Älä anna sairauden pelolle valtaa.

Mieti huolen syitä

Onko joku läheisesi hiljattain sairastunut vakavasti? Se saattaa heijastua mieleesi.

Unohda internet

Älä googlaa lisätietoja oireista ja jumitu keskustelupalstalle. Ne vain pahentavat oloa.

Älä pingota

Säännölliset lääkärintarkastukset ja terveet elämäntavat ovat fiksuja tapoja huolehtia terveydestään. Neuroottinen itsetarkkailu ei sitä ole.

Aloita liikunta

Liikunta saattaa tepsiä niin ahdistukseen kuin fyysisiin oireisiinkin. Jos liikunta auttaa, kyse tuskin on mistään vakavasta.

Hyväksy epävarmuus

Kaikkeen ei elämässä voi varautua. Kun tämän hyväksyy, olo helpottuu ja energiaa vapautuu.

Kannattaako aurinkolasit ripustaa nenälle aina, kun aurinko vähänkin paistaa? Asiantuntija kertoo, onko siitä haittaa.

Herkistävätkö aurinkolasit silmiä niin, ettei lopulta pysty olemaan auringossa ilman niitä, vastaava optikko Hemmo Salo Silmäasemalta?

"Siltä voi tuntua, jos on tottunut käyttämään aurinkolaseja. Mutta todellisuudessa silmät eivät herkisty", Salo kertoo.

"Vasta jos ihmistä pidettäisiin hyvin pitkään pimeässä, valoon palaaminen häikäisisi aika lailla. Aurinkolasit eivät sellaista saa aikaan."

Kaksi minuuttia hampaiden hinkkaamista voi tuntua tylsältä, mutta se kannattaa. Vaan kumpi on tehokkaampi, sähköhammasharja vai tavallinen?

Hammaslääkärit neuvovat, että hampaita pitää harjata peräti kaksi minuuttia kerrallaan aamuin illoin. Miksi ihmeessä, PlusTerveyden lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson?

"Ensinnäkin siksi, että pehmeän bakteeriplakin poistamiseen menee hyvinkin kaksi minuuttia, jos sen tekee perusteellisesti. Jos plakki jää kovettumaan hampaisiin, se saa aikaan reikiä, hammaskiveä ja ientulehdusta.

Toiseksi hammastahnan fluorin pitää saada vaikuttaa hampaissa pari minuuttia, että siitä olisi hyötyä."

Kumpi sitten tekee parempaa jälkeä, sähköhammasharja vai perinteinen käsikäyttöinen?

"Molemmilla saa puhdasta aikaan, mutta tutkimusten perusteella pesutulos on parempi sähköhammasharjalla. Tosin ei sähköharjassakaan riitä, että sen laittaa suuhun surisemaan: se puhdistaa vain ne kohdat, joihin harja osuu.

Perinteisessä harjassa on vaara, että sillä tulee hangatuksi hampaita liian kovaa. Silloin ikenet voivat alkaa vetäytyä ja hammaskaulat kulua. Sähköharjalla ei pysty yhtä helposti painamaan ikeniä niin voimallisesti, että saisi aikaan vahinkoa."

Ihotautilääkärin mukaan pitkissä hihoissa on ideaa myös kesän automatkoilla.

Kovinhan aurinko kuumottaa käsivartta, kun ajan kesäpäivän paisteessa mökkiä kohti. Mutta voiko iho jopa palaa tai ruskettua auton ikkunan läpi?

"Kyllä voi, sekä palaa että ruskettua. Moni on polttanut vasemman kyynärvartensa, kun on pitänyt sitä ikkunan karmilla autoa ajaessaan", vastaa ihotautien erikoislääkäri Pekka Autio Lääkärikeskus Aavasta.

Ikkunalasin läpi pääsevät pidemmän aallonpituuden UVA-säteet.

"Sen vuoksi autossakin kannattaa pitää pitkiä hihoja – tai laittaa aurinkosuojavoidetta."

Katso videolta, miten trampoliinilla hyppiminen on mahdollisimman turvallista.