Silmäpako sukkahousuissa pilaa helposti hauskimmankin illan. Tässä vinkkejä, joilla sukkahousut saa kestämään.

1. Ennaltaehkäise hajoamista

Hoida sääriäsi. Sileä, kuorittu ja kosteutettu iho ei rispaa sukkahousuja. Hoidetut kynnet ja sileät kantapäät eivät revi haurasta neulosta. Pedantti pukee sukkahousut ylleen puuvillakäsineet kädessä. 

Ohuiden juhlasukkahousujen teräosia kannattaa suojella tossuilla tai villasukilla kotona liikuskellessa. Vasta lähdön hetkellä jalat sujautetaan juhlakenkiin.

Tiesitkö muuten, että sukkahousut kestävät paremmin, kun niiden ollessa jalassa suihkutat ne kevyesti hiuslakalla?

Ole tarkkana, kun otat uusia sukkahousuja paketista. Venyttele sukkatuote "auki", ennen päällepukemista, koska tehtaalla lisätty tärkki saattaa toimia liimamaisesti. Jos sukkahousut pukee päälle ennen varovaista venyttelyä, ne saattavat mennä pukiessa rikki. Pese sukkahousut mieluiten pesupussissa, hienopesuohjelmalla ja ilman huuhteluainetta.

2. Mieti peittävyyttä ja väriä

Valitse arkeen 20-50 denierin sukkahousut. Luonnonkuidut, kuten puuvilla- ja villasekoitteet, tekevät sukkahousuista peittävät, lämpimät, hengittävät ja miellyttävät käyttää vaikkapa talvella farkkujen alla. Villasekoitteet osataan nykyään valmistaa niin, etteivät ne kutita. Myös nykyaikaiset mikrokuitumateriaalit ovat käyttäjäystävällisiä.

Juhliessa 8-20 denierin sukkahousut päästävät sääret oikeuksiinsa. Mitä ohuemmat, sen laadukkaammat kannattaa valita.

Valitse sukkahousujen koko mieluummin yläkanttiin kuin alakanttiin. Jos olet kokoa 40-42, valitse siis koon 42 sukkahousut. Huomaa, että myös pituutesi vaikuttaa valintaan. Tutki pakkauksen kokotaulukkoa.

3. Hallitse hätätilanne

Jos stay up -sukka uhkaa valahtaa, mene naistenhuoneeseen, kostuta sormi hanan alla ja pyyhi sillä kumimaisen, sukkaa ylläpitävän osion sisäpintaa. Pito paranee!

Jos stay up -sukista toinen hajoaa, säästä toinen varasukaksi. Fiksu pitää tallessa alkuperäisen pakkauksen, jotta voi ostaa seuraavan parin samaa sukkaa.

Pidä aina varapari sukkatuotteita mukana, jotta juhlat eivät mene piloille.

Vanha temppu sukkahousujen pienen silmäpaon rajaamiseksi on pisara läpinäkyvää kynsilakkaa vaurion ylä- ja alareunaan. Näin syntyvä näkymätön sinetti estää silmäpaon laajenemisen.

Vinkit antoi Tiina Tainio, vantaalaisen Just For You -alusasujen ja sukkahousujen erikoisliikkeen omistaja.

pancake

Apua - taas sukkahousut rikki! Tässä 3 vinkkiä avuksi

Eiköhän olisi sukkahousutehtailijoiden syytä alkaa jo valmistamaan edes vähän kestävämpiä sukkahousuja, kun kuitenkin kaikki tietävät että se on mahdollista. Nuo em. vinkit on kaikki jo minullakin käytössä, mutta aina vaan johonkin kohtaan sukkahousua tulee reikä. No, lisään vielä yhden vinkin. Ohuimpien sukkahousujen alla voi käyttää ohuita avokassukkia, ainakin silloin kun ne eivät jää näkyviin, ts. kengät sen sallivat. Olen tätä konstia soveltanut hyvällä menestyksellä. Niin monesti on...
Lue kommentti
MuuAnn

