Etsi Suuri Käsityö -lehden vanhoja ohjeita

Suuri Käsityö -lehden verkkosivuille on tehty haku, josta voit hakea lehdessä julkaistuja kaavoja ja ohjeita vuodesta 2004 alkaen.

Hakutuloksina on tieto siitä, missä lehdessä ja millä sivulla kyseinen kaava tai ohje on.

Haun aloittamiseksi kirjoita yksi sana ja paina "enter"-näppäintä tai klikkaa Hae-painiketta.
Voit hakea mm. sanoilla paita, housut, takki tai vaikka koira.

Voit hakea ohjeita ja kaavoja myös esim. pelkällä kohderyhmä- tai kokotiedoilla tai käsityötekniikoilla. Lisäksi voit yhdistellä eri hakuehtoja tarkentaaksesi hakutulosta.

Kuvakoosteita vuoden 2013 lehdistä voit selailla täällä.

Jääkö kevään juhlista liuta kuohuviinipullon korkkeja? Tee niistä hauskojen muistojen helminauha.

Kuohuviinipullon korkeista syntyy hetkessä kaunis pannunalunen, joka on myös kiva mökkituliainen. Ja sopii se myös näyttäväksi kaulakoruksi!

Nämä tarvitset:
* Kuohuviinipullon korkkeja
* Terävän keittiöveitsen
* Nahkanarua
* Poran

Tee näin:

1. Leikkaa terävällä keittiöveitsellä korkin pyöreä pää talteen.
2. Muotoile tarvittaessa korkin leikkuureunaa veitsellä pyöreämmäksi, jotta korkin molemmat reunat olisivat mahdollisimman samanlaisia.
3. Poraa pompulan keskelle reikä.
4. Pujota pompulat nahkanauhaan ja solmi nauhan päät näyttäväksi rusetiksi.

Trendikäs mökkiläinen ei malta luovuttaa korkkinauhaa keittiökäyttöön vaan sujauttaa sen koruksi kaulaansa.
Trendikäs mökkiläinen ei malta luovuttaa korkkinauhaa keittiökäyttöön vaan sujauttaa sen koruksi kaulaansa.

Iso rengas syntyi 19 korkista ja pienempi 12 korkista. Nahkanauhaa saat suutarista tai askarteluliikkeestä.
 

Kommentit

Jos neuleohjeessa mainittua lankaa ei enää saa tai haluat jostain muusta syystä vaihtaa sen toiseksi, ota huomioon seuraavat asiat. 

Parhaan lopputuloksen saat, kun korvaavan langan koostumus, suositustiheys ja puikkokoko sekä tuntu ovat mahdollisimman lähellä alkuperäistä. 

Tiheys: 
Langan vyötteestä löydät tiedon, montako silmukkaa tarvitset 10 cm leveään työhön ja montako kerrosta 10 cm korkeaan työhön. Jos tiheys on esim. 22 s ja 32 krs = 10x10 cm, voit korvata sen langalla, jossa silmukka- ja kerrosluvut ovat samat.

Tiheyteen vaikuttaa myös neulojan käsiala. Tee siis koetilkku, joka on vähintään 12x12 cm kokoinen. Rajaa valmiista tilkusta nuppineuloissa 10 x 10 cm alue,  ja laske siitä, montako silmukkaa ja kerrosta siinä on. Jos silmukoita on liikaa, kokeile suurempia puikkoja. Jos silmukoita on liian vähän, kokeile pienempiä puikkoja. 

Paksummassa langassa 10 cm:llä on vähemmän silmukoita, ohuemmassa enemmän. 
 

Esimerkki: Haluat neuloa pipon, jonka ympärys on 50 cm. Langan tiheys on 22 s/10 cm. 

50 cm : 10 cm = 5. Tarvitset siis viiden 10 cm leveän koetilkun silmukat, jotta saat 50 cm leveän pipon. 
5 x 22 silmukkaa = 110 silmukkaa. 

Jos valitset paksumman langan, jonka tiheys on 18 silmukkaa ja luot ohjeen mukaiset 110 silmukkaa, piposta tulee aivan liian suuri. 
110 s : 18 s = 6,1.  
Pipoon mahtuisi siis 6,1 x 10 cm tilkun silmukat, pipon ympärys olisi 61 cm. 

Jos valitset ohuemman langan, jonka tiheys on 28 s / 10 cm, piposta tulee liian pieni. 
110 s : 28  s = 3,9. 
Pipoon mahtuisi vain 3,9 x 10 cm tilkun silmukat, pipon ympärys olisi 39 cm. 

