Toimittaja Ulla Ahvenniemi oivalsi kosmetologilla käydessään olennaisen asian.

Olen minä sen tiennyt: kasvohoidossa olisi hyvä käydä aina vuodenajan vaihtuessa, neljä kertaa vuodessa. Neljä mikä neljä, olen ajatellut ja käynyt joka neljäs vuosi. Viime kerta tosin jäi väliin, kun syntyi se vauvakin. Edellisestä kasvohoidosta on siis kahdeksan vuotta.

Kun makaan lämmitetyllä hoitotuolilla viileä naamio kasvoilla, mielessäni on vain yksi ajatus: näin itseään pitää rakastaa. Ihon pinnalle vietävät hiilidioksidikuplat, radiofrekvenssihoito ja kollageenin stimulointi kuulostavata teknisiltä, mutta happikuorinta tuntuu ainoastaan taivaalliselta.

Voiton puolella

Kassalla muistan, miksi käyn hoidoissa niin harvoin. Tällä kertaa olen kuitenkin varautunut. En suostu miettimään, että samalla rahalla saisin lapselle sekä välikausi- että talvihaalarin ja toiselle vielä tennarit.

Sen sijaan muistutan itseäni, että kun viime keväänä peruutin autolla päin aitaa, pelkkä takavalon vaihto maksoi 300 euroa. Koska tänä keväänä en ole rutannut autoa, olenn säästänyt ne rahat. Happikuorinnan jälkeen jään siis kaikin tavoin voiton puolelle.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Kosmetiikka ei ole ikuista. Katso, kuinka kauan ripsiväri, huulipuna, meikkivoide ja muut kauneustuotteet säilyvät.

Kosmetiikan säilyvyyteen vaikuttavat tuotteen koostumus, käytetyt säilöntäaineet, säilytysolosuhteet ja se, miten hygieenisesti tuotteita on avaamisen jälkeen käsitelty.

Parhaiten kosmetiikka säilyy viileässä. Älä silti pane purkkeja pakastimeen tai jääkaappiin. Riittää, että säilytät ne huoneenlämmössä ja suojassa valolta.

Pilaantuneen kosmetiikan tunnistaa epämääräisestä hajusta. Rakennekin saattaa olla muuttunut: esimerkiksi emulsio on voinut erottua vesi- ja öljykerroksiksi. Myös värimuutokset paljastavat pilaantuneen tuotteen.

RIPSIVÄRI säilyy avaamisen jälkeen kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen. Avattuun tuotteeseen pääsevä ilma kuivattaa maskaramassaa, samoin harjan pumppaaminen säiliössä. Pidä korkin kierteet puhtaina ja sulje korkki huolellisesti, niin ripsiväri säilyy pidempään.

MEIKKIKYNÄ kestää noin pari vuotta. Kun teroitat meikkikynän jokaisen käyttökerran jälkeen, hygieniataso pysyy kohdillaan.

MEIKKIVOIDE säilyy avaamisen jälkeen vuodesta kahteen.

HUULIPUNA kestää hyvänä parikin vuotta.

PUUTERI ja puuterimaiset tuotteet, jotka eivät sisällä vettä, säilyvät muutaman vuoden. Kovaksi jämähtäneen pintakerroksen voi rapsuttaa veitsellä pois.

KYNSILAKKA muuttuu käyttökelvottomaksi, kun pulloon pääsee kuivattavaa ilmaa. Tiiviisti suljettu korkki pitää lakan vetreänä. Pullon suu on hyvä pyyhkäistä kynsilakan poistoaineella, jotta korkki menee tiiviisti kiinni.

HAJUVEDET säilyvät avaamattomina 3–5 vuotta. Avattu tuoksupullo säilyy pari vuotta.

KASVO- JA SILMÄNYMPÄRYSVOITEET pilaantuvat herkästi. Kasvovoiteet säiyvät puolesta vuodesta vuoteen, silmänympärysvoiteet vain puoli vuotta.

SAMPOOT JA HOITOAINEET säilyvät pakkauksen avaamisesta vuoden verran.

AURINKOVOITEIDEN UV-suoja on parhaimmillaan vuoden ajan, eli periaatteessa joka kesä tulisi hankkia uusi suojavoide.

 

Voidemaiset meikit kestävät sateen ja kyyneleet paremmin kuin jauhemaiset.

Meikkaa kasvojen iho ohuella ja kestävällä meikkivoiteella. Sävyttävä päivävoide ei kestä sotkeentumatta.

Vältä sateessa puuteria: se tuhraantuu. Jos iho kiiltää, käytä mattapinnan jättävää meikki- tai pohjustusvoidetta.

