Valitsimme yli tuhannen hakijan joukosta 10 pätevää naista testaamaan syksyn uutuuslankoja. 

Maiju Ristiniemi, 28, Sotkamo
"Kolmen (piakkoin neljän) lapsen kotiäitinä on oltava jokin rentoutumiskeino arjen pyörityksen keskellä ja minulla se useimmiten on neulominen. Tartun puikkoihin monesti päiväuniaikaan ja alkuillasta, kun lapset on peiltelty sänkyihinsä. Joskus myös tartun puikkoihin lasten leikkien lomassa ja jopa hiekkalaatikon reunalla. Meidän suvussa mummot ei paljoa neulo, joten liudalle siskojenlapsia on tullut tehtyä eräätkin sukat..."


Susanna Ylä-Himanka, 45, Oulu

"Olen harrastanut käsitöitä pikkulapsesta saakka, mikä oli luontevaa käsitöitä tekevien läheisten ansiosta. Välillä käsitöiden tekemisessä on ollut vuosien taukoja, mutta aina se inspiraatio on jossakin muodossa palannut. Olen mm. ommellut, virkannut, tehnyt ristipistoja ja neulonut. Nyt viimeisin käsityöinnostus syttyi alkuvuodesta, jonka jälkeen olen neulonut lähes sata tuotetta, pääasiassa villasukkia. Lisäksi perustin blogin, joka toimii neulepäiväkirjanani. Neulominen ja Villasukkatehdas-blogin kirjoittaminen ovat rentouttavaa vastapainoa hyvin tekniselle IT-alan työlleni.

Emma Kilpi, 24, Tampere

"Olen harrastanut käsitöitä jo usean vuoden ajan, ja minulla on koko ajan meneillään vähintään yksi neuleprojekti. Lisäksi minulla on ikuisuusprojektina virkattu peitto. En yleensä tee saman mallin mukaan useita neuleita, koska tykkään kokeilla uusia juttuja."

Eveliina, 28, Jyväskylä 

"Opettelin neulomaan reilu kymmenen vuotta sitten kuluttaakseni pitkät koulumatkat. Vähän myöhemmin huomasin lankojen vieneen mukanaan. Nykyään myös kehrään ja värjään, ja välttelen koulutehtäviä lankojen parissa. Välillä päivittelen myös Kramox-blogiani.   

Aino Lappi, Kempele

"Innostuin neulomisesta jo pienenä tyttönä muiden käsitöiden teon ohella. Suvussani on paljon kädentaitajia ja erityisesti ukkini oli kova neulomaan sukkia. Ensimmäisen villapaitani neuloin 11-vuotiaana. Nykyisin ruuhkavuosien neuleprojekteiksi sopivat paremmin nopeammin valmistuvat sukat ja lapaset, joita teen yleensä varsin perinteisen kaavan mukaan lahjaksi ystäville ja lähipiirin lapsille. Minulla on koko ajan useampi neule keskeneräisenä ja tartun niihin aina hieman fiilisten mukaan. Yleensä lähtökohtana neuleilleni toimii kaunis lanka, ei niinkään valmis ohje. Lämmöllä läheisille tehdyt neulelahjat ovat yksi tapani ilmaista välittämistä ja rakkautta."

Elina Sillankorva, 30

"Oma äitini opetti minut virkkaamaan 4-vuotiaana, ja 5- vuotiaana jo halusin oppia neulomaan. Kolmannella luokalla  kysyin opelta, jos voisin vaikka neuloa villasukat. Minulla on aina joku käsityö edessäni, kun haluan rentoutua. Olen innokas opettelemaan uusia tekniikoita ja myös nykyään suunnittelen itse vaatemalleja. Lasten myötä en enää ehdi tekemään niin paljon kuin haluaisin, nykyään neulon sukkia ja muuta tarpeellista. Olen innostunut Facebookin käsityöryhmistä, ja haenkin sieltä inspistä omiin töihini."

Pauliina Knuuttila, 22, Kotka

"Olen perfektionisti, innokas ja nopea neulomisessani. Sukkapari on saatava valmiiksi, päättelyjä myöten, ennen kuin voin aloittaa uuden työn. Olen myös jonkinasteinen lankahamstraaja. Vannoin itselleni, etten osta uutta lankaa ennen kuin edelliset on neulottu."

