Alkuperäinen Mikki Hiiri -pehmolelu on nyt mahdollista ommella itse. Kaavat ja ohjeen löydät alta.

Mikki ja Minni esiintyivät ensimmäistä kertaa yhdessä Höyrylaiva Ville -animaatiossa marraskuussa vuonna 1928. 85-vuotisjuhlan kunniaksi Ilta-Sanomat julkaisee Aku & joulu -keräilylehdessä 1930-luvun Mikki-pehmolelun, johon Suuri Käsityö teki ohjeet. Lehteä myydään 5.12. alkaen yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Mikki nuken pituus on 53 cm.

Tarvikkeet: Huopaa, ryhdikästä puuvilla- tai villakangasta tai samettia: päähän ja vartaloon mustaa 0,40 m, kasvoihin valkoista 0,20 m, käsineisiin keltaista 0,20 m ja kenkiin oranssia 0,15 m, leveydet 140 cm. Housuihin vihreää puuvillakangasta 0,20 m, leveys 140 cm. Silmäteriin pala mustaa satiinia tai puuvillakangasta sekä liimaharsoa. Kirjontaan mustaa muliinilankaa. Häntään mustaa pyöreää kuminauhaa tai nyöriä. Kenkien ja käsineiden kiinnittämiseen ohutta nyöriä tai neulelankaa. Kenkiin pala pahvia ja metallipainot (esim. lyijypainoja kalastustarvikeliikkeestä). Käsien ja jalkojen tukemiseen jäykähköä rautalankaa. Housuihin 4 nappia. Täyttämiseen vanua.

Kankaat: Musta Maura-villakangas ja valkoinen Crema-villakangas, vihreä, oranssi ja keltainen Perla-puuvillakangas ja vanu, Eurokangas. Napit Nappitalo.

Kaavat:

1 pään takakpl

2 pään sivukpl

3 kasvot

4 nenä

5 korva

6 etuvartalo

7 takavartalo

8 käsine

9 kenkä

10 kengänpohja

11 housun etukpl

12 housun takakpl

Tulosta Mikki Hiiren leikkuusuunnitelma täältä

Tulosta Mikki Hiiren kaavat A4-arkille täältä

Tulosta Mikki Hiiren kaavat A3-arkille täältä

Valmistelut: Kun olet tulostanut kaava-arkit, tarkista että kaikissa arkeissa mitantarkistusviiva on 5 cm:n mittainen. Jäljennä kaavat ja merkitse niihin kokoamista helpottavat kohdistusmerkit ja kohdistusmerkkien numerot. Varsinkin pään kokoaminen on helpompaa, kun asetat saumoissa numerot kohdakkain. Jäljennä kasvon kaavasta silmäterä omaksi kaavakseen.

Leikkaaminen: Ks. leikkuusuunnitelmia ja lisää leikatessasi 7 mm:n saumanvarat kaikkiin reunoihin. Leikkaa lisäksi pahvista 2 kengänpohjaa, mutta pari milliä kengänpohjan kaavaa pienempinä.

Ompeleminen:

1. Kiinnitä liimaharso silmäterien tilkkuun. Jäljennä silmäterä kaksi kertaa liimaharson paperipuoleen ja leikkaa viivoja pitkin. Poista paperit ja silitä silmäterät kasvokappaleisiin. Kirjo suu ja kasvojen viivat muliinilangalla varsipistoin (tai tee kirjonnat valmiiseen nukkeen).
2. Aseta kaksi korvakappaletta oikeat vastakkain ja ompele reunat, mutta jätä päähän kiinnitettävä reuna auki. Käännä korva oikein päin. Taita laskokset merkkien mukaan ja harsi laskosten päät kappaleen reunaan. Harsi korva pään sivukappaleeseen oikealle puolelle kaavaan merkittyyn kohtaan.
3. Ompele pään sivukappale ja takakappale yhteen, korva kiinnittyy samalla, jätä kaula auki.
4. Ompele kasvot sivukappaleeseen oikeat vastakkain, jätä kaula auki. Tee saumanvarojen kaareviin kohtiin aukileikkauksia. Ompele pään toinen puolisko ja korva samoin.
5. Aseta pään puoliskot oikeat vastakkain ja ompele keskitakasauma, päälakisauma ja keskietusauma, mutta jätä nenän kohta auki. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin.
6. Ompele nenäaukon alareunasta alkaen leuan sauma, jätä kaulan kohta auki. Käännä pää oikein päin ja täytä vanulla.
7. Ompele nenäkappaleet yhteen oikeat vastakkain, mutta jätä suora sivu auki. Käännä nenä oikein päin ja täytä vanulla.  Taita alareunasta saumanvara nurjalle ja ompele nenä käsin paikalleen.
8. Aseta vartalokappaleet oikeat vastakkain. Ompele reunat, mutta jätä kaula, lahkeensuut ja hihansuut auki. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin ja käännä vartalo oikein päin.

