Nikkaroi lapsellesi unelmien leikkimökki. Siellä hän keksii kesän parhaat leikit, kokkaa herkut ja kestitsee vieraat.

Leikkimökki xxx

Tulostettavan ohjeen löydät täältä.

Koko: Pohja 160 x 148 cm, harjan korkeus 200 cm. Kesäliitteen 2012 leikkimökkiin tehtiin pieni kuisti, jolloin lattia ja katto ovat 50 cm pidemmät.

Tarvikkeet: Runko: 40 x 40 mm rimaa, noin 60 jm. Lattia: tukevaa lautaa esim. 95 x 26 mm, noin 30 jm. Seinät ja katto: lautaa, 120 x 17 mm, noin 120 jm. Reunalista oveen ja ikkunaan, 30 x 15 mm, noin 12 jm. Pieniä kulmarautoja 20 – 30 kpl. Saranat oveen ja ikkunaluukkuihin: 10 kpl. Ruuveja: 3,5 x 30 mm, 4 x 65 mm. Nauloja: 50 mm, 60 mm. Ulkomaalia: valkoinen, keltainen, harmaa. Saha, vasara, suorakulma, mitta, vesivaaka, ruuvinväännin (paineilmanaulain, jos käytettävissä).
Tee näin:
1. Mökin lattia (160 x 148 cm) tehdään tukevista laudoista, jotka asetetaan tiiviisti kiinni toisiinsa pintapuoli alaspäin ja yhdistetään naulattavilla rimoilla. Käännä valmis lattia oikein päin ja aseta se tukevasti vaakatasoon tasaiselle alustalle hieman irti maasta, esim. harkkojen, kivien tai kestopuupalikoiden varaan, jotta ilma pääsee kiertämään mökin alla.
2. Rakenna seinäkehikot 40 x 40 rimasta piirrosten mukaisin mitoin. Jäykistä kehikoiden sisäkulmat pienin kulmaraudoin. Kiinnitä lyhyet vaakapuut ja vinotuet ruuveilla. Varmista rakenteiden suorakulmaisuus.
3. Kiinnitä kehikot lattialevyyn ja toisiinsa ruuveilla. Sivuseinät asennetaan päätyjen väliin. Jäykkää rakenne 140 cm kurkihirrellä, jonka teet 40 x 40 rimasta ja kiinnität ruuveilla ja kulmaraudoilla päätykolmioiden keskipystypuuhun siten, että sen keskelle poikittain asennettavat katon kannatusrimat asettuvat samaan tasoon päätyjen yläreunojen kanssa.
4. Sahaa pystysuuntaiset ulkoverhouslaudat oikean mittaisiksi ja kiinnitä ne runkoon naulaamalla. Mittaa ja sahaa kattolaudat ja kiinnitä ne räystäältä aloittaen naulaamalla. Limitä laudat toistensa päälle n. 1 cm. Katon harjan tiivisteeksi voit asentaa kulmalistan tai kaksi toisiinsa liimattua lautaa.
5. Tee oven runko ja laudoita sen alaosa. Asenna oven saranat. Tee ikkunaristikot ja ruuvaa ne paikoilleen. Mittaa ja sahaa ikkunoiden ja oven reunalistat ja kiinnitä ne paikoilleen. Tee ikkunaluukut siten, että naulaat vierekkäin asettamasi laudat Z-muotoon asetettujen rimojen avulla yhteen. Kiinnitä kukin luukku kahdella saranalla.
6. Kiinnitä ovikatoksen tukirakenne ruuveilla mökin sisäpuolelta ja naulaa katoksen laudat limittäin.
7. Maalaa mökki ulkokäyttöön tarkoitetuilla maaleilla. Muista alapuolinen tuuletusrako. Rakenna mökkiin tarvittaessa porras, jos lattia on lapsille korkealla. Kukkalaatikko on kiinnitetty ikkunapuitteen alareunaan.

 

Puutarhajuhlakausi jatkuu sisällä, kun sytytät illan tullen kauniit paperilyhdyt.

Lyhtyihin tarvitset:

* suorakylkisiä juomalaseja

* kuviollista askartelupaperia

* silkkinauhaa

* rautalankaa ja

* led-tuikun.