Johanna Pyy, 26, Liminka 

"Olen neulonut 7-vuotiaasta lähtien. Nykyään minulla pitää aina olla jokin neule kesken. Eniten tykkään neuloa palmikoita, pitsiä ja muita hieman vaativampia malleja. Kuvia neuleistani löytyy Silmukkasatuja -blogistani. "

Ulla Airaksinen, 23, Kuopio 

"Opettelin neulomaan noin 3 vuotta sitten äitiyslomalla. Nykyään en neulo muuta kuin villasukkia, koska suuremmat työt saavat allergisen aivastelemaan. Rakastan käyttää villasukkia, joten etsin itselleni villalankaa, joka sopisi suoraan kutiavaa ihoa vasten."

Lisäksi lankoja testasivat Marika Kortelainen, jonka tarkempia sukkalanka-arvioita voi lukea huonoja juttuja -blogista, sekä Eeva Jääskeläinen

 

 

TItta neuloo taidokkaat sukkansa ilman etukäteissuunnitelmia ja kehittelee pikkuhiljaa täydellistä kantapäätä.

”Ryhdyin neulomaan sukkia, kun ajattelin, että ne ovat helppoja ja nopeita käsityöprojekteja. Jokin aika sitten tein villatakin ja yllätyin, kuinka nopeaa sellaisen neulominen on. Takki valmistui parissa päivässä, kun sukkien tekemiseen voi mennä pari viikkoakin.

Sukat ovat silti suosikkejani. Pienessä työssä voi yhdistää monta tekniikkaa, joten tekeminen ei käy tylsäksi. Haluan tehdä aina vain haastavampia sukkamalleja, sillä niitä neuloessa rentoutuu parhaiten.

"Saan ideoita luonnosta."

Olen neulonut nuoresta lähtien. Lasten myötä harrastukselle ei ollut paljon aikaa, ja tartuin puikkoihin enimmäkseen talvisin. Nyt kiireet ovat vähentyneet ja patoutuneet silmukat ovat päässeet pursuilemaan.

Viimeiset kolme vuotta olen neulonut intohimoisesti kesät talvet. Saan ideoita luonnosta. Mieleeni tulee joku tunnelma tai välähdys, joka on pakko toteuttaa. Maalarit maalaavat tauluja, minulla näyt tulevat ulos villasukkina.

"Kielosukat syntyivät kaipauksesta. Kevät ei vain tullut."

Vuosi sitten neuloin kielosukat. Ne syntyivät kaipauksesta. Kevät ei vain tullut. Ajattelin, että nyt en enää jaksa odottaa, vaan neulon kukat sukkiin. Jaoin kuvan sukista blogissani. Todella monet pyysivät niihin ohjetta, joten minun oli pakko kirjoittaa sellainen.

Ohjetta on myyty Ravelryssä paljon, ja sen myötä onkin avautunut ihan uusia maailmoja. Sosiaalinen media on upeaa! Olen tutustunut uusiin ihmisiin ympäri maailman. Muutenhan neulominen on tällaista kotona taapertamista. Netti ei vie aikaa neulomiselta, sillä neulon myös koneen ääressä.

"Paras kantapää alkaa akillesjänteen kohdalta."

Haen itselleni koko ajan uusia haasteita. Viime aikoina olen kehitellyt täydellistä kantapäätä, joka pysyisi tavallista paremmin jalassa ja myös näyttäisi hyvältä. Toistaiseksi paras versio on sellainen, joka alkaa jo akillesjänteen kohdalta.

Kaikkein rentouttavinta on neuloa pintaneulekuvioita. En piirrä tai laske ohjeita etukäteen, vaan kuviot syntyvät yrityksen ja erehdyksen kautta. Uusia tekniikoita, kuten pitsineuletta opetellessa valmiit ohjeet olivat hedelmällisiä. Mutta sitten ne alkavat pian muuttua, sillä en malta toteuttaa valmiita malleja.

