Tiesitkö, että ompelukoneen suoraa ommelta voi hyödyntää napinläpien merkitsemisessä?Ja että saippua käy merkitsemisliidusta? Nämä ja 12 muuta ompeluvinkkiä auttavat sinua pääsemään loistavaan lopputulokseen!

Valmistaudu hyvin

1. Ongelmia langan pujottamisessa neulaan? Älä kostuta langanpäätä,vaan leikkaa se terävillä saksilla vinoksi.
Kuva 1.

2. Jos et löydä täsmälleen kankaan väristä ompelulankaa, valitsehieman kangasta tummempi lanka. Se erottuu vähemmän kuin vaalea.

3. Teräväreunaiseksi vuoltu saippua sopii merkitsemisliiduksi tummiin kankaisiin. Saippuaviiva lähtee helposti pois esim. kankaalla tai talouspaperilla pyyhkimällä.
Kuva 2. 

4. Farkkukankaan ompelu sujuu, kun käytät paksua neulaa numero 100 tai 110 ja säädät piston pituuden pitkäksi.

Hienoa jälkeä

5. Älä tuijota ommellessasi neulaa vaan seuraa kankaan reunaa. Näin ompeleesta tulee suora.

6. Kun ompelet kaksoisneulalla,hidasta vauhtia. Saat kauniin lopputuloksen.

 

7. Jos et halua päätellä ommelta raskaalla edestakaisompeleella, päättele säätämällä pistonpituus lähelle nollaa. Sopii tiiviille ja paksuille kankaille.

8. Muista silitys! Silitä jokaisen ompeluvaiheen jälkeen, vaivannäkö näkyy valmiissa vaatteessa.

Täydelliset yksityiskohdat

9. Kun ompelet suoraa tai terävää kulmaa, ompele kulman kärkeen yksi poikittainen tikki, niin saat kulmasta terävän. Muista myös kaventaa saumanvara!

10. Käytä ompelukoneen ommelta mittana. Esimerkiksi paitapuseron napinlävet ovat varmasti tasavälein, kun ompelet pitkällä pistolla suoraa ommelta keskietuviivaa pitkin. Merkitse kaksi ylintä napinläpeäja laske väliin jääneiden tikkien määrä. Seuraava napinläpi on yhtä monen tikin päässä! Sama idea sopii myös reunaan ommeltavien pykäpistojen merkitsemiseen. Kuva 3.

11. Paikkataskun yläreunasta tulee siisti, kun ompelet reunan pussiin: taita huoliteltu alavara taskun oikealle puolelle ja ompele päädyt.Kuva 4.

12. Kun ompelet pyöreäpohjaista paikkataskua, ompele taskun kaarevaan reunaan saumanvaran etäisyydelle pitkällä tikillä apuommel. Kiristä hieman ommelta, ja saumanvara taipuu kauniisti kaarelle oikeasta kohdasta. Silitä. Kuva 4.

13. Ompele hameen molemmat sivusaumat helmasta vyötärölle. Kangas ei veny ja saumasta tulee siisti.

14. Kun käännät tasalevyistä päärmettä, käytä apuna ohuesta pahvista leikattua, päärmeen levyistä viivainta. Aseta viivain kankaan reunaan nurjalle puolelle. Käännä päärme ja viivain niin, että kankaan oikea puoli peittää viivaimen. Silitä taite. Kuva 5.

P.S. Kun ompelet kellohametta tai
täysvinoon leikattua vaatetta, anna sen roikkua ripustimella ennen helman tasaamista ja päärmäämistä. Kun helma venyy jo tekovaiheessa, valmis vaate säilyttää haluamasi mitan.

Näin ompelet vanhoista farkuista 8 uutta tavaraa

Pehmeiksi kuluneita farkkuja on sääli heittää pois. Yhdetkin vanhat suosikit riittävät moneen tarpeelliseen tavaraan. 

 

Tuolitasku

Farkkujen taskuun sujahtavat kauko­säädin ja herkkupala. Pieni tasku lisättiin vanhoista lasten farkuista. Lahkeesta syntyy pitkä kaistale, joka sujautetaan käsinojan yli sohvatyynyn alle. 

Olkalaukku

odottaa koiran ulkoiluttajaa eteisessä naksuineen ja pusseineen. Katkaistu lahje on pohjasaumaa vaille valmis laukku. Hihnan saat vanhasta vyöstä.

Patalappu

tulee farkun taskusta tai lahkeesta. Sujauta vain vanua eristeeksi.

Remonttiessu

syntyy farkkujen takaosasta ja vyöstä helposti leikkaamalla ja ratkomalla. Ommeltakaan ei tarvita.

Sohvatyynyyn 

käytettiin kapeita, päällekkäin ommeltuja kangaskaistaleita. Pinta vain paranee käytössä, kun reunat jäävät reilusti huolittelematta. 

Tasku 

tekee ihmeitä tavalliselle T-paidalle. Lasten farkuista saat sopivan kokoisen.

Säilytyspussi

on taiteltu lahkeesta. Sen kokoa voi säätää kuin teleskooppia. Pussi toimii niin leipäkorina kuin suojaruukkunakin. 

