Koristekulho valettiin muoviseen vatiin, jonka päälle painettiin vanha posliinilautanen. Ruukkujen muotteina käytettiin pieniä muoviämpäreitä.
Betonilaatan muottina oli puinen kehikko. Kasveille tehtiin kolot muovisilla kukkien istutusruukuilla.
Betonilaatan muottina oli puinen kehikko. Kasveille tehtiin kolot muovisilla kukkien istutusruukuilla.
Järeän penkin betonipäällinen valettiin puukehikkoon. Penkin metallinen runko saatiin romuttamolta.
Viehkeän pöydän kansi valettiin pyöreälle puulevylle, jonka reunoiksi niitattiin muovista levyä. Pöydän jalka on kotiviinipullon kehikko, joka löytyi Kierrätyskeskuksesta kympillä.
Rouhea kukkaruukku valettiin karkeasta kuivabetonista. Muotteina käytettiin muovista ämpäriä ja pienempää kukkien istutusruukkua.

Betoniaskartelu on helppoa ja hauskaa, mutta hieman sotkua pitää tekijän sietää.

Betoniaskartelua on viisainta harrastaa ulkona, sillä puuha on pölyistä. Jos sää ei salli, etsi autotalli tai verstas.

Pienissä betonivaluissa käytetään kuivabetonia, jota myydään rautakaupoissa 25 kilon säkeissä. Betonia on eri raekokoja: hienobetonin koko on S30, karkeamman S100. Kuten nimi vihjaa, hienobetonilla saa sileämmän pinnan kuin rouheammalla laadulla.

Kuivabetonin lisäksi tarvitset ämpärin ja kauhan. Jos teet ison annoksen, sekoittamiseen on kätevä käyttää ruuvinväännintä tai porakonetta ja koneeseen sopivaa vispilää. Sekoitettaessa kannattaa käyttää hengityssuojainta. Kumihanskat ja suojavaatteet eivät ole haitaksi.

Muotin valinnassa vain mielikuvitus on rajana. Kuvien betonivaluissa on käytetty muotteina puukehikkoa, pikkuämpäreitä, kukkien muovisia istutusruukkuja ja muovivatia.

Jos muotti on huokoista ainetta kuten puuta, öljyä sen pinta ennen valua. Näin massa ei jää kiinni muottiin. Hyviä voiteluaineita ovat auringonkukkaöljy, vaseliini ja silikonispray. Muovipintainen muotti ei tarvitse rasvausta.

Ruukkumuoteissa on suositeltavaa, että muotti levenee ylöspäin. Ylöspäin levenevät ja taipuisaa muovia olevat muotit on helpompi irrottaa betonista kuin jäykät.

Muista, paljonko betoni painaa. Ei ehkä kannata suunnitella niin isoa pöytää, että sen kantamiseen tarvitaan viisi miestä. Netistä löytyy paljon ohjeita betoniesineiden valuun. Hyviä oppaita ovat myös esimerkiksi Nemon kustantamat Malene Skoten teokset Betoni, hauska harrastus ja Betoni on kaunista.

Tee näin

1 Valmistele ensin muotit, sillä betoni on hyvä kaataa muotteihin melko pian sekoittamisen jälkeen.

2 Sekoita massa ämpärissä pakkauksen ohjeen mukaisesti. Lisää vettä varovasti vähän kerrallaan. Seoksen pitää olla niin paksua, että siitä voi muokata möykyn kämmenelle, mutta niin löysää, että möykky menettää muotonsa jos kättä ravistaa. Jos sekoitat betonijauhetta koneellisesti vispilällä, varo vispaamasta täydellä teholla liian kauan, jottei kone ylikuumene.

3 Levitä betoni muottiin huolellisesti. Ole erityisen tarkkana reunoissa ja kulmissa, jotta väliin ei jää ilmaa. Jos haluat pinnasta sileän, käytä viimeistelyyn metallista lastaa.

4 Kopistele muottia kun se on täynnä. Näin isot ilmakuplat lähtevät pois. Ilmakuplia voi myös jättää näkyviin, jos haluaa ilmeestä rouhean.

5 Ruukun valamiseen tarvitset kaksi eri kokoista muottiruukkua. Täytä isompaa muottia massalla, ja aseta pienempi ruukkumuotti sen sisään. Laita sisemmmän muotin painoksi esimerkiksi kiviä. Sisemmän muotin pitää olla joustavaa muovia, jotta sen saa irti.

6 Anna esineiden kuivua rauhassa vähintään kolme vuorokautta, mielellään kauemminkin.

7 Valut kannattaa peittää muovilla, etteivät ne kuivu liian nopeasti. Ensimmäisen vuorokauden aikana pintaa voi myös kostuttaa suihkepullolla. Hitaasti kuivuen valuista tulee kestäviä, eivätkä ne halkea kun muottia irrotetaan.