Paksulla langalla neulotussa tilkussa 10 x 10 cm alueella on vähemmän silmukoita kuin ohuella langalla neulotussa tilkussa.

Langan koostumus: 
Varmimmin onnistut, jos korvaavan langan koostumus on hyvin lähellä alkuperäisen langan koostumusta. Villalangan voi korvata parhaiten villalangalla, puuvillalangan puuvillalla. Jos haluat vaihtaa villan puuvillaan, työstä saattaa tulla eri näköinen kuin alkuperäisestä mallista, vaikka neuletiheys olisikin sama. Puuvilla on esimerkiksi villaa painavampaa, ja villa ja puuvilla joustavat eri tavoin. Pelkästä koetilkusta ei vielä näe, kuinka neule käyttäytyy isompana pintana. 

Langan tuntu: 
Neuletyön lopputulokseen vaikuttaa lisäksi langan tuntu. Toisiin neulepintoihin sopivat paremmin tiukkakierteiset langat, toisiin löyhempikierteiset. Toiset pinnat näyttävät kivoilta pörröisestä, toiset sileästä langasta neulottuina. Koetilkun neulomalla näet, pidätkö ohjeessa neuvotusta neulepinnasta myös korvaavalla langalla neulottuna. 

Langan menekki: 
Vyötteessä ilmoitetaan, montako metriä kerässä on lankaa. Jos ohjeessa neuvotaan käyttämään lankaa, jossa on 100 g kerässä 260 metriä, mutta aiot korvata sen esimerkiksi langalla, jossa 100 g kerässä on vain 210 metriä, tarvitset lankaa enemmän. 
 

Esimerkki: Työhön tarvitaan 500g lankaa, 100g = 260 m. Lankaa kuluu 5x260 m = 1300 m. 

Korvaavassa langassa on 210 m/100g. Lankaa on kerässä vähemmän, joten tarvitset työhön useamman kerän.  
1300 m : 210 m = 6,2. Tarvitset lankaa siis 6,2 kerää eli 620 grammaa.

Oikean langan jäljille englantilaisten langan paksuutta ja menekkiä kuvaavien termien avulla: 

Jos langasta löytyy joku seuraavista termeistä, voit tiheyden puolesta korvata sen toisella samanlaisella langalla. 

Fingering = ohut lanka (ohuet sukat, kirjoneuleet ja huivit). 
28 s/ 10 cm, 350-450 m/100 g. 
Sports =  ”ohut peruspaksuus” (sukkalanka tai ohut villapaita).
24 silmukkaa = 10 cm, 250-350 m/100 g. 
Double knitting (DK) = ”paksu peruspaksuus”, (villapaitaan, kotisukat).
22 silmukkaa = 10 cm, 220-250 m/100 g. 
Worsted = paksu lanka (palmikkoneuleet, talviasusteet). 
20 silmukkaa = 10 cm, 190-220 m/100 g. 
Aran =  paksu lanka (palmikkoneuleet, talviasusteet).
18 silmukkaa = 10 cm, 150 -190 m/100 g. 
Chunky/Bulky = todella paksu lanka (paksut asusteet).
12 –16 silmukkaa = 10 cm, 100-150 m/100 g. 
Super Bulky = superpaksu lanka (paksut asusteet):
vähemmän kuin 12 silmukkaa = 10 cm, alle 100 m/100 g. 

 

Kommentit

Krista Kangas-Lahtinen painoi kankaan kirjavaksi perunoilla ja surautti siitä värikkään tyynyn.

Pottutyyny

koko 52 X 52 CM

Tarvikkeet: 70 x 130 cm pala puuvillakangasta. Keltaista, punaista, sinistä ja valkoista kankaanpainoväriä, esimerkiksi EMO tai Schjerning Textil Color -tekstiilivärejä.

Erikokoisia perunoita, pala vaahtomuovia, kertakäyttölautasia, sekoitustikku, suojamuovia. Ompelulankaa. 2,15 m terenauhaa. Jos teet itse tereen, 2,15 m vinonauhaa, leveys 3,5 cm, ja 2,15 m nyöriä, halkaisija 5 mm. Sisätyyny 50 x 50 cm.

Painaminen:

1. Pese puuvillakangas, anna kuivua ja silitä. Suojaa pöytä muovilla ja levitä kangas pöydälle. Halkaise perunat. Kaada lautasille kankaanpainovärejä. Voit käyttää värejä sellaisenaan tai sekoittaa niistä itse uusia sävyjä.

