Askartele kauniit kortit ja houkuttelevat paketit jouluksi.

Kortti kuin koriste.
Nyt joulukorttien teko on todella inspiroivaa, sillä askartelutarvikkeista löytyy monenlaisia muunneltavia koristeita, tarroja ja kankaita. Näissä korteissa jouluiloa saajalle tuovat huopaenkeli tai -tähti.
Tarvitset huopaa, helmiä, kartonkeja, nauhoja, kankaanpaloja, kultalankaa, tarroja, kulkusia ja liimaa.

Huopaenkelit ja -tähdet, kultatarrat, Tilda-kankaat, kulkuset, kirjontalanka, liima ja punainen nauha Sinooperi.


Sanomilla päällystetty laatikko


Lasinen paketti

 

 


Iso lahjalaatikko


Peltipurkkilahjat

 

 


Ruudullinen pussi

Tarlatanpussi
 

 


Pieni lahjarasia

 

Pakettien ohjeet sivun alareunassa.

Tulostettava lahjarasian kaava

   
 
Piparkakkupariskunta on herttainen jouluvieminen!

Pienen patakintaan kaava (nainen)

Ison patakintaan kaava (mies)

   
 
 
 
 

Sanomilla päällystetty laatikko

Tarvikkeet: Pahvinen kenkälaatikko, sanomalehti (vaaleanpunaisen sävyinen Financial Times) Decoupagelakkaa, pensseli, sakset ja mustaa leveää satiininauhaa 2,50 m.
Tee näin: Leikkaa lehdestä palat laatikon päätyihin, varaa noin 2 cm ylimäärästä kaikkiin reunoihin. Sivele pääty lakalla ja aseta paperi sen päälle, painele paperi kiinni. Varo venyttämästä, sillä huokoinen sanomalehti venyy helposti rypyille. Tee kulmissa tarvittavat aukileikkaukset ja kiinnitä yli menevät reunat lakalla pohjaan, sivuihin ja laatikon sisäreunoihin.
Leikkaa sanomalehdestä kappale, joka riittää molemmille pitkille sivuille ja pohjaan, leikkaa sivut laatikon levyisinä ja lisää 2 cm vain laatikon suulle. Liimaa kiinni lakalla. Tee laatikon kansi samoin. Lakkaa lopuksi laatikko ympäriinsä Decoupage lakalla yhteen tai tarvittaessa kahteen kertaan. Anna kuivua ja solmi ympärille satiininauha.

Lasinen paketti

Tarvikkeet: Lasipurkki, kullansävyistä askartelumaalia (Folk Art). Jouluaiheinen tarra tai kiiltokuva. Kultamaali Hobby Point.
Tee näin: Maalaa purkin kansi kultamaalilla ja anna kuivua. Liimaa purkin kylkeen tarra tai kiiltokuva.

Pieni lahjarasia

Tarvikkeet: Kuviollista tapettia, siihen sopivan väristä kartonkia, liimaa, seinäliimaa tai tapettiliisteriä ja samettinauhaa 1 m.
Tee näin: Tulosta rasian kaavaa. Jäljennä rasian toinen puoli peilikuvana.
Leikkaa kappale kartongista ja liimaa liisterillä tai seinäliimalla sen päälle hieman isompi pala tapettia. Anna kuivua ja leikkaa tapetti kartongin muodon mukaan.
Taita laatikon kaavassa katkoviivoin merkityt linjat ja nosta laatikon sivut ylös. Liimaa kulmat ja taita laatikon suilta varat nurjalle, liimaa kiinni. Sulje rasian kansi ja kääri ympärille samettinauha.

Peltipurkkilahjat

Tarvikkeet: Peltipurkkeja, kuviollisia kankaanpaloja, harkkosakset ja pellavanarua.
Tee näin: Leikkaa harkkosaksilla noin 3 cm purkin suuta isompia paloja kankaista. Aseta ne purkin suun päälle ja kiedo ympärille pellavanarua.

