Tiesitkö, että ompelukoneen suoraa ommelta voi hyödyntää napinläpien merkitsemisessä?Ja että saippua käy merkitsemisliidusta? Nämä ja 12 muuta ompeluvinkkiä auttavat sinua pääsemään loistavaan lopputulokseen!

Valmistaudu hyvin

1. Ongelmia langan pujottamisessa neulaan? Älä kostuta langanpäätä,vaan leikkaa se terävillä saksilla vinoksi.
Kuva 1.

2. Jos et löydä täsmälleen kankaan väristä ompelulankaa, valitsehieman kangasta tummempi lanka. Se erottuu vähemmän kuin vaalea.

3. Teräväreunaiseksi vuoltu saippua sopii merkitsemisliiduksi tummiin kankaisiin. Saippuaviiva lähtee helposti pois esim. kankaalla tai talouspaperilla pyyhkimällä.
Kuva 2. 

4. Farkkukankaan ompelu sujuu, kun käytät paksua neulaa numero 100 tai 110 ja säädät piston pituuden pitkäksi.

Hienoa jälkeä

5. Älä tuijota ommellessasi neulaa vaan seuraa kankaan reunaa. Näin ompeleesta tulee suora.

6. Kun ompelet kaksoisneulalla,hidasta vauhtia. Saat kauniin lopputuloksen.

 

7. Jos et halua päätellä ommelta raskaalla edestakaisompeleella, päättele säätämällä pistonpituus lähelle nollaa. Sopii tiiviille ja paksuille kankaille.

8. Muista silitys! Silitä jokaisen ompeluvaiheen jälkeen, vaivannäkö näkyy valmiissa vaatteessa.

Täydelliset yksityiskohdat

9. Kun ompelet suoraa tai terävää kulmaa, ompele kulman kärkeen yksi poikittainen tikki, niin saat kulmasta terävän. Muista myös kaventaa saumanvara!

10. Käytä ompelukoneen ommelta mittana. Esimerkiksi paitapuseron napinlävet ovat varmasti tasavälein, kun ompelet pitkällä pistolla suoraa ommelta keskietuviivaa pitkin. Merkitse kaksi ylintä napinläpeäja laske väliin jääneiden tikkien määrä. Seuraava napinläpi on yhtä monen tikin päässä! Sama idea sopii myös reunaan ommeltavien pykäpistojen merkitsemiseen. Kuva 3.

11. Paikkataskun yläreunasta tulee siisti, kun ompelet reunan pussiin: taita huoliteltu alavara taskun oikealle puolelle ja ompele päädyt.Kuva 4.

12. Kun ompelet pyöreäpohjaista paikkataskua, ompele taskun kaarevaan reunaan saumanvaran etäisyydelle pitkällä tikillä apuommel. Kiristä hieman ommelta, ja saumanvara taipuu kauniisti kaarelle oikeasta kohdasta. Silitä. Kuva 4.

13. Ompele hameen molemmat sivusaumat helmasta vyötärölle. Kangas ei veny ja saumasta tulee siisti.

14. Kun käännät tasalevyistä päärmettä, käytä apuna ohuesta pahvista leikattua, päärmeen levyistä viivainta. Aseta viivain kankaan reunaan nurjalle puolelle. Käännä päärme ja viivain niin, että kankaan oikea puoli peittää viivaimen. Silitä taite. Kuva 5.

P.S. Kun ompelet kellohametta tai
täysvinoon leikattua vaatetta, anna sen roikkua ripustimella ennen helman tasaamista ja päärmäämistä. Kun helma venyy jo tekovaiheessa, valmis vaate säilyttää haluamasi mitan.

Täältä löydät ihania printtikankaita ompeluksiisi

Nettikaupat ovat pullollaan vinkeitä printtikankaita, joista voit ommella pehmeitä paketteja pukinkonttiin. Toimitus löysi nämä viisi puotia Tampereen käsityömessuilta.

 

Neenuskasta saat printtien lisäksi yksivärisiä college- ja trikookankaita.

 

Verson puodista saat samoja printtejä erilaatuislle neuloksille painettuina, myös luomutrikoolle.

