Leikkaa kaksinkertaisesta pitsikankaasta etu-, etusivu- ja takakappale. Leikkaa etukappale taitteelta.
Leikkaa etuhelma taitteelta. Takakappaletta ei leikata taitteelta, sillä taakse tulee sauma ja vetoketju ommellaan takasaumaan. Leikkaa lisäksi vyötärökaitale.
Ompele etusivukappaleet etukappaleeseen, tee kaarevassa kohdassa saumanvaroihin aukileikkauksia.
Ompele takakappaleen muotolaskokset.
Ompele olka- ja sivusaumat.
Huolittele pääntien ja kädenteiden reunat vinokaitaleella. Ompele kaksinkerroin taitetun kaitaleen avoin reuna pääntien ja kädenteiden reunaan oikeat vastakkain. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin.
Käännä vinokaitale kokonaan nurjalle, taita kaitaleen päistä saumanvarat ja ompele vinokaitaleen toinen reuna. Kiinnitä pääntiellä kaitaleen päät vetoketjuun.
Ompele vyötärökaitaleen toinen reuna yläosaan oikeat vastakkain.
Ompele helman sivusaumat. Taita etu- ja takahelman laskokset nuolien suunnassa oikeat vastakkain ja harsi laskosten päät kappaleiden yläreunaan.
Ompele vyötärökaitaleen alareuna helmaan oikeat vastakkain.
Ompele piilovetoketju KT-reunojen väliin. Aseta vetoketjun toinen reuna halkion vasempaan reunaan oikeat vastakkain. Ompele piilovetoketjupaininjalkaa käyttäen vetoketjun uraa pitkin, ommel kulkee merkityssä sauman paikassa. Ompele vetoketjun toinen reuna oikeaan reunaan samoin.
Ompele KT-sauma vetoketjun alapuolelta.Ompele helmaan kapea päärme.
Leikkaa päällikaulukseen tukikangas ja kiinnitä se. Ompele kauluskappaleet yhteen oikeat vastakkain, mutta jätä taakse niskaan kääntöaukko. Käännä kaulus oikein päin ja sulje aukko. Kiinnitä hakanen eteen pääntien reunaan.
Tee vuoria varten yläosan kaavoihin seuraavat muutokset. Suurenna etukappaleen pääntietä poistamalla olan kohdalta 2 cm ja KE:n kohdalta 6 cm. Piirrä uusi pääntien viiva. Poista kädentieltä 1,5 cm. Lisää kaavan alareunaan 4 cm. Poista etusivukappaleen kaavan kädentieltä 1,5 cm. Lisää alareunaan 4 cm. Poista takakappaleen kaavan pääntieltä 2 cm ja kädentieltä 1,5 cm. Lisää alareunaan 4 cm.
Leikkaa kaksinkertaisesta vuorikankaasta etusivukappale 2x ja etukappale taitteelta 2x. Lisää kappaleisiin 1 cm:n saumanvarat ja sivusaumoihin 2 cm, sillä vetoketju tulee sivuun.
Leikkaa kaksinkertaisesta vuorikankaasta takakappale taitteelta 2x. Leikkaa helma taitteelta 2x. Lisää kaikkiin kappaleisiin 1 cm:n saumanvarat ja sivusaumoihin 2 cm.
Vuorin yläosa on kaksinkertainen. Yhdistä etu- ja etusivukappaleet, ompele takakappaleiden muotolaskokset. Ompele oikea sivusauma. Aseta vuorit oikeat vastakkain. Ompele pääntien reunat yhteen. Ompele kädenteiden reunat yhteen, mutta jätä saumoja auki noin 4 cm olan vierestä edessä ja takana. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin. Käännä yläosa oikein päin. Ompele olkasaumat. Aloita kädentien reunasta, jatka pääntien sauman yli ja ompele toinen olka. Sulje kädenteiden aukot käsin.
Ompele helman oikea sivusauma. Poimuta helmakappaleiden vyötäröt ja ompele helma yläosaan.
Ompele vetoketju vasempaan sivuun. Ompele vasen sivusauma vetoketjun alapuolelta.
Taita sisäpuolella vuorin avoimesta reunasta saumanvara nurjalle, harsi ja ompele vyötärön ommeljuovaan.
Ompele helmaan kaksitaitteinen päärme.

Katso kuvalliset ohjeet, kuinka pitsimekko ommellaan.