Voidemainen poskipuna levittyy meikkivoiteen päälle parhaiten, kun sen taputtelee poskipäille ja häivyttää sormin.

Käytä luomilla pohjustustuotetta ja voidemaista väriä.

Silmämeikki ei valu poskille, kun rajauskynä ja ripsiväri ovat vedenkestäviä.

Valitse huulille kestopuna ja hoida ihoa huolellisesti, jotta huulet eivät rohdu.

Viimeistele kampaus tarpeen mukaan aurinko- tai kosteussuojasuihkeella.

 

Meikkitaiteilija Mariela Sarkima paljastaa, mihin meikkivälineisiin kannattaa panostaa.

Miten monta sutia, sivellintä ja meikkisientä otat mukaan, kun lähdet meikkauskeikalle, Mariela Sarkima?

"Minulla on kymmeniä siveltimiä. Vakiovarustuksena mukana kulkee noin 30-40 sivellintä."

Mitkä välineet on mielestäsi pakko olla aina mukana?

"Ilman pyöreäpäisiä, pitkäkarvaisia luomivärisiveltimiä en lähde. Niillä on paras työstää erilaisia silmämeikkejä. Myös pehmeäkarvainen poskipunasivellin on tärkeä. Poskipuna on helppo saada tunkkaisen näköiseksi, jos sivellin on liian leveä, kapea tai kovakarvainen.

Nopea meikkipohja syntyy litteällä, leveähköllä meikkivoidesiveltimellä. Jos sivellin on liian kapea, ihon tasoitteluun menee ikä ja terveys.

Viistopäisiä, kapeita ja lyhytkarvaisia tarkkuussiveltimiä on käytössä eri kokoisia - esimerkiksi pehmeiden luomivärirajausten, tarkkojen silmän ulkonurkan varjostusten ja kulmakarvojen muotoilujen tekemiseen.

Huipputuote, josta todella pidän, on Beauty Blender eli kostutettava meikkisieni. Sillä on helppo muunnella meikkipohjan paksuutta. Tällä kärkeä kohti kapenevalla, munan muotoisella sienellä teen myös kasvojen varjostukset. Käytän sitä voidemaisten poskipunien ja korostustuotteiden levittämiseen sekä siistimiseen. Sieni toimii ikäänkuin pyyhekumina."

Mariela Sarkima tietää meikkivälineistä kaiken tietämisen arvoisen.
Mariela Sarkima tietää meikkivälineistä kaiken tietämisen arvoisen.

Mistä tunnistaa hyvän välineen? Mihin taas ei kannata pennosiaan tuhlata?

"Ammattimeikkibrändeiltä löydät takuuvarmasti laatusiveltimiä. Panosta mainitsemiini siveltimiin. Nailonkarvaiset peiteaine-, huulipuna- ja rajaussiveltimet voi hyvin hankkia edullisemmilta sarjoilta.

Älä koskaan osta harottavakarvaista sivellintä. Jos se näyttää jo ostovaiheessa pullasudilta, jälki ei taatusti ole hyvä!

Laadukkaassa siveltimessä on käytetty karvan päätä tai vegaanisissa, keinokuituisissa siveltimissä "karva" on valmistettu niin, että se kapenee kärkeä kohti samaan tapaan kuin aito karva. Halvoissa siveltimissä karvat on leikattu haluttuun muotoon, jollon sivellinosa jää karkeaksi."

Miten välineitä pitää hoitaa?

"Me ammattilaiset käytämme marseillesaippuaa, jota saa supermarketista pesuainehyllystä. Se irrottaa lian ja pigmentin lisäksi rasvan kuten huulipunat, meikkivoiteet ja peiteaineet.

Tiukkapigmenttiset kestohuulipunat ja mattameikkivoiteet irtoavat nailonkarvaisista siveltimistä parhaiten Fairylla. Fairy on kuitenkin liian heviä aitokarvaisille siveltimille.

Pestessä sivellin kastellaan, sitä pyöräytetään saippuan pinnassa ja vaahdotetaan kämmenellä pyöritellen. Seuraavaksi välihuuhtelu ja uusi pyöräytyskierros, ja kierroksia tehdään niin monta, että vaahto on valkoista. Sitten sivellin huuhdellaan juoksevan veden alla hellävaraisesti harotellen ja lopuksi kuivataan puristellen pyyhkeeseen. Pulleat ja pitkäkarvaiset kannattaa pörhistellä niin, että karvat eivät jää klimppiin."

Kuinka usein välineet kaipaavat putsausta?

