Tulosta kaavat ja katso ompeluohjeet, kuinka ompelet hienon kepparin. 

Kaavat: Tulosta sivun alareunan linkistä

Koko: noin 40 cm.
Tarvikkeet:
- villakangasta hevoseen 0,60 m beigeä, leveys 140 cm
- suuhun 15x15 cm:n pala vaaleanpunaista
- hieman mustaa ja valkoista askarteluhuopaa silmiin ja sieraimiin
- kolmea erilaista villalankaa hevosen harjaan 
 -puukeppi
- täytteeksi vanua
- liimaa, ilmastointiteippiä.
Kuolain ja riimut:
- puuvillalankaa
- 5 avainrengasta,
- 2 jousihakasta
- 3 tähtiniittiä
-1,7 cm:n levyistä ripsinauhaa 1,50 m
- 0,7 cm:n levyistä samettinauhaa 1,50 m.
Kangas Eurokankaasta.


 

Leikkaaminen:
Leikkaa kaksinkertaisesta beigestä kankaasta sivukappale 1x, korva 2x ja keskikappale yksinkertaisesta kankaasta 1x. Lisää 1 cm:n saumanvarat. HUOM! Merkitse kappaleisiin huolellisesti kaikki kohdistusmerkit sekä suun viivat.
Leikkaa suu vaaleanpunaisesta kankaasta, lisää 0,5 cm:n saumanarat.
Leikkaa silmät ja sieraimet mustasta ja valkoisesta huovasta, älä lisää saumanvaroja (kopioi kaavat sivukappaleen kaavasta).

Ompeleminen:
1. Ompele keskikappale sivukappaleisiin.
2. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin kaarevissa kohdissa.
3. Leikkaa suu merkitystä kohdasta auki, se halkaisee kokonaan keskikappaleen ja jatkuu sivukappaleiden puolelle.
4. Harsi ja ompele suukappale leikattuun aukkoon 5 mm:n saumanvaroilla.
5. Ompele korvat pareittain yhteen, jätä alareunat auki. Kavenna saumanvarat ja käännä korvat oikein päin. Ompele korvat paikalleen kaavaan merkittyyn kohtaan, taita samalla avonaisesta reunasta saumanvarat korvan sisälle.
6. Täytä hevosenpää vanulla.
7. Ompele harjan kiinnitystä varten villalangalla tikkipistoraita keskikappaleen puoliväliin, aloita korvien välistä, lopeta noin 10 cm:n päähän alareunasta. Ompele korvien väliin lyhyt poikittainen pistoraita. Leikkaa erivärisistä villalangoista noin 45 cm:n pituisia hapsuja. Ota yhteen hapsuun 2–4 lankaa, taita kaksinkerroin, vedä lenkkipää virkkuukoukun avulla etupiston alta, pujota langanpäät lenkistä ja kiristä. Muotoile lopuksi harjat haluamallasi tavalla.
8. Liimaa silmät ja sieraimet paikoilleen.
9. Ompele avoimeen alareunaan poimulangat, poimuta ja kiristä alareunaa suppuun. Pujota keppi paikalleen pään sisälle. Kiinnitä pää ensin ilmastointiteipillä keppiin. Tee alareunaan kaitale: leikkaa 8x50 cm:n kaitale. Taita kaitale kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Ompele pitkä sivu, jätä keskelle kääntöaukko. Aseta sauma kaitaleen keskelle, ompele päät. Käännä kaitale oikein päin. Kiinnitä kaitale alareunaan ja solmi solmulle.
10. Tee puuvillalangasta 11 cm:n pituinen kuolain, jonka päissä on metallirenkaat: kierrä 8-10 langan lankanippua päistään eri suuntiin. Pujota renkaat lankoihin ja aseta renkaat 11 cm:n päähän toisistaan. Käännä nyörin päät keskelle vastakkain ja anna niiden kiertyä yhteen. Solmi nyörinpäät toisiinsa.
11. Ompele samettinauha ripsinauhan keskelle.
Leikkaa riimut: Turpahihnan yläosa 26 cm, turpahihnan alaosa 19 cm, 2 poskihihnaa 15 cm, niskahihna 30 cm ja kaulahihna 30 cm. HUOM! Mitoissa on hihnojen päissä on 2 cm:n saumanvarat. Kiinnitä turpahihnan ala- ja yläosa päät jousihakasten renkaisiin. Kiinnitä poskihihnojen toiset päät jousihakasiin, edellisten hihnojen väliin. Kiinnitä poskihihnojen toiset päät uusiin renkaisiin. Kiinnitä näihin renkaisiin vielä otsa- ja kaulahihojen päät. Aseta kuolain paikalleen hevosen suuhun, kiinnitä renkaat jousihakasiin ja aseta riimu paikalleen.