9. Taivuta rautalanka kaareksi piirroksen mukaan ja pujota se kaula-aukon kautta jalkoihin. Tee rautalangan päihin lenkit, jotka ovat hieman pienemmät kuin kengät. Täytä jalat ja vartalo kainaloihin asti vanulla. Pujota rautalanka käsien väliin ja tee päihin lenkit, jotka mahtuvat käsineisiin. Täytä kädet ja vartalon yläosa kaulaan asti vanulla.
10. Taita pään alareunasta saumanvara nurjalle ja ompele pää tukevasti vartaloon.
11. Kiinnitä häntä vartaloon.
12. Ompele käsineiden selkäpuolen kappaleisiin 3 viivaa varsipistoin tai tikkaa 3 hiuslaskosta.  Ompele kummankin käsineen kämmen- ja selkäpuolen kappaleet yhteen oikeat vastakkain, jätä ranteen kohta auki. Tee aukileikkauksia kaarevien kohtien saumanvaroihin ja käännä käsine oikein päin. Taita avoimesta reunasta alavara taitetta pitkin nurjalle. Vedä käsine rautalankalenkin päälle, täytä vanulla ja kiinnitä lenkkiin.  Kierrä ja solmi kiristyslanka ranteen ympärille. Ompele ranteen läpi muutama kerta.
13. Aseta housujen etu- ja takakappale oikeat vastakkain ja ompele sivusaumat. Ompele lahkeensuiden päärmeet. Ompele haarasauma.  Käännä housut oikein päin. Leikkaa hännälle pieni aukko takakappaleen keskelle. Huolittele aukon reunat esim. pykäpistoin. Pue housut nuken päälle ja vedä häntä aukosta. Taita vyötärön laskokset merkkien mukaan, neulaa ja taita samalla vyötäröltä saumanvara nurjalle. Ompele housut käsin vyötärölle. Kiinnitä napit laskoksiin.
14. Ompele kenkien keskitakasaumat ja etusaumat oikeat vastakkain. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin. Ompele pohjat kenkiin. Käännä kengät oikein päin. Kiinnitä metallipainot pahvipohjiin ja pujota pohjat kenkiin. Taivuta jalkojen rautalankalenkit eteenpäin. Vedä kengät jalkaan ja täytä vanulla. Käännä kengänvarsien alavarat taitteita pitkin nurjalle ja kiinnitä kengät jalkoihin kuten käsineet käsiin.

Ompelu: Lucia Voytova

Rasittaako kiertyvä vyötärökuminauha? Ompele kuminauha ensin vyötärölle ja tee käänne ja tikkaukset vasta sitten, niin se pysyy aloillaan. 

Leveälierinen aurinkohattu on hauska kesäompelus, joka valmistuu samantien käyttöön. Hatun alkuperäinen ohje julkaistiin ihka ensimmäisessä Suuri Käsityökerho-lehdessä vuonna 1974.

Koko: Päänympärys 58 cm.

Tarvikkeet: Päälliseen puuvillakangasta tai farkkua ja vuoriksi ohutta puuvillakangasta molempia 0,40 m, leveys 140 cm.

Leikkaaminen: Leikkaa päällikankaasta 5 kuvun kiilaa ja vuorikankaasta toiset 5 kiilaa. Leikkaa 2 lieriä. Lisää leikatessa 0,5 cm:n saumanvarat kaikkiin kappaleisiin. Leikkaa ja kiinnitä tukikangas toiseen lierikappaleeseen.

Ompelu:

1. Ompele 5 kuvun kiilaa toisiinsa, ompelusuunta alhaalta ylös kärkeen. Silitä saumanvarat auki ja tikkaa oikealta molemmin puolin saumaa. Ompele vuoripuoli samoin. Aseta päällisen ja vuorin kuvut päällekkäin nurjat puolet vastakkain.

2. Ompele lierien takasaumat. Aseta lierit päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele lierin ulkosauma. Käännä lieri oikein päin ja harsi ulkoreuna.

3. Aseta lierin yläpuoli ja kupu oikeat puolet vastakkain. Ompele. Silitä saumanvara lieriin päin. Taita lierin alapuolen saumanvara nurjalle. Ompele käsin koneompeleen viereen. Voit myös tikata koneella saumanvaran kiinni oikealta puolelta ommeljuovaan. Jos et halua ommella kupuun vuoria, voit ryhdistää sen silittämällä tukikankaat kiiloihin ennen ompelua.

Kuvissa on neljä erilaista versiota hatusta:

Malli 1. Viisi eriväristä kangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 7 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 2. Erilaisia kukallisia kangaspaloja. Tikkaa aivan lierin yläreunaan ommel.

Malli 3. Farkkukangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 9 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 4. Yksiväristä puuvillakangasta ja neljä eriväristä nauhaa (kunkin pituus 1 m). Ompele nauhat lieriin tasavälein.

 

Tulosta hatun kaava A4 arkille. Kaavat eivät sisällä saumanvaroja.

Krista Kangas-Lahtinen painoi kankaan kirjavaksi perunoilla ja surautti siitä värikkään tyynyn.

Pottutyyny

koko 52 X 52 CM

Tarvikkeet: 70 x 130 cm pala puuvillakangasta. Keltaista, punaista, sinistä ja valkoista kankaanpainoväriä, esimerkiksi EMO tai Schjerning Textil Color -tekstiilivärejä.

