Jotkut osaavat tinkiä luonnostaan, toisia se hävettää hirveästi. Hyvä tinkijä voi säästää tuhansia euroja vuodessa. Miten me muutkin oppisimme?

Tingi aina, jos maksat käteisellä, eli kauppa saa rahasi heti käyttöönsä. Tätä kultaista periaatetta on monen suomalaisen kovin vaikea noudattaa. Kun ei ole tapana, eikä kehtaa.

– Rohkenen tinkiä silloin, kun kyseessä on erittäin kallis kodinkone tai kun ostan kerralla useampia tavaroita. Kodinkoneliikkeissä ja rautakaupoissa mielestäni kuuluu tinkiä. Tingin tosin vain pienen summan. Pyöristän alaspäin lähimpään tasakymmeneen tai tasasataseen. Mitä kalliimpi tavara, sitä enemmän voi tinkiä, kertoo lievää tinkimistä harrastava nainen.

Jollei asiakas itse osaa ehdottaa alennussummaa, ei alennusta oikein siunaannu.

– Asioin torilla korikauppiaan luona. Ostin kolme Suomessa käsin tehtyä koria, yhteensä 76 euroa. Pyysin paljousalennusta. Vastaus: ’No, annetaan euro, tekee yhteensä 75 euroa’. Menin mykäksi ja annoin rahan, eräs korinostaja kertoo.

Ruokakaupan kassalta ei kannata pyytää alennusta, koska kassanhoitajalla ei ole lupaa sen myöntämiseen.

– Tingin silloin, kun myyjän on mahdollista vaikuttaa hintaan. Eli hän on yrittäjä tai provikkamyyjä, kokenut alennusten pyytäjä tietää.

Suuret rahat, suuret alet

Suurimmat alennukset on mahdollista saada asuntoa ostaessa. Myös huonekalu- ja kodinkonekaupoista sitkeä tinkijä voi tienata tonneja.
Nettikeskusteluissa sitkeät vedättäjät ja vonkaajat kehuskelevat saaneensa tuhansien eurojen alennuksia esimerkiksi keittiökalusteista. Silloin pitää tosin kilpailuttaa myyjiä tosissaan ja tehdä töitä viikkokaupalla.

Jotkut pyytävät liikkeiltä kirjallisen tarjouksen, jos aikovat ostaa kerralla vaikkapa useamman laitteen. Samalla tietysti omat tarpeetkin tulee kirjattua täsmällisemmin ylös. Autokauppa on tinkimisessä aivan oma lukunsa.

– Erityisesti autokaupoistani olen jonkin verran ylpeä, koska se on vähän sama kuin pärjäisi ammattilaiselle painissa. Olen saanut satojen eurojen alennuksen myös hammaslääkäristä. Mikä on mielestäni aika harvinaista, sanoo alan mestarismies.

Netti muutti kaupankäyntiä

Netin kasvottomuudessa tinkiminen on suomalaisellekin helppoa. Netti ja erilaisten sopimusten kilpailuttaminen ovat tuoneet tinkimiseen uusia muotoja ja uusia aloja. Näitä ovat esimerkiksi sähkösopimukset tai puhelinliittymät.
Matka-, lento- ja hotellivertailusivustot ovat jo tuttuja, samoin erilaisten elektroniikkalaitteiden hintavertailusivustot.

Netin hintavertailut antavat osviittaa käyvästä hintatasosta ja luovat hintamielikuvia. 

– Viimeksi tingin paljon kitarasta. Netin avulla hintakuvaa voi muodostaa kätevästi ja koko maailman kattavasti, kertoo piinkova tinkaaja.

Jotkut isot ketjut lupaavat myydä tuotteensa yhtä halvalla kuin netin halvin tarjoaja. Hyvään palveluun panostavia pienyrityksiä nettihintoihin vertailevat asiakkaat puolestaan ärsyttävät.

Joku raja säälimättömällä tinkijälläkin sentään on:

– Yhden naisen tai miehen putiikeissa en oikein ilkeä tinkiä, jotenkin säälittää yksityisyrittäjä.
Yrittäjä taas muistuttaa, että ihan hulvattomia tai perusteettomia alennuksia ei kannata antaa: tappiolla myymällä tekee vain hallaa firmalleen ja itselleen.

– Jos saatte netistä halvemmalla, niin ostakaa sieltä, mutta älkää tulko myymälään valittamaan hinnoista. Jostain on saatava raha myös hyvään palveluun ja myyjien palkkoihin, yrittäjä napauttaa.


Tingi aina, kun

  • Tuotteessa on pienikin virhe, naarmu tai tarha.
  • Ostat useamman esineen samalla kertaa.
  • Ostat kallista ja maksat käteisellä.
  • Tiedät, että laitteesta, koneesta tai autosta on pian tulossa markkinoille uudempi malli.
  • Pystyt todistamaan, että naapurikaupassa tuote myydään selvästi halvemmalla.


Kokeile netissä

Kilpailuttaja.fi on kotimainen sivusto, joka lupaa kilpailuttaa sähkösopimuksia, kännykkäliittymiä ja autovakuutuksia.
Linssit.net vertailee piilolinssien hintaa.

Teksti Kyösti Pärssinen