48-vuotias Sari Hautala asuu Oulussa ja elää hektistä uusperheen arkea. Sarilla on viisi lasta ja puolisolla kaksi.

Sari Hautalan tyttäret huomauttelivat, että äidin olisi aika päivittää meikkityylinsä 2010-luvulle. Tällaiset neuvot Sari sai Kodin Kuvalehden muuttumisleikissä.

Lähtiessään Kodin Kuvalehden muuttumisleikkiin Sari Hautala toivoi ennen kaikkea meikkivinkkejä. Hänestä tuntui, että hän on jumittunut nuoruuden tapoihin.

"Tyttäret ovat huomautelleet, että meikkityylini ja värit ovat olleet samat ikuisuuden. Niitä olisi syytä päivittää."

Sarista tuntuu, ettei hänelle jää arjessa aikaa itsestään huolehtimiseen. Sarin uusperheeseen kuuluu seitsemän lasta, joista kolme vanhinta ovat jo muuttaneet kotoa. Arkea rytmittävät kolmen pojan jääkiekkoharrastus ja rintamamiestalon kunnostaminen.

Sari vaihtoi vastikään alaa lähihoitajasta koulusihteeriksi. Arkimeikin hän tekee nopeasti käyttämällä meikkivoidetta, puuteria, kulmaväriä ja joskus vaaleaa luomiväriä. Ripsituuhennusten ansiosta ripsiväriä ei tarvita.

"Luulen, että moni ikäiseni kaipaa neuvoja tyylikkään aikuisen naisen laittautumiseen. En esimerkiksi haluaisi näyttää samalta kuin tyttäreni", Sari sanoo.

Nämä neuvot Sari sai:

3 vinkkiä meikkiin

 1. Koska Sarilla on hyvä, kuulas iho, hän voi käyttää ohutta meikkivoidetta, joka myös kosteuttaa. Poskipuna lisää kasvoille kevyttä hehkua. Aurinkopuuteri ei korvaa poskipunaa.

 2. Liila luomiväri ei ole liian tumma arkeen vaan tuo silmät esiin. Muista painopiste: väri ei saa ulottua silmien ulkonurkan yli.
 3. Sipaise huuliin kiiltoa, jolla saat kosteutta ja kevyen värin. Lopputulos ei näytä meikatulta vaan raikkaalta.

3 vinkkiä hiuksiin

 1. Ohuet hiukset kaipaavat volyymiä. Sitä saat käyttämällä tyvivaahtoa ja föönaamalla hiukset.
 2. Käytä kevyttä muotoilutuotetta. Voimakkaat tuotteet lässäyttävät ohuet hiukset.
 3. Föönaa hiukset käyttäen pyöröharjaa. Nostele ja harjaa hiuksia useampaan suuntaan, jotta saat hiukset ilmaviksi. Jakauksen paikkaa on hyvä vaihdella välillä.

Miten Sari muuttui? Katso vaihtokuvat tästä


Sari nyt
Sari ennen
 


 

  Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 15/2016.

  Kasvonaamion käyttö kannattaa ottaa osaksi viikoittaista ihonhoitorutiinia. Naamioista on erityisesti apua, jos kärsit esimerkiksi ihon kuivuudesta tai ihon epäpuhtauksista.

  Kasvonaamiot ovat nyt in, kertoo Googlen kauneustrendiraportti. Niiden käytöllä voidaan kohentaa kasvojen ihon kuntoa. Usein niitä käytetään täsmähoitona tiettyjen iho-ongelmien ratkaisemiseksi. Vaikka ei suuremmista ongelmista kärsisikään, kaikkien kasvot hyötyvät silloin tällöin kasvonaamioiden käyttämisestä.

  Jos olet viime aikoina kärsinyt seuraavista iho-ongelmista, kasvonaamiosta voi olla apua.

  1. Iho näyttää elottomalta

  Markkinoilla on useita versioita, jotka toimivat sekä kuorintana että naamiona samanaikaisesti. Kuorivia ominaisuuksia sisältävät naamiot auttavat poistamaan kuollutta ihosolukkoa kasvoilta. Kun kuollut ihosolukko vähenee, kasvot näyttävät terveemmiltä ja heleämmiltä. Kasvonaamiot auttavat myös ihon kosteuttamisessa, sillä kosteusvoiteet imeytyvät kuorittuun ihoon parhaimmin.

