Tiesitkö, että ompelukoneen suoraa ommelta voi hyödyntää napinläpien merkitsemisessä?Ja että saippua käy merkitsemisliidusta? Nämä ja 12 muuta ompeluvinkkiä auttavat sinua pääsemään loistavaan lopputulokseen!

Valmistaudu hyvin

1. Ongelmia langan pujottamisessa neulaan? Älä kostuta langanpäätä,vaan leikkaa se terävillä saksilla vinoksi.
Kuva 1.

2. Jos et löydä täsmälleen kankaan väristä ompelulankaa, valitsehieman kangasta tummempi lanka. Se erottuu vähemmän kuin vaalea.

3. Teräväreunaiseksi vuoltu saippua sopii merkitsemisliiduksi tummiin kankaisiin. Saippuaviiva lähtee helposti pois esim. kankaalla tai talouspaperilla pyyhkimällä.
Kuva 2. 

4. Farkkukankaan ompelu sujuu, kun käytät paksua neulaa numero 100 tai 110 ja säädät piston pituuden pitkäksi.

Hienoa jälkeä

5. Älä tuijota ommellessasi neulaa vaan seuraa kankaan reunaa. Näin ompeleesta tulee suora.

6. Kun ompelet kaksoisneulalla,hidasta vauhtia. Saat kauniin lopputuloksen.

 

7. Jos et halua päätellä ommelta raskaalla edestakaisompeleella, päättele säätämällä pistonpituus lähelle nollaa. Sopii tiiviille ja paksuille kankaille.

8. Muista silitys! Silitä jokaisen ompeluvaiheen jälkeen, vaivannäkö näkyy valmiissa vaatteessa.

Täydelliset yksityiskohdat

9. Kun ompelet suoraa tai terävää kulmaa, ompele kulman kärkeen yksi poikittainen tikki, niin saat kulmasta terävän. Muista myös kaventaa saumanvara!

10. Käytä ompelukoneen ommelta mittana. Esimerkiksi paitapuseron napinlävet ovat varmasti tasavälein, kun ompelet pitkällä pistolla suoraa ommelta keskietuviivaa pitkin. Merkitse kaksi ylintä napinläpeäja laske väliin jääneiden tikkien määrä. Seuraava napinläpi on yhtä monen tikin päässä! Sama idea sopii myös reunaan ommeltavien pykäpistojen merkitsemiseen. Kuva 3.

11. Paikkataskun yläreunasta tulee siisti, kun ompelet reunan pussiin: taita huoliteltu alavara taskun oikealle puolelle ja ompele päädyt.Kuva 4.

12. Kun ompelet pyöreäpohjaista paikkataskua, ompele taskun kaarevaan reunaan saumanvaran etäisyydelle pitkällä tikillä apuommel. Kiristä hieman ommelta, ja saumanvara taipuu kauniisti kaarelle oikeasta kohdasta. Silitä. Kuva 4.

13. Ompele hameen molemmat sivusaumat helmasta vyötärölle. Kangas ei veny ja saumasta tulee siisti.

14. Kun käännät tasalevyistä päärmettä, käytä apuna ohuesta pahvista leikattua, päärmeen levyistä viivainta. Aseta viivain kankaan reunaan nurjalle puolelle. Käännä päärme ja viivain niin, että kankaan oikea puoli peittää viivaimen. Silitä taite. Kuva 5.

P.S. Kun ompelet kellohametta tai
täysvinoon leikattua vaatetta, anna sen roikkua ripustimella ennen helman tasaamista ja päärmäämistä. Kun helma venyy jo tekovaiheessa, valmis vaate säilyttää haluamasi mitan.

Susanna Mattheiszen suunnitteli maatuskakankaan ja ompeli siitä kassin. Näillä ohjeilla teet oman ostoskaverin.