Erikokoisia perunoita, pala vaahtomuovia, kertakäyttölautasia, sekoitustikku, suojamuovia. Ompelulankaa. 2,15 m terenauhaa. Jos teet itse tereen, 2,15 m vinonauhaa, leveys 3,5 cm, ja 2,15 m nyöriä, halkaisija 5 mm. Sisätyyny 50 x 50 cm.

Painaminen:

1. Pese puuvillakangas, anna kuivua ja silitä. Suojaa pöytä muovilla ja levitä kangas pöydälle. Halkaise perunat. Kaada lautasille kankaanpainovärejä. Voit käyttää värejä sellaisenaan tai sekoittaa niistä itse uusia sävyjä.

2. Ota väriä vaahtomuovipalaan ja tuputa sitä perunan halkaistulle pinnalle. Paina perunalla väri kankaalle. Paina ristiin rastiin erikokoisia ja -värisiä perunankuvia, kunnes koko kangas on kuvioitu.

3. Anna värien kuivua. Kiinnitä värit silittämällä väripurkin ohjeen mukaan. Laita kuvion ja silitysraudan väliin leivinpaperi.

Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.
Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.

Ompeleminen:

1. Leikkaa painetusta kankaasta kaksi 54 x 54 cm kokoista palaa. Palat sisältävät 1 cm:n saumanvarat. Pyöristä kulmat.

2. Jos teet itse tereen, leikkaa haluamastasi puuvillakankaasta täysvinoon 3,5 cm:n levyisiä kaitaleita. Yhdistä kaitaleet toisiinsa niin, että niiden yhteispituus on 2,15 m. Taita kaitale kaksinkerroin, kankaan nurjat puolet vastakkain, ja laita nyöri kaitaleen väliin. Tikkaa kaitale läheltä nyöriä.

3. Neulaa tere toisen tyynykappaleen oikealle puolelle ulkoreunoihin, tereen pullea reuna tyynyn keskiosan puolella. Aseta tereen alku- ja loppupäät yhtymäkohdassa hieman päällekkäin. Aputikkaa tere kankaaseen kiinni 1 cm:n etäisyydeltä kankaan reunasta. Käytä ommellessa vetoketjupaininjalkaa.

4. Aseta tyynykappaleet oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä reunoista yhteen nuppineuloilla. Ompele tereen aputikkausta pitkin, mutta jätä 40 cm:n kääntöaukko yhdelle sivulle. Käännä tyyny ympäri ja silitä. Työnnä sisätyyny tyynypussiin ja sulje kääntöaukko käsin ommellen.

Krista Kangas-Lahtinen
Krista Kangas-Lahtinen

Kuka:

Krista Kangas-Lahtinen on 38-vuotias käsityöharrastaja Muuramesta, Hän ompelee melkein kaikki omat ja tyttöjensä vaatteet. Vaateompelu on Kristasta mukavinta, mutta hän nauttii myös kirjomisesta ja erilaisten tekniikoiden kokeilusta. Nyt innostavinta ovat solmeilu ja koukkuaminen. Krista pitää Helmoja ja hepeneitä -ompelublogia.

ompele kaavoillamme norpan poikanen eli kuutti

Norppaliven innoittamana etsimme arkistoistamme kaavat kuuttin. Ompele omaksesi kevään hittieläin norppa. 

Toukokuun ajan saimaannorpan elämää on voinut seurata livekamerasta. Norppa ei aina ole paikalla, joten ompele nyt itsellesi kuutti, joka pysyy kiltisti kotona. 

Tulosta kuutin kaavat sivun alareunan linkistä. 

Pituus: Noin 30 cm.

Tarvikkeet: Harmaata fleeceä 20 cm, leveys 150 cm. Mustaa nappanahkaa pieni pala. Vanua täyttämiseen. 

Leikkaaminen: Leikkaa kaksinkertaisesta fleecestä sivukappale kerran ja vatsakappale taitteelta kerran, leikkaa räpylä kaksi kertaa. Lisää leikatessa sentin saumanvarat. 

Leikkaa nahasta kaksi silmää ja kuononpää. 

Ompeleminen

1. Ompele 2 räpylää oikeat puolet vastakkain yhteen, jätä suora pää auki. Kavenna saumanvarat ja käännä kappale oikeinpäin. Tikkaa räpylä kolmesta kohdasta viivojen mukaan. Ompele toinen räpylä samoin. 

2. Aseta sivukappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele selän sauma kuononpään poikkimerkistä selän kautta pyrstön poikkimerkkin. Kavenna saumanvarat. 

3. Ompele vatsa sivukappaleisiin oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä samalla rälylät merkittyihin kohtiin ja jätä kääntöaukko toiselle sivulle. Kavenna saumanvarat ja käännä kuutti oikeinpäin. 

4. Tikkaa pyrstö kaavan viivojen mukaan. 

5. Täytä vanulla ja sulje aukko. 

6. Kiinnitä silmät ja kuononpää mustalla ompelulangalla pykäpistoin. Ompele suu mustalla kaksinkertaisella ompelulangalla. 

Mallin suunnittelu Aaro ja Kaarina Tiainen