Tulosta kaavat ja katso ompeluohjeet, kuinka ompelet hienon kepparin. 

Kaavat: Tulosta sivun alareunan linkistä

Koko: noin 40 cm.

Tarvikkeet:

- villakangasta hevoseen 0,60 m beigeä, leveys 140 cm
- suuhun 15x15 cm:n pala vaaleanpunaista
- hieman mustaa ja valkoista askarteluhuopaa silmiin ja sieraimiin
- kolmea erilaista villalankaa hevosen harjaan 
 -puukeppi
- täytteeksi vanua
- liimaa, ilmastointiteippiä.

Kuolain ja riimut:
- puuvillalankaa
- 5 avainrengasta,
- 2 jousihakasta
- 3 tähtiniittiä
-1,7 cm:n levyistä ripsinauhaa 1,50 m
- 0,7 cm:n levyistä samettinauhaa 1,50 m.
Kangas Eurokankaasta. 

Leikkaaminen:

  • Leikkaa kaksinkertaisesta beigestä kankaasta sivukappale 1x, korva 2x ja keskikappale yksinkertaisesta kankaasta 1x.
  • Lisää 1 cm:n saumanvarat.
  • HUOM! Merkitse kappaleisiin huolellisesti kaikki kohdistusmerkit sekä suun viivat.
  • Leikkaa suu vaaleanpunaisesta kankaasta, lisää 0,5 cm:n saumanarat.
  • Leikkaa silmät ja sieraimet mustasta ja valkoisesta huovasta, älä lisää saumanvaroja (kopioi kaavat sivukappaleen kaavasta).

Ompeleminen:

1. Ompele keskikappale sivukappaleisiin.

2. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin kaarevissa kohdissa.

3. Leikkaa suu merkitystä kohdasta auki. Se halkaisee kokonaan keskikappaleen ja jatkuu sivukappaleiden puolelle.

4. Harsi ja ompele suukappale leikattuun aukkoon 5 mm:n saumanvaroilla.

5. Ompele korvat pareittain yhteen. Jätä alareunat auki. Kavenna saumanvarat ja käännä korvat oikein päin. Ompele korvat paikalleen kaavaan merkittyyn kohtaan. Taita samalla avonaisesta reunasta saumanvarat korvan sisälle.

6. Täytä hevosenpää vanulla.

7. Ompele harjan kiinnitystä varten villalangalla tikkipistoraita keskikappaleen puoliväliin. Aloita korvien välistä, lopeta noin 10 cm:n päähän alareunasta.

Ompele korvien väliin lyhyt poikittainen pistoraita. Leikkaa erivärisistä villalangoista noin 45 cm:n pituisia hapsuja. Ota yhteen hapsuun 2–4 lankaa, taita kaksinkerroin, vedä lenkkipää virkkuukoukun avulla etupiston alta, pujota langanpäät lenkistä ja kiristä.

Muotoile lopuksi harjat haluamallasi tavalla.

8. Liimaa silmät ja sieraimet paikoilleen.

9. Ompele poimulangat avoimeen alareunaan, poimuta ja kiristä alareunaa suppuun. Pujota keppi paikalleen pään sisälle. Kiinnitä pää ensin ilmastointiteipillä keppiin.

Tee alareunaan kaitale: Leikkaa 8 x 50 cm:n kaitale. Taita kaitale kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Ompele pitkä sivu, jätä keskelle kääntöaukko. Aseta sauma kaitaleen keskelle ja ompele päät. Käännä kaitale oikein päin. Kiinnitä kaitale alareunaan ja solmi solmulle.

10. Tee puuvillalangasta 11 cm:n pituinen kuolain, jonka päissä on metallirenkaat: Kierrä 8-10 langan lankanippua päistään eri suuntiin. Pujota renkaat lankoihin ja aseta renkaat 11 cm:n päähän toisistaan. Käännä nyörin päät keskelle vastakkain ja anna niiden kiertyä yhteen. Solmi nyörinpäät toisiinsa.

11. Ompele samettinauha ripsinauhan keskelle.

Leikkaa riimut: Turpahihnan yläosa 26 cm, turpahihnan alaosa 19 cm, 2 poskihihnaa 15 cm, niskahihna 30 cm ja kaulahihna 30 cm. HUOM! Mitoissa on hihnojen päissä on 2 cm:n saumanvarat.