Huom! Kynttilää ei kannata paperin lähellä polttaa.

Tee näin:

1. Mittaa juomalasin korkeus ja ympärysmitta.

2. Leikkaa kuviopaperi suorakulmioksi, jonka korkeus on muutaman sentin lasia korkeampi ja leveys sentin enemmän kuin lasin ympärysmitta.

3. Taita paperi poikittain kahtia.

4. Leikkaa paperi taitteen puolelta hapsuiksi niin, että reuna jää kiinteäksi.

5. Taita paperi auki ja kiepauta se lasin suojaksi niin, että paperin leikkaukset avautuvat lyhdyn valoaukoiksi.

6. Kiinnitä paperin reunat yhteen pienillä liimatipoilla.

7. Viimeistele reunat silkkinauhoilla ja sujauta halutessasi ohut rautalanka sangaksi. Huomaa, että se ei kestä nostamista.

8. Sujauta lyhtyyn led-tuikku ja nauti tunnelmasta.

Vinkki! Kauniita origamipapereita saat askartelu- ja paperikaupoista.

Askartele metka hämähäkinseitti luonnosta kerätyistä oksista ja ripusta siihen puuhelmistä pujoteltu hämähäkki.

Koko: halkaisija 50 cm.

Tarvikkeet: Neljä noin 50 cm pitkää oksaa, rautalankaa ja narua. Kolmen kokoisia mustia puuhelmiä.

Moppari kierrenaru Suomen Lanka. Puuhelmet ja rautalanka Sinelli.

Tee näin:

Kiinnitä 4 oksaa rautalangalla kieputtamalla ristikkäin. Kiepauta ja solmi narun pää ristikon keskelle. Kieputa narua jokaisen oksan ympäri seitiksi ensin tiiviisti ja harvenna välejä loppua kohti. Solmi lopuksi langan pää yhteen sakaraan ja jätä häntä, johon teet solmun.

Tee helmistä hämähäkki. Pujota 90 cm pitkään rautalankaan viisi pientä helmeä ja taita rautalangan pää alimman helmen ympäri seuraavien helmien sisään.

Pujota taas viisi helmeä lankaan ja työnnä rautalangan pää reunimmaisen helmen jälkeen muiden helmien sisään. Tee näin neljä jalkaa.

Pujota nyt keskikokoinen helmi rautalankaan ja kiepauta rautalanka jalkaryhmän ympäri. Pujota perään iso helmi ja kiepauta rautalanka taas jalkaryhmän ympäri.

Tee loppuun rautalankaan neljä jalkaa samalla tekniikalla kuin alussa. Kiinnitä rautalangan lopulla hämähäkki narun päähän.

Nahkatupsuilla muodistat helposti kukkarot, laukut ja avaimenperät. Katso videolta, miten kätevästi pyöräytät ne.

Näin teet nahkatupsun:

Tarvikkeet: nahkaa, sirkkarenkaita ja kiinnityspihdit, liimaa, sakset ja sivellin.

1. Leikkaa nahasta 9 x 23 cm suorakaide ja leikkaa siihen 5 mm leveät hapsut.

2. Koristele halutessasi nahan ehjä yläreuna sirkoilla tai niiteillä. Tarkista ensin näkyviin jäävän alueen koko rullaamalla kaitale.

3. Leikkaa nahasta nauha kiinnityslenkiksi. Taita lenkki kaksin kerroin ja aseta se hapsukappaleen siihen reunaan, josta aloitat rullaamisen.

4. Levitä koko reunaan liimaa ja rullaa kaitale tiiviisti.

Kaipaatko hauskaa kesäpuuhaa? Trendikäs hippihenkinen hapsupaita syntyy tavallisesta t-paidasta.

Tee näin:

1. Leikkaa helmaan parillinen määrä haluamasi mittaisia hapsuja, joiden leveys on noin yksi senttimetri.

2. Solmi kaksi rinnakkaista hapsua yhteen hevosenhäntäsolmulla.

3. Kierrä näin koko paita ympäri ja tee toinen rivi solmuja ottamalla nyt rinnakkaisista solmuista toiset hapsut ja solmimalla ne samoin yhteen.

4. Tee helmaan haluamasi korkuinen verkko ja anna päiden jäädä vapaiksi hapsuiksi.