Leena-Kaisa Karilahden sinisävyiset villasukat saivat 1. palkinnon Suuressa sukkakilpailussa.

Kuura-sukat xxx
Koko:
39/40.

Tulostettava ohje (pdf)

Tarvikkeet: Austermann Step Horoskoopit (75 WO + 25 PA, 100 g = 420 m) -lankaa 100 g. Sukkapuikot nro 2,5-3 käsialasi mukaan.
Sileä neule suljettuna neuleena:
Neulo kaikki krs:t oikein.
Tiheys:
30 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm.
HUOM: Aloita molemmat sukat samasta kohtaa raitaväriä.

Tee ensin pyörylät: Luo 60 s ja jaa silmukat 3 sukkapuikolle. Aloita suljettuna neuleena sileä neule. Kun olet neulonut 1 krs:n, aloita kavennukset.
2.krs:
*neulo 2 o yhteen, neulo 6 o, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli)*, toista *-* vielä 5 kertaa.
3.-4.krs: neulo lopuilla 48 s:lla sileää.
5.krs: *neulo 2 o yhteen, 4 o ja tee ylivetokavennus*, toista *-* = 36 s. Jatka sileää suljettuna neuleena ja toista joka 3. krs kavennukset samoissa kohdin, kavennusten väleistä jää aina 2 s pois. Kun työssä on jäljellä 12 s, katkaise lanka, vedä s:iden läpi, kiristä ja päätä lanka hyvin.
Poimi langan avulla äsken tehdyn pyörylän yhden 10 s leveän kiilan ulkoreunasta 10 s ja luo niiden jatkoksi 50 s. Tee näillä 60 s:lla samanlainen pyörylä kuin edellä. Tee yhteensä 3 tällaista pyörylää siten, että muodostuu suora kaitale. Tee vielä 1 pyörylä, mutta poimi nyt langan avulla viimeksi tehdyn pyörylän kiilasta 10 s, luo 20 s, poimi langan avulla ensimmäiseksi tehdyn pyörylän reunasta 10 s ja luo 20 s. Näin saat pyörylät kiinnitettyä saman tien renkaaksi. Tee viimeinen pyörylä valmiiksi.

Varsi:
Poimi pyöryläkaitaleen alareunasta yhteensä 80 s ja jaa s:t neljälle sukkapuikolle. Krs:n vaihtumiskohta on keskellä takana I ja IV puikkojen välissä. Neulo suljettuna neuleena ensin sileää neuletta 4 krs, kavenna samalla 8 s tasavälein = 72 s. Jatka sitten sileää neuletta 2:lla langalla siten, että otat toisen langan kerän sisältä. Eli neulo *2 s yhdellä värillä oikein ja sitten 2 s toisella värillä oikein*, toista *-*. Kun olet pyörylöiden jälkeen neulonut 7 cm, tee kantapää yksivärisenä.

Vahvennettu kantapää:
Aloita kantalappu niin, että neulot IV puikolle myös I puikon s:t ja siirrä sitten 1 s II puikolle = 35 s. Jätä II ja III puikon silmukat odottamaan. Käännä työ. 1.krs: (nurja puoli) nosta 1. s nurin neulomatta, neulo muut silmukat nurin. Käännä työ. 2. krs: (oikea puoli) *nosta 1 silmukka oikein neulomatta (lanka jää työn taakse), 1 o*, toista *-* puikko loppuun. Toista 1.-2. krs:ia, kunnes kantalapun korkeus on 36 krs, lapun molemmissa reunoissa on 18 pitkää silmukkaa.
Jaa sitten kantalapun s:t 3 puikolle, reunimmaisilla puikoilla on 11 s, keskimmäisenä 13 s. Jatka vahvistettua neuletta ja neulo työn oikealla puolella reunimmaisen puikon s:t sekä keskimmäiseltä puikolta 12 s. Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o (reunapuikolta), vedä nostettu s neulotun yli (= ylivetokavennus). Käännä työ, nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 11 n, 2 n yhteen (= keskimmäisen puikon viimeinen s + reunimmaisen puikon ensimmäinen s). Jatka neulomista edelliseen tapaan ja neulo aina keskimmäisen puikon viimeinen s yhteen reunapuikon ensimmäisen s:n kanssa. Kun kaikki reunapuikkojen s:t on kavennettu, jaa kantapohjan s:t kahdelle puikolle, vasemmanpuoleinen puikko = I puikko, oikeanpuoleinen puikko on IV puikko.
Poimi sitten kantalapun vasemmasta reunasta omalle puikolleen 18 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo nostetut s:t kiertäen oikein 2-värisenä I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t 2-värisenä oikein. Poimi IV puikolle kantalapun oikeasta reunasta 18 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo IV puikon s:t kiertäen oikein 2-värisenä. Jatka näillä 88 s:lla suljettuna neuleena sileää neuletta 2-värisenä ja tee kiilakavennukset seuraavasti: tee I puikon lopussa ylivetokavennus ja neulo IV puikon alussa 2 o yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka krs, kunnes työssä on taas 72 s. Jatka sileää 2-värisenä, kunnes jalkaosan pituus kantapää mukaan lukien on 21 cm. Tee kärkikavennukset yksivärisenä.

