Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Meikkitaiteilija Mariela Sarkima paljastaa, mihin meikkivälineisiin kannattaa panostaa.

Miten monta sutia, sivellintä ja meikkisientä otat mukaan, kun lähdet meikkauskeikalle, Mariela Sarkima?

"Minulla on kymmeniä siveltimiä. Vakiovarustuksena mukana kulkee noin 30-40 sivellintä."

Mitkä välineet on mielestäsi pakko olla aina mukana?

"Ilman pyöreäpäisiä, pitkäkarvaisia luomivärisiveltimiä en lähde. Niillä on paras työstää erilaisia silmämeikkejä. Myös pehmeäkarvainen poskipunasivellin on tärkeä. Poskipuna on helppo saada tunkkaisen näköiseksi, jos sivellin on liian leveä, kapea tai kovakarvainen.

Nopea meikkipohja syntyy litteällä, leveähköllä meikkivoidesiveltimellä. Jos sivellin on liian kapea, ihon tasoitteluun menee ikä ja terveys.

Viistopäisiä, kapeita ja lyhytkarvaisia tarkkuussiveltimiä on käytössä eri kokoisia - esimerkiksi pehmeiden luomivärirajausten, tarkkojen silmän ulkonurkan varjostusten ja kulmakarvojen muotoilujen tekemiseen.

Huipputuote, josta todella pidän, on Beauty Blender eli kostutettava meikkisieni. Sillä on helppo muunnella meikkipohjan paksuutta. Tällä kärkeä kohti kapenevalla, munan muotoisella sienellä teen myös kasvojen varjostukset. Käytän sitä voidemaisten poskipunien ja korostustuotteiden levittämiseen sekä siistimiseen. Sieni toimii ikäänkuin pyyhekumina."

Mariela Sarkima tietää meikkivälineistä kaiken tietämisen arvoisen.
Mariela Sarkima tietää meikkivälineistä kaiken tietämisen arvoisen.

Mistä tunnistaa hyvän välineen? Mihin taas ei kannata pennosiaan tuhlata?

"Ammattimeikkibrändeiltä löydät takuuvarmasti laatusiveltimiä. Panosta mainitsemiini siveltimiin. Nailonkarvaiset peiteaine-, huulipuna- ja rajaussiveltimet voi hyvin hankkia edullisemmilta sarjoilta.

Älä koskaan osta harottavakarvaista sivellintä. Jos se näyttää jo ostovaiheessa pullasudilta, jälki ei taatusti ole hyvä!

Laadukkaassa siveltimessä on käytetty karvan päätä tai vegaanisissa, keinokuituisissa siveltimissä "karva" on valmistettu niin, että se kapenee kärkeä kohti samaan tapaan kuin aito karva. Halvoissa siveltimissä karvat on leikattu haluttuun muotoon, jollon sivellinosa jää karkeaksi."

Miten välineitä pitää hoitaa?

"Me ammattilaiset käytämme marseillesaippuaa, jota saa supermarketista pesuainehyllystä. Se irrottaa lian ja pigmentin lisäksi rasvan kuten huulipunat, meikkivoiteet ja peiteaineet.

Tiukkapigmenttiset kestohuulipunat ja mattameikkivoiteet irtoavat nailonkarvaisista siveltimistä parhaiten Fairylla. Fairy on kuitenkin liian heviä aitokarvaisille siveltimille.

Pestessä sivellin kastellaan, sitä pyöräytetään saippuan pinnassa ja vaahdotetaan kämmenellä pyöritellen. Seuraavaksi välihuuhtelu ja uusi pyöräytyskierros, ja kierroksia tehdään niin monta, että vaahto on valkoista. Sitten sivellin huuhdellaan juoksevan veden alla hellävaraisesti harotellen ja lopuksi kuivataan puristellen pyyhkeeseen. Pulleat ja pitkäkarvaiset kannattaa pörhistellä niin, että karvat eivät jää klimppiin."

Kuinka usein välineet kaipaavat putsausta?

"Kotioloissa suosittelisin siveltimille pesupäivää kerran tai kaksi kuukaudessa riippuen siitä, paljonko niitä käyttää. Lisäksi kannattaa hankkia sivellinten desinfiointiaine, jolla voi pikaputsata esimerkiksi luomivärisiveltimet. Itse suosin alkoholipitoista suihketta. Suihkaus tai pari wc-paperiin, siveltimen pyöräytys paperissa kunnes väriä ei irtoa, ja se on käyttövalmis.

Siveltimiä ei saa liottaa pitkään desinfiointiaineessa, sillä se irrottaa karvat liimauksestaan. Jos on esimerkiksi tiukka huulipuna irrotettavana, suosittelen mieluummin Fairya tai kymmenen sekunnin dippausta desinfiointiaineeseen. Sen jälkeen huolellinen kuivaus paperilla karvojen välistä."

Milloin päätät, että väline on aikansa elänyt ja kuuluu roskikseen?

