Kuvallinen ohje tikkitakin ompeluun, Suuri Käsityö 9/2013

Ompele syksyksi trendikäs tikkitakki, jossa on tereillä tehostettu vetoketju ja saumoihin upotetut vetoketjutaskut. Onnistut ompelussa helposti kuvallisia ohjeita seuraten. Takin kaavat ovat Suuri Käsityö 9/2013 -lehdessä numerolla 1. Koot 34-46.

Tarvikkeet: Mustaa tikkikangasta 1,20(1,20)1,25(1,30)1,30(1,30)1,30 m, vihreää vuorikangasta 1,20(1,20)1,25(1,25)1,25(1,25)1,25 m, leveydet 140 cm, kokoon 34 45 cm:n avovetoketju, muihin kokoihin 50 cm:n avovetoketju (lyhenä vetoketjua yläpäästä sopivaan mittaan), kaksi piilovetoketjua, pituus 15 cm, satiinivinokaitaletta 1,80-2,20 m ja vihreää terettä 1,10 m. Kiinnisilitettävää tukikangasta.
Kankaat Eurokangas. Tere Nappitalo.

 Leikkaaminen: Ks. leikkuusuunnitelmaa, lisää leikatessasi 1 cm:n saumanvarat, mutta leikkaa hihansuut ja helma ilman saumanvaroja. Leikkaa tikkikankaasta vetoketjun suojakaitale 8 x 48,5(49)49,5(50)50,5(51)51,5 cm (sis. sv:t). Tukikangas: Leikkaa ja kiinnitä toiseen kauluskappaleeseen.

 

Ompeleminen:

1. Ompele piilovetoketjupaininjalkaa käyttäen piilovetoketjun toinen reuna etukappaleen sivuun taskunsuumerkkien väliin oikeat vastakkain, ommel kulkee merkityssä sauman paikassa vetoketjun uraa pitkin. Ompele vetoketjun toinen reuna sivukappaleeseen samoin.

2. Ompele taskupussit vetoketjun reunoihin oikeat vastakkain.

3. Ompele taskupussit yhteen.

4. Ompele etukappale ja etusivukappale yhteen taskuaukon ylä- ja alapuolelta. Ompele sivukappaleet takakappaleeseen.

5. Ompele olkasaumat.

6. Ompele hihan osat yhteen.

7. Ompele hihat kädenteille.

8. Ompele kaulukset yhteen oikeat vastakkain, mutta jätä pääntielle kiinnitettävä reuna auki. Käännä kaulus.

9. Ompele kaulus pääntielle oikeat vastakkain, tuettu kaulus päällipuolta vasten. Jätä etureunan saumanvarat kauluksen yli. Tee pääntien saumanvaraan aukileikkauksia. Kiinnitä niskaan ripustuslenkki.

10. Ompele tereet vetoketjun reunoille hammastuksen viereen oikealle puolelle (tarkista, että vetoketju sulkeutuu vaivattomasti). Käytä vetoketjupaininjalkaa. Jätä terettä pari senttiä vetoketjun päiden yli.

11. Taita vetoketjun suojakaitale pituussuuntaan kaksin kerroin oikeat vastakkain ja ompele lyhyet päät. Käännä kaitale oikein päin.

12. Harsi vasemman etukappaleen vetoketju suojakaitaleen avoimeen reunaan.

13. Kokoa vuori: Ompele sivukappaleet etu- ja takakappaleisiin. Ompele olkasaumat. Ompele hihan osat yhteen ja hihat vuorin kädenteille. Katso kuvat 4, 5, 6 ja 7.

14. Aseta vetoketjun puolisko takin etureunaan oikeat puolet vastakkain, vetoketjun hammastus on sivulle päin. Ompele vetoketjupaininjalalla läheltä hammastusta. Ompele toinen puoli samoin ja samalla suojalista.

15. Aseta jakku ja vuori oikeat vastakkain ja aseta vetoketjut etureunoihin vuorin ja päällisen väliin. Ompele etureunat ja käännä samalla saumanvarojen puolelle tereiden päät ja pääntiellä vetoketjun päät.

16. Ompele vuori pääntielle. Tee saumanvaraan aukileikkauksia ja käännä takki oikein päin.

17. Tikkaa etureunat vetoketjun vierestä.


18. Ompele päällinen ja vuori yhteen hihansuissa ja helmassa.

19. Ompele vinokaitaleen toinen reuna aukaistuna helmaan nurjalle puolelle, jätä etureunoissa kaitaleen saumanvara reunojen yli. Ompele kaitale hihansuihin samoin.

