48-vuotias Sari Hautala asuu Oulussa ja elää hektistä uusperheen arkea. Sarilla on viisi lasta ja puolisolla kaksi.
48-vuotias Sari Hautala asuu Oulussa ja elää hektistä uusperheen arkea. Sarilla on viisi lasta ja puolisolla kaksi.

Sari Hautalan tyttäret huomauttelivat, että äidin olisi aika päivittää meikkityylinsä 2010-luvulle. Tällaiset neuvot Sari sai Kodin Kuvalehden muuttumisleikissä.

Lähtiessään Kodin Kuvalehden muuttumisleikkiin Sari Hautala toivoi ennen kaikkea meikkivinkkejä. Hänestä tuntui, että hän on jumittunut nuoruuden tapoihin.

"Tyttäret ovat huomautelleet, että meikkityylini ja värit ovat olleet samat ikuisuuden. Niitä olisi syytä päivittää."

Sarista tuntuu, ettei hänelle jää arjessa aikaa itsestään huolehtimiseen. Sarin uusperheeseen kuuluu seitsemän lasta, joista kolme vanhinta ovat jo muuttaneet kotoa. Arkea rytmittävät kolmen pojan jääkiekkoharrastus ja rintamamiestalon kunnostaminen.

Sari vaihtoi vastikään alaa lähihoitajasta koulusihteeriksi. Arkimeikin hän tekee nopeasti käyttämällä meikkivoidetta, puuteria, kulmaväriä ja joskus vaaleaa luomiväriä. Ripsituuhennusten ansiosta ripsiväriä ei tarvita.

"Luulen, että moni ikäiseni kaipaa neuvoja tyylikkään aikuisen naisen laittautumiseen. En esimerkiksi haluaisi näyttää samalta kuin tyttäreni", Sari sanoo.

Nämä neuvot Sari sai:

3 vinkkiä meikkiin

 1. Koska Sarilla on hyvä, kuulas iho, hän voi käyttää ohutta meikkivoidetta, joka myös kosteuttaa. Poskipuna lisää kasvoille kevyttä hehkua. Aurinkopuuteri ei korvaa poskipunaa.

 2. Liila luomiväri ei ole liian tumma arkeen vaan tuo silmät esiin. Muista painopiste: väri ei saa ulottua silmien ulkonurkan yli.
 3. Sipaise huuliin kiiltoa, jolla saat kosteutta ja kevyen värin. Lopputulos ei näytä meikatulta vaan raikkaalta.

3 vinkkiä hiuksiin

 1. Ohuet hiukset kaipaavat volyymiä. Sitä saat käyttämällä tyvivaahtoa ja föönaamalla hiukset.
 2. Käytä kevyttä muotoilutuotetta. Voimakkaat tuotteet lässäyttävät ohuet hiukset.
 3. Föönaa hiukset käyttäen pyöröharjaa. Nostele ja harjaa hiuksia useampaan suuntaan, jotta saat hiukset ilmaviksi. Jakauksen paikkaa on hyvä vaihdella välillä.

Miten Sari muuttui? Katso vaihtokuvat tästä


Sari nyt
Sari ennen
 


 

  Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 15/2016.

  Jos kosmetiikka muuttaa väriä tai alkaa haista kummalliselta, tuote on saattanut pilaantua.

  Kauneudenhoitotuotteita ei pitäisi käyttää niiden säilyvyysajan jälkeen, sillä pahimmassa tapauksessa pilaantunut tuote saattaa aiheuttaa ihoon näppyjä tai ihottumaa.

  "Näpyt voivat edetä tulehdukseksi, jos pilaantuneen tuotteen käyttöä jatketaan", kertoo Yliopiston Apteekin kosmetologi Eveliina Jäppinen. Vanhentuneen ripsivärin käyttö voi aiheuttaa silmien kutinaa tai jopa silmätulehduksen.

  Kosmetiikkaa pitää säilyttää suojassa auringolta.

  Sormi pois purkista!

