Irtisanominen tuo pelkoa ja vihaa. Hyväksy ja salli itsellesi nämä viisi tunnetta.

1 Arvottomuus

Aluksi potkut tuntuvat usein olevan oma syy. Vasta myöhemmin irtisanottu alkaa uskoa ja ymmärtää, ettei näin ole.

Etsi luottoihminen, jonka kanssa voit käydä tapahtunutta läpi. Paras vaihtoehto ei välttämättä ole perheenjäsen, joka jakaa saman huolen esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta.

2 Pelko

Uuden työn löytäminen voi vaikuttaa mahdottomalta. Ala suuntautua tulevaisuuteen ja tee konkreettisia suunnitelmia, kun sinulla on siihen voimia. Muista kuitenkin, että kriisin kohdatessa kenenkään ei tarvitse heti olla tarmokas.

3 Turvattomuus

Aikuisten perusturvallisuus liittyy vahvasti toimeentuloon ja sen jatkuvuuteen. Usko, että irtisanomisesta voi myös seurata jotain hyvää, jota et vielä tiedä. Vältyit ehkä joltain pahalta tai saat tilalle vielä jotain hyvää.

4 Viha

Miksi joku muu saa päättää minun elämästäni näin tärkeässä asiassa? Vihan tunteminenkin on parempi kuin tunteiden turruttaminen. Usein oloa helpottaa, kun sanoo tunteensa ääneen.

5 Suru

Entiseen ei enää ole paluuta. On luovuttava vanhoista rutiineista ja työtovereista.

Anna itsellesi lupa surra menetystä. Surutyö vie aikaa, mutta se on usein myös reitti johonkin uuteen ja hyvään: suremisen avulla alkaa nähdä uusia mahdollisuuksia.

 

Lipsutko aina tavoitteistasi? Etkö viitsi enää edes yrittää? Lue tästä vinkit, jotka auttavat onnistumaan.

1. Yksi pieni tavoite riittää.

Haaveesi on ehkä iso ja epämääräinen: haluaisit voida paremmin, nauraa useammin, jaksaa paremmin töissä, liikkua enemmän, syödä terveellisemmin, olla kotona hyväntuulisempi. 

Jos yrität muuttaa kerralla kaiken, et onnistu. Tuskin edes uskallat yrittää.

Tee elämääsi mieluummin yksi, pieni muutos. Kun saat sen rutiiniksesi, muut myönteiset muutokset seuraavat yllättävän helposti perässä.

Onnellisuustutkijat kutsuvat ilmiötä myönteisyyden kehäksi. Se voi toimia esimerkiksi näin: Alat tehdä joka ilta puolen tunnin iltakävelyn. Lenkki nostaa mielialaasi ja saa kehosi mielihyvähormonit hyrräämään, etkä sen ansiosta haluakaan herkutella itseäsi ähkyyn ennen nukkumaanmenoa. Nukutkin ehkä paremmin. Hyvin nukkuneena muutut myös mukavammaksi läheisillesi.

Aloita siis pienestä. Arvosta pikkuruista tavoitettasi ja pidä siitä kiinni. Se riittää.

2. Muotoile tavoite myönteisesti.

Jos tavoitteesi on "en syö enää iltaisin kahta suklaalevyä", arvaa mitä iltaisin mietit?

Kahta suklaalevyä.

Mitä enemmän keskityt miettimään sitä, mitä et saa tehdä, sitä enemmän mielesi tekee tehdä juuri sitä.

Muotoile tavoitteesi myönteisesti. Jos et halua syödä iltaisin suklaata, ota tavoitteeksi vaikkapa tämä: "Syön iltaisin aivan järkyttävän hyvää hedelmäsalaattia ja luen romaania."

Jos nimeät tavoitteesi Vanhat läskit veks -projektiksi, tekeekö mieli edes aloittaa? Virkeys- tai Uusi alku -projekti kuulostaisivat ehkä houkuttavimmilta.

Lakkaa vatvomasta sitä, mistä joudut luopumaan. Keskity mieluummin miettimään, mitä uutta ja hyvää tavoite tuo elämääsi. 

Muista, että tavoite ei ole rangaistus vaan lahja, jonka tarkoitus on tuoda elämääsi lisää iloa ja merkitystä.

3. Tee tavoite konkreettiseksi.

Mieti, miltä sinusta tuntuu, kun tavoite on saavutettu. Mitä silloin näet, mitä kuulet, millaista iloa tunnet? Mikä olisi silloin toisin kuin juuri nyt?

Eläydy tulevaan onnistumiseesi mahdollisimman konkreettisesti. Mielesi kaipaa yksityiskohtia ja saa niistä energiaa ja motivaatiota.

4. Muistele onnistumisiasi.

Olet onnistunut ennenkin. Et ehkä muista onnistumisiasi yhtä hyvin kuin epäonnistumisiasi, mutta palauta ne nyt mieleesi.

Missä asiassa, ihan pienessäkin, viimeksi onnistuit? Millaisia onnistumisen kykyjä silloin käytit? Millaisia yllättäviä, myönteisiä taitoja silloin itsestäsi löysit? Miten päihitit vastoinkäymiset?

5. Hyväksy takapakit.

Tavoitteen saavuttaminen on paketti, johon kuuluvat myös vastoinkäymiset. Takapakkeja tulee, siksi niihin kannattaa varautua.

Jotta onnistuisit tavoitteessasi, sinun on osattava myös epäonnistua. Epäonnistuminen on osa mitä tahansa tekemistä, eikä määritä ihmisarvoasi yhtään mitenkään.