Ruudullinen pussi

Tarvikkeet: Ruudullista kangasta, pellavanaru ja duffelin nappi.
Tee näin: Leikkaa kankaasta 23x62 cm kappale. Taita kappale pituussuunnassa kaksinkerroin ja ompele sivut.
Taita pohjassa kulmiin kolmiot ja ompele 10 cm ommel poikittain kulmiin. Ompele pussin suulle 1 cm leveä käänne. Ompele pussin eteen nappi noin 6 cm pohjasta. Taita naru kaksinkerroin ja tee taitepäähän solmu niin, että nappi mahtuu lenkistä läpi. Solmi toinen pää nappiin. Kiedo naru pussin ympärille.

Tarlatanpussi

Tarvikkeet: Tarlatania ja ohuita satiininauhoja.
Tee näin: Leikkaa tarlatanista 26x70 cm kappale. Taita kappale pituussuunnassa kaksinkerroin ja ompele sivut. Taita pohjassa kulmiin kolmiot ja ompele 7 cm ommel poikittain kulmiin. Taittele pussin sivut kuten paperipussi. Käännä pussin suu lahjan koon mukaan ja ompele päällekkäin asetellut satiininauhat keskeltä toiseen sivuun päälle sopivalle korkeudelle. Solmi nauhojen päät toiselle sivulle.

Iso lahjalaatikko

Tarvikkeet: Pahvinen laatikko, jossa leveäreunainen kansi, tapettia, seinäliimaa tai tapettiliisteriä ja leveää satiininauhaa 2 m. Pensseli, sakset ja matto- tai kirurginveitsi. Tapetti Felix, Oetmeal, Laura Ashley.
Tee näin: Leikkaa lehdestä palat laatikon päätyihin, varaa noin 2 cm ylimäärästä kaikkiin reunoihin. Liimaa ne paikoilleen seinäliimalla tai liisterillä. Tee kulmissa tarvittavat aukileikkaukset ja kiinnitä yli menevät reunat pohjaan, sivuihin ja laatikon sisäreunaan.
Leikkaa tapetista kappale, joka riittää molemmille pitkille sivuille ja pohjaan, leikkaa sivut laatikon levyisinä ja lisää 2 cm vain laatikon suulle. Kiinnitä kuten aikaisemmin. Merkkaa satiininauhan ulos- ja sisäänpujotusaukot noin 4,5 cm kannen kulmista ja viillä niihin aukot matto- tai kirurginveitsellä. Päällystä kansi kuten laatikko.
Viillä nauhan aukot varovasti tapettiin ja pujottele satiininauha paikoilleen, solmi kulmaan rusetti.

Puutarhajuhlakausi jatkuu sisällä, kun sytytät illan tullen kauniit paperilyhdyt.

Lyhtyihin tarvitset:

* suorakylkisiä juomalaseja

* kuviollista askartelupaperia

* silkkinauhaa

* rautalankaa ja

* led-tuikun.

Huom! Kynttilää ei kannata paperin lähellä polttaa.

Tee näin:

1. Mittaa juomalasin korkeus ja ympärysmitta.

2. Leikkaa kuviopaperi suorakulmioksi, jonka korkeus on muutaman sentin lasia korkeampi ja leveys sentin enemmän kuin lasin ympärysmitta.

3. Taita paperi poikittain kahtia.

4. Leikkaa paperi taitteen puolelta hapsuiksi niin, että reuna jää kiinteäksi.

5. Taita paperi auki ja kiepauta se lasin suojaksi niin, että paperin leikkaukset avautuvat lyhdyn valoaukoiksi.

6. Kiinnitä paperin reunat yhteen pienillä liimatipoilla.

7. Viimeistele reunat silkkinauhoilla ja sujauta halutessasi ohut rautalanka sangaksi. Huomaa, että se ei kestä nostamista.

