Etsi Suuri Käsityö -lehden vanhoja ohjeita

Mallihaku

Suuri Käsityö -lehden verkkosivuille on tehty haku, josta voit hakea lehdessä julkaistuja kaavoja ja ohjeita vuodesta 2004 alkaen.

Hakutuloksina on tieto siitä, missä lehdessä ja millä sivulla kyseinen kaava tai ohje on.

Haun aloittamiseksi kirjoita yksi sana ja paina "enter"-näppäintä tai klikkaa Hae-painiketta.
Voit hakea mm. sanoilla paita, housut, takki tai vaikka koira.

Voit hakea ohjeita ja kaavoja myös esim. pelkällä kohderyhmä- tai kokotiedoilla tai käsityötekniikoilla. Lisäksi voit yhdistellä eri hakuehtoja tarkentaaksesi hakutulosta.

Kuvakoosteita vuoden 2013 lehdistä voit selailla täällä.

Kommentit (13)
Ookami
Viesti

Heips, kun nyt näitä kaavojakin löytyy verkkosivujen kautta niin olisiko muka liikaa pyydetty että neulonta ohjeetkin sais samalle sivulle? Konttisukkien ohjetta olen etsinyt ja saanut hakutuloksina pelkkiä kuvia, en yhtään ohjetta. :/

Vierailija
Viesti

Mallihaun perusteella numerossa 1/2012 pitäisi olla miesten bokseri kaavat, muttei lehdestä löytynyt. Mistä numerosta ne löytyis?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Juhlat tulossa? Askartele koristeeksi hauskoja pompom-palloja

Kaikenikäisten kemuja koristavat paperipallot, viuhkat ja lippunauhat on helppo tehdä itse.

Silkkipaperipallojen eli pompomien tekeminen vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja herkät sormet.  Mitä isompi pallo on, sitä enemmän paperikerroksia tarvitaan.

Näin teet ison pompomin kattoon

Katosta riippuvan pompomin halkaisija on noin 30 senttimetriä, ja sen valmistamiseen tarvitset viisi 50 x 70 sentin kokoista silkkipaperiarkkia. Mitoissa ei tarvitse olla turhantarkka. Pompomissa tärkeintä on uljas pöyheys: liian laiha repsottaa, liian paksu paperinippu on vaikea avata. Näin pompom syntyy:

1. Halkaise silkkipaperiarkit keskeltä ja aseta 10 noin 35 x 50 sentin kokoista arkkia pinoon.

2. Taittele arkkipino lyhyemmästä päästään noin 3,5 sentin levyisille vekeille.

3. Solmi vekkinipun keskikohtaan tiukasti pitkä naru ja pyöristä paperien päät saksilla. Pallo näyttää hiukan erilaiselta siitä riippuen, leikataanko päät pyöreiksi vai suipoiksi.

4. Avaa vekkinippu viuhkaksi. Nostele varovasti silkkipaperikerroksia irti nipusta joka puolelta. 

5. Ripusta pallo narusta kattoon.

Kommentit (1)
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
6 x joulukorttiohje

Askartele itse joulukortteja

Muista sukulaisia ja ystäviä tänä jouluna itsetehdyillä korteilla. 

Korttien koot:

Lumiukkokortti 9,5x21 cm, pingviini- ja pakettikortti 1,5x13,5 cm, hamahelmi-, pakettikasa- ja kynttelikkökortti 10,5x14,8 cm.

LUMIUKKO

Tarvikkeet: Mustaa ja valkoista kartonkia. Punaista ja harmaata askarteluhuopaa. Valkoista polvekenauhaa. Kirjainleimasimet, musta leimasinväri. Liimaa.

Leikkaa mustasta kartongista taitettava korttipohja 9,5x21 cm. Leikkaa valkoisesta kartongista 4 litistynyttä ympyrää, halkaisijat noin 3,5, 5, 6 ja 7,5 cm. Liimaa ympyrät korttipohjalle niin, että ne ovat hieman toistensa päällä. Leikkaa nenä punaisesta huovasta. Leikkaa kaulaliinaan 1,5x2,5 cm ja 1,5x5,5 cm:n palat harmaasta huovasta. Liimaa nenä ja kaulaliina paikoilleen. Paina lumiukon päälle leimasimilla teksti COOL WINTER! Solmi kortin taitereunaan valkoinen polvekenauha.