Kärkikavennukset: 1.krs:
*neulo 2 o yhteen, neulo 5 o, tee ylivetokavennus*, toista *-* vielä 7 kertaa. 2.-4.krs: neulo lopuilla 56 s:lla sileää. 5.krs: *neulo 2 o yhteen, 3 o ja tee ylivetokavennus*, toista *-* = 40 s. Jatka sileää suljettuna neuleena ja toista joka 4. krs kavennukset samoissa kohdin, kavennusten väleistä jää aina 2 s pois. Kun työssä on jäljellä 16 s, katkaise lanka, vedä s:iden läpi, kiristä ja päätä lanka hyvin.

Malli: Leena-Kaisa Karilahti.
Lankatiedustelut: Tekstiiliteollisuus, (019) 5292 100.
Ohjetiedustelut: Irja Mäkinen (03) 688 1283, ma, ke ja pe klo 10-12.

TItta neuloo taidokkaat sukkansa ilman etukäteissuunnitelmia ja kehittelee pikkuhiljaa täydellistä kantapäätä.

”Ryhdyin neulomaan sukkia, kun ajattelin, että ne ovat helppoja ja nopeita käsityöprojekteja. Jokin aika sitten tein villatakin ja yllätyin, kuinka nopeaa sellaisen neulominen on. Takki valmistui parissa päivässä, kun sukkien tekemiseen voi mennä pari viikkoakin.

Sukat ovat silti suosikkejani. Pienessä työssä voi yhdistää monta tekniikkaa, joten tekeminen ei käy tylsäksi. Haluan tehdä aina vain haastavampia sukkamalleja, sillä niitä neuloessa rentoutuu parhaiten.

"Saan ideoita luonnosta."

Olen neulonut nuoresta lähtien. Lasten myötä harrastukselle ei ollut paljon aikaa, ja tartuin puikkoihin enimmäkseen talvisin. Nyt kiireet ovat vähentyneet ja patoutuneet silmukat ovat päässeet pursuilemaan.

Viimeiset kolme vuotta olen neulonut intohimoisesti kesät talvet. Saan ideoita luonnosta. Mieleeni tulee joku tunnelma tai välähdys, joka on pakko toteuttaa. Maalarit maalaavat tauluja, minulla näyt tulevat ulos villasukkina.

"Kielosukat syntyivät kaipauksesta. Kevät ei vain tullut."

Vuosi sitten neuloin kielosukat. Ne syntyivät kaipauksesta. Kevät ei vain tullut. Ajattelin, että nyt en enää jaksa odottaa, vaan neulon kukat sukkiin. Jaoin kuvan sukista blogissani. Todella monet pyysivät niihin ohjetta, joten minun oli pakko kirjoittaa sellainen.

Ohjetta on myyty Ravelryssä paljon, ja sen myötä onkin avautunut ihan uusia maailmoja. Sosiaalinen media on upeaa! Olen tutustunut uusiin ihmisiin ympäri maailman. Muutenhan neulominen on tällaista kotona taapertamista. Netti ei vie aikaa neulomiselta, sillä neulon myös koneen ääressä.

"Paras kantapää alkaa akillesjänteen kohdalta."

Haen itselleni koko ajan uusia haasteita. Viime aikoina olen kehitellyt täydellistä kantapäätä, joka pysyisi tavallista paremmin jalassa ja myös näyttäisi hyvältä. Toistaiseksi paras versio on sellainen, joka alkaa jo akillesjänteen kohdalta.

