Tiesitkö, että ompelukoneen suoraa ommelta voi hyödyntää napinläpien merkitsemisessä?Ja että saippua käy merkitsemisliidusta? Nämä ja 12 muuta ompeluvinkkiä auttavat sinua pääsemään loistavaan lopputulokseen!

Valmistaudu hyvin

1. Ongelmia langan pujottamisessa neulaan? Älä kostuta langanpäätä,vaan leikkaa se terävillä saksilla vinoksi.
Kuva 1.

2. Jos et löydä täsmälleen kankaan väristä ompelulankaa, valitsehieman kangasta tummempi lanka. Se erottuu vähemmän kuin vaalea.

3. Teräväreunaiseksi vuoltu saippua sopii merkitsemisliiduksi tummiin kankaisiin. Saippuaviiva lähtee helposti pois esim. kankaalla tai talouspaperilla pyyhkimällä.
Kuva 2. 

4. Farkkukankaan ompelu sujuu, kun käytät paksua neulaa numero 100 tai 110 ja säädät piston pituuden pitkäksi.

Hienoa jälkeä

5. Älä tuijota ommellessasi neulaa vaan seuraa kankaan reunaa. Näin ompeleesta tulee suora.

6. Kun ompelet kaksoisneulalla,hidasta vauhtia. Saat kauniin lopputuloksen.

 

7. Jos et halua päätellä ommelta raskaalla edestakaisompeleella, päättele säätämällä pistonpituus lähelle nollaa. Sopii tiiviille ja paksuille kankaille.

8. Muista silitys! Silitä jokaisen ompeluvaiheen jälkeen, vaivannäkö näkyy valmiissa vaatteessa.

Täydelliset yksityiskohdat

9. Kun ompelet suoraa tai terävää kulmaa, ompele kulman kärkeen yksi poikittainen tikki, niin saat kulmasta terävän. Muista myös kaventaa saumanvara!

10. Käytä ompelukoneen ommelta mittana. Esimerkiksi paitapuseron napinlävet ovat varmasti tasavälein, kun ompelet pitkällä pistolla suoraa ommelta keskietuviivaa pitkin. Merkitse kaksi ylintä napinläpeäja laske väliin jääneiden tikkien määrä. Seuraava napinläpi on yhtä monen tikin päässä! Sama idea sopii myös reunaan ommeltavien pykäpistojen merkitsemiseen. Kuva 3.

11. Paikkataskun yläreunasta tulee siisti, kun ompelet reunan pussiin: taita huoliteltu alavara taskun oikealle puolelle ja ompele päädyt.Kuva 4.

12. Kun ompelet pyöreäpohjaista paikkataskua, ompele taskun kaarevaan reunaan saumanvaran etäisyydelle pitkällä tikillä apuommel. Kiristä hieman ommelta, ja saumanvara taipuu kauniisti kaarelle oikeasta kohdasta. Silitä. Kuva 4.

13. Ompele hameen molemmat sivusaumat helmasta vyötärölle. Kangas ei veny ja saumasta tulee siisti.

14. Kun käännät tasalevyistä päärmettä, käytä apuna ohuesta pahvista leikattua, päärmeen levyistä viivainta. Aseta viivain kankaan reunaan nurjalle puolelle. Käännä päärme ja viivain niin, että kankaan oikea puoli peittää viivaimen. Silitä taite. Kuva 5.

P.S. Kun ompelet kellohametta tai
täysvinoon leikattua vaatetta, anna sen roikkua ripustimella ennen helman tasaamista ja päärmäämistä. Kun helma venyy jo tekovaiheessa, valmis vaate säilyttää haluamasi mitan.

Ompele vahakangaspussi futiskengille

Kuraiset futiskengät eivät sotke treenikassia, kun kuljetat niitä vahakankaasta ommellussa kenkäpussissa. 

1. Leikkaa kaksinkerroin taitetusta kankaasta jokapuolelta noin 5-8 cm kenkiä suurempi pala. Leikkaa lisäksi hihna, joka on kaksinkerroin taitetun kankaan levyinen ja noin 8 cm korkea. 

 

2. Taita hihnan reunoista 1 cm saumanvarat nurjalle, vahvista taitteet kynnellä. 

 

3. Taita hihnan kaksinkerroin ja tikkaa reunat. 

 

4. Ompele vetoketju pussikappaleen lyhyisiin sivuihin. 

 

4. Taita vetoketju keskelle ja ompele ylä. ja alareunat, huom. muista jättää vetoketju auki. 

 

5. Taita yläreunan sauma sivureunan taitetta vasten. Aseta yläreunassa pussin sisällä kantohihnan päät kolmion sisään. Ompele poikittainen, noin 8 cm pitkä ommel kolmion alareunaksi.  

Ompele alareunan kulmiin samanlaiset kolmiot mutta ilman hihnaa välissä. 

 

6. Leikkaa ylimääräinen kolmio pois, jätä noin 1 cm saumanvara. 

 

7. Käännä pussi ja sujauta kengät sisään. 

 

 

Näin kiinnität vinokaitaleen yhdellä ompeleella

Jos olet taitava ompelija ja haluat selvitä vinokaitaleen kiinnittämisestä nopeasti, hurauta kaitale kankaan reunaan yhdellä ompeleella.

Aseta vinokaitale kankaan reunaan niin, että puolet siitä on kankaan nurjalla puolella ja puolet oikealla. Neulaa kaitale paikalleen ja harsi. Ompele rauhallisesti ompelukoneella, jolloin kaitaleen molemmat reunat kiinnittyvät kankaaseen.

Näin kiinnität vinokaitaleen kahdella ompeleella

Vinokaitale on helppo kiinnittää kankaan reunaan kahdella ompeleella. Myös lopputulos on takuuvarmasti siisti.

Jos haluat tehdä huolellista työtä tai kiinnität vinokaitaleen kaarevaan reunaan, ompele kaitale kahdella ompeleella. Aseta kaitale ensin kankaan nurjalle puolelle ja ompele. Käännä puolet kaitaleesta kankaan oikealle puolelle ja ompele avoimesta reunasta. Silitä ja ihaile.

Vinokaitaleen jatkamisessa on pari niksiä. Kun osaat ne, sauma on lähes huomaamaton.

Kun haluat jatkaa vinokaitaletta, leikkaa molempien kaitaleiden päät vinoiksi niin, että päät ovat langansuunnan mukaisia. Aseta kaitaleet oikeat puolet vastakkain, ompele, avaa saumanvarat ja silitä reunat alkuperäiseen asentoon.