8. Sujauta lyhtyyn led-tuikku ja nauti tunnelmasta.

Vinkki! Kauniita origamipapereita saat askartelu- ja paperikaupoista.

Koruharrastaja Riikka Reinikainen neuvoo, miten voit virkata siron nauhan avaimia tai kulkulupaa varten. Nauha käy myös korusta.

Avainnauhan teko-ohje 

Nauhan pituus: 1 m

Tarvikkeet: Yksi kerä Anchor Freccia -puuvillalankaa. Virkkuukoukku numero 2 tai käsialan mukaan. Avainnauhan lukko. 15 helmeä, halkaisija 5 mm. Ompelulankaa ja neula.

Ensimmäinen rengas: Virkkaa 8 ketjusilmukkaa ja sulje ne ympyräksi piilosilmukalla.

Virkkaa 1 ketjusilmukka ja sitten ympyrään 14 kiinteää silmukkaa. Sulje kerros piilosilmukalla. Virkkaa seitsemään ensimmäiseen silmukkaan piilosilmukka. Olet nyt ympyrän puolivälissä.

Virkkaa rengas ketjusilmukoilla ja päällystä se kiinteillä silmukoilla.
Virkkaa rengas ketjusilmukoilla ja päällystä se kiinteillä silmukoilla.

Seuraavat renkaat: *Virkkaa 8 ketjusilmukkaa, sulje ympyräksi piilosilmukalla. Tee ympyrään 14 kiinteää silmukkaa. Virkkaa 7:ään ensimmäiseen silmukkaan piilosilmukka.* Tee lisää renkaita virkkaamalla * - *, kunnes nauha on metrin mittainen.

Tee renkaan toiselle kyljelle piilosilmukoita, ja kun olet huipulla, virkkaa ketjusilmukat seuraavaa rengasta varten.
Tee renkaan toiselle kyljelle piilosilmukoita, ja kun olet huipulla, virkkaa ketjusilmukat seuraavaa rengasta varten.

Lenkki lukolle: Virkkaa viimeiseen ympyrään 2 piilosilmukkaa jo virkattujen seitsemän piilosilmukan lisäksi. Aseta nauhan alku- ja loppupäät vierekkäin, ei vastakkain. Virkkaa ensimmäisen ympyrän 6:nteen ja 7:nteen silmukkaan piilosilmukat. *Tee 1 ketjusilmukka kääntymistä varten ja virkkaa 4 kiinteää silmukkaa* edellisen kerroksen piilosilmukoihin. Toista * - * neljä kertaa.

Pujota lukko kiinteillä silmukoilla virkattuun nauhanpätkään. Ompele tai virkkaa nauhanpää kiinni nauhan aloituskohtaan.

Lukko kiinnittyy nauhan pätkään, jonka virkkaat kiinteillä silmukoilla.
Lukko kiinnittyy nauhan pätkään, jonka virkkaat kiinteillä silmukoilla.

Koristelu: Ompele helmet ympyröiden keskelle haluamiisi kohtiin.

Malli ja ohje: Riikka Reinikainen, korukoukussa.blogspot.fi; Lankatiedustelut riikkapiikka.fi, lukkotiedustelut helmikauppa.com

Riikka Reinikainen on 38-vuotias jyväskyläläinen koruharrastaja. Hän kokeilee erilaisia tekniikoita ja materiaaleja kutistemuovista vanhoihin lusikoihin. Riikka tykkää virkkaamisesta ja ompelemisesta, mutta usein helyjen värkkääminen vie voiton.
Riikka Reinikainen on 38-vuotias jyväskyläläinen koruharrastaja. Hän kokeilee erilaisia tekniikoita ja materiaaleja kutistemuovista vanhoihin lusikoihin. Riikka tykkää virkkaamisesta ja ompelemisesta, mutta usein helyjen värkkääminen vie voiton.

Ohje on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 9/2016.

Askartele metka hämähäkinseitti luonnosta kerätyistä oksista ja ripusta siihen puuhelmistä pujoteltu hämähäkki.

