Kevään ja juoksukauden tullen on kiva laittaa ne vähän nuhruiset, mutta ah niin rakkaat lenkkarit kuntoon. Tässä neljä vinkkiä lenkkikenkien puhdistamiseen.

1. Putsaa säännöllisesti

Harjaa lenkkarit silloin tällöin puhtaaksi pölystä ja kurasta. Pyyhi ulkopinta kostealla liinalla tarpeen mukaan. Näin lika ei pääse pinttymään.

2. Käsinpesu on paras pesu

Jos lika on kuitenkin päässyt jämähtämään rakkaisiin popoihisi, turvallisinta on pestä ne käsin. Putsaa aluksi kengät hiekasta, kurasta ja sepelistä, etteivät ne päätyisi tukoksi viemäriin. Poista pohjalliset. Aseta kenkä juoksevan veden alle tai vaihtoehtoisesti kokeile märkää pyyhettä pinnan hankaamiseen. Nestemäinen pyykinpesuaine auttaa. Voit myös sekoittaa ruokasoodasta ja vedestä puhdistavan tahnan. Huuhtele lopuksi.

3. Konepesukin voi toimia

Mieti aluksi, kestävätkö kenkäsi konepesun. Rikkinäiset tai hyvin kuluneet lenkkarit saattavat tulla koneesta ulos risaisempina kuin olivat sinne mennessään. Jos kengän ulkopinnassa on paljon koristeita, ne saattavat irrota pesun aikana.

Jos kenkäsi ovat hintavat, erityismateriaaleja sisältävät juoksujalkineet, pese ne suosiolla käsin.

Jos kuitenkin päätät pestä lenkkarisi koneessa, harjaa niistä ensin irtolika pois. Muista myös pohjat. Irrota nauhat ja pohjalliset. Pesupussista voi olla hyötyä, sillä se suojelee lenkkareiden pintaa. Valitse koneesta 40 asteen lyhytohjelma ilman linkousta. Älä pelästy, vaikka pestessä kuuluu kolinaa: se johtuu kenkien pyörimisestä pitkin pesurumpua.

4. Kuivata kunnolla

Kuivata lenkkarit pesun jälkeen mahdollisimman ilmavasti. Se voi viedä päiväkausia. Älä kuitenkaan vauhdita kuivumista pistämällä lenkkareita patterin päälle, kuivausrumpuun tai saunan jälkilämpöön. Kuumuus voi tehdä hallaa kengän muodolle.

Lähde: siivous.info

Jannis Mavrostomos ei halua pukeutua niin kuin muut. Häntä kiehtoo leikittely tyylikkyyden ja nolouden välillä.

Miten luonnehtisit tyyliäsi?

Tyylini on skandinaavisen simppeli värikkäällä twistillä. Minulla on tyylilleni jopa oma adjektiivi: fundinaavinen. Sovellan sitä myös sisustamiseen.

Termi on johdettu sanoista scandinavian ja fun. Olen kaupunkilainen juppi-hipsteri.

Mistä elementeistä tyylisi muodostuu?

Klassisista muodoista ja värikkäistä ja leikkisistä yksityiskohdista. Vaikka haen kokonaisuuteen hauskuutta, en halua olla vitsi.

En suosi erikoisia leikkauksia enkä kummallisen muotoisia kaula-aukkoja tai oudon pituisia hihoja. Värikkyys talttuu tyylikkyydeksi klassisilla leikkauksilla.

"Kirkkaanpunaisen kanssa sopii hillitty alaosa. Kello näkyviin ja tukka hyvin, muuta ei tarvita."
"Kirkkaanpunaisen kanssa sopii hillitty alaosa. Kello näkyviin ja tukka hyvin, muuta ei tarvita."

Mitä värit merkitsevät sinulle?

