Haluatko kotiin persoonallista ja kaunista pehmeyttä? Suurista puuhelmistä valmistuu retrohenkinen lampunvarjostin.

Lampunvarjostimen valmistamiseen tarvitset:

  • jämäkkää, kahden millimetrin vahvuista rautalankaa yhteensä 2,56 metriä

  • 126 puuhelmeä, joiden halkaisija on 2 cm

  • lampunjohdon

  • pihdit

  • leikkurin

 

Leikkaa jämäkästä, 2 millin paksuisesta rautalangasta seitsemän 36,5 senttimetrin pituista pätkää, joihin mahtuu tarkasti 18 puuhelmeä kuhunkin.
Taivuta pätkistä renkaita, joiden halkaisija on 11,5 senttiä. Taivuta renkaat niin, että ne menevät hieman limittäin.

Pujota kuhunkin renkaaseen 18 puuhelmeä.

Taita rautalangan päät yhteen. Jätä renkaan kiinnityskohta yhden helmen sisään, jotta se pysyy napakasti kiinni eikä aukea. Helmet pysyvät liitoskohdan päällä, kun renkaan ympärysmitta ei ole montaa milliä renkaiden yhteismittaa pitempi.

Kun olet valmistanut seitsemän helmirengasta, ompele renkaat pinoksi ohuella siimalla. Voi koota renkaat ensin pinoon ja pujotella ne siimalla yhteen tai koota pinon ompelemalla kerros kerrokselta renkaat yhteen. 

Pujottele siimaa tarpeeksi tiheästi, jotta pino pysyy hyvin kasassa – helmet ja rautalankarenkaat ovat yllättävän raskaita.

Valmista lopuksi rautalangasta rengas, jolla pino kiinnitetään lampunjohtoon. Mittaa jämäkästä rautalangasta helmirenkaita noin puolet pienempi rengas ja sen sisälle toinen pienempi rengas, joka sopii napakasti lampunjohdon varjostinkohdan ympärille. Liitä iso ja pieni rengas yhteen ohuemmalla rautalangalla.

Liitä ulompi rengas ohuemmalla rautalangalla kiinni päällimmäiseen helmirenkaaseen. Pienempi pujotetaan lampunjohdon varjostinkohtaan.

Askartele metka hämähäkinseitti luonnosta kerätyistä oksista ja ripusta siihen puuhelmistä pujoteltu hämähäkki.

Koko: halkaisija 50 cm.

Tarvikkeet: Neljä noin 50 cm pitkää oksaa, rautalankaa ja narua. Kolmen kokoisia mustia puuhelmiä.

Moppari kierrenaru Suomen Lanka. Puuhelmet ja rautalanka Sinelli.

Tee näin:

Kiinnitä 4 oksaa rautalangalla kieputtamalla ristikkäin. Kiepauta ja solmi narun pää ristikon keskelle. Kieputa narua jokaisen oksan ympäri seitiksi ensin tiiviisti ja harvenna välejä loppua kohti. Solmi lopuksi langan pää yhteen sakaraan ja jätä häntä, johon teet solmun.

Tee helmistä hämähäkki. Pujota 90 cm pitkään rautalankaan viisi pientä helmeä ja taita rautalangan pää alimman helmen ympäri seuraavien helmien sisään.

Pujota taas viisi helmeä lankaan ja työnnä rautalangan pää reunimmaisen helmen jälkeen muiden helmien sisään. Tee näin neljä jalkaa.

Pujota nyt keskikokoinen helmi rautalankaan ja kiepauta rautalanka jalkaryhmän ympäri. Pujota perään iso helmi ja kiepauta rautalanka taas jalkaryhmän ympäri.

Tee loppuun rautalankaan neljä jalkaa samalla tekniikalla kuin alussa. Kiinnitä rautalangan lopulla hämähäkki narun päähän.

Nahkatupsuilla muodistat helposti kukkarot, laukut ja avaimenperät. Katso videolta, miten kätevästi pyöräytät ne.

Näin teet nahkatupsun:

Tarvikkeet: nahkaa, sirkkarenkaita ja kiinnityspihdit, liimaa, sakset ja sivellin.

1. Leikkaa nahasta 9 x 23 cm suorakaide ja leikkaa siihen 5 mm leveät hapsut.

2. Koristele halutessasi nahan ehjä yläreuna sirkoilla tai niiteillä. Tarkista ensin näkyviin jäävän alueen koko rullaamalla kaitale.

3. Leikkaa nahasta nauha kiinnityslenkiksi. Taita lenkki kaksin kerroin ja aseta se hapsukappaleen siihen reunaan, josta aloitat rullaamisen.

4. Levitä koko reunaan liimaa ja rullaa kaitale tiiviisti.

Kaipaatko hauskaa kesäpuuhaa? Trendikäs hippihenkinen hapsupaita syntyy tavallisesta t-paidasta.

Tee näin:

1. Leikkaa helmaan parillinen määrä haluamasi mittaisia hapsuja, joiden leveys on noin yksi senttimetri.

2. Solmi kaksi rinnakkaista hapsua yhteen hevosenhäntäsolmulla.

3. Kierrä näin koko paita ympäri ja tee toinen rivi solmuja ottamalla nyt rinnakkaisista solmuista toiset hapsut ja solmimalla ne samoin yhteen.

4. Tee helmaan haluamasi korkuinen verkko ja anna päiden jäädä vapaiksi hapsuiksi.

Räsymaton tekeminen onnistuu myös ilman kangaspuita. Virkkaat vain kalalangasta verkon ja pujottelet siihen kangassuikaleita.

Suorakulmainen matto

Koko: 90 cm x 70 cm.

Tarvikkeet: 300 g kalastajalankaa (15 tai 18-säikeistä), virkkuukoukku 4 mm, pujotteluun vanhoja, värikkäitä puuvillakankaita tai langanloppuja.

Pohjan mallivirkkaus: Silmukkaluku on parittomalla jaollinen + 6 kjs kääntymiseen. 1. krs. oikea puoli: Virkkaa 6. s:aan koukusta laskettuna 1 p, *1 kjs, jätä väliin 1 s, 1 p seuraavaan s:aan*, toista. 2. krs. nurja puoli: 4 kjs kääntymiseen, *1 p seuraavaan p:seen, 1 kjs*, toista. Virkkaa krs:n lopussa 1 p 3. kääntymiskjs:aan. Toista 2. krs:ta.

Tiheys ilman pujotuksia: 20 s ja 10 krs = 10 x 10 cm.

Tiheys valmiiksi pujotetusta: 22 s ja 8,5 krs = 10 x 10 cm.

Tee näin:

1. Virkkaa 100 cm varten 199 kjs + 6 kjs kääntymiseen. Virkkaa mallivirkkausta 60 cm = 60 krs.

2. Leikkaa tai revi tilkut 3 cm leveiksi suikaleiksi. Silitä suikaleiden reunoilta kapeat varat nurjalle. Pujota kuteet virkattuun pohjaan hakaneulan avulla vuoroin p:n alle ja p:n päälle. Jätä päihin 7 cm kudetta maton hapsuiksi.