"Kotioloissa suosittelisin siveltimille pesupäivää kerran tai kaksi kuukaudessa riippuen siitä, paljonko niitä käyttää. Lisäksi kannattaa hankkia sivellinten desinfiointiaine, jolla voi pikaputsata esimerkiksi luomivärisiveltimet. Itse suosin alkoholipitoista suihketta. Suihkaus tai pari wc-paperiin, siveltimen pyöräytys paperissa kunnes väriä ei irtoa, ja se on käyttövalmis.

Siveltimiä ei saa liottaa pitkään desinfiointiaineessa, sillä se irrottaa karvat liimauksestaan. Jos on esimerkiksi tiukka huulipuna irrotettavana, suosittelen mieluummin Fairya tai kymmenen sekunnin dippausta desinfiointiaineeseen. Sen jälkeen huolellinen kuivaus paperilla karvojen välistä."

Milloin päätät, että väline on aikansa elänyt ja kuuluu roskikseen?

"Laadukkaat siveltimet voivat olla ikuisia, jos niitä huoltaa oikein. Liimaus on se mikä pettää. Huonolaatuisissa siveltimissä karva voi myös kulua.

Sienet kuluvat nopeammin. Kertakäyttöiset kannattaa heittää pois viimeistään viikon meikkailun jälkeen. Kestosienet, kuten Beauty Blenderit ja vastaavat, on valmistettu kestävämmästä materiaalista. Ne pysyvät hyvinä, jos ne puhdistaa niille tarkoitetulla pesuaineella.

Älä koskaan läträä meikkisienille Fairya tai sivellindesiä! Liian jytky pesuaine tappaa kumin."

Vinkit antoi meikkitaiteilija, Lumenen Nordic Beauty Ambassador Mariela Sarkima, joka on myös suunnitellut Cailap by Mariela Sarkima sivellinkokoelman.

 

Kotiväreillä säästää pitkän pennin: värin saa kymmenellä eurolla, kun kampaajalla värjäys maksaa jopa yli 100 euroa. Lue tästä parhaat neuvot kotivärjäykseen.

Kumman valitsen: kesto- vai kevytvärin?

Kestoväri värjää hiukset pysyvästi ja peittää harmaat täysin, mutta jättää tyvikasvun.

Kevytväri korostaa hiusten luonnollista sävyä, mutta ei vaalenna luonnonhiusta. Ei peitä harmaita, mutta ei toisaalta jätä ikävää tyvikasvua. Haalistuu asteittain muutaman pesukerran jälkeen.

Kuinka usein voi värjätä?

Sopiva värjäysväli on 1–2 kuukautta. Lopullinen värisävy riippuu omasta hiusväristä, hiusten kunnosta ja aiemmista värikäsittelyistä.

Miten valitsen sävyn?

Kotivärjäyksissä kannattaa pysytellä melko lähellä omaa väriä. Kotikonstein omaa väriä voi muuttaa 1–2 astetta. Jos hiusten väriä haluaa muuttaa tätä enemmän, kannattaa käydä kampaajalla.

Värjää hiukset mieluummin vaaleammiksi kuin tummemmiksi. On aina helpompaa korjata väriä tummemmaksi, jos värjäystulos on liian vaalea.

Ole varovainen aiemmin vaalennettujen hiusten uudelleenvärjäyksen kanssa. Lopputulos voi olla jotain muuta kuin mitä odotit.

Tee aina herkkyystesti ihollesi 48 tuntia ennen värjäystä. Joskus myös musta hennatatuointi saattaa aiheuttaa allergisen reaktion hiustenvärjäyksen yhteydessä.

Näin värjäät hiukset:

1. Laita väri aina likaisiin hiuksiin. Lika suojaa hiusta ja väri tarttuu paremmin.

2. Levitä väri nopeasti ja tarpeeksi paksusti. Käytä pitkiin ja paksuihin hiuksiin kaksi pakkausta väriä. Pysy värin vaikutusaika samassa lämpötilassa, älä piipahda parvekkeella tai mene saunaan.

3. Värjää joka toinen kerta pelkkä tyvi.Näin hiuksesi pysyvät paremmassa kunnossa. Voit myös antaa värin vaikuttaa tyvessä pidemmän aikaa kuin latvoissa.

4. Anna hiuspohjan hengittää, kun väri vaikuttaa. Nosta hiuksia esimerkiksi siveltimen terävällä päällä ylös päänahasta. Väri lähtee hiusrajasta ja päänahasta parhaiten vedellä hieromalla.

5. Kastele hiukset kevyesti värin vaikutusajan päätteeksi. Hiero voimakkaasti, jotta syntyy vaahtoa. Huuhtele kunnolla, kunnes pesuvesi on kirkasta. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Se tekee hiuksista  kiiltävät ja sulkee hiussuomut.

6. Väri kestää kauemmin, kun peset hiukset vasta parin vuorokauden kuluttua värjäyksestä.