Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Kun pakkanen paukkuu ja viima viuhuu, kasvot ovat kovilla. Ole tarkkana voiteen kanssa, jotta se suojaa eikä palelluta ihoa.

1. Villahuivi, huppu ja kommandopipo antavat iholle parhaan suojan kylmässä säässä ulkoillessa.

2. Täyteläinen kosteusvoide riittää yleensä, mutta jos viima ja pakkanen on kova, levitä kasvoille kuivaihoisen hoitovoidetta tai ulkoiluvoidetta. Voide ei saa sisältää runsaasti vettä.

3. Levitä voide mieluiten vaikka tunti ennen ulkoilua, niin se ehtii imeytyä kunnolla. Muuten voide voi jähmettyä ihon pintaan ja aiheuttaa paleltumia, kun iho hikoilee voiteen alla.

4. Meikkivoide tai sävyttävä päivävoide ja puuteri tehostavat pakkassuojaa.

5. Tarkista talvellakin, että kaikissa käyttämissäsi voiteissa on UV-suoja. Auringon UVA ja UVB-säteet ovat tujuja etenkin keväthangilla. Iho voi palaa, ja vanhenemisen merkkejä ilmaantuu ennen aikojaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3 / 2014.

Toimittaja Ulla Ahvenniemi oivalsi kosmetologilla käydessään olennaisen asian.

Olen minä sen tiennyt: kasvohoidossa olisi hyvä käydä aina vuodenajan vaihtuessa, neljä kertaa vuodessa. Neljä mikä neljä, olen ajatellut ja käynyt joka neljäs vuosi. Viime kerta tosin jäi väliin, kun syntyi se vauvakin. Edellisestä kasvohoidosta on siis kahdeksan vuotta.

Kun makaan lämmitetyllä hoitotuolilla viileä naamio kasvoilla, mielessäni on vain yksi ajatus: näin itseään pitää rakastaa. Ihon pinnalle vietävät hiilidioksidikuplat, radiofrekvenssihoito ja kollageenin stimulointi kuulostavata teknisiltä, mutta happikuorinta tuntuu ainoastaan taivaalliselta.

Voiton puolella

Kassalla muistan, miksi käyn hoidoissa niin harvoin. Tällä kertaa olen kuitenkin varautunut. En suostu miettimään, että samalla rahalla saisin lapselle sekä välikausi- että talvihaalarin ja toiselle vielä tennarit.

Sen sijaan muistutan itseäni, että kun viime keväänä peruutin autolla päin aitaa, pelkkä takavalon vaihto maksoi 300 euroa. Koska tänä keväänä en ole rutannut autoa, olenn säästänyt ne rahat. Happikuorinnan jälkeen jään siis kaikin tavoin voiton puolelle.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Haluatko eroon haituvista kasvoissa? Toimi näin.

Ota peili ja katso ylähuultasi. Jos olet yli nelikymppinen, näet todennäköisesti ainakin muutaman haivenen. Älä huoli, ne eivät näy muille - ellet kuulu siihen 5-10 prosentin vähemmistöön, jonka kasvot karvoittuvat kunnolla.

Useimmiten kulmakarvojen rehotus johtuu mieshormonista, jonka eritys lisääntyy vaihdevuosien aikaan. Joskus karvoitusta aiheuttaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

Järeitä keinoja

Vaikka viiksi- ja partakarvat eivät ole vaarallisia, useimmat naiset haluavat niistä eroon.

Elleivät omat konstit riitä, marssi kosmetologille. Ammattilainen osaa sokeroida ja vahata tehokkaammin kuin amatööri.

Jos partasi on tummaa ja tiheää, ota käyttöön rajut konstit. Laseroinnissa ja elektrolyysihoidossa tuhotaan tumma karvajuuri. Satasella saa yleensä kertakäsittelyn ylähuuleen, mutta käsittelyjä tarvitaan useita. Mikään menetelmä ei nimittäin poista karvoja kerralla.

Karvat kasvavat monivaiheisesti: osa on lepotilassa, osa kasvuvaiheessa ja vain osa näkyvissä. Kerralla katoavat vain ne näkyvät.

Mutta ainahan sinulla on vaihtoehto: anna karvojen kasvaa rauhassa. Tee conchitat, niin sanotusti.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7 / 2012.

Peritkö sinäkin ohuet suomalaiset hiukset, jotka liiskaantuvat pitkin päätä? Näillä keinoilla saat hiuksiin nostetta.

Suomalaisten hiukset ovat usein hennot, mikä tarkoittaa, että ne liiskautuvat helposti päätä myöten. Nopean kohennuksen kampaukseen saat, kun suihkauttelet kuiviin hiuksiin aamulla vähän kampausnestettä ja kiepautat hiussuortuvia papiljoteille.

Jos haluat vain nostetta hiuksiin, käytä mahdollisimman suuria rullia ja käännä niille isoja hiusosioita.

Jos taas olet mieltynyt kiharaan, käytä pieniä rullia ja pyöräytä niille pieniä määriä kutreja.

Sillä välin kun syöt aamupalaa ja meikkaat, kampausneste kuivuu ja kampauksesi valmistuu. Jos hiukset tuntuvat vielä kosteilta, tehosta kuivumista föönaamalla niitä hetken. Avaa lopuksi rullat, harjaa hiukset ja suihkuta lakkaa.