Kaikkein rentouttavinta on neuloa pintaneulekuvioita. En piirrä tai laske ohjeita etukäteen, vaan kuviot syntyvät yrityksen ja erehdyksen kautta. Uusia tekniikoita, kuten pitsineuletta opetellessa valmiit ohjeet olivat hedelmällisiä. Mutta sitten ne alkavat pian muuttua, sillä en malta toteuttaa valmiita malleja.

Rutiinisukkia olen tehnyt myyntiin, mutta suurin osa neuleista jää perhepiiriin ja läheisille. Sukista, joihin panostan, tulee niin rakkaita, etten raaski luopua niistä."

Titan uusimmat sukat löydät Titta J's Fantasy Socks -sivuilta.

Kielosukista tuli netissä niin suositut, että Titta ryhtyi myymään sukkaohjetta Ravelryssä.

Kirsikankukkasukkien kimonoista poimitut värit helpottavat kaipuuta Japaniin.

Titta näki netissä haisukat, muttei löytänyt niihin ohjetta. Niinpä hän neuloi niistä oman versionsa.

Titan lempisukissa kiemurtelee kuvio, johon malli löytyi vanhasta ristipistomallista.

Kohokuvioitujen pöllösukkien innoittamana savonlinnalainen Titta neuloi sukkiin kotikonnuilta tuttuja norppia. 

Vihreiden sukkien varsia koristavat omenankukat.

Sienisukkia Titta käyttää töissään lastenneuvolassa.

Titta tuntee olevansa osa sukupolvien ketjua neuloessaan polvekeraitoja, joita mummokin neuloi. Näihin sukkiin liihotteli myös perhosia.

Hyödynnä tarjous ja tilaa langat syyskuun Suuri Käsityö -lehden leluvirtahepoon.

Tilaa nyt langat lukijaetuhintaan 14,40 € syyskuun Suuri Käsityö -lehdessä julkaistuun leluvirtahepoon. (norm. 15,90 €). 

Tee tilaus Tekstiiliteollisuuden verkkokaupassa

Tee taaperolle kissakaverit, jotka pitävät kädet lämpiminä. Lapaset neulotaan tasona kahdella puikolla, ja valkoiset kissat ovat pörrölankaa.

KISSALAPASET

KOKO: 1 (2) –vuotiaalle.

Mitat: Käden ympärys 15 (17) cm, lapasen pituus 11,5 (12,5) cm.

TARVIKKEET: 50 g Pirta Kotilankaa, Rondo Timanttia tai muuta vastaavaa tiheyteen sopivaa lankaa. Pienet jäännöskerät valkoista ja harmaata pörrölankaa. Mustaa lankaa kirjontaa varten. Puikot 3 ja 3,5 mm.

MALLINEULE, puikot 3,5 mm: Sileää oikeaa = neulo silmukat op:lla oikein ja np:lla nurin.

TIHEYS: 21 s ja 29 krs = 10 cm.

JOUSTINNEULE, puikot 3 mm: *1 s o, 1 s n*, toista.

LAPANEN: Lapaset neulotaan edestakaisneuleena kahdella puikolla. Luo sinisellä 34 (36) s ja neulo 4 cm joustinneuletta. Neulo sitten mallineuletta ruutupiirroksen 1 (2) mukaan. Kun olet neulonut nuoraa 17 (20) krs tai halutun pituuden, kavenna seuraavalla krs:lla kärkeä varten 6 x 1 s, katso ruutupiirrosta 1 (2). Toista nämä kavennukset 20. (23.) ja 22. (25.) krs:lla. Vedä sitten lanka loppujen 16 (18) s:n läpi, kiristä hyvin ja päättele. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

PEUKALO: Luo sinisellä 2 s ja neulo sileää oikeaa. Lisää joka krs:lla kummassakin reunassa 4 (5) x 1 s. Neulo sitten kaikilla 10 (12) s:lla vielä 5 (6) krs:ta. Neulo seuraavalla krs:lla reunasilmukan jälkeen 4 (5) x 2 s yhteen ja neulo lopuksi reunasilmukka. Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi, kiristä hyvin ja päättele. Ompele sitten peukalon sauma lisäyksiin asti kiinni.

KORVAT: Luo valkoisella 12 s ja neulo sileää oikeaa. Päätä kummassakin reunassajoka krs:lla 6 x 1 s. Taita sitten korva kahtia ja ompele aloitusreuna yhteen. Ompele sitten korva avoimesta reunasta pään yläpuolelle.