20. Käännä kaitale reunan ympäri, taita kaitaleen päistä saumanvarat ja ompele toinen reunaa taitettuna oikealle. Huolittele hihansuut vinokaitaleella.

Ompelu: Salla Boman.

Rasittaako kiertyvä vyötärökuminauha? Ompele kuminauha ensin vyötärölle ja tee käänne ja tikkaukset vasta sitten, niin se pysyy aloillaan. 

Leveälierinen aurinkohattu on hauska kesäompelus, joka valmistuu samantien käyttöön. Hatun alkuperäinen ohje julkaistiin ihka ensimmäisessä Suuri Käsityökerho-lehdessä vuonna 1974.

Koko: Päänympärys 58 cm.

Tarvikkeet: Päälliseen puuvillakangasta tai farkkua ja vuoriksi ohutta puuvillakangasta molempia 0,40 m, leveys 140 cm.

Leikkaaminen: Leikkaa päällikankaasta 5 kuvun kiilaa ja vuorikankaasta toiset 5 kiilaa. Leikkaa 2 lieriä. Lisää leikatessa 0,5 cm:n saumanvarat kaikkiin kappaleisiin. Leikkaa ja kiinnitä tukikangas toiseen lierikappaleeseen.

Ompelu:

1. Ompele 5 kuvun kiilaa toisiinsa, ompelusuunta alhaalta ylös kärkeen. Silitä saumanvarat auki ja tikkaa oikealta molemmin puolin saumaa. Ompele vuoripuoli samoin. Aseta päällisen ja vuorin kuvut päällekkäin nurjat puolet vastakkain.

2. Ompele lierien takasaumat. Aseta lierit päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele lierin ulkosauma. Käännä lieri oikein päin ja harsi ulkoreuna.

3. Aseta lierin yläpuoli ja kupu oikeat puolet vastakkain. Ompele. Silitä saumanvara lieriin päin. Taita lierin alapuolen saumanvara nurjalle. Ompele käsin koneompeleen viereen. Voit myös tikata koneella saumanvaran kiinni oikealta puolelta ommeljuovaan. Jos et halua ommella kupuun vuoria, voit ryhdistää sen silittämällä tukikankaat kiiloihin ennen ompelua.

Kuvissa on neljä erilaista versiota hatusta:

Malli 1. Viisi eriväristä kangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 7 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 2. Erilaisia kukallisia kangaspaloja. Tikkaa aivan lierin yläreunaan ommel.

Malli 3. Farkkukangasta. Tikkaa aivan lierin reunaan yksi ommel ja vielä 9 yhtä etäälle toisistaan.

Malli 4. Yksiväristä puuvillakangasta ja neljä eriväristä nauhaa (kunkin pituus 1 m). Ompele nauhat lieriin tasavälein.

 

Tulosta hatun kaava A4 arkille. Kaavat eivät sisällä saumanvaroja.

Krista Kangas-Lahtinen painoi kankaan kirjavaksi perunoilla ja surautti siitä värikkään tyynyn.

Pottutyyny

koko 52 X 52 CM

Tarvikkeet: 70 x 130 cm pala puuvillakangasta. Keltaista, punaista, sinistä ja valkoista kankaanpainoväriä, esimerkiksi EMO tai Schjerning Textil Color -tekstiilivärejä.

Erikokoisia perunoita, pala vaahtomuovia, kertakäyttölautasia, sekoitustikku, suojamuovia. Ompelulankaa. 2,15 m terenauhaa. Jos teet itse tereen, 2,15 m vinonauhaa, leveys 3,5 cm, ja 2,15 m nyöriä, halkaisija 5 mm. Sisätyyny 50 x 50 cm.

Painaminen:

1. Pese puuvillakangas, anna kuivua ja silitä. Suojaa pöytä muovilla ja levitä kangas pöydälle. Halkaise perunat. Kaada lautasille kankaanpainovärejä. Voit käyttää värejä sellaisenaan tai sekoittaa niistä itse uusia sävyjä.

2. Ota väriä vaahtomuovipalaan ja tuputa sitä perunan halkaistulle pinnalle. Paina perunalla väri kankaalle. Paina ristiin rastiin erikokoisia ja -värisiä perunankuvia, kunnes koko kangas on kuvioitu.

