Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Kysyimme kolmelta naiselta, millaisia tuotteita he etsivät ja kelpuuttavat meikkipussiinsa. Tapaa ekoilija, pihistäjä ja panostaja.

Helsinkiläinen toimittaja Irene Easton, 34, on kauneustuotteissa ekolinjalla.

”Runsaat kymmenen vuotta sitten ihoni sai tarpeekseen. Se tuntui tahmealta ja kihelmöi. Sitten löysin Dr. Hauschkan, vähensin purkkimäärää ja ihoni kunto koheni nopeasti. Siitä asti olen suosinut luonnonkosmetiikkaa. En ole fanaattinen, paitsi vähän meikkipohjan suhteen. Käytän Bare Mineralsin mineraalimeikkejä, joilla saan luonnollisen lopputuloksen.

Vaikka olen nyt äitiyslomalla, en halua unohtaa itseäni. Yritän kiireessäkin sutaista naamaan edes BB-voidetta tai huulikiiltoa.

Pahinta tälle planeetalle ovat tuotteet, jotka eivät toimi. Nehän vain tuhlaavat raaka-aineita ja energiaa. Ketään ei auta luomutuote, joka jää käyttämättä.

Minullakin on muutama luottotuote, joka ei ole ekoa. Esimerkiksi Diorin ripsiväriä parempaa en ole löytänyt.”

 

Mikkeliläinen vaatekauppias Anne Väre, 54, kertoo olevansa kosmetiikan suhteen pihistelijä.

”Käytän rahani mieluummin hyvään ruokaan tai taidenautintoon kuin meikkeihin. Meikkaan vain töissä ja iltamenoissa. Silloinkin käytän vain sävyttävää päivävoidetta, maapuuteria, kajalia, ripsaria ja huulipunaa.

Vielä hintaakin tärkeämpää minulle on se, että tuotetta on helppo käyttää.

Meikkipussistani löytyy edullisten tuotteiden lisäksi muutama keskihintainen. Minulla on vain kaksi ”pitää olla” -tuotetta: Estée Lauderin DayWear -kosteusvoide, jota ei saa Mikkelistä, ja Yves Saint Laurentin huulipunan sävy 59, jota ei tahdo enää saada mistään. Vävynikin metsästää sitä maailmalla. Olen puhetyöläinen, joten minulle on tärkeää, että huulipuna tuntuu hyvältä ja hoitaa huulia.”

 

Maskulainen pankinjohtaja Marjo Linnakoski, 45, on kosmetiikan hankkijana panostaja.

”Minulla on aina käsilaukussa pari kolme huulipunaa, huultenrajauskynä, huulikiilto, kivipuuteri, silmien rajausväri ja joskus myös kynsilakka.

Olen oppinut luottamaan laatuun. Suosin Dioria, Chanelia, Estée Lauderia, Clarinsia ja Cliniqueta. Olen kokeillut markettien tarjontaa, mutta niissä ei ole riittävästi pigmenttiä ja ne varisevat.

Minusta on myös tärkeää, että rasia on kaunis. Se on pala luksusta. Joku ostaa suklaapatukoita, minä huulipunia.

Kaunis huulipuna voi olla sielun voitelija. Vaihdan huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Joskus minulla voi olla kymmenenkin punaa. Jos työpäivän jälkeen on iltameno, vaihdan huulipunan punaisemmaksi.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.

Sari Hautalan tyttäret huomauttelivat, että äidin olisi aika päivittää meikkityylinsä 2010-luvulle. Tällaiset neuvot Sari sai Kodin Kuvalehden muuttumisleikissä.

Lähtiessään Kodin Kuvalehden muuttumisleikkiin Sari Hautala toivoi ennen kaikkea meikkivinkkejä. Hänestä tuntui, että hän on jumittunut nuoruuden tapoihin.

"Tyttäret ovat huomautelleet, että meikkityylini ja värit ovat olleet samat ikuisuuden. Niitä olisi syytä päivittää."

Sarista tuntuu, ettei hänelle jää arjessa aikaa itsestään huolehtimiseen. Sarin uusperheeseen kuuluu seitsemän lasta, joista kolme vanhinta ovat jo muuttaneet kotoa. Arkea rytmittävät kolmen pojan jääkiekkoharrastus ja rintamamiestalon kunnostaminen.

Sari vaihtoi vastikään alaa lähihoitajasta koulusihteeriksi. Arkimeikin hän tekee nopeasti käyttämällä meikkivoidetta, puuteria, kulmaväriä ja joskus vaaleaa luomiväriä. Ripsituuhennusten ansiosta ripsiväriä ei tarvita.

