Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Jos kosmetiikka muuttaa väriä tai alkaa haista kummalliselta, tuote on saattanut pilaantua.

Kauneudenhoitotuotteita ei pitäisi käyttää niiden säilyvyysajan jälkeen, sillä pahimmassa tapauksessa pilaantunut tuote saattaa aiheuttaa ihoon näppyjä tai ihottumaa.

"Näpyt voivat edetä tulehdukseksi, jos pilaantuneen tuotteen käyttöä jatketaan", kertoo Yliopiston Apteekin kosmetologi Eveliina Jäppinen. Vanhentuneen ripsivärin käyttö voi aiheuttaa silmien kutinaa tai jopa silmätulehduksen.

Kosmetiikkaa pitää säilyttää suojassa auringolta.

Sormi pois purkista!

Kauneudenhoitotuotteissa tuotteiden säilyvyyttä ilmaistaan yleensä merkinnällä, jossa on purkin kuva ja numero kuukausina, jonka tuotteen luvataan kestävän avaamisen jälkeen.

Kosmetiikan säilyvyyteen vaikuttaa moni asia. Jos tuotteen haluaa pysyvän hyvänä, ainakin perusasioista kuten hygieniasta on pidettävä huolta.

"Tuotetta tulisi säilyttää auringolta suojassa, eikä sitä kannata ottaa purkista sormin, sillä sormet lisäävät tuotteeseen bakteereja ja likaa", Jäppinen neuvoo.

Sen sijaan ainetta voi ottaa purkista lastalla ja levittää kasvoille puhtain käsin.

Pilaantuneen tuotteen tunnistaa muuttuneesta hajusta tai väristä.

Jäppisen mukaan etenkin anti-age-tuotteet ja aknen hoitamiseen tarkoitetut kosmetiikkatuotteet säilyvät muita lyhyemmän aikaa.

Tarkkaile hajua ja väriä

Jäppinen kertoo, että jos tuote on pilaantunut, sen voi mahdollisten iho-oireiden lisäksi nähdä tuotteen ulkonäöstä tai hajusta.

"Pilaantunut tuote on yleensä härskiintyneen hajuinen tai sen väri on saattanut muuttua. Myös tuotteen rakenne saattaa olla erilainen kuin avatessa."

Alkoholi on tavallinen ainesosa kosmetiikkatuotteissa, mutta vain osa alkoholiyhdisteistä kuivattaa ihoa. 

Monet kosmetiikkatuotteet sisältävät alkoholia. Alkoholilla tiedetään olevan kuivattava vaikutus, joten joku saattaa ihmetellä, miksi kosteuttavaan ihovoiteeseen lisätään kuivattavaa alkoholia.

Tuotepäällikkö Anna Yli-Fossi Yliopiston Apteekista kertoo, että toisin kuin yleisesti ajatellaan, kaikki kosmetiikan sisältämät alkoholiyhdisteet eivät kuivata ihoa.

"Alkoholiyhdisteistä vain etanoli kuivattaa ihoa. Etanoli mainitaan tuotteen ainesosaluettelossa eli INCI-listassa nimellä Alcohol tai Alcohol Denat. Tällaiset ihonhoitotuotteet ovat yleensä kasvovesiä tai puhdistustuotteita, ja ne on yleensä tarkoitettu käytettäväksi rasvaiselle ja epäpuhtaalle ihotyypille."

Yli-Fossi kertoo, että etanolista huolimatta alkoholia sisältävän kauneudenhoitotuotteen ei ole tarkoitus jättää kasvoja kuivaksi ja kiristäväksi. Siksi niitä ei suositella kuivaihoisen käyttöön.

Käsivoiteen alkoholi kosteuttaa

Alkoholia ja erilaisia alkoholiyhdisteitä tarvitaan kosmetiikkatuotteissa esimerkiksi voiteen rakenteen muuttajana, säilöntäaineena tai hajusteena.

Alkoholin etu on, että sitä käytettäessä muita säilöntäaineita tarvitaan vähemmän.

"Varsinkin luonnonkosmetiikassa etanolia käytetään tuotteen säilöntäaineena. Silloin etu on, että muita säilöntäaineita tarvitaan vähemmän."

Jos näitä tuotteita käyttäessä huomaa, että iho kuivuu tai kihelmöi, alkoholia sisältävä tuote ei välttämättä sovi käyttäjälleen.

Yli-Fossi kertoo, että usein voidemaisissa tuotteissa alkoholiyhdisteen tarkoitus on sekoittaa tuotteen öljy ja vesi toisiinsa ja pitää tuote siten voidemaisessa muodossa.

"Nämä alkoholiyhdisteet eivät nimestään huolimatta siis kuivata vaan päinvastoin kosteuttavat ihoa. Esimerkiksi käsivoiteiden sisältämät tuotteet kuten Cetearyl alcohol ja Cetyl alcohol ovat juuri tällaisia alkoholiyhdisteitä."