3. Anna värien kuivua. Kiinnitä värit silittämällä väripurkin ohjeen mukaan. Laita kuvion ja silitysraudan väliin leivinpaperi.

Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.
Kokeile värejä tilkulle ennen kuin kuvioit tyynykankaan. Aloita painamalla pottujen kuvia puhtailla väreillä. Sekoita sitten lautasilla olevista väreistä uusia sävyjä.

Ompeleminen:

1. Leikkaa painetusta kankaasta kaksi 54 x 54 cm kokoista palaa. Palat sisältävät 1 cm:n saumanvarat. Pyöristä kulmat.

2. Jos teet itse tereen, leikkaa haluamastasi puuvillakankaasta täysvinoon 3,5 cm:n levyisiä kaitaleita. Yhdistä kaitaleet toisiinsa niin, että niiden yhteispituus on 2,15 m. Taita kaitale kaksinkerroin, kankaan nurjat puolet vastakkain, ja laita nyöri kaitaleen väliin. Tikkaa kaitale läheltä nyöriä.

3. Neulaa tere toisen tyynykappaleen oikealle puolelle ulkoreunoihin, tereen pullea reuna tyynyn keskiosan puolella. Aseta tereen alku- ja loppupäät yhtymäkohdassa hieman päällekkäin. Aputikkaa tere kankaaseen kiinni 1 cm:n etäisyydeltä kankaan reunasta. Käytä ommellessa vetoketjupaininjalkaa.

4. Aseta tyynykappaleet oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä reunoista yhteen nuppineuloilla. Ompele tereen aputikkausta pitkin, mutta jätä 40 cm:n kääntöaukko yhdelle sivulle. Käännä tyyny ympäri ja silitä. Työnnä sisätyyny tyynypussiin ja sulje kääntöaukko käsin ommellen.

Krista Kangas-Lahtinen
Krista Kangas-Lahtinen

Kuka:

Krista Kangas-Lahtinen on 38-vuotias käsityöharrastaja Muuramesta, Hän ompelee melkein kaikki omat ja tyttöjensä vaatteet. Vaateompelu on Kristasta mukavinta, mutta hän nauttii myös kirjomisesta ja erilaisten tekniikoiden kokeilusta. Nyt innostavinta ovat solmeilu ja koukkuaminen. Krista pitää Helmoja ja hepeneitä -ompelublogia.

ompele kaavoillamme norpan poikanen eli kuutti

Norppaliven innoittamana etsimme arkistoistamme kaavat kuuttin. Ompele omaksesi kevään hittieläin norppa. 

Toukokuun ajan saimaannorpan elämää on voinut seurata livekamerasta. Norppa ei aina ole paikalla, joten ompele nyt itsellesi kuutti, joka pysyy kiltisti kotona. 

Tulosta kuutin kaavat sivun alareunan linkistä. 

Pituus: Noin 30 cm.

Tarvikkeet: Harmaata fleeceä 20 cm, leveys 150 cm. Mustaa nappanahkaa pieni pala. Vanua täyttämiseen. 

Leikkaaminen: Leikkaa kaksinkertaisesta fleecestä sivukappale kerran ja vatsakappale taitteelta kerran, leikkaa räpylä kaksi kertaa. Lisää leikatessa sentin saumanvarat. 

Leikkaa nahasta kaksi silmää ja kuononpää. 

Ompeleminen

1. Ompele 2 räpylää oikeat puolet vastakkain yhteen, jätä suora pää auki. Kavenna saumanvarat ja käännä kappale oikeinpäin. Tikkaa räpylä kolmesta kohdasta viivojen mukaan. Ompele toinen räpylä samoin. 

2. Aseta sivukappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele selän sauma kuononpään poikkimerkistä selän kautta pyrstön poikkimerkkin. Kavenna saumanvarat. 

3. Ompele vatsa sivukappaleisiin oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä samalla rälylät merkittyihin kohtiin ja jätä kääntöaukko toiselle sivulle. Kavenna saumanvarat ja käännä kuutti oikeinpäin. 

4. Tikkaa pyrstö kaavan viivojen mukaan. 

5. Täytä vanulla ja sulje aukko. 

6. Kiinnitä silmät ja kuononpää mustalla ompelulangalla pykäpistoin. Ompele suu mustalla kaksinkertaisella ompelulangalla. 

Mallin suunnittelu Aaro ja Kaarina Tiainen