Etsi Suuri Käsityö -lehden vanhoja ohjeita

Mallihaku

Suuri Käsityö -lehden verkkosivuille on tehty haku, josta voit hakea lehdessä julkaistuja kaavoja ja ohjeita vuodesta 2004 alkaen.

Hakutuloksina on tieto siitä, missä lehdessä ja millä sivulla kyseinen kaava tai ohje on.

Haun aloittamiseksi kirjoita yksi sana ja paina "enter"-näppäintä tai klikkaa Hae-painiketta.
Voit hakea mm. sanoilla paita, housut, takki tai vaikka koira.

Voit hakea ohjeita ja kaavoja myös esim. pelkällä kohderyhmä- tai kokotiedoilla tai käsityötekniikoilla. Lisäksi voit yhdistellä eri hakuehtoja tarkentaaksesi hakutulosta.

Kuvakoosteita vuoden 2013 lehdistä voit selailla täällä.

Kommentit (12)
Ookami
Viesti

Heips, kun nyt näitä kaavojakin löytyy verkkosivujen kautta niin olisiko muka liikaa pyydetty että neulonta ohjeetkin sais samalle sivulle? Konttisukkien ohjetta olen etsinyt ja saanut hakutuloksina pelkkiä kuvia, en yhtään ohjetta. :/

Näin teet sukat sienifanille

Katso ohjeet ja neulo sienisukat syksyn metsäretkille. 

Sienisukat

Koko: 38–40.

Tarvikkeet: Novita 7 Veljestä (75 WO + 25 PA, 150 g = 300 m) -villalankaa vihreää (322) 150 g. Hieman punaista (549) ja valkoista (011). Sukkapuikot nro 4 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 18 s ja 26 krs = 10 cm.

Varsi: Luo 70 s. Neulo 1 o 1 n -joustinneuletta 6 krs. Neulo 3 krs sileää. Neulo sienikuviot piirroksen mukaan, aloita punaisella lakista. Neulo sienten jälkeen sileää 8 krs = yhteensä 20 krs sileää

.

Kantapää: Aloita kavennukset. Neulo 1. puikon alussa 1 o, neulo 2 o yhteen. Neulo o, kunnes 4. puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Tee ylivetämiskavennus. Tee kavennukset joka 4. krs, kunnes työssä on 48 s. Neulo vielä 4 krs. Jaa joka puikolle 12 s.

Neulo kantalappu 1. ja 4. puikon silmukoilla. Neulo 1. puikon s:t o. Käännä työ. Neulo molempien puikkojen s:t n. Käännä työ ja neulo o. Toista, kunnes työssä on 24 krs. Neulo viimeiseksi nurja krs. Jaa kantalapun s:t 3 puikolle.

Neulo kantapohja. Neulo oikean puikon s:t. *Neulo keskimmäisen puikon s:t, nosta viimeinen s neulomatta. Neulo vasemman puikon 1. s, nosta keskimmäisen puikon s vasemman puikon neulotun silmukan yli. Käännä työ. Neulo keskimmäisen puikon s:t n, neulo keskimmäisen puikon viimeinen ja reunimmaisen puikon ensimmäinen s nurin yhteen. Käännä työ*. Toista *–*, kunnes reunapuikkojen silmukat loppuvat. 

Teräosa: Poimi kantalapun molempien reunojen silmukkaketjuista 12 s + 1 s 1. ja 2. puikon ja 3. ja 4. puikon välistä. Jaa kantalapun silmukat tasan 1. ja 4. puikolle = 17 s. Neulo 1 krs o. Aloita kiilakavennukset: Neulo 1. puikon 2 viimeistä s oikein yhteen. Neulo 2. ja 3. puikon s:t. Tee 4. puikon alkuun ylivetokavennus: Nosta 1. s neulomatta, neulo 1 o, nosta 1. s neulotun s:n yli. Neulo 1 välikerros, sitten kavennuskerros kuten edellä. Neulo tästä eteenpäin aina yksi välikerros enemmän kuin edellisten kavennuskerrosten väliin. Nyt tulee siis 2 välikerrosta ennen seuraavaa kavennuskerrosta, sitten 3 jne. Toista kavennuksia 1. ja 4. puikolla, kunnes jokaisella puikolla on 12 s.

Neulo suora osa pikkuvarpaan kärkeen. Tee sitten sädekavennukset kärkeen. Tee yhteenneulomiskavennukset kavennukset puikon keskellä ja lopussa. Neulo jokaisella puikolla o yhteen 5. ja 6. sekä 11. ja 12. s. Neulo 4 välikrs. Toista kavennukset puikon keskellä ja lopussa. Tee 3 välikrs. Toista kavennuksia ja välikerroksia, välikerrosten määrä vähenee aina yhdellä. Kavenna, kunnes joka puikolla on jäljellä kaksi silmukkaa. Neulo 1. silmukka ja nosta loput 7 silmukkaa neulotun yli. Katkaise lanka, pujota häntä silmukasta ja päättele nurjalle.

