Kun vaatteiden pesulaput on leikattu irti, eri materiaalien pesu ja hoito voi aiheuttaa päänvaivaa. Näiden vinkkien avulla vältyt pahimmilta pyykkimokilta.

Näin peset villan:

Villa hylkii likaa, minkä vuoksi sitä ei tarvitse pestä kovin usein. Usein tuulettaminen riittää, sillä ulkoilma saa villan raikastumaan ja siliämään.

Villainen vaate on parasta pestä käsin villalle tarkoitetulla pesuaineella. Vaate upotetaan pesuaineelliseen veteen, jossa sitä voi hellästi puristella. Villa ei pidä liottamisesta tai hankaamisesta.

Jos vaatteen pesumerkintä sallii konepesun, käytä villapesuohjelmaa ja korkeintaan 40 asteen lämpötilaa. Usein matalampikin lämpötila riittää.

Villaiset vaatteet pitäisi kuivattaa vaakatasossa normaaliin muotoonsa oiottuna. Rumpukuivausta villa ei kestä.

Näin peset puuvillan:

Puuvilla kutistuu hiukan pestessä, joten ota se huomioon vaatetta ostaessa.

Puuvilla puhdistuu hyvin 60 asteessa, eikä se silittäessäkään pelkää kuumaa rautaa. Kannattaa kuitenkin vilkaista tarkemmin vaatteen materiaalimerkintää, sillä puuvillaan sekoitetut muut kuidut eivät välttämättä kestä yhtä korkeita lämpötiloja.

Näin peset silkin:

Hiki ja lika haurastuttavat silkkiä, joten silkkivaate on hyvä pestä usein. Kaikki silkkimateriaalit eivät kestä vesipesua, mutta mikäli se sopii, kankaan voi pestä enintään 40-asteisessa vedessä.

Auringonvalo voi pilata esimerkiksi silkin värin, joten valitse kuivatuspaikka huolella.

Silkkivaatteen voi silittää kosteana kankaan nurjalta puolelta miedolla tai keskimiedolla lämmöllä.

Näin peset viskoosin:

Viskoosi pestään laadusta riippuen enintään 40 asteessa. Varsinkin painava viskoosinen vaate voi olla hyvä kuivattaa vaakatasossa, jotta muoto ei kärsi venymisestä liikaa.

Vaatetta kannattaa kuitenkin vähän muotoilla kosteana, jolloin alkuperäinen muoto palautuu.

Näin peset akryylin:

Akryyli ei kestä korkeita lämpötiloja, joten pese akryylivaate korkeintaan 40 asteessa. Huuhteluaineen käyttö ehkäisee sähköisyyttä.

Akryyli on itsessään hyvin siliävää materiaalia, mutta tarvittaessa akryylivaatteen voi silittää varovasti raudan miedointa lämpötilaa käyttäen. Laita raudan ja vaatteen väliin silitysliina, joka antaa akryylipinnalle lisäsuojaa.

Näin peset polyesterin:

Polyesteri pysyy pestessä hyvin muodossaan, eikä se myöskään ole herkkä rypistymään. Polyesteri kestää 40–60 asteen pesulämpötilan, mutta konetta ei kannata täyttää täpötäyteen. Polyesteri vaatii peseytyäkseen runsaasti vettä.

Kangas sähköistyy helposti, joten pesussa kannattaa käyttää huuhteluainetta. Keinokuitu imee itseensä herkästi nukkaa, joten polyesterivaatteet on hyvä pestä erillään luonnonkuituisista tekstiileistä.

Polyesteri voidaan kuivata varovasti rummussa, eikä materiaali pelkää edes auringonvaloa kuivausnarulla.

Lähteet: Modelia, siivous.info

Mustikkatahra irtoaa vaatteista yllättävän helposti. Tarvitaan vain kiehuvaa vettä tai sitruuna.

Jos tuhrit vaatteesi mustikalla, toimi heti. Mustikka sisältää voimakkaita väriaineita ja imeytyy nopeasti kankaaseen, joten se irtoaa helpoimmin tuoreena.

Nämä keinot tepsivät:

  • KIEHUVA VESI. Jos mustikkatahra on tuore, lorauta sen päälle kiehuvaa vettä ja astianpesuainetta. Kaada vettä niin kauan, että tahra haihtuu.
  • KIEHUVA MAITO. Myös kuuma maito vaalentaa tuoretta mustikkatahraa.
  • SITRUUNA. Jos käden ulottuvilla ei ole kuumaa vettä tai maitoa, hiero tahraan tuoretta sitruunaa tai pullotettua sitruunamehua.
  • ENSIN SAPPISAIPPUA, SITTEN PESUKONE. Kuiva mustikkatahra vaatii kovempia konsteja. Käsittele se ensin sappisaippualla, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Pese vaate sitten pesukoneessa korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa. Käytä pesuainetta, joka sisältää valkaisuainetta.
  • KLOORIVALKAISU. Jos tahra ei vieläkään irtoa ja pesuohje sallii kloorivalkaisun, valkaise vaate kloorivalkaisuaineella.

