Kun levität aamulla kosteusvoiteen, tee samalla helppo kasvohieronta. Akupisteiden painelu rentouttaa, tässä ohjeet pisteiden löytämiseen.

Tee näin:

1. Ota voidetta lastalla käsiin ja hiero käsiä vastakkain. Painele voide kasvoille tai sivele ylössuuntautuvin vedoin. Älä hankaa!

2. Painele hellästi silmänympärysalueen akupisteitä. Aloita kulmakarvojen alkukohdasta ja jatka kulmaluuta myötäillen.

3. Toista sama silmän alapuolelle: aloita sisänurkasta ja myötäile luun yläreunaa.

4. Paina lopuksi nenän molemminpuolisia pisteitä.

 

Löysin sukkaliiman ja moni pukeutumispulmani ratkesi samalla kertaa.

Sukkaliimaa käytetään yleensä tukisukkien paikoillaan pitämiseen. Kankaille sopivasta, pesukoneessa lähtevästä liimasta voi olla kuitenkin muutakin hyötyä arkisissa pukeutumispulmissa.

1. Sukkahousut pysyvät paikoillaan

Jos sukkahousut seilaavat jaloissa tai valuvat päivän aikana epämukavasti alas, sukkaliima saattaa auttaa pitämään ne paikoillaan.

2. Ylipolvensukat eivät valu alas reisiä pitkin

Kaikki ylipolvensukkia rakastavat tietävät, miltä tuntuu nostella sukkia jatkuvasti ylös. Sukkaliima (nimensä mukaisesti) ratkaisee pulman! Pyöräyttele liimaa reiteesi siihen kohtaan, mistä toivot sukan alkavan. Pue sukka ja taputtele se liimaan kiinni. Valmista!

3. Toppien olkaimet eivät putoa

Putoilevat olkaimet ovat ärsyttävä vaiva. Kun olkaimen liimaa sukkaliimalla kiinni, ei putoilevia olkaimia tarvitse olla koko aikaa nostelemassa.

4. Juhlamekko pysyy paremmin paikoillaan

Jos haluaa välttää nolot vilauttelut, juhlamekon on suotava olla sopivan kokoinen. Joskus mekon leikkauksissa on kuitenkin osia, jotka vaativat varovaisuutta käyttäjältään. Sukkaliimaa voi käyttää apuna liimaamaan vaatetta taktisista kohdista paikoilleen.

Ainoa ongelma sukkaliimassa voikin olla sen hankala saatavuus. Sukkaliimoista innostuneet löytävät varmimmin purkkinsa netistä.

Kauneustoimittaja valitsi reseptit kesän edullisimpiin hoitoihin.

Piharatamopuhdistus

KÄYTTÖ: Puhdistaa ja hoitaa ärtynyttä ja näppyläistä ihoa.

 • 2 dl hunajaa
 • 10 ratamonlehteä
 • 1 rkl kauraryynejä

VALUTA hunajaa ratamonlehtien päälle lasipurkissa. Sekoita niin, että hunaja peittää lehdet kokonaan.

LAITA purkki viikoksi jääkaappiin.

OTA lehdet pois. Hienonna kauraryynit morttelissa ja sekoita hunajaan.

HIERO ruokalusikallinen valmista seosta kasvoille. Huuhdo haalealla vedellä.

Voikukka kirkastaa rasvaista ja isohuokoista ihoa.
Voikukka kirkastaa rasvaista ja isohuokoista ihoa.

Voikukkaöljy

KÄYTTÖ: Poistaa lihasten jännitystä ja rentouttaa.

 • 5 dl kylmäpuristettua
 • oliiviöljyä
 • 2,5 dl vastapoimittuja
 • voikukan kukkia

LAITA kukat lasipurkkiin.Peitä ne öljyllä. Sulje kansi.

NOSTA purkki valoisalle mutta ei liian aurinkoiselle ikkunalle kolmeksi viikoksi.

SIIVILÖI voikukat pois ja siirrä öljy lasipulloon.

KÄYTÄ öljy sellaisenaan tai sekoita voiteeseen. Säilytä jääkaapissa.

 

Koivunlehtihiushuuhde

KÄYTTÖ: Vahvistaa hiuspohjaa ja ehkäisee hiustenlähtöä. Hiukset tulevat pehmeiksi ja kiiltäviksi.

 • 2 dl tuoreita koivunlehtiä
 • 2 litraa vettä

LAITA lehdet ja vesi lasipulloon. Kierrä korkki kiinni ja ravistele, kunnes neste alkaa vaahdota.

KAADA vesi lehtineen hiuksiin. Halutessasi voit siivilöidä lehdet pois. Älä huuhtele.

 

Nokkoshiusvesi

KÄYTTÖ: Sopii tummille hiuksille. Poistaa hilsettä, hoitaa hiuspohjaa ja ehkäisee hiustenlähtöä.

 • 1 dl tuoreita nokkosia
 • 2–3 dl vettä

SEKOITA nokkoset lähes kiehuvaan veteen ja anna hautua 15–20 minuuttia.

SIIVILÖI ja hiero jäähtynyt hauduke päänahkaan ja hiuksiin. Älä huuhtele.

VINKKI VAALEAHIUKSISELLE: Korvaa nokkoset kamomillalla.

Minttujalkakylpy virkistää.
Minttujalkakylpy virkistää.

Minttujalkakylpy

KÄYTTÖ: Elvyttää väsyneet ja turvonneet jalat.

 • 1 litra vettä
 • pieni nippu minttua
 • 1 sitruuna tai lime

LAITA mintunoksat vatiin, jossa on litra kylmää vettä.

