä elintarvikeväriä. Lisää 1 rkl paksua oliiviöljyä. Pyöräytä seosta haarukalla niin, että öljy hajoaa ja ”kuplii” vedessä.

Nestemäisellä elintarvikevärillä syntyy vaaleahko kuvio. Apteekista saatavilla jauhemaisilla elintarvikeväreillä saat vahvemman värin.

Jos haluat kaksivärisiä munia, maalaa ne ensin pohjavärillä ja anna kuivua. Kuvan valkopohjaisia munia ei maalattu ensin.

Aseta tyhjäksi puhallettu munankuori puutikun tai sukkapuikon päähän. Laita tikkuun munan alle maalarinteippiä, jotta kuori ei heilu kepin nokassa. Pyöräytä munankuorta nopeasti mutta varovasti kulhossa väriseoksessa.

Kuivaa munien pintaa varovasti talouspaperilla. Pistele tikut kuivumaan pahviseen kananmunakennoon. Monisävyisten kuvioiden aikaansaamiseksi toista maalikerroksia ensimmäisen kerroksen kuivuttua. Marmoroidun munan kuviointi on aina iloinen yllätys.

Pääsiäismunien koristeluun on monta helppoa ja hauskaa tapaa. Krakleeraa, pilkuta tai tee mosaiikkia, kunhan maali on sininen. Erilaiset kuosit näyttävät kauniilta yhdessä.

Mosaiikkikuvio syntyy munankuoren pintaan liimatuista koristeteipin paloista. Munankuori maalataan niiden päältä kokonaan siniseksi askartelumaalilla. Kun maali on kuivunut, teipit poistetaan varovasti.

Ensin näin:

Sitten näin:

Krakleeratut munat sivellään ensin kokonaan krakleerauslakalla. Kun lakka on kuivunut puolisen tuntia, munat maalataan askertelumaalilla. Kuivuttuaan maalin pinta halkeilee ja paljastaa valkoisen taustavärin.

Pilkkuihin ja muihin koristekuvioihin kannattaa käyttää mahdollisimman ohutta mutta napakkaa sivellintä ja aavistuksen vedellä ohennettu askartelumaalia. Pyyhi siveltimen kärkeä välillä talouspaperiin, jotta saat ohuen jäljen. Pidä maalaavan käden kyynärpää ja ranne hyvin tuettuna pöytään, jotta käsi ei tärise. Voit piirtää munankuoreen ensin lyijykynällä apuviivoja kuvioiden paikoiksi tai katsoa mallia kuvasta.