Kauppakassi

koko 32x37 cm

Tarvikkeet: 

Päälliseen pala kuviollista puuvillakangasta (korkeus 34 cm, leveys 92 cm). Vuoriin saman verran yksiväristä puuvillakangasta. Kantohihnoihin tukevaa puuvillanauhaa 1,20 m, leveys 3 cm. Vinokaitaletta 1,40 m, leveys 3 cm. Ompelulankaa.

Leikkaaminen:

Silitä kankaat. Leikkaa kummastakin kankaasta kaksi samankokoista 34 x 46 cm:n palaa. Leikkaa tukevasta puuvillanauhasta kaksi 60 cm:n pituista kantohihnaa. Leikkaa vinokaitaleesta kaksi 34 cm:n pätkää ja yksi 65 cm:n pätkä.

Ompeleminen:

1. Aseta yksi päälli- ja yksi vuorikappale päällekkäin nurjat puolet vastakkain. Ompele kankaat reunoista yhteen suoralla ompeleella ja huolittele siksakilla tai surauta kappaleet toisiinsa saumurilla. Yhdistä toiset päälli- ja vuorikappaleet samalla tavalla.

2. Kiinnitä kantohihna kassikappaleen päällipuolelle nuppineuloilla. Hihnan ulkoreunat ovat 8 cm:n päässä kankaan sivureunoista ja päät 9 cm:n päässä kassin yläreunasta. Aseta lyhyet vinokaitaleet vaakasuoraan 8 cm:n päähän kassin yläreunasta niin, että hihnan päät jäävät sen alle. Ompele vinokaitale molemmista reunoista kassiin. Kiinnitä toinen hihna samalla tavalla.

3. Aseta kassikappaleet päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele pohjasauma. Saumanvara on 1 cm.

4. Käännä kassin alareunasta 8 cm:n taite ylöspäin. Ompele sivusauma niin, että taite kiinnittyy samalla, saumanvara on 1 cm. Varmista ennen ompelemista, että kappaleiden yläreunat ja vinokaitaleraidat ovat kohdakkain.

5. Käännä kassi oikein päin. Taita pitkä vinokaitale kaksinkerroin, käytä apuna silitysrautaa. Aseta kaitale kassin yläreunaan niin, että puolet kaitaleesta on kassin oikealla puolella ja puolet sisäpuolella. Aloita kaitaleen kiinnittäminen hihnan kohdalta, jolloin kaitaleen päät jäävät piiloon hihnan alle. Harsi kaitale tarvittaessa paikoilleen. Ompele vinokaitaleen alareunasta. Kaitaleen sisä- ja ulkopuoli kiinnittyvät samalla ompeleella.

6. Tikkaa kantohihnat kassiin molemmista reunoista ja yläreunasta.

7. Silitä kassi.

Malli ja ohje: Susanna Mattheiszen, susannantyohuone.blogspot.fi.

Katso myös, miten leikkaat vinokaitaleen ja ompelet sen yhdellä ompeleella!

 

 

 

40-vuotias imatralainen kankaanpainaja Susanna Mattheiszen asuu vanhalla rautatieasemalla. Sen sisustukseen voit tutustua Susannan työhuone -blogissa. Susanna hallitsee myös hopeatyöt, kirjansidonnan, puutyöt ja nuket. Nyt intohimon kohteena ovat barbinvaatteet. Susanna ompelee itse lähes kaikki vaatteensa.

Hellyttävät Pietu ja Pessi -nuket ovat melkein kuin oikeita vauvoja tutteineen, nappinenineen ja pippeleineen.

Vauvanukke

Pituus noin 50 cm

Tarvikkeet: Joustofroteeta 40 cm, leveys 140 cm. Tekoturkista 20 cm. Täytevanua noin 400 g. 2 nappia nenäksi ja navaksi. Valkoista, ruskeaa ja mustaa askarteluhuopaa silmiksi. (Painoksi 2 pyöreää kiveä.)