Rutiinisukkia olen tehnyt myyntiin, mutta suurin osa neuleista jää perhepiiriin ja läheisille. Sukista, joihin panostan, tulee niin rakkaita, etten raaski luopua niistä."

Titan uusimmat sukat löydät Titta J's Fantasy Socks -sivuilta.

Kielosukista tuli netissä niin suositut, että Titta ryhtyi myymään sukkaohjetta Ravelryssä.

Kirsikankukkasukkien kimonoista poimitut värit helpottavat kaipuuta Japaniin.

Titta näki netissä haisukat, muttei löytänyt niihin ohjetta. Niinpä hän neuloi niistä oman versionsa.

Titan lempisukissa kiemurtelee kuvio, johon malli löytyi vanhasta ristipistomallista.

Kohokuvioitujen pöllösukkien innoittamana savonlinnalainen Titta neuloi sukkiin kotikonnuilta tuttuja norppia. 

Vihreiden sukkien varsia koristavat omenankukat.

Sienisukkia Titta käyttää töissään lastenneuvolassa.

Titta tuntee olevansa osa sukupolvien ketjua neuloessaan polvekeraitoja, joita mummokin neuloi. Näihin sukkiin liihotteli myös perhosia.

Hyödynnä tarjous ja tilaa langat syyskuun Suuri Käsityö -lehden leluvirtahepoon.

Tilaa nyt langat lukijaetuhintaan 14,40 € syyskuun Suuri Käsityö -lehdessä julkaistuun leluvirtahepoon. (norm. 15,90 €). 

Tee tilaus Tekstiiliteollisuuden verkkokaupassa

Tee taaperolle kissakaverit, jotka pitävät kädet lämpiminä. Lapaset neulotaan tasona kahdella puikolla, ja valkoiset kissat ovat pörrölankaa.

KISSALAPASET

KOKO: 1 (2) –vuotiaalle.

Mitat: Käden ympärys 15 (17) cm, lapasen pituus 11,5 (12,5) cm.

TARVIKKEET: 50 g Pirta Kotilankaa, Rondo Timanttia tai muuta vastaavaa tiheyteen sopivaa lankaa. Pienet jäännöskerät valkoista ja harmaata pörrölankaa. Mustaa lankaa kirjontaa varten. Puikot 3 ja 3,5 mm.

MALLINEULE, puikot 3,5 mm: Sileää oikeaa = neulo silmukat op:lla oikein ja np:lla nurin.

TIHEYS: 21 s ja 29 krs = 10 cm.

JOUSTINNEULE, puikot 3 mm: *1 s o, 1 s n*, toista.

LAPANEN: Lapaset neulotaan edestakaisneuleena kahdella puikolla. Luo sinisellä 34 (36) s ja neulo 4 cm joustinneuletta. Neulo sitten mallineuletta ruutupiirroksen 1 (2) mukaan. Kun olet neulonut nuoraa 17 (20) krs tai halutun pituuden, kavenna seuraavalla krs:lla kärkeä varten 6 x 1 s, katso ruutupiirrosta 1 (2). Toista nämä kavennukset 20. (23.) ja 22. (25.) krs:lla. Vedä sitten lanka loppujen 16 (18) s:n läpi, kiristä hyvin ja päättele. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

PEUKALO: Luo sinisellä 2 s ja neulo sileää oikeaa. Lisää joka krs:lla kummassakin reunassa 4 (5) x 1 s. Neulo sitten kaikilla 10 (12) s:lla vielä 5 (6) krs:ta. Neulo seuraavalla krs:lla reunasilmukan jälkeen 4 (5) x 2 s yhteen ja neulo lopuksi reunasilmukka. Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi, kiristä hyvin ja päättele. Ompele sitten peukalon sauma lisäyksiin asti kiinni.

KORVAT: Luo valkoisella 12 s ja neulo sileää oikeaa. Päätä kummassakin reunassajoka krs:lla 6 x 1 s. Taita sitten korva kahtia ja ompele aloitusreuna yhteen. Ompele sitten korva avoimesta reunasta pään yläpuolelle.