PINGVIINI

Tarvikkeet: Harmaata, valkoista ja mustaa kartonkia. Harmaata valkopilkkuista askarteluhuopaa. Liimaa.

Leikkaa harmaasta kartongista taitettava korttipohja 12,5x13,5 cm. Leikkaa huovasta 10,5x11,5 cm:n pala, liimaa kortin keskelle.. Leikkaa valkoisesta kartongista 10,5x4.5 cm:n pala lumeksi, leikkaa yläreuna aaltoilevaksi. Liimaa huovan alaosaan. Jäljennä pingviinin kaava lehden sivulta. Piirrä pingviini mustalle kartongille, leikkaa ja liimaa. Leikkaa valkoisesta kartongista vatsa ja harmaasta silmä, liimaa ne paikoilleen.

PAKETTIKASA

Tarvikkeet: Valkoista kartonkia ja musta korttipohja 10,5x14,8 cm. Pienikuvioisia kangastilkkuja, tikkauslankaa. Kaksipuoleisia kohotarroja, liimaa.

Liimaa kangastilkut kartongille ja leikkaa niistä viisi pakettia, koot noin 7x3, 5,5x3, 5x3, 4x2,5 ja 2,5x2,5 cm. Tikkaa niihin ompelukoneella lahjanarut. Kokoa paketit korttipohjalle kuusen muotoon, kiinnitä osa liimalla, osa kohotarroilla.

 

PAKETTI

Tarvikkeet: Punaista, luonnonvalkoista ja vaaleanharmaata kartonkia. Punaista ja valkoista ompelulankaa. Punaista puuvillalankaa. Liimaa.

Leikkaa punaisesta kartongista taitettava korttipohja 12,5x13,5 cm. Ompele valkoiselle kartongille ompelukoneella neljä suoraa 15 cm:n pituista punaista siksak-ommelta. Leikkaa ompeleet kartongista nauhoiksi niin, että nauhan leveys on 0,7 cm. Liimaa nauhat korttipohjaan ristikkäin. Piirrä harmaalle kartongille 3x5 cm:n kokoinen pakettikortti. Muotoile toinen pää 4-kulmaiseksi. Tikkaa pakettikortin reunat harmaalla langalla suoralla ompeleella. Leikkaa kortti hieman ompeleen ulkopuolelta. Leikkaa valkoisesta ympyrä, halkaisija 1,5 cm, liimaa pakettikortin muotoiltuun päähän ja tee sen keskelle reikä. Pujota reikään lanka, kiinnitä pakettikortti langalla kortin nauhojen alle.

HAMAHELMIPAKETIT

Tarvikkeet: Punaisia, valkoisia ja mustia hamahelmiä, hamahelmialusta. Kirjainleimasimet, valkoinen leimasinväri. Harmaa vaakasuuntainen korttipohja 10,5x14,8 cm. Liimaa.

Tee hamahelmistä kolme 7x7 helmen neliöitä: punainen, jonka keskellä on valkoinen pystyraita, valkoinen, jossa on punainen raita ja musta, jossa on valkoinen raita. Lisää neliöiden päälle ruseteiksi kaksi pystyraidan väristä helmeä, helmet ovat raidan molemmilla puolilla. Kiinnitä helmet toisiinsa leivinpaperin läpi silittämällä. Liimaa paketit korttipohjaan. Paina korttiin leimasimilla teksti JOULUILOA.

 

KYNTTELIKKÖ

Tarvikkeet: Valkoista kartonkia ja punainen taitettava korttipohja 10,5x14,8 cm ja. Punaista valkopilkkuista washiteippiä. Liimaa.