  Kauneudenhoitotuotteissa tuotteiden säilyvyyttä ilmaistaan yleensä merkinnällä, jossa on purkin kuva ja numero kuukausina, jonka tuotteen luvataan kestävän avaamisen jälkeen.

  Kosmetiikan säilyvyyteen vaikuttaa moni asia. Jos tuotteen haluaa pysyvän hyvänä, ainakin perusasioista kuten hygieniasta on pidettävä huolta.

  "Tuotetta tulisi säilyttää auringolta suojassa, eikä sitä kannata ottaa purkista sormin, sillä sormet lisäävät tuotteeseen bakteereja ja likaa", Jäppinen neuvoo.

  Sen sijaan ainetta voi ottaa purkista lastalla ja levittää kasvoille puhtain käsin.

  Pilaantuneen tuotteen tunnistaa muuttuneesta hajusta tai väristä.

  Jäppisen mukaan etenkin anti-age-tuotteet ja aknen hoitamiseen tarkoitetut kosmetiikkatuotteet säilyvät muita lyhyemmän aikaa.

  Tarkkaile hajua ja väriä

  Jäppinen kertoo, että jos tuote on pilaantunut, sen voi mahdollisten iho-oireiden lisäksi nähdä tuotteen ulkonäöstä tai hajusta.

  "Pilaantunut tuote on yleensä härskiintyneen hajuinen tai sen väri on saattanut muuttua. Myös tuotteen rakenne saattaa olla erilainen kuin avatessa."

  Alkoholi on tavallinen ainesosa kosmetiikkatuotteissa, mutta vain osa alkoholiyhdisteistä kuivattaa ihoa. 

  Monet kosmetiikkatuotteet sisältävät alkoholia. Alkoholilla tiedetään olevan kuivattava vaikutus, joten joku saattaa ihmetellä, miksi kosteuttavaan ihovoiteeseen lisätään kuivattavaa alkoholia.

  Tuotepäällikkö Anna Yli-Fossi Yliopiston Apteekista kertoo, että toisin kuin yleisesti ajatellaan, kaikki kosmetiikan sisältämät alkoholiyhdisteet eivät kuivata ihoa.

  "Alkoholiyhdisteistä vain etanoli kuivattaa ihoa. Etanoli mainitaan tuotteen ainesosaluettelossa eli INCI-listassa nimellä Alcohol tai Alcohol Denat. Tällaiset ihonhoitotuotteet ovat yleensä kasvovesiä tai puhdistustuotteita, ja ne on yleensä tarkoitettu käytettäväksi rasvaiselle ja epäpuhtaalle ihotyypille."

  Yli-Fossi kertoo, että etanolista huolimatta alkoholia sisältävän kauneudenhoitotuotteen ei ole tarkoitus jättää kasvoja kuivaksi ja kiristäväksi. Siksi niitä ei suositella kuivaihoisen käyttöön.

  Käsivoiteen alkoholi kosteuttaa

  Alkoholia ja erilaisia alkoholiyhdisteitä tarvitaan kosmetiikkatuotteissa esimerkiksi voiteen rakenteen muuttajana, säilöntäaineena tai hajusteena.

  Alkoholin etu on, että sitä käytettäessä muita säilöntäaineita tarvitaan vähemmän.

  "Varsinkin luonnonkosmetiikassa etanolia käytetään tuotteen säilöntäaineena. Silloin etu on, että muita säilöntäaineita tarvitaan vähemmän."

  Jos näitä tuotteita käyttäessä huomaa, että iho kuivuu tai kihelmöi, alkoholia sisältävä tuote ei välttämättä sovi käyttäjälleen.

  Yli-Fossi kertoo, että usein voidemaisissa tuotteissa alkoholiyhdisteen tarkoitus on sekoittaa tuotteen öljy ja vesi toisiinsa ja pitää tuote siten voidemaisessa muodossa.

  "Nämä alkoholiyhdisteet eivät nimestään huolimatta siis kuivata vaan päinvastoin kosteuttavat ihoa. Esimerkiksi käsivoiteiden sisältämät tuotteet kuten Cetearyl alcohol ja Cetyl alcohol ovat juuri tällaisia alkoholiyhdisteitä."