"Laadukkaat siveltimet voivat olla ikuisia, jos niitä huoltaa oikein. Liimaus on se mikä pettää. Huonolaatuisissa siveltimissä karva voi myös kulua.

Sienet kuluvat nopeammin. Kertakäyttöiset kannattaa heittää pois viimeistään viikon meikkailun jälkeen. Kestosienet, kuten Beauty Blenderit ja vastaavat, on valmistettu kestävämmästä materiaalista. Ne pysyvät hyvinä, jos ne puhdistaa niille tarkoitetulla pesuaineella.

Älä koskaan läträä meikkisienille Fairya tai sivellindesiä! Liian jytky pesuaine tappaa kumin."

Vinkit antoi meikkitaiteilija, Lumenen Nordic Beauty Ambassador Mariela Sarkima, joka on myös suunnitellut Cailap by Mariela Sarkima sivellinkokoelman.

 

Kotiväreillä säästää pitkän pennin: värin saa kymmenellä eurolla, kun kampaajalla värjäys maksaa jopa yli 100 euroa. Lue tästä parhaat neuvot kotivärjäykseen.

Kumman valitsen: kesto- vai kevytvärin?

Kestoväri värjää hiukset pysyvästi ja peittää harmaat täysin, mutta jättää tyvikasvun.

Kevytväri korostaa hiusten luonnollista sävyä, mutta ei vaalenna luonnonhiusta. Ei peitä harmaita, mutta ei toisaalta jätä ikävää tyvikasvua. Haalistuu asteittain muutaman pesukerran jälkeen.

Kuinka usein voi värjätä?

Sopiva värjäysväli on 1–2 kuukautta. Lopullinen värisävy riippuu omasta hiusväristä, hiusten kunnosta ja aiemmista värikäsittelyistä.

Miten valitsen sävyn?

Kotivärjäyksissä kannattaa pysytellä melko lähellä omaa väriä. Kotikonstein omaa väriä voi muuttaa 1–2 astetta. Jos hiusten väriä haluaa muuttaa tätä enemmän, kannattaa käydä kampaajalla.

Värjää hiukset mieluummin vaaleammiksi kuin tummemmiksi. On aina helpompaa korjata väriä tummemmaksi, jos värjäystulos on liian vaalea.

Ole varovainen aiemmin vaalennettujen hiusten uudelleenvärjäyksen kanssa. Lopputulos voi olla jotain muuta kuin mitä odotit.

Tee aina herkkyystesti ihollesi 48 tuntia ennen värjäystä. Joskus myös musta hennatatuointi saattaa aiheuttaa allergisen reaktion hiustenvärjäyksen yhteydessä.

Näin värjäät hiukset:

1. Laita väri aina likaisiin hiuksiin. Lika suojaa hiusta ja väri tarttuu paremmin.

2. Levitä väri nopeasti ja tarpeeksi paksusti. Käytä pitkiin ja paksuihin hiuksiin kaksi pakkausta väriä. Pysy värin vaikutusaika samassa lämpötilassa, älä piipahda parvekkeella tai mene saunaan.

3. Värjää joka toinen kerta pelkkä tyvi.Näin hiuksesi pysyvät paremmassa kunnossa. Voit myös antaa värin vaikuttaa tyvessä pidemmän aikaa kuin latvoissa.

4. Anna hiuspohjan hengittää, kun väri vaikuttaa. Nosta hiuksia esimerkiksi siveltimen terävällä päällä ylös päänahasta. Väri lähtee hiusrajasta ja päänahasta parhaiten vedellä hieromalla.

5. Kastele hiukset kevyesti värin vaikutusajan päätteeksi. Hiero voimakkaasti, jotta syntyy vaahtoa. Huuhtele kunnolla, kunnes pesuvesi on kirkasta. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Se tekee hiuksista  kiiltävät ja sulkee hiussuomut.

6. Väri kestää kauemmin, kun peset hiukset vasta parin vuorokauden kuluttua värjäyksestä.

 

 

Kysyimme kolmelta naiselta, millaisia tuotteita he etsivät ja kelpuuttavat meikkipussiinsa. Tapaa ekoilija, pihistäjä ja panostaja.

Helsinkiläinen toimittaja Irene Easton, 34, on kauneustuotteissa ekolinjalla.

”Runsaat kymmenen vuotta sitten ihoni sai tarpeekseen. Se tuntui tahmealta ja kihelmöi. Sitten löysin Dr. Hauschkan, vähensin purkkimäärää ja ihoni kunto koheni nopeasti. Siitä asti olen suosinut luonnonkosmetiikkaa. En ole fanaattinen, paitsi vähän meikkipohjan suhteen. Käytän Bare Mineralsin mineraalimeikkejä, joilla saan luonnollisen lopputuloksen.

Vaikka olen nyt äitiyslomalla, en halua unohtaa itseäni. Yritän kiireessäkin sutaista naamaan edes BB-voidetta tai huulikiiltoa.

Pahinta tälle planeetalle ovat tuotteet, jotka eivät toimi. Nehän vain tuhlaavat raaka-aineita ja energiaa. Ketään ei auta luomutuote, joka jää käyttämättä.

