Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Kevätaurinko paljastaa paljon muutakin kuin pölypallot kodin nurkissa: ihokin alkaa näyttää nuutuneelta ja samealta. Pehmeämmän ja heleämmän hipiän saat oikeanlaisella kuorinnalla ja hoidolla.

Kuolleiden ihosolujen kerääntyminen ihon pinnalle saa ihon tuntumaan karhealta ja hilseilevältä. Etenkin iän myötä ihon toiminnot hidastuvat ja tarvitsevat apuvoimia. Kuori ja hoida ihoasi näin:

1. Kuori sopivin välein.

Normaalia, tervettä ihoa voi kuoria kerran viikossa. Kuivempinahkaiselle riittää kuorinta kerran pari kuukaudessa.

2. Valitse sinulle sopiva aine.

Oma ihotyyppi ratkaisee kuorinta-ainetta valittaessa. Kuivaihoiselle sopivat hellävaraisemmat kuorintaöljyt.

3. Kuori oikealla tavalla.

Tuote hierotaan kostealle iholle pyörivin liikkein. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää kyynärpäihin, käsivarsiin ja polviin, joissa iho on karheampaa. Liian kovaa hankaamista tulee välttää, ettei iho vaurioidu.

4. Muista kosteuttaa.

Iho kosteutetaan kuorinnan jälkeen vartalonhoitovoiteilla tai -öljyillä. Kuorittu ja uudistunut iho pystyy hyödyntämään hoitovoiteiden tehon paremmin. Myös itseruskettavat aineet levittyvät sileälle ja hyvin kosteutetulle iholle siistimmin.
 

Kun puutarha- ja istutustyöt kevään tullen alkavat, kynnet ovat jälleen kovilla. 

Multahommista voi saada mustuneet kynnenaluset ja kivien kanniskelu voi katkoa kynsiä.

"Jos iho ja kynnenaluset ovat likaantuneet, laita pieneen kulhoon teelusikallinen ruokasoodaa ja lämmintä vettä. Liota käsiä muutama minuutti ja huuhtele hyvin. Tai koeta hieroa kynsiin sitruunaa. Sillä lähtee pinttynytkin lika", vinkkaa kynsituotteita maahantuovan Miss Lis -yrityksen toimitusjohtaja Liisa Skurnik.

Jotta kädet ja kynnet pysyisivät mahdollisimman siisteinä, käytä tarvittaessa käsineitä. Voit estää kynsien katkeilua erikoishoitotuotteilla. Tarjolla on esimerkiksi Kevlar-kuitua sisältäviä lakkoja, jotka antavat kynsille vahvan suojan. Samaa ainetta käytetään poliisien turvaliiveissä ja moottoripyöräilijöiden asuissa.

Jos kynsissä on sopivasti kosteutta, ne eivät katkeile yhtä helposti kuin kuivat kynnet. Juo siksi riittävästi vettä ja käytä kosteuttavaa ja proteiinipitoista hoitotuotetta. Syötynä myös sinkki ja pii edesauttavat kynsien hyvinvointia.

Jos osa kynsistä on jo katkeillut, lyhennä kaikki samaan pituuteen ja helli niitä joka päivä kynsinauhaöljyllä.

"Paksuja kynsiä ei kannata napsia leikkurilla, sillä ne voivat katketa väärästä kohdasta. Käytä ensin karheaa viilaa ja viimeistele hienolla viilalla. Taipuisiin kynsiin voi käyttää leikkuria, mutta viimeistele aina viilalla. Lasiviila toimii hyvin."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2016.

Pitääkö kasvot puhdistaa vaikka ei meikkaa? Kuivattaako saippua aina? Lue yhdeksän ohjetta kasvojen puhdistukseen.

1. Pelkkä vesi ei riitä. 

Vesi ei liuota rasvaa ja mikrobeja, joita on ihossamme ja meikeissä. Siksi ihon puhdistukseen tarvitaan puhdistavia erityistuotteita.

Vedellä lotraaminen saattaa myös kuivattaa ihoa, varsinkin jos kasvoja ei muista kosteuttaa puhdistuksen jälkeen.

2. Ripsiväriä ei kannata poistaa ihonpuhdistusaineella.

Silmänympärysiho on ohuempi kuin muualla kasvoissa. Siksi meikki kannattaa poistaa silmämeikinpoistoaineella. Hätätilanteessa toki ihonpuhdistusainekin käy, mutta se saattaa hieman turvottaa.

Huulipunan voi poistaa silmämeikinpoistoaineella tai kasvovedellä kostutetulla vanulla, jos ihonpuhdistusaineen teho ei siihen riitä.

3. Perusvoide korvaa pudistustuotteet.

Tuotteesta riippuen perusvoide sopii puhdistukseen, varsinkin kuivalle iholle. Voide levitetään iholle samaan tapaan kuin muutkin puhdistustuotteet ja pyyhitään joko kostutetuilla vanulapuilla tai huuhdellaan haalealla vedellä.

Vähärasvaista perusvoidetta voi käyttää myös silmämeikin poistamiseen.

4. Tunnista ihotyyppisi.

Oman ihotyypin mukaan valittu tuote puhdistaa meikin ja lian kasvoilta, eikä jätä iholle kiristävää tunnetta. Kannattaa kysyä neuvoa kosmetologilta tai kosmetiikkaosastojen ammattilaisilta. Alkoholia sisältävä tuote voi kuivattaa ihoa, ja siksi se sopii rasvaisen ihon puhdistukseen.