Kiinnitä turpahihnan ala- ja yläosan päät jousihakasten renkaisiin.

Kiinnitä poskihihnojen toiset päät jousihakasiin, edellisten hihnojen väliin. Kiinnitä poskihihnojen toiset päät uusiin renkaisiin. Kiinnitä näihin renkaisiin vielä otsa- ja kaulahihojen päät.

Aseta kuolain paikalleen hevosen suuhun, kiinnitä renkaat jousihakasiin ja aseta riimu paikalleen.

Malli, kaavat ja toteutus: Teija Kolehmainen.

Kaarevissa saumoissa saumanvarat kiristävät tai asettuvat laskoksille riippuen kaaren muodosta. Oikeanlaisilla aukileikkauksilla saumanvarat asettuvat litteästi ja huomaamattomasti.

Aukileikkauksia kaareviin saumanvaroihin

Kovera muoto, esimerkiksi taskunsuissa ja pääntiellä

Kun saumanvaran pitää venyä saumaa pidemmäksi, saumanvaraan leikataan aukileikkauksia. Silloin saumanvara ei kiristä, vaan se pääsee avautumaan ja saumanvaran reuna saa kaareen tarvitsemansa pituuden. Leikkaus voi olla aika syvä, muutaman ehjän langan päähän ompeleesta.

Kupera muoto, esimerkiksi kaarevan kauluksen reunassa tai kaarevassa helmassa, joka huolitellaan muotokaitaleella.

Kun saumanvaran pitää supistua saumaa lyhyemmäksi, saumanvaraan leikataan pieniä lovia. Silloin saumanvarat eivät laskostu päällekkäin, vaan lovet sulkeutuvat reunassa ja ylimääräinen pituus asettuu litteästi.

 

 

Paikkataskua ommellessa käy helposti niin, että  saumanvarat irvistävät reunoista. Parin sentin apuompeleella reunat siistiytyvät kätevästi. 

Kun ompelet taskun yläreunaan käänteen, käännä ensin käänne oikealle, ompele reunoihin pystysuorat ompeleet käänteen leveydelle ja käännä vasta sitten käänne nurjalle. Näin kulmista ja reunoista tulee siistit. Videolta näet, miten temppu tehdään. 

Opi ompelemaan muotolaskos, joka päättyy huomaamattomasti.

1. Merkkaa muotolaskos huolellisesti, niin että sen linjat näkyvät nurjalla puolella. Apuna voi käyttää liitua tai rullapyörää ja jäljentämispaperia. Tee sivuun muotolaskosken päihin hakkimerkit eli saumanvaraan leikatut pienet aukilekkaukset.

2. Taita muotolaskoksen merkatut sivut yhteen oikeat puolet vastakkain ja neulaa se nuppineuloin ompeleen kohdalta. Merkkaa vielä kärki poikittaisella nuppineulalla.

3. Kun aloitat ompelun sivusta, tee alkuun edestakaisommel. Ompele alussa piirrettyä linjaa pitkin, mutta suipenna ommelta loppua kohti taitereunaa. Muodosta pitäisi tulla liekin muotoinen. Älä tee loppuun edestakaisommelta, vaan solmi langan päät yhteen. Näin ommellen muotolaskos asettuu huomaamattomimmin eikä kärki kohoa kankaasta. Jos aloitat keskeltä kangasta, älä tee muotolaskoksen kumpaankaan päähän edestakaisommelta ja ompele siitä liekin muotoinen molemmista päistä.

4. Pystyt muotolaskokset silitetään, jolloin laskosvara on KE:tä ja KT:tä kohti. Rintamuotolaskosessa riippuu kankaasta, onko laskos parempi silittää ylöspäin vai alaspäin.

Poimulangan avulla kaarevan kulman käänteestä tulee siisti. Katso videolta, miten kulman ompelu onnistuu. 

Kaarevia helmoja ja taskun reunoja kääntäessä kangas menee helposti ryppyyn. Kun reunaan ompelee poimulangan, kiristää lankaa hieman ja silittää käänteen, sen jälkeen ompelu on paljon helpompaa.