Minullakin on muutama luottotuote, joka ei ole ekoa. Esimerkiksi Diorin ripsiväriä parempaa en ole löytänyt.”

 

Mikkeliläinen vaatekauppias Anne Väre, 54, kertoo olevansa kosmetiikan suhteen pihistelijä.

”Käytän rahani mieluummin hyvään ruokaan tai taidenautintoon kuin meikkeihin. Meikkaan vain töissä ja iltamenoissa. Silloinkin käytän vain sävyttävää päivävoidetta, maapuuteria, kajalia, ripsaria ja huulipunaa.

Vielä hintaakin tärkeämpää minulle on se, että tuotetta on helppo käyttää.

Meikkipussistani löytyy edullisten tuotteiden lisäksi muutama keskihintainen. Minulla on vain kaksi ”pitää olla” -tuotetta: Estée Lauderin DayWear -kosteusvoide, jota ei saa Mikkelistä, ja Yves Saint Laurentin huulipunan sävy 59, jota ei tahdo enää saada mistään. Vävynikin metsästää sitä maailmalla. Olen puhetyöläinen, joten minulle on tärkeää, että huulipuna tuntuu hyvältä ja hoitaa huulia.”

 

Maskulainen pankinjohtaja Marjo Linnakoski, 45, on kosmetiikan hankkijana panostaja.

”Minulla on aina käsilaukussa pari kolme huulipunaa, huultenrajauskynä, huulikiilto, kivipuuteri, silmien rajausväri ja joskus myös kynsilakka.

Olen oppinut luottamaan laatuun. Suosin Dioria, Chanelia, Estée Lauderia, Clarinsia ja Cliniqueta. Olen kokeillut markettien tarjontaa, mutta niissä ei ole riittävästi pigmenttiä ja ne varisevat.

Minusta on myös tärkeää, että rasia on kaunis. Se on pala luksusta. Joku ostaa suklaapatukoita, minä huulipunia.

Kaunis huulipuna voi olla sielun voitelija. Vaihdan huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Joskus minulla voi olla kymmenenkin punaa. Jos työpäivän jälkeen on iltameno, vaihdan huulipunan punaisemmaksi.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.

Sari Hautalan tyttäret huomauttelivat, että äidin olisi aika päivittää meikkityylinsä 2010-luvulle. Tällaiset neuvot Sari sai Kodin Kuvalehden muuttumisleikissä.

Lähtiessään Kodin Kuvalehden muuttumisleikkiin Sari Hautala toivoi ennen kaikkea meikkivinkkejä. Hänestä tuntui, että hän on jumittunut nuoruuden tapoihin.

"Tyttäret ovat huomautelleet, että meikkityylini ja värit ovat olleet samat ikuisuuden. Niitä olisi syytä päivittää."

Sarista tuntuu, ettei hänelle jää arjessa aikaa itsestään huolehtimiseen. Sarin uusperheeseen kuuluu seitsemän lasta, joista kolme vanhinta ovat jo muuttaneet kotoa. Arkea rytmittävät kolmen pojan jääkiekkoharrastus ja rintamamiestalon kunnostaminen.

Sari vaihtoi vastikään alaa lähihoitajasta koulusihteeriksi. Arkimeikin hän tekee nopeasti käyttämällä meikkivoidetta, puuteria, kulmaväriä ja joskus vaaleaa luomiväriä. Ripsituuhennusten ansiosta ripsiväriä ei tarvita.

"Luulen, että moni ikäiseni kaipaa neuvoja tyylikkään aikuisen naisen laittautumiseen. En esimerkiksi haluaisi näyttää samalta kuin tyttäreni", Sari sanoo.

Nämä neuvot Sari sai:

3 vinkkiä meikkiin

  1. Koska Sarilla on hyvä, kuulas iho, hän voi käyttää ohutta meikkivoidetta, joka myös kosteuttaa. Poskipuna lisää kasvoille kevyttä hehkua. Aurinkopuuteri ei korvaa poskipunaa.

  2. Liila luomiväri ei ole liian tumma arkeen vaan tuo silmät esiin. Muista painopiste: väri ei saa ulottua silmien ulkonurkan yli.
  3. Sipaise huuliin kiiltoa, jolla saat kosteutta ja kevyen värin. Lopputulos ei näytä meikatulta vaan raikkaalta.

3 vinkkiä hiuksiin

  1. Ohuet hiukset kaipaavat volyymiä. Sitä saat käyttämällä tyvivaahtoa ja föönaamalla hiukset.
  2. Käytä kevyttä muotoilutuotetta. Voimakkaat tuotteet lässäyttävät ohuet hiukset.
  3. Föönaa hiukset käyttäen pyöröharjaa. Nostele ja harjaa hiuksia useampaan suuntaan, jotta saat hiukset ilmaviksi. Jakauksen paikkaa on hyvä vaihdella välillä.

Miten Sari muuttui? Katso vaihtokuvat tästä


Sari nyt
Sari ennen
 


 

    Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 15/2016.