Mekon kaavat löydät Suuri Käsityö 3/2014 -lehdestä.

Tarvikkeet: Pitsikangasta 2,20 m, leveys 140 cm, kaulukseen puuvillasekoitekangasta 0,15 m, leveys 150 cm ja irtovuoriin vuorikangasta 2,70 m, leveys 140 cm. 35 cm:n ja 60 cm:n piilovetoketjut, satiinivinokaitaletta kädenteiden ja pääntien huolitteluun, kiinnisilitettävää tukikangasta ja pieni hakanen.

Mellow-pitsikangas, Marie-puuvillasekoitekangas, vuorikangas ja ompelutarvikkeet Eurokangas.

Rasittaako kiertyvä vyötärökuminauha? Ompele kuminauha ensin vyötärölle ja tee käänne ja tikkaukset vasta sitten, niin se pysyy aloillaan. 

Leveälierinen aurinkohattu on hauska kesäompelus, joka valmistuu samantien käyttöön. Hatun alkuperäinen ohje julkaistiin ihka ensimmäisessä Suuri Käsityökerho-lehdessä vuonna 1974.

Koko: Päänympärys 58 cm.

Tarvikkeet: Päälliseen puuvillakangasta tai farkkua ja vuoriksi ohutta puuvillakangasta molempia 0,40 m, leveys 140 cm.

Leikkaaminen: Leikkaa päällikankaasta 5 kuvun kiilaa ja vuorikankaasta toiset 5 kiilaa. Leikkaa 2 lieriä. Lisää leikatessa 0,5 cm:n saumanvarat kaikkiin kappaleisiin. Leikkaa ja kiinnitä tukikangas toiseen lierikappaleeseen.

Ompelu:

1. Ompele 5 kuvun kiilaa toisiinsa, ompelusuunta alhaalta ylös kärkeen. Silitä saumanvarat auki ja tikkaa oikealta molemmin puolin saumaa. Ompele vuoripuoli samoin. Aseta päällisen ja vuorin kuvut päällekkäin nurjat puolet vastakkain.

2. Ompele lierien takasaumat. Aseta lierit päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele lierin ulkosauma. Käännä lieri oikein päin ja harsi ulkoreuna.

3. Aseta lierin yläpuoli ja kupu oikeat puolet vastakkain. Ompele. Silitä saumanvara lieriin päin. Taita lierin alapuolen saumanvara nurjalle. Ompele käsin koneompeleen viereen. Voit myös tikata koneella saumanvaran kiinni oikealta puolelta ommeljuovaan. Jos et halua ommella kupuun vuoria, voit ryhdistää sen silittämällä tukikankaat kiiloihin ennen ompelua.

Kuvissa on neljä erilaista versiota hatusta:

Malli 1. Viisi eriväristä kangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 7 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 2. Erilaisia kukallisia kangaspaloja. Tikkaa aivan lierin yläreunaan ommel.

Malli 3. Farkkukangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 9 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 4. Yksiväristä puuvillakangasta ja neljä eriväristä nauhaa (kunkin pituus 1 m). Ompele nauhat lieriin tasavälein.

 

Tulosta hatun kaava A4 arkille. Kaavat eivät sisällä saumanvaroja.

Krista Kangas-Lahtinen painoi kankaan kirjavaksi perunoilla ja surautti siitä värikkään tyynyn.

Pottutyyny

koko 52 X 52 CM

Tarvikkeet: 70 x 130 cm pala puuvillakangasta. Keltaista, punaista, sinistä ja valkoista kankaanpainoväriä, esimerkiksi EMO tai Schjerning Textil Color -tekstiilivärejä.

Erikokoisia perunoita, pala vaahtomuovia, kertakäyttölautasia, sekoitustikku, suojamuovia. Ompelulankaa. 2,15 m terenauhaa. Jos teet itse tereen, 2,15 m vinonauhaa, leveys 3,5 cm, ja 2,15 m nyöriä, halkaisija 5 mm. Sisätyyny 50 x 50 cm.

Painaminen:

1. Pese puuvillakangas, anna kuivua ja silitä. Suojaa pöytä muovilla ja levitä kangas pöydälle. Halkaise perunat. Kaada lautasille kankaanpainovärejä. Voit käyttää värejä sellaisenaan tai sekoittaa niistä itse uusia sävyjä.

