Tiesitkö, että ompelukoneen suoraa ommelta voi hyödyntää napinläpien merkitsemisessä?Ja että saippua käy merkitsemisliidusta? Nämä ja 12 muuta ompeluvinkkiä auttavat sinua pääsemään loistavaan lopputulokseen!

Valmistaudu hyvin

1. Ongelmia langan pujottamisessa neulaan? Älä kostuta langanpäätä,vaan leikkaa se terävillä saksilla vinoksi.
Kuva 1.

2. Jos et löydä täsmälleen kankaan väristä ompelulankaa, valitsehieman kangasta tummempi lanka. Se erottuu vähemmän kuin vaalea.

3. Teräväreunaiseksi vuoltu saippua sopii merkitsemisliiduksi tummiin kankaisiin. Saippuaviiva lähtee helposti pois esim. kankaalla tai talouspaperilla pyyhkimällä.
Kuva 2. 

4. Farkkukankaan ompelu sujuu, kun käytät paksua neulaa numero 100 tai 110 ja säädät piston pituuden pitkäksi.

Hienoa jälkeä

5. Älä tuijota ommellessasi neulaa vaan seuraa kankaan reunaa. Näin ompeleesta tulee suora.

6. Kun ompelet kaksoisneulalla,hidasta vauhtia. Saat kauniin lopputuloksen.

 

7. Jos et halua päätellä ommelta raskaalla edestakaisompeleella, päättele säätämällä pistonpituus lähelle nollaa. Sopii tiiviille ja paksuille kankaille.

8. Muista silitys! Silitä jokaisen ompeluvaiheen jälkeen, vaivannäkö näkyy valmiissa vaatteessa.

Täydelliset yksityiskohdat

9. Kun ompelet suoraa tai terävää kulmaa, ompele kulman kärkeen yksi poikittainen tikki, niin saat kulmasta terävän. Muista myös kaventaa saumanvara!

10. Käytä ompelukoneen ommelta mittana. Esimerkiksi paitapuseron napinlävet ovat varmasti tasavälein, kun ompelet pitkällä pistolla suoraa ommelta keskietuviivaa pitkin. Merkitse kaksi ylintä napinläpeäja laske väliin jääneiden tikkien määrä. Seuraava napinläpi on yhtä monen tikin päässä! Sama idea sopii myös reunaan ommeltavien pykäpistojen merkitsemiseen. Kuva 3.

11. Paikkataskun yläreunasta tulee siisti, kun ompelet reunan pussiin: taita huoliteltu alavara taskun oikealle puolelle ja ompele päädyt.Kuva 4.

12. Kun ompelet pyöreäpohjaista paikkataskua, ompele taskun kaarevaan reunaan saumanvaran etäisyydelle pitkällä tikillä apuommel. Kiristä hieman ommelta, ja saumanvara taipuu kauniisti kaarelle oikeasta kohdasta. Silitä. Kuva 4.

13. Ompele hameen molemmat sivusaumat helmasta vyötärölle. Kangas ei veny ja saumasta tulee siisti.

14. Kun käännät tasalevyistä päärmettä, käytä apuna ohuesta pahvista leikattua, päärmeen levyistä viivainta. Aseta viivain kankaan reunaan nurjalle puolelle. Käännä päärme ja viivain niin, että kankaan oikea puoli peittää viivaimen. Silitä taite. Kuva 5.

P.S. Kun ompelet kellohametta tai
täysvinoon leikattua vaatetta, anna sen roikkua ripustimella ennen helman tasaamista ja päärmäämistä. Kun helma venyy jo tekovaiheessa, valmis vaate säilyttää haluamasi mitan.

Sydänlaput silmillä ystäväsi näkee vain suloisia unia. 

LEIKKAA harkkosaksilla Tilda-tilkuista kaksi pientä sydäntä. Leikkaa huovasta kaksoissydän.

Ompele toinen tilkkusydän ja huopa yhteen nurjat puolet vastakkain, aseta kuminauha sydänten reunojen väliin.

Aseta toinen tilkkusydän toiseen reunaan, mittaa kuminauhan kireys ja aseta kuminauhan toinen pää reunojen väliin. Ompele reunoja pitkin.

Taskutyynyliinan ompelet vartissa ja lopputulos on sisältä myös siisti, kun taittelet kankaan oikealla tavalla.