Jos tavoitteesi on löytää uusi työpaikka, voit varautua vastoinkäymisiin hyväksymällä sen, että työn löytäminen vie todennäköisesti aikaa. Kyky, jota tässä tapauksessa onnistumiseesi tarvitset, on kärsivällisyys. 

6. Hanki kannustajia.

Jotta jaksaisit ponnistella tavoitteesi eteen, tarvitset muiden kannustusta. Itse et ehkä aina huomaa pieniä, päivittäisiä edistysaskeliasi, mutta tukijoukkosi huomaavat.

Palkitse itsesi onnistumisesta vaahtokylvyllä tai elokuvaillalla, millä tahansa, mistä nautit. Muista kiittää tuesta ääneen myös läheisiäsi.

Lähde: Terveyskirjasto.

Kaihertaako mieltäsi pari painavaa sanaa, jotka olisit halunnut sanoa, mutta jätit silti sanomatta? Kirjoita kirje ja suolla siihen tunteesi. Mutta jätä kirje lähettämättä.

Murhe voi olla pieni tai suuri. Sinua on voitu nöyryyttää, tai ehkä olet vain pahastunut jostain, mikä on muiden mielestä niin mitätöntä, ettet tohdi sanoa sitä edes ääneen.

Jokin painaa silti. Mielessäsi pyörii lause, vastaletkautus tai puolustuspuhe, jota et tositilanteessa saanut ulos suustasi.

Kokeile kirjallisuusterapiaa.

Kirjoita kirje, johon suollat tunteesi ja ajatuksesi sensuroimatta. Kirjettä ei ole tarkoitus lähettää. Jos haluat, voit lukea sen kuitenkin ääneen ystävällesi, terapeutillesi tai tyhjälle tuolille, jossa kuvittelet kirjeesi vastaanottajan istuvan.

Kuulostaa hassulta, mutta tekniikalla on kuulemma puhdistava vaikutus. Sen avulla voit saattaa esimerkiksi tuhoisan ihmissuhteen päätökseen tai jättää hyvästit kuolleelle. Työstät turvallisesti ihmissuhteita, joita et muuten pysty työstämään.

Terapiasta käy sekin, jos vuodattaa kirjeeseen rakkautta tai lämpimän kiitoksen, jota ei vain ole saanut aiemmin sanotuksi. 

Tee tänään ainakin yksi mielihyvää tuottava teko itsellesi - ja yksi jollekin toiselle.

1. Huomaa hetki.

Miltä aamukahvi tuoksuu? Mitä ajatuksia se sinussa synnyttää? Keskity hetkistä pienimpään ja arkisimpaan. Niitä on turha vähätellä, sillä niistä elämä koostuu.

2. Huomaa itsesi.

Päätä, että tänään et arvostele itseäsi, vaan kannustat ja kiität. Erottele asiat, joihin voit ja et voi vaikuttaa.

3. Huomaa ilo.

Tee tänään ainakin yksi mielihyvää tuottava teko itsellesi - ja yksi jollekin toiselle.

4. Huomaa mahdollisuudet.

Kirjaa ylös mieltäsi painava ongelma ja sen synnyttämä tunne. Mieti, minkä konkreettisen teon voit tehdä ongelman poistamiseksi juuri tänään. Mieti myös, kuka voisi auttaa sinua. Ihan yksin meistä ei selviä kukaan, eikä tarvitsekaan.

5. Huomaa muut.

Pidä huolta tärkeistä ihmissuhteista, sillä ne tekevät sinusta ihmisen, joka olet. Tee tänään ainakin yksi teko, jolla autat jotakuta läheistäsi.
 

Pätevätkö seuraavat väitteet parisuhteeseesi? Jos pätevät, onnea: rakkauselämäsi perusta on kunnossa.

1. Tulen hyvälle mielelle, kun tiedän tapaavani pian kumppanini.

2. Kun minua ahdistaa, kumppanini ajatteleminen tuo hyvää oloa.

3. Kerron hänelle usein siitä, millainen päivä minulla on ollut.

4. Annan lähtösuukon tai halaan aina lähtiessäni tai palatessani kotiin.

5. Nauramme usein yhdessä. Keksimme helposti mukavaa yhteistä tekemistä.

6. Saan hänen huomionsa helposti kiinnitettyä itseeni.

7. Hänen seurassaan minun ei tarvitse pelätä. Tunnen oloni henkisesti ja fyysisesti turvalliseksi.

8. Kumppanini hoitaa raha-asiansa hyvin.

9. Alkoholia hän käyttää sopivasti.

10. Olen tyytyväinen seksielämäämme.

11. Voimme olla asioista eri mieltä joutumatta syyttämis-puolustamisasemiin.

12. Kun olen epävarma tai kaipaan lohdutusta, voin turvautua häneen.

13. Voin luottaa hänen uskollisuuteensa.

14. Jos kaipaan varmistusta sille, kuinka tärkeä kumppanilleni olen, hän on valmis antamaan sitä minulle. 

15. Voin luottaa siihen, että hän puhuu totta.

16. Kumppanini ilmaisee, että olen ykkönen hänen elämässään.

17. En tunne itseäni suhteessamme yksinäiseksi tai hylätyksi.

18. Voin jakaa hänen kanssaan syvimmät tunteeni. Hän kuuntelee minua.

19. Pyytäessäni kumppaniani lähelleni hän vastaa myönteisesti.

20. Lastenhoidossa voin luottaa häneen täysin.

21. Vaikka olisimme erillämme, minulla on kumppanistani turvallinen olo.

Lähde: Väestöliitto