Nuken vaatteet

Jämäpaloista askar­telet nukellekin trendivetimet.

 

Kaukosäädintaskun, patalapun ja tyynyn tarkemmat ohjeet löydät täältä

Ompele muistoista tyyny! Katso kolme ohjetta

Koristetyynyyn saat ommeltua muistot mukaan. Applikoi tärkeät päivämäärät tai tee rakkaasta vaatteesta sisustuksen helmi.

Tyyny festaripaidasta

Kuuman festarikesän muistoksi hankittu lempparipaita muuttuu tyynyksi. 

Tee näin:

Asettele paita pöydälle ja leikkaa etu- ja takakappaleesta samankokoiset palat. Ompele palat yhteen oikeat puolet vastakkain. Käytä joko saumuria tai tavallisessa ompelukoneessa trikooneulaa, sillä tavallinen neula rikkoo neuleen pinnan. Jätä aukko täytteen tai sisätyynyn lisäämistä varten. Käännä työ aukosta oikein päin. Täytä vanulla tai sisätyynyllä ja ompele aukko käsin pienillä pistoilla kiinni.

Kirjaa tyynyyn tärkeä päivämäärä

Tekstityynyt ovat muodikkaita, mutta ostotyynyjen tekstit tuntuvat harvoin merkittäviltä. Applikoi sen sijaan tyynyyn hääpäivä, syntymävuosi tai jokin muu tärkeä numerosarja. 

Tee näin:

Piirrä tai tulosta haluamasi numerot paperille. Aseta paperi lakanakankaan alle ja piirrä numerot kankaaseen. Leikkaa irti. Isot numerot harsittiin reunoistaan käsin kiinni tyynynpäälliseen. Pienemmät numerot voit kiinnittää koneompeleella. 
Pese sen jälkeen tyynykangas koneessa, jotta saat numeroiden reunat rispaantumaan.

Kuvan tyynyn ison &-merkin reunoja  ei haluttu rispaantuvan, joten lakanakankaan taustalle silitettiin tukikangas. Merkki kiinnitettiin ompelukoneella ja lopuksi harsittiin käsin isot tikit koristeeksi.

Lapsen mekosta pilvityyny

Kaapissa vuosikausia lojunut rakas vaate saa aivan uuden käyttötarkoituksen söpönä tyynynä. 

Tee näin:

Tee paperista pilvenmuotoinen kaava. Leikkaa kankaasta kaksi pilvipalaa. Muista kääntäen kaava välillä, jotta pilviin tulee sama puoli kankaasta molemmille puolille.

Aseta palat kankaan oikeat puolet vastakkain. Ompele kiinni toisiinsa. Jätä ompelematta pieni n. 5 – 10 cm pätkä kääntämistä ja täytevanun laittamista varten. Leikkaa kaartuvissa kohdissa saumanvaroja kapeammiksi ja leikkaa saumanvaroihin lovia. Näin kangas ei kiristä saumanvaroista kaartuvissa kohdissa.

Käännä oikeinpäin. Täytä vanulla ja ompele käsin täyttöaukko kiinni.

 

 

Ompele vahakangaspussi futiskengille

Kuraiset futiskengät eivät sotke treenikassia, kun kuljetat niitä vahakankaasta ommellussa kenkäpussissa. 

1. Leikkaa kaksinkerroin taitetusta kankaasta jokapuolelta noin 5-8 cm kenkiä suurempi pala. Leikkaa lisäksi hihna, joka on kaksinkerroin taitetun kankaan levyinen ja noin 8 cm korkea. 

 

2. Taita hihnan reunoista 1 cm saumanvarat nurjalle, vahvista taitteet kynnellä. 

 

3. Taita hihnan kaksinkerroin ja tikkaa reunat. 

 

4. Ompele vetoketju pussikappaleen lyhyisiin sivuihin. 

 

4. Taita vetoketju keskelle ja ompele ylä. ja alareunat, huom. muista jättää vetoketju auki. 

 

5. Taita yläreunan sauma sivureunan taitetta vasten. Aseta yläreunassa pussin sisällä kantohihnan päät kolmion sisään. Ompele poikittainen, noin 8 cm pitkä ommel kolmion alareunaksi.  

Ompele alareunan kulmiin samanlaiset kolmiot mutta ilman hihnaa välissä. 

 

6. Leikkaa ylimääräinen kolmio pois, jätä noin 1 cm saumanvara. 

 

7. Käännä pussi ja sujauta kengät sisään. 

 

 

Näin kiinnität vinokaitaleen yhdellä ompeleella

Jos olet taitava ompelija ja haluat selvitä vinokaitaleen kiinnittämisestä nopeasti, hurauta kaitale kankaan reunaan yhdellä ompeleella.

Aseta vinokaitale kankaan reunaan niin, että puolet siitä on kankaan nurjalla puolella ja puolet oikealla. Neulaa kaitale paikalleen ja harsi. Ompele rauhallisesti ompelukoneella, jolloin kaitaleen molemmat reunat kiinnittyvät kankaaseen.