2. Ota väriä vaahtomuovipalaan ja tuputa sitä perunan halkaistulle pinnalle. Paina perunalla väri kankaalle. Paina ristiin rastiin erikokoisia ja -värisiä perunankuvia, kunnes koko kangas on kuvioitu.

3. Anna värien kuivua. Kiinnitä värit silittämällä väripurkin ohjeen mukaan. Laita kuvion ja silitysraudan väliin leivinpaperi.

Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.
Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.

Ompeleminen:

1. Leikkaa painetusta kankaasta kaksi 54 x 54 cm kokoista palaa. Palat sisältävät 1 cm:n saumanvarat. Pyöristä kulmat.

2. Jos teet itse tereen, leikkaa haluamastasi puuvillakankaasta täysvinoon 3,5 cm:n levyisiä kaitaleita. Yhdistä kaitaleet toisiinsa niin, että niiden yhteispituus on 2,15 m. Taita kaitale kaksinkerroin, kankaan nurjat puolet vastakkain, ja laita nyöri kaitaleen väliin. Tikkaa kaitale läheltä nyöriä.

3. Neulaa tere toisen tyynykappaleen oikealle puolelle ulkoreunoihin, tereen pullea reuna tyynyn keskiosan puolella. Aseta tereen alku- ja loppupäät yhtymäkohdassa hieman päällekkäin. Aputikkaa tere kankaaseen kiinni 1 cm:n etäisyydeltä kankaan reunasta. Käytä ommellessa vetoketjupaininjalkaa.

4. Aseta tyynykappaleet oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä reunoista yhteen nuppineuloilla. Ompele tereen aputikkausta pitkin, mutta jätä 40 cm:n kääntöaukko yhdelle sivulle. Käännä tyyny ympäri ja silitä. Työnnä sisätyyny tyynypussiin ja sulje kääntöaukko käsin ommellen.

Krista Kangas-Lahtinen
Krista Kangas-Lahtinen

Kuka:

Krista Kangas-Lahtinen on 38-vuotias käsityöharrastaja Muuramesta, Hän ompelee melkein kaikki omat ja tyttöjensä vaatteet. Vaateompelu on Kristasta mukavinta, mutta hän nauttii myös kirjomisesta ja erilaisten tekniikoiden kokeilusta. Nyt innostavinta ovat solmeilu ja koukkuaminen. Krista pitää Helmoja ja hepeneitä -ompelublogia.

ompele kaavoillamme norpan poikanen eli kuutti

Norppaliven innoittamana etsimme arkistoistamme kaavat kuuttin. Ompele omaksesi kevään hittieläin norppa. 

Toukokuun ajan saimaannorpan elämää on voinut seurata livekamerasta. Norppa ei aina ole paikalla, joten ompele nyt itsellesi kuutti, joka pysyy kiltisti kotona. 

Tulosta kuutin kaavat sivun alareunan linkistä. 

Pituus: Noin 30 cm.

Tarvikkeet: Harmaata fleeceä 20 cm, leveys 150 cm. Mustaa nappanahkaa pieni pala. Vanua täyttämiseen. 

Leikkaaminen: Leikkaa kaksinkertaisesta fleecestä sivukappale kerran ja vatsakappale taitteelta kerran, leikkaa räpylä kaksi kertaa. Lisää leikatessa sentin saumanvarat. 

Leikkaa nahasta kaksi silmää ja kuononpää. 

Ompeleminen

1. Ompele 2 räpylää oikeat puolet vastakkain yhteen, jätä suora pää auki. Kavenna saumanvarat ja käännä kappale oikeinpäin. Tikkaa räpylä kolmesta kohdasta viivojen mukaan. Ompele toinen räpylä samoin. 

2. Aseta sivukappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele selän sauma kuononpään poikkimerkistä selän kautta pyrstön poikkimerkkin. Kavenna saumanvarat. 

3. Ompele vatsa sivukappaleisiin oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä samalla rälylät merkittyihin kohtiin ja jätä kääntöaukko toiselle sivulle. Kavenna saumanvarat ja käännä kuutti oikeinpäin. 

4. Tikkaa pyrstö kaavan viivojen mukaan. 

5. Täytä vanulla ja sulje aukko. 

6. Kiinnitä silmät ja kuononpää mustalla ompelulangalla pykäpistoin. Ompele suu mustalla kaksinkertaisella ompelulangalla. 

Mallin suunnittelu Aaro ja Kaarina Tiainen