Tiesitkö, että ompelukoneen suoraa ommelta voi hyödyntää napinläpien merkitsemisessä?Ja että saippua käy merkitsemisliidusta? Nämä ja 12 muuta ompeluvinkkiä auttavat sinua pääsemään loistavaan lopputulokseen!

Valmistaudu hyvin

1. Ongelmia langan pujottamisessa neulaan? Älä kostuta langanpäätä,vaan leikkaa se terävillä saksilla vinoksi.
Kuva 1.

2. Jos et löydä täsmälleen kankaan väristä ompelulankaa, valitsehieman kangasta tummempi lanka. Se erottuu vähemmän kuin vaalea.

3. Teräväreunaiseksi vuoltu saippua sopii merkitsemisliiduksi tummiin kankaisiin. Saippuaviiva lähtee helposti pois esim. kankaalla tai talouspaperilla pyyhkimällä.
Kuva 2. 

4. Farkkukankaan ompelu sujuu, kun käytät paksua neulaa numero 100 tai 110 ja säädät piston pituuden pitkäksi.

Hienoa jälkeä

5. Älä tuijota ommellessasi neulaa vaan seuraa kankaan reunaa. Näin ompeleesta tulee suora.

6. Kun ompelet kaksoisneulalla,hidasta vauhtia. Saat kauniin lopputuloksen.

 

7. Jos et halua päätellä ommelta raskaalla edestakaisompeleella, päättele säätämällä pistonpituus lähelle nollaa. Sopii tiiviille ja paksuille kankaille.

8. Muista silitys! Silitä jokaisen ompeluvaiheen jälkeen, vaivannäkö näkyy valmiissa vaatteessa.

Täydelliset yksityiskohdat

9. Kun ompelet suoraa tai terävää kulmaa, ompele kulman kärkeen yksi poikittainen tikki, niin saat kulmasta terävän. Muista myös kaventaa saumanvara!

10. Käytä ompelukoneen ommelta mittana. Esimerkiksi paitapuseron napinlävet ovat varmasti tasavälein, kun ompelet pitkällä pistolla suoraa ommelta keskietuviivaa pitkin. Merkitse kaksi ylintä napinläpeäja laske väliin jääneiden tikkien määrä. Seuraava napinläpi on yhtä monen tikin päässä! Sama idea sopii myös reunaan ommeltavien pykäpistojen merkitsemiseen. Kuva 3.

11. Paikkataskun yläreunasta tulee siisti, kun ompelet reunan pussiin: taita huoliteltu alavara taskun oikealle puolelle ja ompele päädyt.Kuva 4.

12. Kun ompelet pyöreäpohjaista paikkataskua, ompele taskun kaarevaan reunaan saumanvaran etäisyydelle pitkällä tikillä apuommel. Kiristä hieman ommelta, ja saumanvara taipuu kauniisti kaarelle oikeasta kohdasta. Silitä. Kuva 4.

13. Ompele hameen molemmat sivusaumat helmasta vyötärölle. Kangas ei veny ja saumasta tulee siisti.

14. Kun käännät tasalevyistä päärmettä, käytä apuna ohuesta pahvista leikattua, päärmeen levyistä viivainta. Aseta viivain kankaan reunaan nurjalle puolelle. Käännä päärme ja viivain niin, että kankaan oikea puoli peittää viivaimen. Silitä taite. Kuva 5.

P.S. Kun ompelet kellohametta tai
täysvinoon leikattua vaatetta, anna sen roikkua ripustimella ennen helman tasaamista ja päärmäämistä. Kun helma venyy jo tekovaiheessa, valmis vaate säilyttää haluamasi mitan.

Korjaus toukokuun 2015 lasten housujen kaavaan

Lasten housujen kaavan sivusaumojen pituuksissa oli heittoa.

Voit tulostaa korjatun kaavan A4-arkeille ja koota niistä ison arkin teippaamalla arkit yhteen. Tai korjaa kaava alla olevan ohjeen mukaan.

