Tiesitkö, että ompelukoneen suoraa ommelta voi hyödyntää napinläpien merkitsemisessä?Ja että saippua käy merkitsemisliidusta? Nämä ja 12 muuta ompeluvinkkiä auttavat sinua pääsemään loistavaan lopputulokseen!

Valmistaudu hyvin

1. Ongelmia langan pujottamisessa neulaan? Älä kostuta langanpäätä,vaan leikkaa se terävillä saksilla vinoksi.
Kuva 1.

2. Jos et löydä täsmälleen kankaan väristä ompelulankaa, valitsehieman kangasta tummempi lanka. Se erottuu vähemmän kuin vaalea.

3. Teräväreunaiseksi vuoltu saippua sopii merkitsemisliiduksi tummiin kankaisiin. Saippuaviiva lähtee helposti pois esim. kankaalla tai talouspaperilla pyyhkimällä.
Kuva 2. 

4. Farkkukankaan ompelu sujuu, kun käytät paksua neulaa numero 100 tai 110 ja säädät piston pituuden pitkäksi.

Hienoa jälkeä

5. Älä tuijota ommellessasi neulaa vaan seuraa kankaan reunaa. Näin ompeleesta tulee suora.

6. Kun ompelet kaksoisneulalla,hidasta vauhtia. Saat kauniin lopputuloksen.

 

7. Jos et halua päätellä ommelta raskaalla edestakaisompeleella, päättele säätämällä pistonpituus lähelle nollaa. Sopii tiiviille ja paksuille kankaille.

8. Muista silitys! Silitä jokaisen ompeluvaiheen jälkeen, vaivannäkö näkyy valmiissa vaatteessa.

Täydelliset yksityiskohdat

9. Kun ompelet suoraa tai terävää kulmaa, ompele kulman kärkeen yksi poikittainen tikki, niin saat kulmasta terävän. Muista myös kaventaa saumanvara!

10. Käytä ompelukoneen ommelta mittana. Esimerkiksi paitapuseron napinlävet ovat varmasti tasavälein, kun ompelet pitkällä pistolla suoraa ommelta keskietuviivaa pitkin. Merkitse kaksi ylintä napinläpeäja laske väliin jääneiden tikkien määrä. Seuraava napinläpi on yhtä monen tikin päässä! Sama idea sopii myös reunaan ommeltavien pykäpistojen merkitsemiseen. Kuva 3.

11. Paikkataskun yläreunasta tulee siisti, kun ompelet reunan pussiin: taita huoliteltu alavara taskun oikealle puolelle ja ompele päädyt.Kuva 4.

12. Kun ompelet pyöreäpohjaista paikkataskua, ompele taskun kaarevaan reunaan saumanvaran etäisyydelle pitkällä tikillä apuommel. Kiristä hieman ommelta, ja saumanvara taipuu kauniisti kaarelle oikeasta kohdasta. Silitä. Kuva 4.

13. Ompele hameen molemmat sivusaumat helmasta vyötärölle. Kangas ei veny ja saumasta tulee siisti.

14. Kun käännät tasalevyistä päärmettä, käytä apuna ohuesta pahvista leikattua, päärmeen levyistä viivainta. Aseta viivain kankaan reunaan nurjalle puolelle. Käännä päärme ja viivain niin, että kankaan oikea puoli peittää viivaimen. Silitä taite. Kuva 5.

P.S. Kun ompelet kellohametta tai
täysvinoon leikattua vaatetta, anna sen roikkua ripustimella ennen helman tasaamista ja päärmäämistä. Kun helma venyy jo tekovaiheessa, valmis vaate säilyttää haluamasi mitan.

Näin ompelet kolmiulotteisen kulman

Kolmiulotteinen kulma on tuttu kasseista, pusseista ja sisustustekstiileistä. Kulman ompeleminen on helppoa, kun opettelet sen kerran videon avulla.

Ompele ensin kassin tai pussin sivu- ja pohjasaumat. Pidä kankaiden oikeat puolet vastakkain.

Taita sivu- ja pohjasauma päällekkäin niin, että saumat ovat samansuuntaiset ja päällekkäin. Neulaa ne kohdakkain. Piirrä liidulla viiva, joka leikkaa saumat suorakulmaisesti. Mitä kauempana kulmasta viiva on, sitä enemmän kolmiulotteisuutta työhön tulee.Ompele suoralla ompeleella viivaa pitkin, tee alkuun ja loppuun edestakaisompeleet.

Voit jättää kolmiot tukemaan muotoa tai leikata ne pois. Jos leikkaat ne pois, huolittele saumanvarat. Käännä työ oikein päin.

Jos teet kassia, ompele toinen alakulma samalla tavalla. Jos teet esimerkiksi vetoketjullista toilettilaukkua, ompele kolmiot pussin kaikkiin kulmiin.

 

Jätä vetoketjun hammastus näkyviin, jos haluat vaatteesta tai vaikka toilettilaukusta reipashenkisen. Tämä on myös helpoin tapa ommella vetoketju.

Vaihda ensin ompelukoneeseen vetoketjupaininjalka.

Neulaa vetoketjun toinen reuna kankaan reunaan. Oikeat puolet ovat vastakkain. Ompele suoralla ompeleella, tee alkuun ja loppuun edestakaisompeleet. Mitä lähempänä hammastusta ommel kulkee, sitä vähemmän vetoketjun kangasnauhaa jää näkyviin. Kun tulet lukon kohdalle, pysähdy niin, että neula jää alas. Nosta paininjalka ylös ja vedä lukko taaemmaksi. Laske paininjalka ja jatka ompelua.

Neulaa ja ompele vetoketjun toinen reuna kankaaseen samalla tavalla.

Silitä saumanvarat kankaan puolelle. Jos tikkaat reunat, vaihda ompelukoneeseen peruspaininjalka. Ompele esimerkiksi paininjalan etäisyydeltä suoralla ompelella tai vaikka vahvistetulla siksakilla.

 

Kaksoisneulalla ompelet siistit ja joustavat käänteet trikookankaisiin. Katso videolta, kuinka se käy.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin langoitat kaksoisneulan ompelukoneeseen

Kaksoisneulaalla ompelet trikoo- ja neuloskankaisiin siistit ja joustavat käänteet. Katso videolta, kuinka langoitat neulan ompelukoneeseen.

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.