Aikuisen tyynyliinan koko valmiina on 55 x 65 cm. Leikkaa siihen puuvillakankaasta 57 x 156 cm:n pala. 

Ompele molempiin lyhyisiin reunoihin kaksitaitteiset päärmeet, joiden leveys valmiina on 1,5 cm.

Merkitse tyynyliinan taitekohdat kankaan pitkille sivuille: mittaa päärmereunasta 65 cm ja uudelleen 65 cm. Jäljelle jää 20 cm. Tee merkinnät sekä ylä- että alareunaan.

Aseta kangas pöydälle oikea puoli ylöspäin, kangas on vaakasuunnassa. Taita reunasta 65 cm leveä osa toisen saman levyisen osan päälle. Käännä lyhyt osa päällimmäiseksi. Neulaa reunat, ompele ja huolittele.

Käännä tyynyliina oikein päin, silitä.

Vauvan tyynyliinan koko valmiina on 35 x 45 cm. Leikkaa sitä varten 37 x 87 cm:n pala. Ompele päärmeet. Merkitse taitteet 35, 35 ja 11 cm:n välein. Taita ja ompele pitkät sivut.

Lapsen tyynyliinan koko valmiina on 40 x 60 cm. Leikkaa sitä varten 42 x 99 cm:n pala. Ompele päärmeet. Merkitse taitteet 40, 40 ja 13 cm:n välein. Taita ja ompele pitkät sivut.

Jos ompelukone temppuaa, ratkaisu ongelmiin löytyy useimmiten näistä 9 kohdasta. 

1. Neula on vioittunut. Tarkista, onko neula vääntynyt tai sen kärki vioittunut. Vaihda neula.

2. Neula on väärin koneessa, tarkista kiinnitys.

3. Ylälanka on pujotettu väärin. Tarkista langan reitti.

4. Alalanka on puolattu liian löyhästi tai liian täyteen. Katso myös, että puolakotelo on oikein koneessa.

5. Kokeile erilaisia langankireyksiä sekä ylä- että alalangalle.

6. Ylälanka ja alalanka eivät sovi yhteen, niiden on oltava saman vahvuisia (paitsi tikkauslangalla ommellessa).

7. Katso, että neula ja kangas sopivat yhteen. Ohuita kankaita ommellaan ohuella neulalla, paksulla paksua, trikoota trikooneulalla.

8. Lanka on huonolaatuista ja liian haperoa, tai siinä on solmuja.

9. Oletko vetänyt kangasta liikaa paininjalan alta? Silloin neula osuu helposti pistolevyyn ja katkeaa tai vioittuu. Jos koneessasi voi säätää paininjalan puristusta, myös se vaikuttaa ompelujälkeen ja siihen, miten kone syöttää kangasta paininjalan alle.

Housujen lahkeiden muoto säilyy mallin mukaisena, kun pidennät kaavan keskeltä. Katso videolta, kuinka se käy.

Tee näin:

1. Jäljennä housujen lahkeen kaava silkkipaperille. Mittaa kaavasta sivun pituus. Huomio vyötäröllä, että vyötärön linjaa voi olla laskettu. Mittaa oma sivun pituutesi haluttuun housunlahkeen mittaan. Vähennä omasta mitastasi kaavan mitta ja saat sen mitan, joka sinun täytyy lisätä pituuteen.

2. Jatka kaavan langansuuntaviivaa. Piirrä kaavaan polven yläpuolelle poikkiviiva kohtisuoraan langansuunnan kanssa. Leikkaa kaava kahteen osaan piirtämääsi viivaa.

3. Liimaa kaavan yläosa silkkipaperille. Mittaa pidennyksen määrä leikatusta linjasta alaspäin kaavan ulkopuolelle ja piirrä samansuuntainen viiva kaavan alareunan kanssa. Liimaa kaavan alaosa piirtämällesi viivalle niin, että langansuuntaviiva jatkuu suorana. Piirrä kaavan sivu- ja sisäsaumojen  linjat suoriksi.

4. Tee toiseen lahkeeseen samanlainen muutos. Mittaa molempien kaavojen sivu- ja sisäsaumojen mitat, varmistaaksesi, että ne ovat yhtä pitkät.