Muutos on eri kokoinen eri kokonumeroissa, joten korjattava mitta ei ole aina tasan 1 cm. Tässä mittamuutos eri kokonumeroissa: 56 +\-1,25 cm; 68 +\- 1,15 cm; 80 +\- 1 cm; 92 +\- 1 cm; 104 +\- 0,6 cm; 116 +\- 0,6cm ja 128 +\- 0,75 cm. Tarkista lopuksi sivujen pituus yhtä pitkiksi.

Tulosta kaavat täältä.

Kommentit ([comment_count])
Yläkoulun kässänope

No eihän tuo ole kuin pikku korjaus! Ja muutokset selkeästi ilmoitettu kokojen mukaan.  Järki käteen, aivan turha alkaa tulostamaan uusia kaavoja, paperin tuhlausta vain! Ja jos nyt olet jo ehtinyt kappaleet leikkaamaan, niin tasaa pituusero vyötäröltä ja laita vaikka korkeampi resori. Sentti sinne tai tänne, ei sitä valmiissa housuissa näe. Tai hullu ei huomaa ja viisas ei puhu mitään. 

Suuri Käsityö

Moi, kaikki Nosh-housujen ompelijat!

Tämä virhe sivun pituudessa on todella harmillinen ja olemme täällä toimituksessa siitä oikeasti kovin pahoillamme. Tuolla lehdessä olevalla kaavalla kyllä syntyy ihan oivalliset housut, ettei kaava ole niin virheellinen. Jätä sivusaumaa ommellessa takakappaleen ylimääräinen pituus yläreunassa etukappaleen yli ja tasaa vyötärö ompelun jälkeen. Kaarevaan sivusaumaan uppoaa helposti vähän syötöstä niin ero ei ole sivun ommelun jälkeen niin suuri kuin aluksi näytttää. Uskoisin, että kaikki isompien kokojen ompelijat eivät ole edes huomanneet virhettä.

Tässä vielä lista eri kokojen muutoksista, joka korjausohjeessa on keskiarvona 1 cm:

56 +\-1,25 cm; 68 +\- 1,15 cm; 80 +\- 1 cm; 92 +\- 1 cm; 104 +\- 0,6 cm; 116 +\- 0,6cm ja 128 +\- 0,75 cm.

Toivottavasti kaikki onnistuvat housujen ompelussa tästä ikävästä virheestä huolimatta.   

Terveisin

Tarja Tegelberg, Suuri Käsityö

 

Kuukauden retro

Ompele hurmaavat pupupöksyt

Tulosta kaavat ja ompele pikkulapselle housut, joita koristaa pupu.

Koko: 80-86 cm
Tarvikkeet:
- 1 m ruudullista tai raidallista puuvillakangasta,lev. 90 cm
- Puuvillaisia jäännöstilkkuja
- Erivärisiä ompelulankoja
- Silitettävää tukikangasta
- Kaksipuoleista liimaharsoa
- 1 m kapeaa kuminauhaa
- 2 nappia
Tulosta kaavat sivun alareunan linkistä.

Leikkaaminen: Yhdistä kaavan 4 osaa. Aseta kappaleita päällekäin niin, että tulostettujen viivojen päät kohtaavat. Leikkaa 2 kpl housun kaavan mukaan.
Lisää reunoihin 1 cm saumanvarat, yläreunaan 5 cm ja alareunaan 4 cm käänteenvarat.
Leikkaa 2 olkainta, 5x80 cm.
Leikkaa 2 pupun pään muotoista etulappukappaletta, lisää 1 cm saumanvarat.
Kiinnitä tilkkujen nurjalle puolelle liimaharso ja leikkaa naaman osat tilkuista.  
Ompeleminen:
1. Ompele lahkeiden sisäsaumat.  
2. Aseta lahkeet sisäkkäin, oikeat puolet vastakkain ja ompele haarasauma.
3. Taita yläreunasta 1 cm nurjalle ja silitä. Taita yläreunasta vielä 4 cm nurjalle ja ompele läheltä avointa taitereunaa. Ompele toinen ommel kujan keskelle. Jätä molempiin ompeleisiin
 pujotusaukko kuminauhaa varten.  
4. Taita lahkeensuusta 1,5 cm nurjalle ja silitä. Taita uudelleen 1,5 cm nurjalle, silitä ja ompele läheltä avointa taitereunaa, jätä aukko kuminauhan pujottamista varten.
Pujota kaikkiin kujiin sopivan mittaiset kuminauhat.
5. Ompele etulappukappaleet yhteen oikeat puolet vastakkain, jätä suora alareuna auki. Tee aukileikkauksia kulmiin ja kaareviin reunoihin. Käännä oikein päin ja ompele reunat tiheällä siksakilla.
6. Aseta naamakappaleet etulapun päälle, silitä kiinni liimaharson avulla ja tikkaa reunat tiheällä siksakilla. Ompele loput viivat siksakilla.
7. Taita olkain kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele pitkät sivut. Käännä putki oikein päin, käännä päistä saumanvarat putken sisään ja tikkaa reunat. Ompele toiseen päähän napinlävet ja kiinnitä toinen pää pupun korviin. Tee toinen olkain samoin. Ompele etulappu huosujen etupuolelle ja kiinnitä taakse vyötärölle napit.

