Etsi Suuri Käsityö -lehden vanhoja ohjeita

Mallihaku

Suuri Käsityö -lehden verkkosivuille on tehty haku, josta voit hakea lehdessä julkaistuja kaavoja ja ohjeita vuodesta 2004 alkaen.

Hakutuloksina on tieto siitä, missä lehdessä ja millä sivulla kyseinen kaava tai ohje on.

Haun aloittamiseksi kirjoita yksi sana ja paina "enter"-näppäintä tai klikkaa Hae-painiketta.
Voit hakea mm. sanoilla paita, housut, takki tai vaikka koira.

Voit hakea ohjeita ja kaavoja myös esim. pelkällä kohderyhmä- tai kokotiedoilla tai käsityötekniikoilla. Lisäksi voit yhdistellä eri hakuehtoja tarkentaaksesi hakutulosta.

Kuvakoosteita vuoden 2013 lehdistä voit selailla täällä.

Kommentit (12)
Ookami
Viesti

Heips, kun nyt näitä kaavojakin löytyy verkkosivujen kautta niin olisiko muka liikaa pyydetty että neulonta ohjeetkin sais samalle sivulle? Konttisukkien ohjetta olen etsinyt ja saanut hakutuloksina pelkkiä kuvia, en yhtään ohjetta. :/

Vierailija
Viesti

Mallihaun perusteella numerossa 1/2012 pitäisi olla miesten bokseri kaavat, muttei lehdestä löytynyt. Mistä numerosta ne löytyis?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuukauden retro

Neulo makeat villasukat

Korista lasten joustinneuleisten polvisukkien varret hauskoilla retrokuviolla, jotka kirjotaan silmukoita jäljentäen.

Koko: 5 (7) v = 110 (122) cm.

Tarvikkeet: 100 g keltaista tai tummansinistä tai punaista Novitan Pikkusisko-lankaa tai vastaavaa. Kirjontaan: omenaan: 3 kaartoa punaista ja 1 vihreä, sieneen: 3 kaartoa punaista, 2 valkoista, laivaan: 2 kaartoa tummansinistä ja valkoista esim. Zephyr-villakirjontalankaa.

Sukkapuikot numero 3.

Mallineule I: * 1 o, 1 n, * toista.

Mallineule II: Sileää neuletta = suljettuna neuleena aina oikeata.

Kirjominen: Jokainen värikirjain on 1 silmukka.

Tiheys: 28 s ja 40 krs = 10 cm.

Ohje: Luo 60 (68) s = 15 (17) s jokaisella neljällä puikolla. Neulo 2 cm mallineuletta I, 8 cm mallineuletta II = 32 krs:ta. Neulo sitten mallineuletta I. Kun työn pituus on 25 (29) cm, jätä 2. ja 3. puikon s:t odottamaan. Neulo kantapää 1 . ja 4. puikon silmukoilla: Neulo edestakaisneuleena sileää neuletta = oikealla o , nurjalla n. Jätä joka krs:n lopussa 1 s neulomatta, yhteensä 10(12) x kummallakin sivulla = jäljellä 10 s. Neulo sitten joka krs:n lopussa 1 s enemmän, kunnes kaikki s:t ovat työssä. Neulo lopuksi kaikilla silmukoilla suljettuna neuleena pyöröneuletta: neulo 2. ja 3. puikon s:oilla mallineuletta I, 1. ja 4. puikon silmukoilla mallineuletta II. Kun terän pituus on 15 (18) cm (kantapää mukaan laskettuna), neulo kaikilla silmukoilla mallineuletta II. Kavenna 2 krs:n jälkeen 1. kerran kärkeä varten: Neulo 1. ja 3. puikon 2. ja 3. viimeiset s:t yht. ja 2. ja 4. puikon 2. Ja 3. s ylivetäen o yht. Kavenna edelleen 4 krs:n jälkeen 1 x, joka 2. krs:lla 2 x, joka krs:lla 9 (11) x . Vedä lanka loppujen 8 s:n läpi ja kiristä.

Viimeistely: Kirjo kuviot sukan varressa olevaan oikeinneuleraitaan.

Kuviot:

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuukauden neulepinta

Näin neulot neulenyppyjä

Korista neuleesi muhkein nypyin, joita näkee usein irlantilaisneuleissa palmikoiden seassa. Katso videolta, miten ne tehdään.

Ohje

1. kerros: Tulevan nypyn kohdalla neulo yhteen silmukaan 4 oikeaa silmukkaa. Neulo 1. silmukka tavallisesti edestä, 2. silmukka takareunasta, 3. silmukka taas edestä ja 4. silmukka takareunasta.

Käännä työ ja neulo uudet neljä silmukkaa nurin, käännä työ ja neulo silmukat oikein, toista näin 5 kerrosta. Lisättyjen silmukoiden ja kerrosten määrä näkyy nypyn kokoossa. Neulo kerros loppuun oikein tai mallineuleesi mukaan.

2. kerros: Kerroksella kavennetaan nypyn silmukat pois. Neulo kerroksen silmukat nurin, neulo myös nypyn silmukat. Nosta sitten vuorotellen kaikki 3 silmukkaa viimeisen silmukan yli.  Neulo kerros loppuun.

