Ellet halua vastata, kun ystävä soittaa, ystävyydestä on tullut taakka. Psykologi Hanne-Leona Luomajoki tietää, mistä se johtuu.

Puhelin soi. Ruudussa näkyy pitkäaikaisen tuttavan nimi.

Vastaan?

En vastaa?

Vastaan?

En vastaa.

Tulee syystäkin syyllinen olo. Mutta jos hän edes joskus kysyisi, mitä minulle kuuluu!

Ystäväni kertoo samasta asiasta toisenlaisen tarinan. Hänellä on sukulainen, joka kyllä kysyy ja auttaa ja on mitä huomaavaisin. Sukulainen vain tulee sydämellisyydessään niin lähelle, että ystävä haluaa kauemmas.

Ystäväkään ei vastaa puhe­limeen, ja hänkin tuntee siitä syyllisyyttä.

Parisuhteen ongelmia on tapana selittää erilleen kasvamisella. Ero voi tulla eteen myös ystävien, tuttavien ja sukulaisten kanssa. Pelkkä historia ei saa ­pysymään läheisinä, jos kiinnostuksen kohteet eivät osu enää yksiin. 

Yhden roolin loukussa

Psykologi, yritysvalmentaja Hanne-Leona Luomajoki sanoo, että yksi ystäviä erottava syy on rooliväsymys. 

Ihmissuhteessa voi jumittua yksi­puoliseen rooliin. Sellainen on esimerkiksi pelkkänä korvana oleminen tai jatkuva autettavan rooli, terapeutin, hauskuuttajan tai ihailijan rooli.

Yksipuolinen rooli saa ihmissuhteen epätasapainoon.

Terveessä ihmissuhteessa roolit vaihtelevat ja ovat vastavuoroisia. Kumpikin voi olla vuorollaan heikoilla, sitten taas kannattelija. Välillä puhutaan arkisia ja välillä syvällisiä, ollaan tekemisissä paljon tai harvemmin.

Kilttien naisten jäävuoret

Suomessa on paljon kilttejä naisia, joilla on kilttien naisten uskomuksia. Uskomukset ovat niin syvällä, että Hanne-Leona Luomajoki kutsuu niitä jäävuoriuskomuksiksi.

Yksi jäävuoriuskomus on, että juuri minun tehtäväni on pitää huolta siitä, että kaikilla on hyvä olla. Minun täytyy siis sinnitellä ja olla käytettävissä tai muuten minulle käy huonosti. Ajatuskin ihmissuhteen katkaisemista tuntuu väärältä ja itsekkäältä.

"Silloin voisi kysyä, onko oikein kohdella itseään kaltoin. Jokaisella on vastuu myös omasta hyvinvoinnistaan."

Luomajoki neuvoo miettimään, viekö ihmissuhde enemmän kuin antaa. Jos vie, onko tilanteeseen näkyvissä muutosta? Edes jollakin aikavälillä? 

Aina ei ole. Perusoletuksemme on, että sukulaiset ja ystävät tahtovat meille hyvää, mutta Luomajoki törmää psykologin työssään jatkuvasti myös päinvastaiseen käyttäytymiseen.

Ystävä kuin lounasseteli

Yksi yleinen vinoutunut ihmissuhde on suhde pysy­västi kateelliseen läheiseen: jos asiat eivät ole 
hänellä hyvin, eivät ne saisi olla hyvin toisillakaan.

Kilpailuhenkiset ystävät taas vertaavat jatkuvasti ­itseään läheisiinsä: kenellä on kallein auto, hienoin koti, parhaiten pärjäävät lapset?

Kolmas tyyppi ovat ihmissuhteitaan hyväksi käyttävät. Heitäkin on Luomajoen mukaan yllättävän 
paljon.

"Hyväksikäyttäjät pitävät ihmissuhteita etuisuuksina vähän niin kuin lounasseteleitä. He haluavat muista vain tietyt asiat eivätkä tarpeidensa takaa näe toista ihmistä kokonaisuutena", Luomajoki sanoo.

"Yksi aikuisista sisaruksista voi esimerkiksi olla fiksaaja: se, joka järjestää kaiken, koska muut heittäytyvät avuttomiksi. Tai sitten ystävä kelpaa juhlaseuraksi, mutta huonoina päivinä häntä ei jaksa."

Reilun kaupan ystävyyttä

Luopuminen kuuluu elämään, myös ihmissuhteista luopuminen. Ennen pitkää on otettava vastuu siitä, että itse voi hyvin.

Silti ystävyyssuhteesta luopumisen ei kuulu olla helppoa. Jos se tuntuu tuskattomalta, on hyvä miettiä, onko itse käyttänyt toista hyväksi: poiminut rusinat pullasta, pönkittänyt vähän itseään ja porhaltanut sitten eteenpäin?

Luomajoki ymmärtää meitä, jotka vastaamme jonkun tuttavamme puheluun vain joka toinen kerta ja toivomme toisen ymmärtävän siitä, että vähempikin yhteydenpito riittäisi.

Se ei ole välttämättä fiksu toimintatapa, mutta sangen yleinen, kun halutaan löysentää tai lopettaa ihmissuhde.

Olisikin todellinen ystävänteko sanoa toiselle, miksi haluaisi vähän etäisyyttä tai kuinka toivoisi suhteen muuttuvan. Se on vaikeaa mutta reilua.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 12/2014.

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.