8 Jos esineen pintaan on jäänyt öljyä, pese se pois vedellä ja astianpesuaineella.

9 Halutessasi voit viimeistellä kuivuneen betoniesineen pintaa hiomalla.

Askartele metka hämähäkinseitti luonnosta kerätyistä oksista ja ripusta siihen puuhelmistä pujoteltu hämähäkki.

Koko: halkaisija 50 cm.

Tarvikkeet: Neljä noin 50 cm pitkää oksaa, rautalankaa ja narua. Kolmen kokoisia mustia puuhelmiä.

Moppari kierrenaru Suomen Lanka. Puuhelmet ja rautalanka Sinelli.

Tee näin:

Kiinnitä 4 oksaa rautalangalla kieputtamalla ristikkäin. Kiepauta ja solmi narun pää ristikon keskelle. Kieputa narua jokaisen oksan ympäri seitiksi ensin tiiviisti ja harvenna välejä loppua kohti. Solmi lopuksi langan pää yhteen sakaraan ja jätä häntä, johon teet solmun.

Tee helmistä hämähäkki. Pujota 90 cm pitkään rautalankaan viisi pientä helmeä ja taita rautalangan pää alimman helmen ympäri seuraavien helmien sisään.

Pujota taas viisi helmeä lankaan ja työnnä rautalangan pää reunimmaisen helmen jälkeen muiden helmien sisään. Tee näin neljä jalkaa.

Pujota nyt keskikokoinen helmi rautalankaan ja kiepauta rautalanka jalkaryhmän ympäri. Pujota perään iso helmi ja kiepauta rautalanka taas jalkaryhmän ympäri.

Tee loppuun rautalankaan neljä jalkaa samalla tekniikalla kuin alussa. Kiinnitä rautalangan lopulla hämähäkki narun päähän.

Nahkatupsuilla muodistat helposti kukkarot, laukut ja avaimenperät. Katso videolta, miten kätevästi pyöräytät ne.

Näin teet nahkatupsun:

Tarvikkeet: nahkaa, sirkkarenkaita ja kiinnityspihdit, liimaa, sakset ja sivellin.

1. Leikkaa nahasta 9 x 23 cm suorakaide ja leikkaa siihen 5 mm leveät hapsut.

2. Koristele halutessasi nahan ehjä yläreuna sirkoilla tai niiteillä. Tarkista ensin näkyviin jäävän alueen koko rullaamalla kaitale.

3. Leikkaa nahasta nauha kiinnityslenkiksi. Taita lenkki kaksin kerroin ja aseta se hapsukappaleen siihen reunaan, josta aloitat rullaamisen.

4. Levitä koko reunaan liimaa ja rullaa kaitale tiiviisti.

Kaipaatko hauskaa kesäpuuhaa? Trendikäs hippihenkinen hapsupaita syntyy tavallisesta t-paidasta.

Tee näin:

1. Leikkaa helmaan parillinen määrä haluamasi mittaisia hapsuja, joiden leveys on noin yksi senttimetri.

2. Solmi kaksi rinnakkaista hapsua yhteen hevosenhäntäsolmulla.

3. Kierrä näin koko paita ympäri ja tee toinen rivi solmuja ottamalla nyt rinnakkaisista solmuista toiset hapsut ja solmimalla ne samoin yhteen.

4. Tee helmaan haluamasi korkuinen verkko ja anna päiden jäädä vapaiksi hapsuiksi.

Räsymaton tekeminen onnistuu myös ilman kangaspuita. Virkkaat vain kalalangasta verkon ja pujottelet siihen kangassuikaleita.

Suorakulmainen matto

Koko: 90 cm x 70 cm.

Tarvikkeet: 300 g kalastajalankaa (15 tai 18-säikeistä), virkkuukoukku 4 mm, pujotteluun vanhoja, värikkäitä puuvillakankaita tai langanloppuja.

Pohjan mallivirkkaus: Silmukkaluku on parittomalla jaollinen + 6 kjs kääntymiseen. 1. krs. oikea puoli: Virkkaa 6. s:aan koukusta laskettuna 1 p, *1 kjs, jätä väliin 1 s, 1 p seuraavaan s:aan*, toista. 2. krs. nurja puoli: 4 kjs kääntymiseen, *1 p seuraavaan p:seen, 1 kjs*, toista. Virkkaa krs:n lopussa 1 p 3. kääntymiskjs:aan. Toista 2. krs:ta.

Tiheys ilman pujotuksia: 20 s ja 10 krs = 10 x 10 cm.

Tiheys valmiiksi pujotetusta: 22 s ja 8,5 krs = 10 x 10 cm.

Tee näin:

1. Virkkaa 100 cm varten 199 kjs + 6 kjs kääntymiseen. Virkkaa mallivirkkausta 60 cm = 60 krs.

2. Leikkaa tai revi tilkut 3 cm leveiksi suikaleiksi. Silitä suikaleiden reunoilta kapeat varat nurjalle. Pujota kuteet virkattuun pohjaan hakaneulan avulla vuoroin p:n alle ja p:n päälle. Jätä päihin 7 cm kudetta maton hapsuiksi.