Joulun askartelutarpeet kannattaa kerätä metsistä ja pihoilta talteen jo ennen lumen tuloa. Kaunis kranssi tai kynttiläasetelma syntyy tuossa tuokiossa.

Lukijamme Nina Mesiäinen on kokenut kotipuutarhuri, joka osaa hyödyntää myös luonnon antimia kodin koristelussa. Ota talteen Ninan vinkit ja tee metsäretki luonnon jouluaskartelupuotiin.

 

Ninan nopea kranssi syntyi, kun hän kiinnitti rautalangalla valmiin pajukranssin päälle oksia hopealanka-pensaasta. lehtiä ja pihlajanmarjaterttuja.

Kerää näitä nyt

Varvut ja marjat

- Mustikan ja puolukan oksia käytän asetelmiin. Ne ovat näyttäviä, vaikka lehdet olisivat pudonneetkin. Varvut saa myös kukkimaan jouluksi, jos talvi tulee aikaisin, ja mustikanvarvut ovat ehtineet mennä lepotilaan. Laitat varvut maljakkoon pari viikkoa ennen joulua, ja ne saattavat puhjeta kukkaan jouluksi.

- Pihlajanmarjaterttuja voi käyttää kransseissa tai kukka-asetelmissa. Marjatertut kuivuvat parhaiten yrttikuivurilla tai yön yli uunissa kuivattamalla matalassa lämmössä ja luukku raollaan. Tertut pysyvät hyvinä, kun ne roikkuvat vapaasti ritilän välissä. Kuivatut marjat kannattaa viimeistellä vaikka hiuslakalla.

Sammal ja jäkälä

- Käytän sammalta ja jäkälää usein kukka-asetelmissa. Sammalkoristeita kannattaa suihkuttaa usein, jotta ne pysyvät vihreinä. 

Oksat, kävyt ja havut

- Havut ja kävyt ovat kauniita esimerkiksi lasisissa purkeissa tai kynttilähurrikaaneissa.

Havuista parhaiten neulasensa säilyttävät tuija ja sypressi. Erityisen kauniita ovat lehtikuusen oksat, joissa on käpyjä. Ota talteen myös lepän pienet, söpöt kävyt.

Lehdet, heinät ja ruokokasvit

- Ruska-aikaan kannattaa värikkäitä lehtiä kuivata joko prässäten tai ruusukkeiksi sidottuina. Kun lehdet säilyttää pimeässä, niiden värit pysyvät jopa kevääseen. 

Tee luonnonmateriaaleista joulukranssi, pöytäasetelma tai askartele kuusi. Lisää jouluaskarteluideoita on 23.10. ilmestyvässä joululehdessä.

Muista! Jokamiehenoikeuksiin kuuluu ainoastaan maahan pudonneiden oksien, risujen, lehtien ja käpyjen sekä luonnonvaraisten mutta rauhoittamattomien marjojen, heinien, kukkien ja ruokokasvien kerääminen. Muiden materiaalien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan.

 

Vastaa kyselyyn ja voita Kylli Kukin ja Virpi Mellerin Kyllin hyvä – lempeämmän elämän käsikirja. Kirjassa on vinkkejä muun muassa kehonhuoltoon, selän vahvistamiseen, stressin lievittämiseen ja rentoutumiseen.

Kirja on toteutettu yhteistyössä Hyvä Terveys -lehden kanssa. Arvo 34,90 e. Arvomme palkinnon 31.10.

Askartele metka hämähäkinseitti luonnosta kerätyistä oksista ja ripusta siihen puuhelmistä pujoteltu hämähäkki.

Koko: halkaisija 50 cm.

Tarvikkeet: Neljä noin 50 cm pitkää oksaa, rautalankaa ja narua. Kolmen kokoisia mustia puuhelmiä.

Moppari kierrenaru Suomen Lanka. Puuhelmet ja rautalanka Sinelli.

Tee näin:

Kiinnitä 4 oksaa rautalangalla kieputtamalla ristikkäin. Kiepauta ja solmi narun pää ristikon keskelle. Kieputa narua jokaisen oksan ympäri seitiksi ensin tiiviisti ja harvenna välejä loppua kohti. Solmi lopuksi langan pää yhteen sakaraan ja jätä häntä, johon teet solmun.