Kaavanosat:

Tulosta kaavat ompeluohjeen alla olevista pdf-liitteistä.

1 = niska + tukka + kasvot

2 = tukka + poski

3 = korva

4 = selkä

5 = vatsa

6 = käsi

7 = jalka

8 = jalkapohja

9 = pippeli

Leikkaaminen: Aseta kaavat kankaalle niin, että kappaleet joustavat leveyssuuntaan. Lisää saumanvaraksi kaikkiin kappaleisiin 1 cm. Kavenna saumanvaroja kaarevissa kohdissa ompelemisen jälkeen.

Leikkaa joustofroteesta 4 x käsi, jalka ja korva, 2 x poski, vatsa, jalkapohja ja pippeli, 1 x niska, kasvot ja selkä. Leikkaa turkiksesta tukka, joka on merkitty kaavoihin 1 ja 2 katkoviivalla.

Ompeleminen: Ompele kädet, jalat ja korvat kaksinkertaisiksi. Jätä kiinnitysreuna auki kääntämistä ja täyttämistä varten. Ompele kämmeniin sisäänotto kaavan mukaisesti. Ompele jalkojen saumat merkkiviivoihin asti. Harsi jalkapohjat paikoilleen ja ompele. Täytä kädet, jalat ja korvat vanulla. Ompele täyttöaukot kiinni. Ompele käsin etupistoin sormet, varpaat ja korvat kaavan mukaisesti.

Vartalo: Ompele vatsakappaleet yhteen. Ompele selkä- ja vatsakappaleet yhteen. Jätä kääntöaukko kaulaan. Päällystä nappi joustofroteella navaksi ja kiinnitä paikalleen kaavan mukaan. Ompele pippeli kaksinkertaiseksi, jätä täyttöaukko leveämpään päähän. Täytä kapeampi pää, ompele kaavan mukaisesti molemmat poikkiompeleet, täytä isompi pää ja ompele aukko kiinni. Taita pippeli kaksinkerroin ompeleita pitkin ja kiinnitä käsin paikoilleen. Täytä vartalo sekä piilota vatsaan vanun sisälle kivi, mikäli haluat nukkeen oikean vauvan painoa. Ompele käsin peppuun vako ja rintaan nännit kaavan mukaisesti.

Pää: Yhdistä turkis- ja joustofroteeosat kaavojen 1 ja 2 mukaisesti. Ompele silmät askarteluhuovasta käsin, mielesi mukaan iloiset tai väsyneet. Katso kuvaa. Ompele nenä kuten napa. Ompele iloinen suu kirjontalangalla ketjupistoin. Tuttisuuta varten harsi kankaan oikealle puolelle noin 3 x 3 cm:n kangastilkku. Ompele pyöreä suuaukko. Leikkaa suun keskus auki ja työnnä tilkku aukosta nurjalle. Ompele nurjalla tilkusta pieni pussi, jotta täytevanu ei tule suusta ulos. Ompele pään keskiosa poskiin. Tarkista, että hiusraja jatkuu yhtenäisenä. Ompele korvat paikoilleen. Täytä pää kuten vartalo. Yhdistä käsin pää vartaloon ja raajat sivusaumojen kohdalle. Voit jättää jalat, kädet ja pään vauvamaisesti retkottamaan tai ommella ne tukevasti haluamasi asentoon.

Karkauspäivän kunniaksi tarjoamme tulostettavat kaavat perushameeseen, jos satut saamaan kosioretkiltä saaliiksi mahtavan hamekankaan.

Tulostettavat kaavat löydät artikkelin alalaidasta!

Takkien vetoketjut hajoavat helposti ja vielä helpommin takki jää siksi pitämättä. Jos et ehdi tehdä perusteellista vetoketjuremonttia, kokeile tätä pikakikkaa. 

Valitse omaan takkiisi oikean värinen vetoketju ja ompele se samanvärisellä langalla, niin lopputulos on siistimpi.