Apua - taas sukkahousut rikki! Tässä 3 vinkkiä avuksi

Ostan vain laatusukkahousuja. Hinnat melkein huimaavat päätä, mutta hyödynnän tarjouksia ja alennusmyyntejä. Ne kestävät eivätkä kutita. Sääret näyttävät upeilta. Kauan sitten sain vihjeen huuhdella uudet sukkahousut ja sukat ennen käyttöä ja tietenkin kuivata,sitten vedän jalkaan vasta venytettyäni niitä ensin. Puuvillahanskat estävät karheita käsiä tuhoamassa sukkia. Sain hansikkaat muinoin Wolfordilta. Nylonpolvisukat käsien suojana ajavat saman asian.
Lue kommentti

Suoratukkaiset tietävät, että hyvät hiuspäivät ovat onnellista sattumankauppaa. Muina päivinä suorahiuksinen saattaa ihmetellä, miksi pinnit putoilevat päästä, mutta tukka menee silti helposti takkuun. 

1. Omistat lähes laittoman määrän muotoilutuotteita

Voit kihartaa ja taivuttaa hiuksiasi, mutta loppupeleissä hiusten muotoileminen  tuntuu mahdottomalta. Tukka suoristuu jälleen ja uhmaa tujuintakin hiuslakkaa. Et silti suostu lopettamaan taistelua hiustesi kanssa, vaan jatkat kärsivällisesti hiusten laittamista ja sitä varten kotiisi on kertynyt melkoinen arsenaali erilaisia muotoilutuotteita. Kunnes löydät Sen Oikean.

2. Tiedät tasan tarkkaan, mitä liiskatukka tarkoittaa

Suoratukkaiset kokevat usein, että heidän hiuksensa ovat hyvin ohuet. Ja heti pidettyäsi pipoa tai edes hellehattua, suora tukka menettää kuohkeuttaan ja alkaa muuttua siksi kuuluisaksi liiskatukaksi.

3. Hiuksesi ovat liian liukkaat hiuspinneille, mutta takkuuntuvat

Hiuspinni voi parhaimmassa tapauksessa solahtaa yhdellä tukanheilautuksella menemään. Hiustesi liukkaus ei silti tarkoita sitä, etteivätkö hiuksesi voisi mennä takuille.

4. Hiuksesi on pestävä päivittäin

Hiuksia suositellaan pestävän joka toinen päivä. Olet kuitenkin jo vuosien aikana oppinut, että mikäli et pese hiuksiasi joka päivä, saat ihastella peilistä päänviertä myötäilevää, rasvaista tukkaa.

5. Vaikka hiuksesi olisivat öljyiset, se ei estä niitä sähköistymästä

Suorat hiukset sähköistyvät helposti. Tämä on varsinkin talvien ongelma, kun ilma on kuiva ja talvivaatteiden materiaalit villitsevät hiusten sähköisyyttä entisestään.

6. Pompula jättää hiuksiin jäljen

Piditkö tukkaa kiinni? Hiuksissasi lymyilevä huomattava laine muistuttaa joka kerta.

7. Joskus sinulla on hyvä hiuspäivä (etkä tiedä miten)

Vaikka suorissa hiuksissasi onkin paljon haastetta, joskus kaikki vain natsaa yhteen. On päiviä, jolloin hiuksissa on kuohkeutta, kaikki asettuu nätisti ja olet onnellinen suorista hiuksistasi.

Lähteet:

Buzzfeed

Huffington Post

Elite Daily

Kiharoita, kellohelmoja ja oikeanlainen soittolista. Remains of Today -blogia pitävä Alisa Vanne tietää pin upin salat.

1 Hiukset pinnikiharoille

Pyörittele illalla hiukset parin sormen paksuisina suortuvina rullalle ja kiinnitä ylös pinnillä. Suihkuta vedellä tai muotoilusuihkeella. Avaa kiharat aamulla. Sido sifonkihuivi päälaelle rusetiksi.

2 Punaa huuliin

Huolittele kulmat, tee eyelinerilla viuhkamaiset rajaukset yläluomelle, valitse huuliin kirkas punainen tai pinkki huulipuna. Vaalea puuteri ja aavistus poskipunaa viimeistelevät kokonaisuuden.