3. kerros: Neulo seuraava kerros normaalisti nypyn kohdalta.

Lanka: Álafosslopi, Lankava.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lokakuun 2015 Suuri Käsityö -lehden mallit

Nostata juhlatunnelmaa ompelemalla uusi upea asu. XL-naisen juhlatyylissä hehkuvat värit ja kuviot. Neule on nyt juhlavaatteista muodikkain. Kalastajapuseroista poimitut palmikot ovat klassikoita.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin otat käsitöistäsi kauniita ja kiinnostavia valokuvia

Valokuvaaja ja kaksi käsityöbloggaajaa kertovat, kuinka valokuvaat käsitöitäsi niin, että niiden kauneus ja arvo pääsevät oikeuksiinsa.

 

Maria Halkilahti, Marian kässäkerho, mmmadethis.com

- Tarkkaile valoa. Tasainen luonnonvalo pilvisenä päivänä on yksi parhaista valaistuksista. Kuvaa puolenpäivän aikoihin, jolloin valoa on paljon ja käytä kameran valkotasapainona päivänvaloasetusta niin et joudu juurikaan jälkikäsittelemään kuvia. Kuvaa vaatteet ulkona tai ikkunan lähellä. Hanki iso valkoinen pahvi tai valokuvaukseen tarkoitettu heijastin, jolla saat heijastettua valoa myös varjopuolelle.
- Rauhoita tausta. Anna tekemäsi tuotteen puhua puolestaan ja kuvaa se yksinkertaisella taustalla. Valitse esim. valkoinen mattapöytä tai kulunut puupinta. Pienten tuotteiden kuvaamiseen saat erinomaisen "studion" hankkimalla erivärisiä, mattapintaisia A2 tai A3-kokoisia kartonkeja, jotka taipuvat alustaksi ja taustaksi.
- Valitse kuvakulma. Mieti, mikä tekemässäsi tuotteessa on olennaisinta. Haluatko esitellä istuvuutta, pintaa tai yksityiskohtaa. Kun kuvattava kohde ottaa hiukan etäisyyttä taustaan, taustan saa helpommin pehmeän epätarkaksi ja huomion tuotteeseen. Katsojan silmään osuu ensimmäisenä kohta, joka on tarkka, valoisa ja kultaisessa leikkauksessa.
- Kuva on paranneltu todellisuus. Jos haluat, että kuva on vaalea ja valoisa, kuvaa se vaaleassa ja valoisassa tilassa. Jotkut materiaalit ja värit näyttävät kuvissa paremmilta kuin toiset ja joskus hyvän kuvan suunnittelu lähtee jo tuotteen materiaalivalinnoista. Karhea pellava ja elävinen villa sekä ruskean ja harmaan vivahteikkaat sävyt näyttävät usein hyviltä. Yksityiskohdat eivät aina erotu mustasta tai kirkkaanvalkoisesta vaatteesta. Raivaa tilaa tai rajaa tiukasti niin, että kuvassa näkyy vain haluamasi. Asettele tuoteen parhaat puolet näkyviin. Häivytä tai rajaa pois kohdat, jotka eivät miellytä.

 

Heli Ilkkadiydiy.blogspot.fi

- Kuvaustilanteessa pitää olla tarpeeksi valoa.
- Huolehdi, että kuvattava työ on tarkka.
- Valitse rauhallinen ja tuotteelle sopiva ympäristö.
- Sommittele harkitusti.
- Huolehdi siitä, että tuote tulee hyvin esille kuvassa, eli on tarpeeksi isona kuvassa.
- Lähikuvat yksityiskohdista ovat aina kivoja ja tärkeitä.
- Kuvissa saa olla oma persoonallinen tyyli.
- Kuvaa kannattaa käsitellä hieman. Vähän lisää valoa ja tarkkuutta vähintään. Ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat ovat riittävän hyviä.

 

Anna Huovinen, valokuvaaja

- Vaihtele kuvauskulmaa, kokeile esim. miltä tuote näyttää kuvattuna ylhäältä tai alhaalta käsin.
- Rajaa kuva kiinnostavasti. Zoomaa lähemmäksi tai rajaa valmista kuvaa. Puhelimen laajakulma ei korosta mitään, joten nosta sinä tärkein esiin.
- Tee kuviin vaihtelevuutta kuvaamalla tuotteita ihmisen yllä ja välillä esineinä. Monet vaatteet vaativat päälle pukemista, jotta ne näyttävät hyvälle.
- Kokeile kuviin pientä syväterävyyttä. Säädä kameran aukkoa isommaksi ja kuvaa lyhyellä kuvaterävyydellä niin kuvasta tulee heti ammattimaisempi. Puhelimella kuvatessa käytä puhelimen filttereitä tai Photoshopia, jonka voi ladata puhelimeen ilmaiseksi.
- Leiki valolla ja varjolla. Kun valo tulee sivulta, tuotteen pinta herää eloon. Suora valo taas tasoittaa ja epätasaisuudet eivät nouse esiin. valkoinen pahvi heijastimena tasoittaa liian jyrkkiä varjoja.
- Luo kuviin moniulotteisuutta. Aseta jotakin kuvan etualalle tai vastaavasti taustaan. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.