2. Ota väriä vaahtomuovipalaan ja tuputa sitä perunan halkaistulle pinnalle. Paina perunalla väri kankaalle. Paina ristiin rastiin erikokoisia ja -värisiä perunankuvia, kunnes koko kangas on kuvioitu.

3. Anna värien kuivua. Kiinnitä värit silittämällä väripurkin ohjeen mukaan. Laita kuvion ja silitysraudan väliin leivinpaperi.

Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.
Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.

Ompeleminen:

1. Leikkaa painetusta kankaasta kaksi 54 x 54 cm kokoista palaa. Palat sisältävät 1 cm:n saumanvarat. Pyöristä kulmat.

2. Jos teet itse tereen, leikkaa haluamastasi puuvillakankaasta täysvinoon 3,5 cm:n levyisiä kaitaleita. Yhdistä kaitaleet toisiinsa niin, että niiden yhteispituus on 2,15 m. Taita kaitale kaksinkerroin, kankaan nurjat puolet vastakkain, ja laita nyöri kaitaleen väliin. Tikkaa kaitale läheltä nyöriä.

3. Neulaa tere toisen tyynykappaleen oikealle puolelle ulkoreunoihin, tereen pullea reuna tyynyn keskiosan puolella. Aseta tereen alku- ja loppupäät yhtymäkohdassa hieman päällekkäin. Aputikkaa tere kankaaseen kiinni 1 cm:n etäisyydeltä kankaan reunasta. Käytä ommellessa vetoketjupaininjalkaa.

4. Aseta tyynykappaleet oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä reunoista yhteen nuppineuloilla. Ompele tereen aputikkausta pitkin, mutta jätä 40 cm:n kääntöaukko yhdelle sivulle. Käännä tyyny ympäri ja silitä. Työnnä sisätyyny tyynypussiin ja sulje kääntöaukko käsin ommellen.

Krista Kangas-Lahtinen
Krista Kangas-Lahtinen

Kuka:

Krista Kangas-Lahtinen on 38-vuotias käsityöharrastaja Muuramesta, Hän ompelee melkein kaikki omat ja tyttöjensä vaatteet. Vaateompelu on Kristasta mukavinta, mutta hän nauttii myös kirjomisesta ja erilaisten tekniikoiden kokeilusta. Nyt innostavinta ovat solmeilu ja koukkuaminen. Krista pitää Helmoja ja hepeneitä -ompelublogia.

Kommentit

ompele kaavoillamme norpan poikanen eli kuutti

Norppaliven innoittamana etsimme arkistoistamme kaavat kuuttin. Ompele omaksesi kevään hittieläin norppa. 

Toukokuun ajan saimaannorpan elämää on voinut seurata livekamerasta. Norppa ei aina ole paikalla, joten ompele nyt itsellesi kuutti, joka pysyy kiltisti kotona. 

Tulosta kuutin kaavat sivun alareunan linkistä. 

Pituus: Noin 30 cm.

Tarvikkeet: Harmaata fleeceä 20 cm, leveys 150 cm. Mustaa nappanahkaa pieni pala. Vanua täyttämiseen. 

Leikkaaminen: Leikkaa kaksinkertaisesta fleecestä sivukappale kerran ja vatsakappale taitteelta kerran, leikkaa räpylä kaksi kertaa. Lisää leikatessa sentin saumanvarat. 

Leikkaa nahasta kaksi silmää ja kuononpää. 

Ompeleminen

1. Ompele 2 räpylää oikeat puolet vastakkain yhteen, jätä suora pää auki. Kavenna saumanvarat ja käännä kappale oikeinpäin. Tikkaa räpylä kolmesta kohdasta viivojen mukaan. Ompele toinen räpylä samoin. 

2. Aseta sivukappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele selän sauma kuononpään poikkimerkistä selän kautta pyrstön poikkimerkkin. Kavenna saumanvarat. 

3. Ompele vatsa sivukappaleisiin oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä samalla rälylät merkittyihin kohtiin ja jätä kääntöaukko toiselle sivulle. Kavenna saumanvarat ja käännä kuutti oikeinpäin. 

4. Tikkaa pyrstö kaavan viivojen mukaan. 

5. Täytä vanulla ja sulje aukko. 

6. Kiinnitä silmät ja kuononpää mustalla ompelulangalla pykäpistoin. Ompele suu mustalla kaksinkertaisella ompelulangalla. 

Mallin suunnittelu Aaro ja Kaarina Tiainen

Kommentit