Ystävyyden päättyminen voi sattua mutta olla myös joskus viisasta. Tässä viisi neuvoa, jotka auttavat hyvästelemään ystävyyden.

1. Hyväksy tilanne

Ystävyydestä luopuminen voi joskus olla paras vaihtoehto. Ystävyys voi myös hiipua itsestään.

2. Saat surra

Huononkin ystävyyssuhteen kariutuminen saattaa surettaa. Muista kuitenkin, että aika parantaa monet haavat.

3. Kerro, mistä on kyse

Jos haluat päättää ystävyyden, puhu suoraan, mikä suhteessanne vaivaa. Älä jätä tilaa arvailuille.

4. Vältä kielteistä tunnelmaa

Pyri siihen, että keskustelusta jäisi kummallekin hyvä tai ainakin neutraali tunnelma.

5. Puhu minä-muodossa

Kerro, miltä sinusta tuntuu ja mitä toivoisit. Älä syyllistä toista hänen tekemisistään.

Vaikka tapahtuisi koko Suomea koskettava rikos, oletuksia syyllisistä ei ole syytä retostella Facebookissa ennen poliisin jakamaa tietoa. Pahimmillaan seurauksena on kunnianloukkaussyyte.

Mitä on meneillään? Kuka on epäilty? Kun tapahtuu rikos, joka koskettaa suurta osaa suomalaisia, haluamme tietää siitä kaiken mahdollisimman nopeasti.

Se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Poliisi ei panttaa tietoa ilkeyttään tai välinpitämättömyyttään, sanoo viestintäpäällikkö ja vanhempi konstaapeli Henna Kelloniemi.

On useita lakeja, jotka rajoittavat sitä, kuinka paljon poliisi voi kertoa, olipa kyseessä uhri tai epäilty tekijä. Näitä ovat esimerkiksi julkisuus- ja esitutkintalaki. 

"Emme useinkaan kerro poliisioperaation yksityiskohtia, sillä tällöin saatetaan paljastaa tietoja, jotka on säädetty lakien mukaan salassa pidettäviksi."

Myös yksityisyyden suoja on myös Suomessa hyvin vahva ja suojelee niin uhria kuin epäiltyäkin.

Poliisin tietoon pitää pystyä luottamaan

"Poliisi haluaa kertoa tarkistettua ja vahvistettua tietoa, eikä ryhtyä spekuloimaan, mitä kenties on tapahtunut tai kuka saattaisi olla epäilty", Henna Kelloniemi sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää, että ihmiset voivat luottaa poliisilta tulevaan tietoon, eikä poliisin tarvitse jälkeenpäin perua puheitaan tai joutua tilanteeseen, jossa todetaan julkisuuteen lähteneiden viestien olleen ristiriitaisia.

Erityisesti tämä olisi haitallista, jos joku ehdittäisiin ilmoittaa epäillyksi, vaikka hänet myöhemmin todettaisiin syyttömäksi.

Poliisin on tiedottamisessaan otettava huomioon myös esitutkinnan turvaaminen eli se, ettei rikoksen selvittäminen saa vaarantua tai häiriintyä tiedottamisen vuoksi.

"Tutkinnan on oltava tasapuolista. Siksi poliisi välttää tiedotteissa vaikuttamasta mahdollisten todistajien ja silminnäkijöiden mielikuviin ja sitä kautta lausuntoihin."

Epäillyn nimi kerrotaan harvoin

Suomessa poliisi julkistaa vain harvoin epäillyn kuvan ja nimen.

"Vakavissa rikoksissa tämä on kuitenkin mahdollista esimerkiksi rikollisen toiminnan pysäyttämiseksi tai lisärikosten estämiseksi"; Henna Kelloniemi sanoo.

Poliisi kertoo rikoksesta enemmän tietoja tilanteissa, joissa rikos esimerkiksi on yhteiskunnallisesti merkittävä tai poikkeuksellisen laaja, liittyy laajempaan rikosilmiöön tai on jo tavalla tai toisella julkisuudessa.

Lisätiedon kertomiseen voidaan päätyä myös, jos tiedottamisella voidaan saada tutkintaa edistäviä yleisövihjeitä

"Kiireessäkään ei saisi paljastaa sellaisia taktisia tietoja tai suunnitelmia, jotka voivat vaarantaa tutkinnan, asianosaisten hengen tai poliisien työturvallisuuden."

Myös syyllisen perhettä suojellaan

Se, kuinka paljon kerrotaan, kun epäillystä tulee syyllinen, riippuu rikoksesta ja tapauksesta.

Yleensä oikeudessa jo käsitellyt tapaukset ovat julkisia ja oikeuden istuntoja voivat seurata ulkopuolisetkin. 

Oikeus voi kuitenkin tapauskohtaisesti määrätä oikeudenkäynnin ja esitutkintapöytäkirjat osittain tai kokonaan salaisiksi. Näin voi tapahtua vaikkapa asianosaisten alaikäisyyden tai terveydentilan vuoksi.

