Eikö teini tottele? Eikä puoliso? Eivätkö edes alaiset? Tässä neljä kysymystä sinulle, jonka käskyjä ei kukaan tunnu kuuntelevan.

1 Ketä uskallat käskeä?

Tarkkaile, milloin käytät käskysanoja ja kenelle ne kohdistat. Ketä uskallat käskeä?

Kasvatusperinteisiimme kuuluu, että lapsia käsketään. Jokainen voi itse päättää, voiko lasta kasvattaa ilman käskysanoja ja mikä on sopiva määrä käskytystä lapselle.

Entä jos käytät paljon käskysanoja suhteessa puolisoosi, työkaveriin tai alaisiin – asetatko heidät lapsen asemaan?

2 Käsketkö vai ohjaatko?

Pomot käskevät. Esimiehet, kokeneet työkaverit ja viisaat vanhemmat ohjaavat ja valmentavat.

Pomoilun ja valmentamisen ero on siinä, että valmentaja haluaa toisen onnistuvan, kun taas pomo haluaa kontrolloida, alistaa ja määrätä.

Määräilyn vastareaktio on kapina. Vuorovaikutus on paljon helpompaa, kun puhut tasavertaisesti ihmisenä ihmiselle. Ylimielisyyden ja määräilyn palkka on yleensä tympeä maine.

3 Auttaako arvostelu?

Töissä ja kotona suora palaute on periaatteessa hyvä asia. Oletko huomannut, kuinka moittiminen ja arvostelu eivät kuitenkaan saa toista muuttamaan tapojansa?

Ihmisen luonne ei kehity siitä, että häntä arvostellaan. Päinvastoin, se menee lukkoon, jumiutuu ja jäykistyy. Ihmisen luonne kehittyy kannustuksesta, hyväksynnästä, mahdollisuuksista ja haasteista.

5 Mitä arvostelet?

Arvostelun vastareaktioita ovat puolustautuminen ja vihamielisyys: määräilijä nostattaa kapinan. Siksi toisten ihmisten arvostelua kannattaa välttää niin paljon kuin mahdollista.

Itselle kannattaa tehdä selväksi, milloin arvostelet ihmistä ja milloin tehtyä työtä. Työtä saa ja pitää voida kritisoida, muuten ei tapahdu kehitystä. Mutta toisen persoonan ja temperamenttipiirteiden arvostelu on yhdenlaista väkivaltaa.

Määräilyn sijaan hyväksyntää

  • Kun ihminen tuntee itsensä hyväksytyksi, hän on valmis muuttumaan.
  • Siksi haastaville lapsille, puolisoille ja työkavereille kannattaa tarjota paljon hyväksyviä sanoja ja kehon kieltä. Kun hän tulee huoneeseen, käänny häntä päin ja hymyile silmilläsi.
  • Hyväksyntä on vahvaa lääkettä. Se korjaa ja vahvistaa ihmisiä ja ihmissuhteita.