3 Tukea helmoille

Kellohame tarvitsee kunnollisen alushameen, muuten se ei nouse lanteilta, eikä vyötäröefektiä synny. Korsetti antaa lisäryhtiä.

4 Korot tai ei

Tyyliin sopivat yhtä hyvin mukavat ballerinat tai kurvikkaat korkokengät.

5 Viritä tunnelma

Laadi soittolista, josta löytyy ainakin Elvistä ja Wanda Jacksonia. Ota käsivarrelle sievä käsilaukku ja olalle lämmin villatakki viilenevän illan turvaksi.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 17/2016.

Häiden pukeutumisetiketin rikkominen vaatii harkintaa ja tilannetajua. Jos ei ole varma, missä asussa voi saapua, hääparilta kannattaa pyytää lisätietoja toivotusta juhla-asusta.

Hääkutsu saapui postissa, ja kutsussa mainitaan häiden pukukoodi. Hikikarpalot voivat helposti kivuta otsalle etikettisääntöihin tutustuessa, kun pelkää pistävänsä päälle jotain, mikä ei tilaisuuden pukeutumissääntöjen mukaan ole sallittua. 

Ahdistua ei kuitenkaan kannata, sillä yleisesti ottaen hääpukeutumisesta on tullut viime vuosina vapaamuotoisempaa, vakuuttavat Sokos Helsingin pukumyyjä Antti-Johan Kettunen ja pukeutumisneuvoja Satu Tapola.

Kun on kyse virallisista etikettihäistä, joissa on tarkat pukukoodit, pukeutumissääntöjä on syytä noudattaa. – Satu Tapola

Käytännössä hääpukeutumisen vapautuminen tarkoittaa sitä, että etikettisääntöjä ei noudateta yhtä orjallisesti kuin aikaisemmin. On toki hyvä muistaa, että pukeutumissääntöjen tarkkuudessa kannattaa miettiä, kenen häihin on menossa. 

"Kun on kyse virallisista etikettihäistä, joissa on tarkat pukukoodit, pukeutumissääntöjä on syytä noudattaa. Muussa tapauksessa hääpukeutuminen on nykyisin vapautunut ja juhliin voi mennä hyvinkin rennossa asussa", Satu Tapola kertoo. 

Tarkista pukukoodi, kysy, jos epäröit 

Perinteisten pukeutumissääntöjen mukaan kutsussa mainitaan miehen pukukoodi ja naisen asu määräytyy sen mukaisesti. Vanhoihin tapoihin myös kuuluu, että mikäli mies ja nainen tulevat juhliin yhdessä, naisen asu ei saisi olla juhlavampi kuin miehen. 

"Jos mies päättää pukeutua häihin rennosti, ei naisen mielestäni tarvitse sovittaa asuaan hänen tasolleen. Nainen voi pukeutua juhlavammin kuin mies!", Tapola vakuuttaa.  

 Miesten pukeutumisessa Suomi on vielä aika konservatiivinen. – Antti-Johan Kettunen

Hääkutsun asutoivomusta ei kannata jäädä tulkitsemaan yksin. Jos epäröi, kannattaa vaikka osallistumisensa vahvistettua pyytää lisätietoja pukukoodista. Miesten muodin parissa työskentelevän pukumyyjä Antti-Johan Kettunen suosittelee tarkistamaan, millaista pukeutumista hääpari toivoo vierailta. 

"Mikäli haluaa saapua juhliin ilman puvuntakkia, asia kannattaa aina varmistaa ensin hääparilta. Jos suku on perinteinen ja pariskunta haluaa vieraiden pukeutuvan perinteisesti, niin silloin suosittelen pukeutumaan pukuun. Miesten pukeutumisessa Suomi on kuitenkin vielä aika konservatiivinen", Kettunen neuvoo. 