  2. Kasvojen iho on kuiva tai kiristävä

  Kosteuttavat kasvonaamiot ovat kuivan ihon pelastus. Kuiva iho hyötyy silloin tällöin tehokosteuttamisesta, sillä naamioiden tarkoitus on auttaa ihoa säilyttämään sen kosteustasapaino. Ihon kosteuden ylläpitämisestä taas on paljon hyötyä kasvojen iholle. Ihon kuivuus saattaa esimerkiksi edesauttaa juonteiden ilmestymistä. 

  3. Kasvojen iho on rasvainen tai epäpuhdas

  Epäpuhtauteen tai rasvaisuuteen taipuvainen iho voi hyötyä sille tarkoitetusta kasvonaamiosta. Savinaamiot sopivat tähän tarkoitukseen hyvin, sillä savi imee ihosta rasvaa ja talia. Tarvittaessa savea sisältävää naamiota voi levittää vain kasvojen ongelmakohtiin, esimerkiksi keskittyen vain T-alueeseen. T-alueeksi kutsutaan otsan, nenän ja leuan aluetta kasvoissa, jossa epäpuhtauksia esiintyy yleisimmin. 

  4. Ihohuokoset ovat laajentuneet 

  Ihon syväpuhdistuksella on vaikutusta myös ihohuokosten kuntoon. Epäpuhtaudet ja ihon rasvaisuus edesauttavat laajentuneiden ihohuokosten syntymistä. Kasvojen perusteellinen puhdistus pienentää ihohuokosia ja tekee kasvoista kauniimman näköiset. Laajentuneisiin ihohuokosiin suositellaan savea sisältäviä kasvonaamioita. 

  5. Kasvojen iho punoittaa tai on ärtynyt

  Jos iho on ärtynyt tai punoittava, yksi keino ihon hoitamiseksi voi löytyä ihoa rauhoittavista kasvonaamioista. Tuotetta valitessa kannattaa kuitenkin tarkistaa, että se sopii juuri ärtyneen ja herkän ihon hoitoon.

  Lähteet:

  Eau Thermale Avène

  Dermosil

  Jos kesälomalaukkuun ei mahdu kymmentä erilaista tuubia, pakkaa ainakin perusvoide. Sillä hoidat jopa sähköiset sukkahousut.

  1. Perusvoide on myös saippua

  Jos oleilet paljon vedessä, ihosi on vaarassa kuivua. Kun menet rantapäivän jälkeen suihkuun, käytä suihkusaippuan tilalla kevyttä perusvoidetta. Voide paitsi puhdistaa, myös kosteuttaa.

  Perusvoidetta voi sekoittaa myös kylpyveteen. Sopiva määrä on 5-10 senttiä.

  2. Viilennystä, kiitos

  Kuuman kesäpäivän jälkeen saatat kaivata jotain viileää. Säilytä geelimäistä perusvoidetta jääkaapissa ja levitä sitä iholle auringonoton jälkeen. Saat viilennyksen ja kosteutuksen samassa paketissa.  

  3. Toimiva tehohoito    

  Kun kädet ovat karheat tai kuivat, tee yöksi tehohoito. Voitele kädet rasvaisella voiteella ja pue päälle puuvillakäsineet.

  Kuiville kantapäille sopii niin ikään rasvainen voide. Suojaa jalat puuvillaisilla yösukilla.

  4. Karvat veks

  Sääret ja bikiniraja voivat ärtyä voimakkaista sheivausvaahdoista tai -geeleistä. Onneksi perusvoide ajaa saman asian ilman, että iho ärsyyntyy. Karvojen ajeluun sopiva voide on kevyt ja kosteuttava.

  5. Sähköiset sukkahousut

  Pieni voidetuubi pelastaa myös kesäjuhlijan. Jos mekko tai hame tarttuu sähköisiin sukkahousuihin, ota kämmeniin hieman perusvoidetta ja sivele jalkasi sukkahousujen päältä. Voide poistaa sähköisyyden.

  Lähde: Orionin voidevinkit

  Kärsitkö uurteisista tai muuten epätasaisista kynsistä? Nämä niksit saattavat auttaa.

  Kahvipöytäkeskusteluissa huomaa, että moni toivoisi saavansa kauniimmat kynnet. Kynsien rakenne aiheuttaa päänvaivaa: monille tuttu pulma ovat epätasaisuudet ja muutokset kynsissä. Osa niistä voi kertoa sairaudesta, mutta ei aina. Kynsissä olevat epätasaisuudet voivat olla myös perinnöllisiä.

  Kuoppaiset kynnet saattavat olla varhainen merkki psoriasiksesta tai niveltulehduksesta.