Koko: halkaisija 50 cm.

Tarvikkeet: Neljä noin 50 cm pitkää oksaa, rautalankaa ja narua. Kolmen kokoisia mustia puuhelmiä.

Moppari kierrenaru Suomen Lanka. Puuhelmet ja rautalanka Sinelli.

Tee näin:

Kiinnitä 4 oksaa rautalangalla kieputtamalla ristikkäin. Kiepauta ja solmi narun pää ristikon keskelle. Kieputa narua jokaisen oksan ympäri seitiksi ensin tiiviisti ja harvenna välejä loppua kohti. Solmi lopuksi langan pää yhteen sakaraan ja jätä häntä, johon teet solmun.

Tee helmistä hämähäkki. Pujota 90 cm pitkään rautalankaan viisi pientä helmeä ja taita rautalangan pää alimman helmen ympäri seuraavien helmien sisään.

Pujota taas viisi helmeä lankaan ja työnnä rautalangan pää reunimmaisen helmen jälkeen muiden helmien sisään. Tee näin neljä jalkaa.

Pujota nyt keskikokoinen helmi rautalankaan ja kiepauta rautalanka jalkaryhmän ympäri. Pujota perään iso helmi ja kiepauta rautalanka taas jalkaryhmän ympäri.

Tee loppuun rautalankaan neljä jalkaa samalla tekniikalla kuin alussa. Kiinnitä rautalangan lopulla hämähäkki narun päähän.

Lanka- ja kangasostokset voi tehdä Tallinnassa kätevästi, sillä monet kiinnostavimmat liikkeet löytyvät yhden tien varrelta.

Tartu maanteelle on muodostunut käsityökauppojen keskittymä, jossa saa kulutettua helposti vaikka koko päivän. Sieltä löytyy monipuolinen käsityötarvike-, lanka- ja kangasliike Karnaluks, Abakhanin ja Kangadzungelin kangaskaupat sekä muutama pienempi kangasliike sekä monipuoliset nappi- ja korutarvikepuodit.

Aikaa säästääkseen kannattaa ottaa satamasta ensin taksi Karnaluksiin, joka sijaitsee kauimpana keskustasta. Matka maksaa 6-7 euroa. Perille pääsee myös Mere-keskuksen luota raitiovaunulla nro 2. Jää pois pysäkillä Autobusjaam.

Karnaluksin sisäänkäynti sijaitseeTartu maanteen poikkikadulla osoitteessa K.A. Hermanni 1 C. Sisäänkäynti näyttää tavalliselta kerrostalon rappukäytävältä, mutta kävele vain rohkeasti eteenpäin ja portaita ylös. Ovella on pieni kyltti, joka kertoo, että olet perillä. Sisään pääsee ovikelloa soittamalla.

Karnaluksin sisäänkäynti näyttää vain tavalliselta kerrostalon rappukäytävältä, mutta perillä odottaa hyllyittäin villalankaa ja muita käsityötarvikkeita.

Ensimmäisellä kerralla kannattaa kiertää aluksi kaikki huoneet läpi, ettet vahingossa jää ihastelemaan pelkkiä ensimmäisen huoneen nauhoja ja nappeja liian pitkäksi aikaa. Peremmältä löytyy neulevälineitä, trikoita ja ihania printtipuuvilloja, lankoja joka lähtöön, muita ompelutavikkeita, tasseleita ja pellavia hyllymetreittäin. Trikoiden lisäksi varsinaisesti muita vaatetuskankaita täällä ei myydä.

Karnaluksin nauhahyllyt ovat vaikuttavia ja puuvillojen kuosit houkuttavia. Kangasvalikoimista löytyy myös kattavasti eri vahvuisia pellavia sekä uutuutena kuositrikoita.