"Sekin on otettava huomioon, että vakavan rikoksen tekijällä tai uhrilla on mahdollisesti perhettä ja vaikkapa lapsia, joiden yksityisyyttä on pystyttävä varjelemaan."

"Jos omaisilla ei ole mitään kytköstä rikokseen, olisi täysin kohtuutonta, että he joutuvat yhteisössään tarpeettomasti leimatuksi. Aina tältä ei toki voi välttyä, koska pienissä asuinyhteisöissä jutuilla on tapana kiiriä nopeasti, tiedottipa poliisi niistä tai ei."

Huhut loukkaavat ja leimaavat

Kun spekulointi rikoksen jälkeen alkaa Facebokissa ja muualla sosiaalisessa mediassa, siihen ei ole viisasta mennä mukaan. Oletuksia syyllisistä ei ole syytä jakaa ja tapahtumapaikalta otetut kuvat tulee toimittaa poliisille, ei nettiin retosteltavaksi.

Väärien tietojen ja huhujen levittäminen on haitallista uhreille, heidän omaisilleen ja rikostutkinnalle.

"Joissakin tapauksissa saatetaan syyllistyä jopa kunnianloukkaukseen, jos syytön henkilö joutuu perättämän tiedon vuoksi leimatuksi vaikkapa kotipaikkakunnallaan tai työpaikallaan", Henna Kelloniemi muistuttaa.

 

Onko lähipiirissäsi henkilö, jonka seurassa uskallat itkeä, nauraa ja olla tylsä? Onnittelut, sinulla taitaa olla tosiystävä!

Jokainen ystävyyssuhde on erilainen. On kuitenkin 25 merkkiä, jotka osoittavat, että kyse on jostakin kaveruusuhdetta syvemmästä ja tärkeämmästä.

 1. Tosiystävä ei aloita puhettaan sanoilla "ei millään pahalla, mutta...".
 2. Tosiystävä puolustaa sinua myös selän takana. Hän ei laita liikkeelle ikäviä juoruja ja tarvittaessa katkaisee juoruilta siivet.
 3. Tosiystävä ei arvostele tai tuomitse aviopuolisoasi, mutta eron tullen haukkuu häntä väsymättä kanssasi, jos on tarvis.
 4. Tosiystävä uskaltaa ottaa yhteyttä myös silloin, kun sinulla on tosi vaikeaa ja hän ei välttämättä tiedä, mitä sanoisi.
 5. Tosiystävä tarjoutuu vaivojaan säästämättä tai laskematta avuksi rippijuhlien valmisteluissa, muutossa ja muissa työläissä hankkeissa.
 6. Tosiystävän luona voit olla kuin kotonasi: pötköttää sohvalla ja koluta jääkaappia.
 7. Tosiystävän kanssa tavatessa tuntuu, kuin ette olisi olleet hetkeäkään erossa - vaikka olisitte viimeksi nähneet viisi kuukautta tai vuotta sitten.
 8. Tosiystävä tietää salaiset outoutesi ja paheesi ja osaa kuittailla niistä hellästi.
 9. Tosiystävä tulee katsomaan sinua sairaalaan ja vankilaan, jos joudut sinne.
 10. Tosiystävän kanssa ei tarvitse tehdä mitään. Hänen seurassaan saat olla myös tylsä.
 11. Tosiystävä ilahtuu kanssasi silloinkin, kun hän ei ole saanut tai saavuttanut samaa.
 12. Tosiystävä on se ihminen, jolle haluat soittaa ja puhua, kun elämässä tapahtuu jotain tosi vaikeaa.
 13. Tosiystävä ei kritisoi lapsiasi tai lastenkasvatustasi, vaikka mieli joskus tekisi.
 14. Tosiystävä antaa sinulle aidosti anteeksi.
 15. Tosiystävää varten ei tarvitse siivota tai meikata. Eikä selitellä siivoamattomuuttaan tai meikkaamattomuuttaan.
 16. Tosiystävän kanssa voitte vanhainkodissa muistella tarinoitanne ja sekoittaa, kummalle mikäkin tapahtui.
 17. Tosiystävä tietää, mitä oikeasti pelkäät.
 18. Tosiystävä kertoo, jos sinulla on salaattia hampaiden välissä tai räkää nenässä.
 19. Tosiystävän uskaltaa jättää omaan kotiin, vaikka et itse olisi paikalla. Hän ei lue päiväkirjojasi tai tongi kaappejasi.
 20. Tosiystävä ymmärtää, jos aina ei ehdi pitää yhteyttä.
 21. Tosiystävälle tapaamisenne ei ole suoritus eikä velvollisuus vaan todellinen ilo.
 22. Tosiystävän edessä voi itkeä.
 23. Tosiystävä kehtaa kysyä sinulta apua, mutta ei käytä sinua hyväksi.
 24. Tosiystävä ei laske senttejä kanssasi ja voi jäädä saamapuolellekin laskematta, menikö tasan.
 25. Tosiystävä näkee sinussa jotakin erityistä ja osaa pukea sen sanoiksi.