5. Viimeistele vanulapulla.

Vedellä huuhdeltavat tuotteet kannattaa viimeistellä kasvovedellä kostutetulla vanutupolla. Ihon voi jättää kasvovedestä kosteaksi, ennen kuin levittää voiteen. Näin iho kosteutuu.

6. Meikittömätkin kasvot on puhdistettava. 

Vaikka et meikkaisi, puhdista iho silti päivittäin. Ihosta erittyy hikeä ja talia, ja siihen kertyy ympäristöstä likaa, pölyä ja mikrobeja. Huolimaton puhdistus saattaa tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa epäpuhtauksia ja tulehduksia.

Puhdistuksen ansiosta kosteusvoiteiden ainesosat imeytyvät ihoon tehokkaammin.

7. Kasvovesi ei riitä aamupesuun.

Kasvovesi vie lika- ja puhdistusainejäämät mennessään. Se täydentää puhdistuksen tasapainottamalla ihon pH-arvoa ja valmistamalla ihon vastaanottavaisemmaksi voiteille.

Aamupuhdistukseen pelkkä kasvovesi ei riitä, sillä yön aikana iho erittää talia ja hikeä.

Iltapesuksikaan kasvovesi ei riitä, vaan ihoon kertynyt lika pitää aina poistaa - oli meikannut tai ei.

8. Ei perussaippuaa, kiitos.

Perussaippua kuluttaa ihon suojakerrosta ja kuivattaa. Markkinoilla on kasvojen puhdistukseen ja eri ihotyypeille tarkoitettuja kiinteitä puhdistustuotteita eli kasvosaippuoita, jotka eivät kuivata ihoa.

9. Couperosaiho vaatii hellyyttä.

Couperosaiholle sopii hellävarainen ja tehokas tuote, esimerkiksi täyteläinen tai helposti veteen liukeneva puhdistusemulsio, jolla helposti punoittavaa ihoa ei tarvitse hangata. Ihon huuhteleminen puhdistuksen päätteeksi viileällä vedellä supistaa hetkellisesti verisuonia.

Couperosaihoa ei kannata hinkata kuorintarakeita sisältävillä kuorinta-aineilla, vaan käyttää rakeetonta voidekuorintaa.

 

Tummat silmänaluset saa piiloon, kunhan muistaa nyrkkisäännön: mieluummin liian vähän peiteainetta kuin liikaa.

1. LEVITÄ ENSIN meikkivoide. Jos silmänalusesi eivät ole kovin tummat, pelkkä meikkivoide voi riittää peittämään ne. Käytä tuhtia peitevoidetta vain tarvittaessa. Silmänympärysiho on erityisen ohutta ja herkkää, joten se kannattaa peittää paksulla pakkelikerroksella vain hyvästä syystä.

2. JOS SILMÄNALUSESI ovat kovin tummat, sivele meikkivoiteen päälle peitevoidetta. Peitevoide on peittävämpää kuin meikkivoide, sillä siinä on enemmän väripigmenttiä. Peiteainepurkissa lukee usein termi concealer tai color corrector.

3. ALOITA PEITEVOITEEN sively silmän sisänurkasta, aivan ripsien tyvestä. Siellä silmänaluset ovat yleensä tummimmat. Huomaat tummimmat kohdat helposti, kun vilkaiset peiliin leuka alaspäin. 

4. LEVITÄ SIVELTIMELLÄ, häivytä sormenpäillä. Jos liikkuvat yläluomesi ovat tummat tai kirjavat, sivele peitevoidetta myös niille. 

5. LAITA PEITEVOIDETTA mieluummin liian vähän kuin liikaa. Muista, että peitevoide on jämäkkää. Jos laitat sitä liikaa, peität ehkä silmänalusesi, mutta tuot sitäkin komeammin esiin ryppysi.

6. VALITSE VÄRISÄVY tarkkaan. Muista, että kalpea talvi-ihosi tarvitsee todennäköisesti erivärisen peite- ja meikkivoiteen kuin ruskettunut kesäihosi. Varminta on pyytää värisävyn valinnassa asiantuntijan apua.

7. JOS SINERTÄVIIN silmänalusiin laittaa liian keltaista peite- tai meikkivoidetta, silmänaluset alkavat näyttää vihreiltä. Jos silmänaluset ovat ruskehtavat, voide ei saa olla liian vaalea - muuten lopputulos on harmaa. Jos silmänaluset ovat kovin turvonneet, liian vaalea voide saa ne hehkumaan entistä suurempina.

8. MYÖS VALOKYNÄ on hyvä apuri, sillä se tuo nimensä mukaisesti valoa kasvojen tummiin kohtiin ja kuoppiin. Turvonneiden silmänympärysten päälle sitä ei kannata laittaa, muuten vaarana on näyttää pandalta. Sivele valokynää silmänurkan sisänurkkaan ja muihin tummimpiin kohtiin, halutessasi myös poskipäille ja nenänpieliin.

9. VALOKYNISSÄKIN ON eri värisävyjä, joten tarkemmat käyttöohjeet kannattaa kysyä aina myyjältä. Valokynää käytetään meikkivoiteen päälle. Maksaläiskät saa piiloon tavallisella peiteaineella, ei valokynällä.

10. KIINNITÄ PEITEAINE ja meikkivoide lopuksi puuterilla. Muuten ne eivät pysy, vaan pakkautuvat juoviksi silmänympärystesi ympärille. Puuteri on kasvojen viimeinen silaus, älä siis lisää sen päälle enää mitään voidemaista. 

Asiantuntijana meikkitaiteilija Nina Orell.