KUONO: Luo harmaalla 6 s ja neulo sileää oikeaa. Lisää kummassakin reunassa 1. ja 2. krs:lla 1 s. Neulo sitten kaikilla 10 s:lla 4 krs. Päätä kahdella seuraavalla kerroksella kummassakin reunassa 1 s ja päätä jäljelle jääneet 6 s.

VIIMEISTELY: Ompele kuono paikoilleen (voit laitaan kuonon alle palan vanua täytteeksi, jos haluat sen olevan kohollaan). Kirjaile mustalla langalla silmät, nenä ja viikset. Ompele peukalon vinot sivut lapasen reunoihin heti joustinneuleen jälkeen. Ompele lapasen sauma. Kierrä lopuksi 1 metsin mittainen nyöri sinisestä langasta ja kiinnitä lapaset sen päihin, jotta ne pysyvät paremmin tallessa.

Nyt tehdään tilkkutöitä neuloen. Dominotekniikalla neulotuista paloista voit koota huiveja, peittoja ja kasseja. Neulo paloja erilaisista langoista ja käytä hyväksesi langanjämiä.

DOMINONEULE

Dominopalassa on pariton määrä silmukoita ja se neulotaan kulmasta kulmaan niin, että palan keskimmäisillä silmukoilla tehdään kavennuksia. Keskimmäinen silmukka asettuu kulman kohdalle, puolet silmukoista yhdelle sivulle ja puolet toiselle.

Pala neulotaan ainaoikeinneuleella, mutta ota joka kerroksella puikon ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo puikon viimeinen silmukka nurin, jotta seuraavan palan silmukat on helppo poimia reunoista.

Voit yhdistää palat toisiinsa neuloessa tai myöhemmin ommellen.

 

Luo pariton määrä silmukoita, esimerkiksi 15 silmukkaa.

1.kerros, nurja puoli: Nosta ensimmäinen neulomatta, neulo 13 silmukkaa oikein, neulo viimeinen silmukka nurin. Neulo kaikki nurjan puolen kerrokset kuten 1. kerros.

2. kerros, oikea puoli: Merkitse kavennuksia varten keskimmäiset 3 silmukkaa apulangalla. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 5 silmukkaa oikein. Tee kolmen silmukan kavennus: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen. Vedä nostettu silmukka yhteen neulottujen yli. Neulo 5 silmukkaa oikein. Neulo viimeinen silmukka nurin.

3. kerros, nurja puoli: Neulo kuten 1. kerros.

4. kerros: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 4 silmukkaa oikein, tee kolmen silmukan kavennus, neulo 4 silmukkaa oikein, neulo 1 silmukka nurin.

Neulo nurjan puolen kerrokset kuten kerros 1. Neulo oikean puolen kerrokset niin, että teet kavennuksen kolmella keskimmäisellä silmukalla. Jatka neulomista samalla tavalla, kunnes puikolla on 3 silmukkaa. Tee kolmen silmukan kavennus. Työhän jää yksi silmukka, jolla jatkat seuraavaan palaan.

 

Kun aloitat uuden palan edellisen palan yläpuolelle, poimi neulotun palan vasemman sivun reunasilmukoista 6 silmukkaa langan avulla ja palan kulmasta 1 silmukka. Luo lisäksi 7 silmukkaa. Työssä on nyt 15 silmukkaa. Poimi silmukat työn oikealla puolella ja niin, teet uuden silmukan vetämällä langan reunasilmukan molempien lankojen läpi. Neulo pala perusohjeen mukaan.

 

Kun aloitat uuden palan edellisen palan viereen, luo ensin 7 silmukkaa, poimi langan avulla silmukka ensimmäisen palan oikeasta alakulmasta ja 7 silmukkaa palan oikeasta sivusta. Työssä on nyt 15 silmukkaa. Neulo pala perusohjeen mukaan.

 

Kun aloitat kulmapalan neulomisen, poimi silmukat kahden palan reunoista. Edellisen palan viimeinen silmukka on uuden palan ensimmäinen silmukka. Poimi juuri neulotun palan yläreunasta 6 silmukkaa, ensimmäisen palan kulmasta yksi silmukka ja yläpuolella olevan palan oikeasta reunasta 7 silmukkaa. Työssä on 15 silmukkaa. Neulo pala perusohjeen mukaan.