  Jos kyntesi ovat keskeltä kuopalla, saatat kärsiä niin sanotusta lusikkakynnestä. Lusikkakynsi on kynsimuutos, joka ei kerro sairaudesta, mutta sen syytä ei tunneta.  

  Pitkittäiset uurteet kynsiin syntyvät iän myötä. Niitä tulee lähes jokaiselle, eivätkä ne ole merkki mistään sairaudesta. 

  Pyykkilautakynsiksi kutsutaan pyykkilautamaisesti ilmeneviä, horisontaalisia kuoppia kynnessä. Nekin saattavat kertoa psoriasiksesta tai pitkäaikaisesta kynsivallin tulehduksesta.

  Yleensä keskellä kynttä sijaitseva pitkä vako saattaa olla merkki kynsivallissa sijaitsevasta limarakkulasta. Rakkulan yleensä myös huomaa. Sen syntyminen saattaa olla yhteydessä nivelsairauksiin. Rakkula häviää itsestään, mutta jos se on kipeä, sitä kannattaa näyttää lääkärin vastaanotolla.

  Mistä apua epätasaisiin kynsiin? 

  Monipuolinen ruokavalio auttaa pitämään kynnet terveenä, mutta epätasaisuudet eivät aina liity vitamiinien puutoksiin. Lusikkakynsi saattaa kuitenkin olla seurausta anemiasta. Jos sinulla on lusikkakynnet, kokeile lisätä rautaa ruokavalioosi.

  Psoriasiksen lisäksi pyykkilautakynnet saattavat olla syytä liian kovakouraisesta kynsinauhojen käsittelystä. Jos kärsit pyykkilautakynsistä, yksi keino on yrittää olla hellävaraisempi kynsinauhojen käsittelyssä. 

  Pitkittäiset uurteet kynnessä voi varovasti hioa kynsistä palkin muotoisella buffer-kynsiviilalla. Hiomisessa kannattaa olla varovainen, ettei tule vahingoittaneeksi kynttä. 

  Kaikkia kynsien epätasaisuuksia voi peittää ja tasoittaa käyttämällä niille tarkoitettua aluslakkaa, jolloin kynsistä tulee jälleen tasaisen näköiset. 

  Lähteet:

  Terveyskirjasto.fi

  Tohtori.fi

  Terve.fi

  Skincare.about.com

  Vaatetus alkaa keventyä, mutta monella meistä iho on talven jäljiltä kovin valkoinen. Pikainen pelastus löytyy itseruskettavista tuotteista. Käytä niitä oikein.

  Valitse tuote oikein.

  Itseruskettavien tuotteiden valikoima on nykyään laaja. Kasvoille on omat voiteensa. Vartalon iholle sopivat vaahdot ja geelit. Kuivimpiin kohtiin sopivat öljymäiset tuotteet. Suihkeet auttavat saamaan väriä myös selkään ja muille alueille, joihin ei muuten ulotu.

  Kuori aluksi iho.

  Pinta silottuu ja pehmenee, jolloin itseruskettavat tuotteet imeytyvät paremmin. Suosi öljyttömiä kuorinta-aineita.

  Kosteuta kehon erityisen kuivat alueet.

  Sellaisia ovat polvet, nilkat, kyynärpäät, rystyset ja ranteet. Jos niiden iho on liian kuiva, itseruskettava tuote tummentaa niitä helposti liikaa. Varmista, että kosteuttava tuote on imeytynyt kunnolla ennen kuin ryhdyt levittämään itseruskettavaa.

  Varo, ettet suihkiessa tahri koko kylpyhuonetta.

  Lue käyttöohjeet aina huolellisesti. Huomaa, että värillinen tuote helpottaa urakkaa. Sen avulla näet helposti, missä kohdin ihoa tuotetta jo on etkä missaa mitään paikkaa.

  Levitä huolella.

  Suojaa kädet esimerkiksi kertakäyttöhansikkailla, jollet halua oransseja kämmeniä ja kynsiä. Etene levityksessä alhaalta ylöspäin, niin vältyt mahdollisilta valumajäljiltä.

  Muista, että vesi ja hankaaminen kuluttavat keinorusketusta.

  Ota lyhyitä suihkuja ja kuivaa iho pyyhkeellä taputellen, ei hangaten.

  Täydennä halutessasi tulosta.

  Rusketuksen vaikutelmaa voi luoda myös jättisiveltimellä levitetyllä aurinkopuuterilla. Muista myös, että keinorusketus ei suojaa auringolta.

  Lähteet: harpersbazaar.com, Una Nuotio: Kerro kerro kuvastin, kauneudenhoidon käsikirja (Otava 1997)