Etikettivirhe voi olla jopa trendikäs 

Varsinkin juhlien asustemuodissa rikotaan nykyisin surutta etikettisääntöjä. Miesten pukeutumisessa ylipäätään rannekellot ovat muodikkaita, ja oma kello voi olla tärkeä osa asukokonaisuutta. Perinteisen etiketin mukaan puvun kanssa miehen tulisi käyttää vain taskukelloa, ja ainut sallittu koru on etiketin mukaan vihkisormus. Monelle juhlapukeutujalle rannekello voi olla se asun kohokohta. 

Juhlakorut voi valita oman tyylipersoonan mukaan, kunhan kokonaisuus ei vie liikaa huomiota. – Satu Tapola

Perinteinen etiketti ohjeistaa naisia pukeutumaan häissä hillittyihin koruihin. Kuitenkin morsiamen hääpukeutumisessa näyttävät korut ovat olleet muotia jo jonkin aikaa. Satu Tapola rohkaisee juhlaväkeäkin valitsemaan juhlakorunsa oman tyylipersoonansa mukaan, kunhan kokonaisuus vie liikaa huomiota morsiamelta.  

Etiketin mukaan naisilla kenkien ja laukun ja miehellä kenkien ja vyön ohjeistetaan olevan samaa väriä. Tässä naisten muoti on jo vapautuneempaa kuin miesten. Tapolan mukaan nainen voi pukea häihin eriväriset kengät ja laukun, kunhan asukokonaisuudessa väriharmonia ei riitele keskenään. Miesten pukeutumisessa asiaa katsotaan konservatiivisemmin, mutta esimerkiksi eri ruskeiden sävyjen ei tarvitse olla täydellisesti toisiaan vastaava. Riittää, kunhan väriharmonia säilyy. 

Naisten juhlapukeutumisetiketissä usein askarruttaa sukkahousujen pakollisuus. Satu Tapola kannustaa valitsemaan asuun sointuvat sukkahousut, varsinkin, koska nykyisin on saatavilla erittäin ohuita ja huomaamattomia sukkahousuja. Ne tuovat asuun huolitellun vaikutelman. Sukkahousuitta menemistä voi miettiä oman harkinnan mukaan.

Etiketti ohjeistaa valitsemaan naisille sirot juhlakengät. Tapola kuitenkin kannustaa valitsemaan kengät, joissa on hyvä olla. Siroa tai korkeakorkoista kenkää tärkeämpi on valita jalkine, joka sopii asukokonaisuuteen ja omalle vartalotyypille. Juhliin kannattaa lähteä kengissä, joilla on hyvä kävellä. Jos jaloissa on terveysvaivoja, voi korkeiden korkojen sijaan valita siistit matalapohjaiset jalkineet. Tärkeintä on, ettei saavu juhliin jalkineissa, joita käyttää joka päivä. 

Hääpukeutumisesta on tullut värikästä  

Perinteiden mukaan häissä valkoinen väri on varattu vain morsiamen käyttöön ja vieraiden ei suositella pukeutuvan myöskään liian värikkääseen juhlapukuun, jotta huomio säilyisi juhlaparissa. Väreihin liittyvät säännöt ovat nykyisin rennompia, sillä edes morsian ei välttämättä pukeudu valkoiseen.

Nykyisin ihmiset ostavat paljon värikkäitä vaatteita häihin. – Satu Tapola

"En näkisi värikkäästi häihin pukeutumista ollenkaan epäsopivana. Nykyisin ihmiset ostavat paljon värikkäitä vaatteita häihin, jopa punaistakin näkee", Satu Tapola kertoo. 

Tapola vakuuttaa, että ainakin osittain valkoista vaatetta voi huoletta käyttää juhla-asussa. Esimerkiksi juhlamekon kanssa näkee pidettävän valkoista jakkua tai boleroa. Juhlamekon suhteen Tapola suosittelee olemaan pukeutumatta kokovalkoiseen mekkoon, tai asuun, joka muistuttaa morsiusmekkoa.  

Antti-Johan Kettunen kertoo, että miesten juhlapukeutumisessa värit ovat myös rentoutuneet. Perinteisesti kauluspaidan ja kravatin tai rusetin on ohjeistettu valitsemaan samaan värisävyyn. Perinteisesti mies ja nainen ovat voineet vielä soinnuttaa asujensa värisävyt keskenään.  