Älä ahdistu, jos et kykene ensivisiitillä toimimaan järkevästi. Toiseen reissuun kannattaa varustautua etukäteen laaditulla ostoslistalla, kun on ensimmäisellä kerralla katsastanut valikoimat. Aiemmin Karnaluksissa on käynyt vain käteinen, mutta nyt myös kortti kelpasi.

Saman talon toiselta kulmalta löytyy Abakhan-kangaskauppa, osoite on Tartu maantee 63. Palalaareista voit tehdä vaatetus- ja sisustuskangaslöytöjä, ja monissa pakkakankaissakin hinnat ovat vielä Suomen hintoja edullisempia. Jos unohdit ostaa ompelutarvikkeita Karnaluksista, myös täältä löytyy hyvät valikoimat.

Jos etsit erityisesti sisustuskankaita, kannattaa kurkata myös Abakhanin suurempi myymälä Pärnu maantee 69:ssä. Sinne pääsee kätevästi raitiovaunulla 4, joka kulkee myös tämän Abakhanin liikkeen ohi. Jää pois pysäkillä Viineri.

Abakhanin kangaskauppa sijaitsee samassa talossa Karnaluksin kanssa. Erityisesti palalaarit kutsuvat penkomaan.

Vaatetuskankaiden etsijän kannattaa jatkaa kohti keskustaa. Ihan Stockmannin takana sijaitsee Kangadzungel, joka on viime vuosina kasvattanut valikoimaansa mittavasti. Välissä voit pysähtyä parissa pienemmässä valikoidumpiin kankaisiin keskittyneessä kaupassa sekä käydä täydentämässä nappivaraston Nööpid-liikkeessä. 

Kävellessäsi takaisin kohti keskustaa voit poiketa nappi- ja helmiostoksilla sekä pienemmissä Leedi AV ja Solveig -kangaskaupoissa. 

Kangazungelin hinnat vaikuttavat aluksi lähes Suomen tasoisilta, mutta siellä on tähän mennessä joka vierailulla ollut 60-70 % alennusmyynti, joten kertolaskujen jälkeen kankaat ovat edullisia. Vaatetuskankaiden värejä, sävyjä ja materiaaleja löytyy joka lähtöön.

Kaupan perältä löytyy vielä hurjat määrät nappeja, helmiä, ommeltavia paikkoja ja merkkejä sekä muuta ompelutarviketta. Tämän jälkeen ostoskassit ovatkin jo niin täynnä, että voit suunnata vanhaan kaupunkiin ansaitulle päiväkahville.

Kangadzungelissa on aina ale ja kankaita joka sävyssä.

PS. Tallinnan julkisen liikenteen matkakortti on helppokäyttöinen ja matkaajaystävällinen. Kortti maksaa 2 euroa ja sille ladataan rahaa. Näytä korttia lukijalle, kun nouset kulkuvälineeseen. Mitään nappia ei tarvitse painaa. Matka on veloitettu, kun vihreä valo vilahtaa.

Kertamatka maksaa 1,10 €, päivälippu 3 €. Päivän aikana kortilta ei kuitenkaan veloiteta kuin maksimissaan kolme euroa, joten vielä aamulla ei tarvitse päättää, ostatko päivä- vai kertalipun, vaan voit rauhassa ajella ratikoilla, busseilla ja johdinautoilla sen verran kuin haluat.

Samalla kortilla voi myös matkustaa useampi henkilö, siitä lisätietoa Tallinnan julkisen liikenteen nettisivuilla.

 

TiinaS52

Löydä käsityökaupat Tallinnasta! Tässä mainio päiväreitti käsityöshoppailijalle

Satamassa on R-kioski. Sieltä voi kortin ostaa ja ladata siihen rahaa. Jos ei enää aio käydä Tallinnassa ja käyttää korttia niin se lunastatetaan takaisin samaisella kioskilla, saat siis sen 2 euroasi takaisin. Kortilla voi maksaa esim. 2 henkilöä, tarvii vaan huolehtia, että kortilla on rahaa 6 euroa.
Lue kommentti