Malli, kaavat ja toteutus: Teija Kolehmainen.

Onko kaappisi täynnä parsimista odottavia sukkia tai napittomia takkeja? Osallistu kyselyymme ja kerro, mikä ompelutyösi on jäänyt roikkumaan.

Vaatekaapissani roikkuu ihana, vanha talvitakki. Se on hyvässä kunnossa, jos ei lasketa sitä, että sisävuoren sauma on ratkennut ja kolme nappia irronnut.

Olen suunnitellut takin ompelua jo kaksi talvea, mutta siinä se yhä odottaa.

Mitä ompelutöitä sinä olet jättänyt roikkumaan? Vastaa kyselyyn!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poimutuksen ompelu:

1. Säädä ompelukoneeseen pitkä tikki, ainakin 5 mm pitkä.

2. Ompele reunaan kaksi poimulankaa, ompeleet tulevat symmetrisesti tulevan ommellinjan molemmin puolin. Jos sinulla on 1 cm:n saumavara, ompele ensimmäinen poimulanka 5 mm päähän reunasta. Ja toinen paininjalan etäisyydelle edellisestä, jolloin varsinaisen ompeleen kohta jää ommelten keskelle. Aloita ompeleet samalta suunnalta.

3. Poimuta reuna vetämällä molempien ommelten langoista yhtä aikaa. Kun poimutusta on tarpeeksi, lukitse ompeleet nykäisemällä kankaan toisella puolella olevista langanpäistä. Näin poimutus ei karkaa. Tasoita poimutus sormin.

4. Aseta yhteen ommeltavat kappaleet oikeat puolet vastakkain ja saumanvarat kohdakkain. Poimutettu kappale on päälle. Ompele kappaleet yhteen ommelten välistä.

5. Lopuksi pura näkyvä poimulanka pois.

 

Tavallinen housun ja hameen sivutasku on helppo ommella. Katso videolta vinkit, kuinka onnistut siinä varmasti.

Ompele tasku näin:

1. Ompele ulompi taskupussi etukappaleen taskunsuuhun oikeat puolet vastakkain.

2. Tee aukileikkauksia taskunsuun kaarevaan saumanvaraan.

3. Käännä tasku suoraksi ja taita saumanvarat taskupussin puolelle. Tikkaa oikealta puolelta saumanvarat kiinni taskupussiin sauman vierestä. Taita ulompi taskupussi nurjalle. Voit halutessasi tikata taskunsuun myös näkyvällä ompeleella taskunsuun reunasta.

4. Aseta etukappaleen kulma+sisempi taskupussi etukappaleen alle, kohdista taskunsuu sisemmän taskupussin vyötärön ja sivun kohdistusmerkkeihin.

5. Ompele taskupussit yhteen.

6. Aputikkaa taskun yläreuna ja sivu vyötärön ja sivun saumanvaroihin.

Tällä ohjeella voi ommella kaarevan taskunsuun lisäksi myös suorasuisen sivutaskun. Silloin ei tarvitse tehdä aukileikkausia taskunsuun saumanvaraan.
 

Ulompi taskupussi= tulee valmiissa taskussa ulommaksi vartalosta. Ommellaan kiinni taskusuulle.

Sisempi taskupussi= tulee valmiissa taskussa lähemmäksi vartaloa. Asetetaan taskunsuun alle, sisältää useimmiten myös etukappaleen kulman.

Ompele itse tonttulakki joustavasta kankaasta - mallissa on kokoja lapsille ja aikuisille. Täältä löydät kaavat ja ompeluohjeet.

Tarvitset:

* 50 cm joustavaa kangasta

* kulkusen.

Näin lakki tehdään:

Tulosta kaavat sivun alareunan linkistä ja kokoa ne tulosteen merkkien mukaan. 

Leikkaa tonttulakkikappale ja alareunan kaitale.

Ompele lakin takasauma.

Ompele alareunan kaitaleen lyhyet päät yhteen.

Taita kaitale kaksin kerroin ja ompele se lakin alareunaan. 

Kaavassa on koot 100/110 cm, 120/130 cm ja 140/150 cm lapsille sekä aikuiselle.