Tee helmistä hämähäkki. Pujota 90 cm pitkään rautalankaan viisi pientä helmeä ja taita rautalangan pää alimman helmen ympäri seuraavien helmien sisään.

Pujota taas viisi helmeä lankaan ja työnnä rautalangan pää reunimmaisen helmen jälkeen muiden helmien sisään. Tee näin neljä jalkaa.

Pujota nyt keskikokoinen helmi rautalankaan ja kiepauta rautalanka jalkaryhmän ympäri. Pujota perään iso helmi ja kiepauta rautalanka taas jalkaryhmän ympäri.

Tee loppuun rautalankaan neljä jalkaa samalla tekniikalla kuin alussa. Kiinnitä rautalangan lopulla hämähäkki narun päähän.

Nahkatupsuilla muodistat helposti kukkarot, laukut ja avaimenperät. Katso videolta, miten kätevästi pyöräytät ne.

Näin teet nahkatupsun:

Tarvikkeet: nahkaa, sirkkarenkaita ja kiinnityspihdit, liimaa, sakset ja sivellin.

1. Leikkaa nahasta 9 x 23 cm suorakaide ja leikkaa siihen 5 mm leveät hapsut.

2. Koristele halutessasi nahan ehjä yläreuna sirkoilla tai niiteillä. Tarkista ensin näkyviin jäävän alueen koko rullaamalla kaitale.

3. Leikkaa nahasta nauha kiinnityslenkiksi. Taita lenkki kaksin kerroin ja aseta se hapsukappaleen siihen reunaan, josta aloitat rullaamisen.

4. Levitä koko reunaan liimaa ja rullaa kaitale tiiviisti.

Kaipaatko hauskaa kesäpuuhaa? Trendikäs hippihenkinen hapsupaita syntyy tavallisesta t-paidasta.

Tee näin:

1. Leikkaa helmaan parillinen määrä haluamasi mittaisia hapsuja, joiden leveys on noin yksi senttimetri.

2. Solmi kaksi rinnakkaista hapsua yhteen hevosenhäntäsolmulla.

3. Kierrä näin koko paita ympäri ja tee toinen rivi solmuja ottamalla nyt rinnakkaisista solmuista toiset hapsut ja solmimalla ne samoin yhteen.

4. Tee helmaan haluamasi korkuinen verkko ja anna päiden jäädä vapaiksi hapsuiksi.

Räsymaton tekeminen onnistuu myös ilman kangaspuita. Virkkaat vain kalalangasta verkon ja pujottelet siihen kangassuikaleita.

Suorakulmainen matto

Koko: 90 cm x 70 cm.

Tarvikkeet: 300 g kalastajalankaa (15 tai 18-säikeistä), virkkuukoukku 4 mm, pujotteluun vanhoja, värikkäitä puuvillakankaita tai langanloppuja.

Pohjan mallivirkkaus: Silmukkaluku on parittomalla jaollinen + 6 kjs kääntymiseen. 1. krs. oikea puoli: Virkkaa 6. s:aan koukusta laskettuna 1 p, *1 kjs, jätä väliin 1 s, 1 p seuraavaan s:aan*, toista. 2. krs. nurja puoli: 4 kjs kääntymiseen, *1 p seuraavaan p:seen, 1 kjs*, toista. Virkkaa krs:n lopussa 1 p 3. kääntymiskjs:aan. Toista 2. krs:ta.

Tiheys ilman pujotuksia: 20 s ja 10 krs = 10 x 10 cm.

Tiheys valmiiksi pujotetusta: 22 s ja 8,5 krs = 10 x 10 cm.

Tee näin:

1. Virkkaa 100 cm varten 199 kjs + 6 kjs kääntymiseen. Virkkaa mallivirkkausta 60 cm = 60 krs.

2. Leikkaa tai revi tilkut 3 cm leveiksi suikaleiksi. Silitä suikaleiden reunoilta kapeat varat nurjalle. Pujota kuteet virkattuun pohjaan hakaneulan avulla vuoroin p:n alle ja p:n päälle. Jätä päihin 7 cm kudetta maton hapsuiksi.