Leikkaa valkoisesta kartongista 9x13,3 cm pala. Jäljennä kynttelikön kaava lehden sivulta. Piirrä se kartongin alareunaan ja leikkaa teräväkärkisellä askarteluveitsellä. Liimaa kartonki punaiselle korttipohjalle. Leikkaa teipistä kolme 0,7x2,7 cm:n palaa ja liimaa ne kynttilöiksi. Piirrä kynttilöille sydämet.

 

Teippi Teippitarha. Muut tarvikkeet Sinelli.

Mallityöt: Teija Kolehmainen ja Reeta Kukkola.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin teet säilyketölkeistä tunnelmallisia lyhtyjä

Itse tehty tölkkilyhty tuo talvi-iltaan tunnelmallista tuiketta.

Joka kotiin kertyy säilyketölkkejä, jotka usein päätyvät korkeintaan kierrätykseen. Ne ovat kuitenkin myös hyvää askartelumateriaalia.

Lyhtyjen valmistamiseen tarvitset tyhjiä säilyketölkkejä, naulan, vasaran, valkoista spraymaalia ja rautalankaa.

Näin valmistat tölkkilyhdyt:

1. Pese säilyketölkki ja liota siitä pois etiketti.

2. Täytä purkki vedellä ja laita pakastimeen. Kun vesi on jäätynyt, ota purkki pakastimesta. Jää auttaa tölkkiä säilyttämään muotonsa kuvioinnin aikana.

3. Tee purkkiin haluamasi kuvio naputtamalla reikiä naulalla. Tee myös reiät kiinnityksille, jos haluat ripustaa lyhdyt jonnekin.

4. Suihkuta kuvioinnin jälkeen pintaan valkoista spraymaalia ja anna kuivua.

5. Tee rautalangasta vielä purkkiin kädensija. Laita lyhtyihin pienet kynttilät ja ripusta vaikkapa katosta metalliketjuihin. 

 

PS. Tölkeistä saa lyhtyjen lisäksi kynätelineitä, sukkasäilöjä ja heittopelin maalitauluja!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kasvata suolasta huurteinen tuikku

Et usko silmiäsi! Tämä hurmaava huurretuikku syntyy parista ruokalusikallisesta merisuolaa ja tilkasta vettä. Se näyttää jäältä, muttei sula.

Tee suolasta ja vedestä huurteinen tuikku. Valmistelut vievät pari minuuttia, sitten vain odotat. Kaunis huurre kasvaa kupin reunoille parissa päivässä. Muista pitää näpit irti kiposta, jotta huurteeseen ei jää sormenjälkiä.

Nämä tarvitset:

  • ​merisuolaa
  • ​lasikuppi
  • vettä

Tee näin:

1. Valitse tuikkuastiaksi hiukan levenevä astia. Jos haluat villin lopputuloksen, valitse astia, jonka reunoissa on koristeita.

2. Laita astian pohjalle muutama ruokalusikallinen merisuolaa ja sen verran vettä että suola peittyy.

3. Pyöräytä kupissa olevaa vettä niin, että sen seinämät ja reunat kostuvat.  Ei haittaa, vaikka vettä valuu hiukan yli reunankin.

4. Laita lasikuppi lämpimään, esimerkiksi liesituulettimen lipan päälle. Valitse paikka, jossa astia on turvassa näpelöinniltä. Lämpötila vaikuttaa suolan kasvunopeuteen. Laita kupin alle esimerkiksi lasinalunen, jotta suolan kasvua voi halutessaan tutkiskella koskematta itse astiaan.

5. Odota kärsivällisesti. Suolahuurre kasvaa kohti reunoja parissa päivässä. Huurre kovettuu reunoille oikean pakkasenpureman kaltaiseksi, mutta rapisee helposti. Pidä siis lasinalunen paikoillaan, kunnes tuikku on valmis. Jos haluat paksumman huurrekerroksen, lisää kupin pohjalle varovasti hiukan vettä ja pyöräytä sitä reunoille.

5. Pudota tuikku kuivuneen suola päälle kuppiin ja sytytä kynttilä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.