Liitetiedostot

Tee itse helpot istuintyynyt

Ompele puutarhatuoleihisi uudet istuinpehmikkeet. Näin se käy nopeasti ja helposti.

Istuintyynyt

Koko: 40 x 40 cm
Tarvikkeet:
 Teflonkäsiteltyä polyesteri-puuvillakangasta yhteen tyynyyn 42x82 cm:n pala. Kankaan leveys on 285 cm, joten 0,45 cm:n palasta saat 3 tyynyä. 150 gramman polyesterivanua yhteen tyynyyn 42x82 cm:n pala. Tupsuihin puuvillalankaa.
Loneta-kangas ja vanu Eurokangas.

Leikkaaminen: Leikkaa kankaasta ja vanusta molemmista 42x82 cm:n palat (mitat sisältävät 1 cm:n saumanvarat).
Ompeleminen:
1. Aseta vanu kangaspalan nurjalle puolelle. Merkitse pitkien sivujen puolivälit. Tikkaa kankaan poikki merkistä merkkiin, jolloin kangas ja vanu kiinnittyvät toisiinsa = tyynyn etureuna.
2. Taita kappale tikkauslinjaa pitkin kaksin kerroin oikeat vastakkain.
3. Ompele avoimet sivureunat ja pääty yhteen, mutta jätä kääntöaukko. Käännä kappale oikein päin, sulje aukko.
4. Merkitse tupsujen paikat kulmiin, 10 cm:n päähän molemmilta sivuilta.
5. Tee tupsut: Kierrä lankaa noin 4 cm:n levyisen pahvin ympärille, kunnes saat sopivan kokoisen tupsun. Poista langat varovasti pahvilta. Pujota kaksinkertainen lanka parsinneulaan ja työnnä tyynyn läpi päällipuolelta alapuolelle ja alapuolelta 0,5 cm:n päästä takaisin päällipuolelle. Toista sama noin 5 kertaa, tupsun langat jäävät pistojen väliin. Katkaise lanka ja solmi langanpäät yhteen. Leikkaa tupsun lenkkipäät auki.

Malli ja ompelu: Teija Kolehmainen.

Katso kuvalliset ohjeet: Näin teet putkikassin

Työvaihekuvien avulla uuden treenikassin ompelu on helppoa.

Putkikassi

Pituus 40 cm, halkaisija 25 cm.

Tarvikkeet: Tukevaa farkkukangasta 0,50 m, leveys 145 cm, 40 cm:n ja 25 cm:n vetoketjut, yksiväristä ripsinauhaa 2,5 m, leveys 3 cm ja raidallista ripsinauhaa 2,5 m, leveys 2 cm.
Kangas Eurokangas ja muut tarvikkeet Nappitalo.

Leikkaaminen: Leikkaa päätyyn ja päätytaskuun 3 ympyrää, halkaisija 27 cm ja keskikappale 79,5 cm x 42 cm, mitat sis. 1 cm:n sv:t.