Katso opasvideo tai tulosta kuvitetut villasukan neulomisohjeet. Näillä neuvoilla selviät yli kantapään aina kärkeen saakka.

1. Varsi
Silmukoiden luominen ja 2o 2n -joustinneule suljettuna neuleena.

2. Kantapää
Kantalappu ja kantapohja vahvistettuna neuleena.

3.Teräosa
Kiila- ja kärkikavennukset

Tarkista taulukosta, montako silmukkaa tarvitset sukkiin.

Liitetiedostot
Kommentit (7)
Kuukauden neulepinta

Näin neulot palmikoita

Palmikot ovat neuleiden klassikkokuvioita. Niillä koristellaan sekä asusteita ja vaatteita että sisustustekstiilejä. Neljän silmukan peruspalmikon neulominen on helppoa. Katso videolta, miten se tehdään.

Palmikko muodostuu neljästä silmukasta ja neljästä kerroksesta. Neulo oikealle kiertyvää palmikkoa näin:

1. kerros: Neulo 4 silmukkaa nurin. *Siirrä 2 silmukkaa apupuikolle ja pidä ne työn takana. Neulo seuraavat 2 silmukkaa oikein. Neulo 2 apupuikolla olevaa silmukkaa oikein. Neulo 4 silmukkaa nurin.* Toista * - * kerroksen loppuun asti.

2. kerros: Neulo 4 silmukkaa oikein ja 4 nurin. Toista * - * kerroksen loppuun asti.

3. kerros: Neulo 4 silmukka nurin ja 4 oikein. Toista * - * kerroksen loppuun asti.

4. kerros: Neulo 4 silmukkaa oikein ja 4 nurin. Toista * - * kerroksen loppuun asti.

 

Katso myös, kuinka Veera Välimäki neuloo palmikoita ilman apupuikkoa.

Korjauksia mekkojen neuleohjeisiin

Helmikuun ja huhtikuun 2015 lehtien mekko-ohjeisiin oli päässyt virheitä.

SK 02/2015: Mekko 37

Palmikkojen kohdilla neulotaan 5x 2 silmukkaa yhteen eikä 2 silmukkaa 5x. Silmukoita kaventuu 20 sijaan 10.

Eli esimerkiksi pienimmässä koossa:

Kavennusten alussa on 99 s.

Keskimmäiset 19 kavennetaan = 80 s.

Molemmilta olilta kavennetaan 5x6 s= 30 s, = yht. 60 s. Jää 20 s.

Palmikkojen kohdilta kaventuu molemmista 5 s = yht. 10 s. Jää 10 s.

Pääntien reunassa kaventuu molemmilla puolilla 5 s = yht. 10 s. Jää 0 s.

Ja rytmitys meni siis niin, että ensin tehdään molemmissa reunoissa 6 s kavennukset. Sitten keskimmäiset pois. Sitten neulotaan molemmat puolet erikseen ja kavennetaan pääntien reunassa, palmikon kohdalla sekä hihansuun reunassa.

SK 04/2015: Mekko 43

Merkkien selityksistä oli jäänyt 0-merkin selitys välistä pois, se tarkoittaa langankiertoa. Sen seurauksena muut merkit ovat yhden liian ylhäällä, eli / = 2 o yhteen, \= ylivetokavennus jne.

Puolipatenttia voi neuloa kahdella eri tavalla, langankiertojen avulla tai alempaan kerrokseen neuloen. Voit käyttää sitä joustinneuleissa tai neuloa sillä kokonaisia vaatteita.

Puolipatentti on ohuempaa kuin varsinainen patenttineule. Pinnan oikea ja nurja puoli ovat eri näköiset ja kumpikin puoli sopii työn oikeaksi puoleksi.

 Puolipatentin periaatteena on, että silmukka pidennetään kahden kerroksen korkuiseksi, jolloin se neulotaan edellisen kerroksen langan kanssa yhteen. Pääset samaan lopputulokseen kahdella erilaisella tavalla.

Puolipatentti langankierron avulla
Neulo aluksi joustinta yksi kerros: reunasilmukka, *1 o, 1 n*, toista *–*, 1 o, reuna-s.


1. puolipatenttikrs: 1 reuna-s, *nosta 1 s nurin (=takakautta) neulomatta, jätä langankierto (lk) puikolle. Neulo seuraava s o*. Toista *–*, nosta nurin neulomatta+lk, 1 reuna-s.


2. puolipatenttikrs: 1 reuna-s, *neulo nostettu s + lk oikein yhteen. Neulo 1 n*. Toista *–*, neulo nostettu s + lk oikein yhteen, 1 reuna-s. Toista puolipatenttikerroksia.

Puolipatentti alempaan kerrokseen neuloen
1. krs: Neulo koko krs oikein. 


2. krs: 1 reuna-s, *1 n, 1 o puikolla olevan silmukan alapuolella olevasta eli edellisen kerroksen silmukasta*. Toista *–*, 1 n, 1 reuna-s. Toista kerroksia 1-2.
Kommentit (3)
Kuukauden neulepinta

Näin neulot aaltoneuletta

Aaltoneule on helppoa ja nopeaa. Se muodostuu pidennetyistä silmukoista ja siihen neulotaan vain oikeita silmukoita. Ilmava rakenne tekee siitä kesäneuleisiin sopivan. Katso videolta, miten neulot sitä.

Aaltoneule on jaollinen kymmenellä ja se muodostuu kahdeksasta kerroksesta. Pidennetyt silmukat tehdään langankiertojen avulla. Mitä useampi langankierto, sitä pidempi silmukasta tulee. Aaltokuviossa langankierrosten määrä ensin kasvaa ja sitten vähenee.

Näin teet aaltoneuletta:

1. kerros: *Neulo 6 oikein. Tee 1 langankierto, neulo 1 silmukka oikein. Tee 2 langankiertoa, 1 oikein. 3 langankiertoa, 1 oikein. 2 langankiertoa, 1 oikein. 1 langankierto.* Toista * - * kerroksen loppuun asti.

2. kerros: Neulo oikein niin, että pudotat langankierrot puikolta.

3. kerros: Neulo oikein.
 

4. kerros: Neulo oikein.
 

5. kerros: Neulo 1 oikein. *Langankierto, 1 oikein. 2 langankiertoa, 1 oikein. 3 langankiertoa, 1 oikein. 2 langankiertoa, 1 oikein. 1 langankierto. 6 oikein.* Toista * - * kerroksen loppuun.

6. kerros: Neulo oikein niin, että pudotat langankierrot puikolta.
 

7. kerros: Neulo oikein.
 

8. kerros: Neulo oikein.