 

Kankaita.com laajasta kangasvalikoimasta löytyy myös jouluisia printtitrikoita.

 

Ompelutarvikkeet.com myy tarvikkeiden lisäksi digiprintattuja trikookankaita.

 

Piccun valikoimassa on ekologisia puuvillakankaita kodintekstiileihin.

Lukijoiden oma mallisto:

Suunnittele vaate Suuri Käsityö -lehteen

Millaisen vaatteen olet aina halunnut, muttet ole löytänyt kaavoja? Piirrä ideasi ja osallistu lukijoiden toivemalliston suunnitteluun. 

Piirrä unelmiesi ommeltava vaate. Voit käyttää apuna alareunan linkistä löytyvää suunnittelupohjaa tai piirtää mallin vapaasti. 
Kerro lyhyesti, mikä vaatteessa on oleellista, kuinka väljä se on ja mistä materiaalista sen tekisit. 

Lähetä piirros 20.1.2016
postitse Suuri Käsityö, PL 100, 00180 Helsinki tai 
sähköpostilla suuri.kasityo@sanoma.com tai 
lataa kuva tämän jutun kuvagalleriaan. 

Liitä kaikissa tapauksissa mukaan yhteystietosi. 

Voittajamallit valitaan nettiäänestyksellä helmikuussa 2016 ja julkaistaan loppuvuoden lehdissä. 

Liitetiedostot

Kirjautuneet käyttäjät voivat lähettää viestejä

Paikkaa suosikkineuleen kyynärpäät paljeteilla

Kun suosikkineule hiutuu kyynärpäistä puhki, mitä tehdä? Laadukasta neuletakkia ei raaskisi heittää roskiin.

Ennen vaatteisiin tulleet reiät yritettiin paikata parsimalla niin taitavasti, ettei kukaan erottanut ­kulumia. Kovalle hankaukselle joutuvat hihat vahvistettiin nahkapaikoilla. Saman voi nyt tehdä glamourilla.

Säihkyvät sydämet vaikuttavat enemmän koristeilta kuin paikoilta, mutta ne hoitavat hommansa tyylikkäästi. Paljettien kiilto on se pieni juttu, joka saa koko asun näyttämään kiinnostavalta. 

Paikat syntyvät liimaamalla valmista paljetti­nauhaa sydämen muotoon leikatulle huovalle. 

Näin se käy:

Leikkaa askarteluhuovasta kaksi ­sydäntä.

Ompele ne kiinni kyynärpäiden kohdalle tiheillä harsinpistoilla.

Vedä tulitikulla tekstiili­liimaa paljettinauhan nurjalla puolella kulkevaan paksuun lankaan ja kiinnitä paljettinauha huopa­sydämeen. Etene ääriviivojen mukaan ulkoreu­nalta kohti keskustaa. Kolmisen metriä paljettinauhaa riittää.

Kimaltavat kyynärpaikat kestävät varovaisen ­vesipesun. Onneksi villa puhdistuukin parhaiten tuulettamalla. Neuleesta on iloa vielä pitkään.

Näin ompelet kolmiulotteisen kulman

Kolmiulotteinen kulma on tuttu kasseista, pusseista ja sisustustekstiileistä. Kulman ompeleminen on helppoa, kun opettelet sen kerran videon avulla.

Ompele ensin kassin tai pussin sivu- ja pohjasaumat. Pidä kankaiden oikeat puolet vastakkain.

Taita sivu- ja pohjasauma päällekkäin niin, että saumat ovat samansuuntaiset ja päällekkäin. Neulaa ne kohdakkain. Piirrä liidulla viiva, joka leikkaa saumat suorakulmaisesti. Mitä kauempana kulmasta viiva on, sitä enemmän kolmiulotteisuutta työhön tulee.Ompele suoralla ompeleella viivaa pitkin, tee alkuun ja loppuun edestakaisompeleet.

Voit jättää kolmiot tukemaan muotoa tai leikata ne pois. Jos leikkaat ne pois, huolittele saumanvarat. Käännä työ oikein päin.

Jos teet kassia, ompele toinen alakulma samalla tavalla. Jos teet esimerkiksi vetoketjullista toilettilaukkua, ompele kolmiot pussin kaikkiin kulmiin.