Lähde: Martat 

 

 

Toimittaja Mirkka Siusluoto vinkkaa, mitä alesta kannattaa metsästää.

Suomi-designia. Mekko 210 e, Marimekko.
Suomi-designia. Mekko 210 e, Marimekko.
Klassikoita. Silkkipaita 159,90 e, Calvin Klein. Korkokengät 99,95 e, Selected.
Klassikoita. Silkkipaita 159,90 e, Calvin Klein. Korkokengät 99,95 e, Selected.
Laadukasta nahkaa. Olkalaukku 195 e, Whistles. Hansikkaat 119 e, Hestra.
Laadukasta nahkaa. Olkalaukku 195 e, Whistles. Hansikkaat 119 e, Hestra.

Lue lisää alevinkkejä Kodin Kuvalehdestä 1/2017.

Älä haksahda heräteostoksiin alennusmyynneissä. Muotitoimittaja antaa hyvät vinkit metsästysretkelle.

1. Nopeus.

Parhaat löydöt teet alennusmyynnin ensi hetkillä.

2. Maltti.

Edullisimmat löydöt teet alennusmyynnin loppuhetkillä.

3. Materiaali.

Suosi luonnonkuitua: puhdas puuvilla kestää pesua, ja kašmirvilla lämmittää suloisesti. Keinokuitu ei ole aina pahis: viskoosi ja modaali ovat napakoita ja laskeutuvat hyvin. Polyesteri ja akryyli sen sijaan nyppyyntyvät, hiostavat ja sähköistyvät.

4. Trendit tulevat ja menevät.

Valitse varastoasi päivittämään yksi muotivaate, jota et ole raaskinut normaalihintaisena ostaa.

5. Ole täsmällinen.

Laske ennen ostosretkeä kaappisi mustat mekot ja valkoiset T-paidat. Klassikoitakaan ei tarvita yli tarpeen.

6. Kierrätä, mutta muista, että vaate ei ole sijoitus.

Osta vain oikeaa kokoa, vaikka haaveilisit tulevaisuudessa soukentuvasi. Vaikka olisit kokenut kirpputorimyyjä, et voi luottaa vaatteen jälleenmyyntiarvoon. Älä osta lapsellekaan isompaa kuin seuraavaa kokoa.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2017.

Jos haluat vaatekaappiin lisää tilaa, ole armoton. Nämä kuusi asiaa voit pistää heti roskiin tai kierrätykseen.

1. Kulunut laukku, jota et ole käyttänyt vuoteen

Jokainen sesonki tuo muotiin uudet värit ja laukut, joten laukut alkavat helposti näyttää vanhanaikaisilta. Katso laukkua, jota hypistelet mutta et enää käytä. Onko se hyväkuntoinen klassikko? Ellei, sano sille kiitos ja pistä se roskiin tai kierrätykseen.

2. Alusvaatteet, joissa on reikiä

Pitsisten ja harsoisten alusvaatteiden elinkaari on luonnostaan lyhyt, mutta ajan hammas iskee järkeviin puuvillapöksyihinkin. Jos alushousuissa on reikiä, rintaliivien kaarituki tunkee ulos käytävästään tai sukkahousuissa on polvipussit heti pesun jälkeen, heitä ne pois. 

3. Mikä tahansa kellastunut tai tahrainen

Jos olet jo yrittänyt poistaa sitä punaviini- tai punajuuritahraa eikä se lähde, miksi säilytät mekkoa? Sama pätee valkoiseen t-paitaan, jonka kainalot ovat keltaiset. Tervemenoa vaan!

4. Nyppyyntynyt villapaita

Vaikka pitäisit kuinka hyvää huolta lempivillapaidastasi, se kuluu. Kun siinä on liikaa langanpäitä, nyppyjä tai reikä, jota et osaa paikata, sano sille hellät hyvästit. Löydät kyllä uuden.

5. Korkkarit, joilla et voi kävellä

Jep, kyse on niistä ihanista korkokengistä. Ostit ne, koska uskoit, että olisit ihminen, jolle kauneus on tärkeämpää kuin mukavuus. Oikeasti olet käyttänyt niitä kaksi kertaa, ja kumpikin ilta on päättynyt siihen, että olet vaihtanut korkkarit ballerinoihin. Anna ne ystävälle, jolla on parempi kipukynnys tai myy ne vaikka huuto.netissä.

6. Farkut, jotka eivät tunnu oikeilta

Laadukkaat klassikkofarkut ovat (melkein) ikuiset. Katso muita hankintojasi kriittisesti. Näytätkö niissä nuhruiselta? Tunnetko itsesi lihavaksi, kun käytät niitä? Onko farkuissa reikiä paikoissa, joissa ei pitäisi? Tiedät, mitä tehdä.

Lähde: Real Simple