 

 

Näin ompelet vanhoista farkuista 8 uutta tavaraa

Pehmeiksi kuluneita farkkuja on sääli heittää pois. Yhdetkin vanhat suosikit riittävät moneen tarpeelliseen tavaraan. 

 

Tuolitasku

Farkkujen taskuun sujahtavat kauko­säädin ja herkkupala. Pieni tasku lisättiin vanhoista lasten farkuista. Lahkeesta syntyy pitkä kaistale, joka sujautetaan käsinojan yli sohvatyynyn alle. 

Olkalaukku

odottaa koiran ulkoiluttajaa eteisessä naksuineen ja pusseineen. Katkaistu lahje on pohjasaumaa vaille valmis laukku. Hihnan saat vanhasta vyöstä.

Patalappu

tulee farkun taskusta tai lahkeesta. Sujauta vain vanua eristeeksi.

Remonttiessu

syntyy farkkujen takaosasta ja vyöstä helposti leikkaamalla ja ratkomalla. Ommeltakaan ei tarvita.

Sohvatyynyyn 

käytettiin kapeita, päällekkäin ommeltuja kangaskaistaleita. Pinta vain paranee käytössä, kun reunat jäävät reilusti huolittelematta. 

Tasku 

tekee ihmeitä tavalliselle T-paidalle. Lasten farkuista saat sopivan kokoisen.

Säilytyspussi

on taiteltu lahkeesta. Sen kokoa voi säätää kuin teleskooppia. Pussi toimii niin leipäkorina kuin suojaruukkunakin. 

Nuken vaatteet

Jämäpaloista askar­telet nukellekin trendivetimet.

 

Kaukosäädintaskun, patalapun ja tyynyn tarkemmat ohjeet löydät täältä

Ompele muistoista tyyny! Katso kolme ohjetta

Koristetyynyyn saat ommeltua muistot mukaan. Applikoi tärkeät päivämäärät tai tee rakkaasta vaatteesta sisustuksen helmi.

Tyyny festaripaidasta

Kuuman festarikesän muistoksi hankittu lempparipaita muuttuu tyynyksi. 

Tee näin:

Asettele paita pöydälle ja leikkaa etu- ja takakappaleesta samankokoiset palat. Ompele palat yhteen oikeat puolet vastakkain. Käytä joko saumuria tai tavallisessa ompelukoneessa trikooneulaa, sillä tavallinen neula rikkoo neuleen pinnan. Jätä aukko täytteen tai sisätyynyn lisäämistä varten. Käännä työ aukosta oikein päin. Täytä vanulla tai sisätyynyllä ja ompele aukko käsin pienillä pistoilla kiinni.

Kirjaa tyynyyn tärkeä päivämäärä

Tekstityynyt ovat muodikkaita, mutta ostotyynyjen tekstit tuntuvat harvoin merkittäviltä. Applikoi sen sijaan tyynyyn hääpäivä, syntymävuosi tai jokin muu tärkeä numerosarja. 

Tee näin:

Piirrä tai tulosta haluamasi numerot paperille. Aseta paperi lakanakankaan alle ja piirrä numerot kankaaseen. Leikkaa irti. Isot numerot harsittiin reunoistaan käsin kiinni tyynynpäälliseen. Pienemmät numerot voit kiinnittää koneompeleella. 
Pese sen jälkeen tyynykangas koneessa, jotta saat numeroiden reunat rispaantumaan.

Kuvan tyynyn ison &-merkin reunoja  ei haluttu rispaantuvan, joten lakanakankaan taustalle silitettiin tukikangas. Merkki kiinnitettiin ompelukoneella ja lopuksi harsittiin käsin isot tikit koristeeksi.

Lapsen mekosta pilvityyny

Kaapissa vuosikausia lojunut rakas vaate saa aivan uuden käyttötarkoituksen söpönä tyynynä. 

Tee näin:

Tee paperista pilvenmuotoinen kaava. Leikkaa kankaasta kaksi pilvipalaa. Muista kääntäen kaava välillä, jotta pilviin tulee sama puoli kankaasta molemmille puolille.

Aseta palat kankaan oikeat puolet vastakkain. Ompele kiinni toisiinsa. Jätä ompelematta pieni n. 5 – 10 cm pätkä kääntämistä ja täytevanun laittamista varten. Leikkaa kaartuvissa kohdissa saumanvaroja kapeammiksi ja leikkaa saumanvaroihin lovia. Näin kangas ei kiristä saumanvaroista kaartuvissa kohdissa.

Käännä oikeinpäin. Täytä vanulla ja ompele käsin täyttöaukko kiinni.

 

 

Tee kankaasta kaunis perhospinni

Kokeile kangasorigamia ja tee tilkuista perhonen. 

Leikkaa kaksi 12x16 cm kangaspalaa. Ompele ne yhteen oikeat puolet vastakkain, jätä yhteen sivuun kääntöaukko. Ohenna saumanvarat 0,5 cm levyisiksi ja ohenna kulmien saumanvarat. Käännä kankaat ja tikkaa reunat, kääntöaukko sulkeutuu samalla. Taittele perhonen videon avulla ja kiinnitä pinniin muutamalla pistolla.