KUONO: Luo harmaalla 6 s ja neulo sileää oikeaa. Lisää kummassakin reunassa 1. ja 2. krs:lla 1 s. Neulo sitten kaikilla 10 s:lla 4 krs. Päätä kahdella seuraavalla kerroksella kummassakin reunassa 1 s ja päätä jäljelle jääneet 6 s.

VIIMEISTELY: Ompele kuono paikoilleen (voit laitaan kuonon alle palan vanua täytteeksi, jos haluat sen olevan kohollaan). Kirjaile mustalla langalla silmät, nenä ja viikset. Ompele peukalon vinot sivut lapasen reunoihin heti joustinneuleen jälkeen. Ompele lapasen sauma. Kierrä lopuksi 1 metsin mittainen nyöri sinisestä langasta ja kiinnitä lapaset sen päihin, jotta ne pysyvät paremmin tallessa.

Nyt tehdään tilkkutöitä neuloen. Dominotekniikalla neulotuista paloista voit koota huiveja, peittoja ja kasseja. Neulo paloja erilaisista langoista ja käytä hyväksesi langanjämiä.

DOMINONEULE

Dominopalassa on pariton määrä silmukoita ja se neulotaan kulmasta kulmaan niin, että palan keskimmäisillä silmukoilla tehdään kavennuksia. Keskimmäinen silmukka asettuu kulman kohdalle, puolet silmukoista yhdelle sivulle ja puolet toiselle.

Pala neulotaan ainaoikeinneuleella, mutta ota joka kerroksella puikon ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo puikon viimeinen silmukka nurin, jotta seuraavan palan silmukat on helppo poimia reunoista.

Voit yhdistää palat toisiinsa neuloessa tai myöhemmin ommellen.

 

Luo pariton määrä silmukoita, esimerkiksi 15 silmukkaa.

1.kerros, nurja puoli: Nosta ensimmäinen neulomatta, neulo 13 silmukkaa oikein, neulo viimeinen silmukka nurin. Neulo kaikki nurjan puolen kerrokset kuten 1. kerros.

2. kerros, oikea puoli: Merkitse kavennuksia varten keskimmäiset 3 silmukkaa apulangalla. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 5 silmukkaa oikein. Tee kolmen silmukan kavennus: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen. Vedä nostettu silmukka yhteen neulottujen yli. Neulo 5 silmukkaa oikein. Neulo viimeinen silmukka nurin.

3. kerros, nurja puoli: Neulo kuten 1. kerros.

4. kerros: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 4 silmukkaa oikein, tee kolmen silmukan kavennus, neulo 4 silmukkaa oikein, neulo 1 silmukka nurin.

Neulo nurjan puolen kerrokset kuten kerros 1. Neulo oikean puolen kerrokset niin, että teet kavennuksen kolmella keskimmäisellä silmukalla. Jatka neulomista samalla tavalla, kunnes puikolla on 3 silmukkaa. Tee kolmen silmukan kavennus. Työhän jää yksi silmukka, jolla jatkat seuraavaan palaan.

 

Kun aloitat uuden palan edellisen palan yläpuolelle, poimi neulotun palan vasemman sivun reunasilmukoista 6 silmukkaa langan avulla ja palan kulmasta 1 silmukka. Luo lisäksi 7 silmukkaa. Työssä on nyt 15 silmukkaa. Poimi silmukat työn oikealla puolella ja niin, teet uuden silmukan vetämällä langan reunasilmukan molempien lankojen läpi. Neulo pala perusohjeen mukaan.

 

Kun aloitat uuden palan edellisen palan viereen, luo ensin 7 silmukkaa, poimi langan avulla silmukka ensimmäisen palan oikeasta alakulmasta ja 7 silmukkaa palan oikeasta sivusta. Työssä on nyt 15 silmukkaa. Neulo pala perusohjeen mukaan.

 

Kun aloitat kulmapalan neulomisen, poimi silmukat kahden palan reunoista. Edellisen palan viimeinen silmukka on uuden palan ensimmäinen silmukka. Poimi juuri neulotun palan yläreunasta 6 silmukkaa, ensimmäisen palan kulmasta yksi silmukka ja yläpuolella olevan palan oikeasta reunasta 7 silmukkaa. Työssä on 15 silmukkaa. Neulo pala perusohjeen mukaan.