Kirkkaat värit on fetissini. Värikauteni alkoi viattomasti sukista. Muutama vuosi sitten olivat muodissa kapeat, käännetyt housunlahkeet, joista sukat vilkkuivat kivasti. Nyt minulla on varmasti viisikymmentä paria värillisiä sukkia ja enää yhdet mustat.

Sukista värit levisivät isommiksi pinnoiksi. Suosin liikennemerkkivärejä: kirkasta punaista, keltaista ja sinistä. Liian hillitty kokonaisuus vaatii aina pienen värikkään twistin.

Mitä et laittaisi päällesi?

En koskaan pukeutuisi turakaislookkiin, eli laittaisi päälleni hihatonta paitaa, reisitaskuhousuja ja nopeita laseja. Tiedäthän sellaiset soikealinssiset aurinkolasit, jotka taipuvat sivuilta virtaviivaisesti kohti korvia? Myöskään boheemi hippilook ei pue minua.

Värikäs rusetti viimeistelee edustusasun. "Jos muut käyttävät skragaa, minä käytän mirriä."
Värikäs rusetti viimeistelee edustusasun. "Jos muut käyttävät skragaa, minä käytän mirriä."

Miten työ- ja juhlatyylisi eroavat?

Siistit kauluspaidat ovat hankalia, koska silitän vain pakon edessä. Arkena käytän tuskin koskaan valkoista paitaa, mieluummin vaikka vaaleaa farkkupaitaa. Meillä ei ole mainostoimistossa pukukoodia.

Isoon presentaatioon laitan pikkutakin ja astetta virallisempiin juhliin kalvosinnapit ja rusetin kaulaan. Omistan yhden mustan puvun, mutta puen sen vain, jos sitä vaaditaan kutsussa.

Mikä on pahin virheostoksesi?

Kerran teetin Thaimaassa kaksi pukua, kun halvalla sain. Ajatuksissani puvut olivat kapeita ja istuvia, mutta lopputulokseen olisi mahtunut kolme miestä. En koskaan käyttänyt pukuja.

"Sähkönsininen on suosikkivärini. Nämä housut ovat niin tyköistuvat, että niitä voi jo sanoa päällesprayattavan istuviksi."
"Sähkönsininen on suosikkivärini. Nämä housut ovat niin tyköistuvat, että niitä voi jo sanoa päällesprayattavan istuviksi."

Mistä hankit vaatteesi?

En ole valmis maksamaan suuria summia. Osasyy on se, että en pidä vaatteista tarpeeksi hyvää huolta. Pelkään että pilaan kalliin ostoksen.

Minua kiinnostavat skandinaaviset brändit. Vakiliikkeet, jotka kahlaan läpi ovat Object, Carlings ja Stocka. Ulkomailla piipahdan aina Topmanissa sekä pienissä putiikeissa. Haaveissani siirryn joskus laadukkaampiin vaatteisiin ja opin viimein huoltamaan niitä.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2016.

Näin syntyy fundinaavinen tyyli

1. Unohda musta.

Vaihda vaatemaailman jauheliha eli musta tummansiniseen.

2. Pidä värit puhtaina.

Mausta asu ripauksella iloisuutta: käytä värikkäitä sukkia, kenkiä tai rusetteja. Valitse liikennemerkeistä tuttuja värejä: keltaista, sinistä, vihreää ja punaista. Unohda murretut värit.
3. Yllätä.

Suosi klassisia malleja ja tee asukokonaisuudesta originelli yksityiskohdilla. Jos muut pitävät taskuliinaa liioitteluna, sujauta rintataskuun erityisen villi liina.
4. Etene pienin askelin.

Jos värit hirvittävät isoina pintoina, aloita sukista. Kun yhdistät kirkkaanvärisen neuleen khakinväristen housujen kanssa, ei huomioväri hypi silmille.
5. Antaudu Instagramille.

Katsele ja kauhistele rauhassa uusimpia muotikuvia. Omaksu trendi vasta, kun se alkaa näyttää kivalta.