ANNA HAUTUA pari tuntia. Pistä jalat vatiin ja lisää huoneenlämpöistä vettä niin, että jalat peittyvät. Purista limetin mehu
sekaan.

NOSTA jalat ylös kylvyn jälkeen.

Kasvireseptien lähteet: Virpi Raipala-Cormier: Luonnonkaunis (Wsoy 2010) ja Lisen Sundgren: Ihana kotikylpylä (Nemo 2008).

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 14-15/2014.

Luonnonkihara on kadehdittavan kaunis. Mutta jos kiharahiuksiselta kysytään, vallaton pehko on joskus kaikkea muuta kuin ihana.

Kiharahiuksiset tietävät miltä tuntuu, jos esimerkiksi erehtyy laittamaan nukkumaan hiukset märkänä. 

Jos sinulla on kiharat hiukset, on hyvin todennäköistä että kärsit seuraavista ongelmista:

1. Hiuksillasi on oma tahto

Kiharatukkaiset tietävät, että yksittäistä hiussuortuvaa voi olla vaikea saada kuriin. Toiset suortuvat kihartuvat reippaammin kuin toiset, ja tähän kaaoksensekaiseen anarkiaan tulisi joka päivä löytää jonkinlainen harmonia.

2. Hiuksesi tietävät, sataako vai paistaako

Toisina päivinä tukka kihartuu kauniisti ja toisina hiuspehko muistuttaa kaikkea siivousmopin ja hullun tohtorin väliltä. Usein nämä ovat liitoksissa esimerkiksi vuodenaikoihin. Talvella kuiva ilma latistaa kiharat ja syksyn ja kevään sateisen kosteat säät villitsevät kikkurat. 

3. Harjaaminen on huono idea

Mitä vähemmän harjaa, sen onnellisemmat kiharat saa. Tiheä kampa tai hiusharja rikkoo suortuvat, joten mikäli kiharaa tahtoo kampailla, kannattaa pitäytyä harvapiikkisessä kammassa. Salaisuus: moni kiharatukkainen jättää hiukset harjaamatta kokonaan. 

4. Hiukset märkänä nukahtaminen on vielä huonompi idea

Kiharahiuksinen katuu viimeistään aamulla päätöstä nukahtaa hiukset märkänä. Pää tyynyssä hiukset sekä litistyvät että kääntyvät yön aikana mitä kummallisempiin asentoihin.

5. Hiustenkuivaajan käyttö on taitolaji (jota et osaa)

Hiusten kuivaamisen jälkeen kiharatukka näyttää suoralta pörröltä. Mikäli kyseisen ongelman haluaa välttää, kiharatukkaisen tulisi föönata hiuksiaan diffuusoriksi kutsuttavalla, vaihdettavalla hiustenkuivaimen päällä. Jota siis yrityksestä huolimatta et osaa käyttää.

6. Suoristaminen on turhaa

Kiharat hiukset voi suoristaa. Onnellisessa tapauksessa kihara näyttää jopa hyvältä suoristettuna. Ainakin sen hennon hetken, kunnes ilmankosteus alkaa taas taivuttaa tukkaa, ja suorien hiusten sijaan sinulla on holtittomasti jokaiseen suuntaan laineileva pehko. 

7. Kampaajakäynnit pelottavat

Kampajaakäynnin jälkeen voi mennä useitakin pesukertoja, ennen kuin alat todella nähdä, kuinka hiuksesi asettuvat uuteen kampaukseen. Kampaajaa käy sääliksi, sillä hänkään ei voi ennustaa, kuinka kihara alkaa seuraavaksi käyttäytyä. Sormet ristiin. 

Toiset saavat maksaläiskiä auringossa helpommin kuin toiset, mutta jos yhtäkkiä huomaa pigmenttihäiriöiden ilmestyvän tavallista helpommin, syy saattaakin löytyä lääkekaapista. 

Kesällä auringonottajaa saattaa harmittaa, kun päivettyneen ihon seuraksi ilmestyy erityisen ruskettuneita laikkuja. Yliopistollisen Apteekin estenomi ja farmaseutti Annina Nyholm kertoo, että laikut, eli pigmenttihäiriöt ja maksaläiskät ovat ihon kosmeettinen vaiva, jossa ihon pintaan muodostuu ylimääräistä pigmenttiä. Vaiva on sinänsä vaaraton. 

Päivittäin joku apteekissa asioiva yllättyy tiedosta, että hormonaalinen ehkäisy saattaa lisätä taipumusta maksaläiskiin.

Taipumus maksaläiskiin on jokaisella yksilöllinen, mutta yllättävä syy pigmenttihäiriöihin saattaa löytyä lääkekaapista. Nyholm kertoo, että päivittäin joku apteekissa asioiva yllättyy tiedosta, että hormonaalinen ehkäisy, kuten esimerkiksi ehkäisypillerit, saattavat lisätä taipumusta maksaläiskiin. 

"Tämä liittyy siihen, että estrogeeni ja progesteroni voivat saada aikaan melaniinin liikatuotannon ihossa, kun altistutaan auringolle", Nyholm selventää. 

Jo ilmestynyt maksaläiskä tulisi peittää auringolta ja suojata läiskää aurinkorasvalla, jonka suojakerroin on vähintään 50. Näin se ei tummu entisestään. Mikäli maksaläiskät kokee häiritsevinä, voi syntyneitä maksaläiskiä vaalentaa esimerkiksi A-vitamiinilla tai hedelmähapoilla.

Keho muistaa aina pigmenttihäiriön.

"Vaikka läikkä talven aikana haalistuisikin pois, keho muistaa aina pigmenttihäiriön. Siksi seuraavana kesänä se ilmestyy uudelleen, mikäli aluetta ei suojaa hyvin", Nyholm sanoo.