"Luulen, että moni ikäiseni kaipaa neuvoja tyylikkään aikuisen naisen laittautumiseen. En esimerkiksi haluaisi näyttää samalta kuin tyttäreni", Sari sanoo.

Nämä neuvot Sari sai:

3 vinkkiä meikkiin

 1. Koska Sarilla on hyvä, kuulas iho, hän voi käyttää ohutta meikkivoidetta, joka myös kosteuttaa. Poskipuna lisää kasvoille kevyttä hehkua. Aurinkopuuteri ei korvaa poskipunaa.

 2. Liila luomiväri ei ole liian tumma arkeen vaan tuo silmät esiin. Muista painopiste: väri ei saa ulottua silmien ulkonurkan yli.
 3. Sipaise huuliin kiiltoa, jolla saat kosteutta ja kevyen värin. Lopputulos ei näytä meikatulta vaan raikkaalta.

3 vinkkiä hiuksiin

 1. Ohuet hiukset kaipaavat volyymiä. Sitä saat käyttämällä tyvivaahtoa ja föönaamalla hiukset.
 2. Käytä kevyttä muotoilutuotetta. Voimakkaat tuotteet lässäyttävät ohuet hiukset.
 3. Föönaa hiukset käyttäen pyöröharjaa. Nostele ja harjaa hiuksia useampaan suuntaan, jotta saat hiukset ilmaviksi. Jakauksen paikkaa on hyvä vaihdella välillä.

Miten Sari muuttui? Katso vaihtokuvat tästä


Sari nyt
Sari ennen
 


 

  Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 15/2016.

  Kun pakkanen paukkuu ja viima viuhuu, kasvot ovat kovilla. Ole tarkkana voiteen kanssa, jotta se suojaa eikä palelluta ihoa.

  1. Villahuivi, huppu ja kommandopipo antavat iholle parhaan suojan kylmässä säässä ulkoillessa.

  2. Täyteläinen kosteusvoide riittää yleensä, mutta jos viima ja pakkanen on kova, levitä kasvoille kuivaihoisen hoitovoidetta tai ulkoiluvoidetta. Voide ei saa sisältää runsaasti vettä.

  3. Levitä voide mieluiten vaikka tunti ennen ulkoilua, niin se ehtii imeytyä kunnolla. Muuten voide voi jähmettyä ihon pintaan ja aiheuttaa paleltumia, kun iho hikoilee voiteen alla.

  4. Meikkivoide tai sävyttävä päivävoide ja puuteri tehostavat pakkassuojaa.

  5. Tarkista talvellakin, että kaikissa käyttämissäsi voiteissa on UV-suoja. Auringon UVA ja UVB-säteet ovat tujuja etenkin keväthangilla. Iho voi palaa, ja vanhenemisen merkkejä ilmaantuu ennen aikojaan.

  Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3 / 2014.

  Toimittaja Ulla Ahvenniemi oivalsi kosmetologilla käydessään olennaisen asian.

  Olen minä sen tiennyt: kasvohoidossa olisi hyvä käydä aina vuodenajan vaihtuessa, neljä kertaa vuodessa. Neljä mikä neljä, olen ajatellut ja käynyt joka neljäs vuosi. Viime kerta tosin jäi väliin, kun syntyi se vauvakin. Edellisestä kasvohoidosta on siis kahdeksan vuotta.

  Kun makaan lämmitetyllä hoitotuolilla viileä naamio kasvoilla, mielessäni on vain yksi ajatus: näin itseään pitää rakastaa. Ihon pinnalle vietävät hiilidioksidikuplat, radiofrekvenssihoito ja kollageenin stimulointi kuulostavata teknisiltä, mutta happikuorinta tuntuu ainoastaan taivaalliselta.

  Voiton puolella

  Kassalla muistan, miksi käyn hoidoissa niin harvoin. Tällä kertaa olen kuitenkin varautunut. En suostu miettimään, että samalla rahalla saisin lapselle sekä välikausi- että talvihaalarin ja toiselle vielä tennarit.

  Sen sijaan muistutan itseäni, että kun viime keväänä peruutin autolla päin aitaa, pelkkä takavalon vaihto maksoi 300 euroa. Koska tänä keväänä en ole rutannut autoa, olenn säästänyt ne rahat. Happikuorinnan jälkeen jään siis kaikin tavoin voiton puolelle.

  Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.