"Kauluspaidan ja kravatin värit voivat olla vaikka vastavärejä keskenään, kunhan väreissä on jonkinlainen harmonia. Tärkeintä siis on, että ne sopivat yhteen", Kettunen neuvoo. 

"Paita ja taskuliina ovat mainioita vaatekappaleita asun kokonaisilmeen piristämiseen. Nykypäivänä hauskat, mutta hillityt kuviot ovat miesten pukeutumisessa trendikkäitä." 

Juhlat ovat tilaisuus näyttää hyvältä 

Sekä Kettunen että Tapola kannustavat panostamaan häihin pukeutumiseen. Häät ovat juhlatilaisuus, joihin pääsee osallistumaan verrattain harvoin, joten mahdollisuus pukeutua hyvin kannattaa käyttää.

Kun kyseessä on iloinen juhla, kuten häät tai rippijuhlat, suomalaistenkin pitäisi uskaltaa pukeutua vähän rohkeammin ja tulla ulos kuorestaan. – Antti-Johan Kettunen

"Sanon usein asuaan ujostelevalle asiakkaalle, että yleensä ihmiset eivät katsele toisiaan arvostellen, vaan ihaillen. Valitse vaate, jossa sinulla on hyvä olla ja ota ripaus rohkeutta mukaan. Kun kyseessä on iloinen juhla, kuten häät tai rippijuhlat, suomalaistenkin pitäisi pukeutua vähän rohkeammin ja tulla ulos kuorestaan", Kettunen rohkaisee.

"Rohkeutta juhlapukeutumiseen! Varsinkin naiset näkevät omassa vartalossaan ongelmia, kuten vatsamakkaroita ja alleja. Todellisuudessa kukaan muu ei niitä huomaa", Tapola kannustaa.

Vaatetta valitessaan ei kannata liikaa murehtia, tuleeko juhlavaatetta käyttämään enää tilaisuuden jälkeen.

"Yksi juhla-asukokonaisuus on hyvä olla kaapissa valmiina, sillä seuraavat juhlat voivat olla edessä yllättäen", Tapola lisää.

Satun vinkit naisten juhlapukeutumiseen: 

  • Voit hankkia häihin myös arkisemman mekon, jonka päivität asusteilla juhlan pukukoodiin sopivaksi. 
  • Jos olkapäät tahtoo peittää ilman jakkua tai boleroa, voi juhla-asuun yhdistää pasmiinahuivin.
  • Juhliin voi surutta mennä oman tyyliään kunnioittaen. Mikäli mekko ei tunnu omalta ratkaisulta, voi juhlava housupuku olla tyylikäs valinta. 
  • Kenkien ja laukun ei tarvitse olla samaa värimaailmaa, mutta värien yhteensopivuus on syytä pitää mielessä. 
  • Mittasuhteet ovat kaiken pukeutumisen kulmakivi. Kun valitsee omalle vartalotyypilleen sopivan asun, näyttää taatusti hyvältä, oli vaate sitten edullinen tai kallis.  

Plus- eli lukulaseja käytetään silloin, kun lähelle näkeminen on vaikeaa. Ne suurentavat ja pyöristävät silmää, jolloin rypyt korostuvat. Pelasta tilanne oikealla meikillä.

1. Älä piirrä kulmakarvoja liian kapeiksi.

2. Vältä silmämeikissä voimakkaita värejä ja helmiäissävyjä.

3. Valitse luomille pehmeitä sävyjä, korosta silmän ulkonurkkaa tummemmalla sävyllä, häivytä värialueiden rajat huolella.

4. Tummenna luomivakoa luomivärillä vain silmän ulkonurkassa.

5. Tee ylä- ja alaluomelle melko vahvat, mutta pehmeät rajaukset. Erityisesti tummahko alarajaus on tärkeä.

6. Levitä ripsiväri erityisen huolellisesti. Pluslasit suurentavat jokaista maskarakokkaretta.

Lähde: Una Nuotio: Kerro kerro kuvastin, kauneudenhoidon käsikirja (Otava 1997)