Kun vaatteiden pesulaput on leikattu irti, eri materiaalien pesu ja hoito voi aiheuttaa päänvaivaa. Näiden vinkkien avulla vältyt pahimmilta pyykkimokilta.

Näin peset villan:

Villa hylkii likaa, minkä vuoksi sitä ei tarvitse pestä kovin usein. Usein tuulettaminen riittää, sillä ulkoilma saa villan raikastumaan ja siliämään.

Villainen vaate on parasta pestä käsin villalle tarkoitetulla pesuaineella. Vaate upotetaan pesuaineelliseen veteen, jossa sitä voi hellästi puristella. Villa ei pidä liottamisesta tai hankaamisesta.

Jos vaatteen pesumerkintä sallii konepesun, käytä villapesuohjelmaa ja korkeintaan 40 asteen lämpötilaa. Usein matalampikin lämpötila riittää.

Villaiset vaatteet pitäisi kuivattaa vaakatasossa normaaliin muotoonsa oiottuna. Rumpukuivausta villa ei kestä.

Näin peset puuvillan:

Puuvilla kutistuu hiukan pestessä, joten ota se huomioon vaatetta ostaessa.

Puuvilla puhdistuu hyvin 60 asteessa, eikä se silittäessäkään pelkää kuumaa rautaa. Kannattaa kuitenkin vilkaista tarkemmin vaatteen materiaalimerkintää, sillä puuvillaan sekoitetut muut kuidut eivät välttämättä kestä yhtä korkeita lämpötiloja.

Näin peset silkin:

Hiki ja lika haurastuttavat silkkiä, joten silkkivaate on hyvä pestä usein. Kaikki silkkimateriaalit eivät kestä vesipesua, mutta mikäli se sopii, kankaan voi pestä enintään 40-asteisessa vedessä.

Auringonvalo voi pilata esimerkiksi silkin värin, joten valitse kuivatuspaikka huolella.

Silkkivaatteen voi silittää kosteana kankaan nurjalta puolelta miedolla tai keskimiedolla lämmöllä.

Näin peset viskoosin:

Viskoosi pestään laadusta riippuen enintään 40 asteessa. Varsinkin painava viskoosinen vaate voi olla hyvä kuivattaa vaakatasossa, jotta muoto ei kärsi venymisestä liikaa.

Vaatetta kannattaa kuitenkin vähän muotoilla kosteana, jolloin alkuperäinen muoto palautuu.

Näin peset akryylin:

Akryyli ei kestä korkeita lämpötiloja, joten pese akryylivaate korkeintaan 40 asteessa. Huuhteluaineen käyttö ehkäisee sähköisyyttä.

Akryyli on itsessään hyvin siliävää materiaalia, mutta tarvittaessa akryylivaatteen voi silittää varovasti raudan miedointa lämpötilaa käyttäen. Laita raudan ja vaatteen väliin silitysliina, joka antaa akryylipinnalle lisäsuojaa.

Näin peset polyesterin:

Polyesteri pysyy pestessä hyvin muodossaan, eikä se myöskään ole herkkä rypistymään. Polyesteri kestää 40–60 asteen pesulämpötilan, mutta konetta ei kannata täyttää täpötäyteen. Polyesteri vaatii peseytyäkseen runsaasti vettä.

Kangas sähköistyy helposti, joten pesussa kannattaa käyttää huuhteluainetta. Keinokuitu imee itseensä herkästi nukkaa, joten polyesterivaatteet on hyvä pestä erillään luonnonkuituisista tekstiileistä.

Polyesteri voidaan kuivata varovasti rummussa, eikä materiaali pelkää edes auringonvaloa kuivausnarulla.

Lähteet: Modelia, siivous.info

Plus- eli lukulaseja käytetään silloin, kun lähelle näkeminen on vaikeaa. Ne suurentavat ja pyöristävät silmää, jolloin rypyt korostuvat. Pelasta tilanne oikealla meikillä.

1. Älä piirrä kulmakarvoja liian kapeiksi.

2. Vältä silmämeikissä voimakkaita värejä ja helmiäissävyjä.

3. Valitse luomille pehmeitä sävyjä, korosta silmän ulkonurkkaa tummemmalla sävyllä, häivytä värialueiden rajat huolella.

4. Tummenna luomivakoa luomivärillä vain silmän ulkonurkassa.

5. Tee ylä- ja alaluomelle melko vahvat, mutta pehmeät rajaukset. Erityisesti tummahko alarajaus on tärkeä.

6. Levitä ripsiväri erityisen huolellisesti. Pluslasit suurentavat jokaista maskarakokkaretta.

Lähde: Una Nuotio: Kerro kerro kuvastin, kauneudenhoidon käsikirja (Otava 1997)

 

Jenni kulkee kesät, talvet Marimekon mekoissa. Sama asu sopii hiekkalaatikolle ja cocktail-juhliin.

Keräät Marimekon mekkoja. Miksi?

Innostukseni lähti äitini säilyttämistä vintage-aarteista. Aloin kerätä mekkoja seitsemän vuotta sitten, sillä minua viehättävät niiden kuosit, kotimaisuus ja kestävyys. Marimekot ovat mukavia. Tiukat asut ja korkeat korot eivät ole minun juttujani. Vähitellen mekkoja on kertynyt: yhteensä niitä on jo yli sata.

 "En ollut Unikko-kuosin fani, mutta tässä mekossa viehättivät uudet sävyt ja se, että unikot ovat miehustassa ja helmassa erikokoiset."
"En ollut Unikko-kuosin fani, mutta tässä mekossa viehättivät uudet sävyt ja se, että unikot ovat miehustassa ja helmassa erikokoiset."

Käytän eniten lyhyitä ja leveitä 1960-luvun mekkoja. Pidän myös pitkistä 1970-luvun mekoista, jotka ovat hieman istuvampia ja joissa on syvempi pääntie. Niihin suhtaudun kuin taideteoksiin ja niitä myös käytän harvemmin.

Mikä on paras löytösi?

Ensimmäinen ja huikein löytöni on Marimekon vihreä-musta pallomekko 1960-luvulta. Löysin sen Kierrätyskeskuksesta kahdeksalla eurolla. Mekko oli lähes käyttämättömän näköinen. Olin nähnyt juuri saman mekon lehtikuvassa 1960-luvun huippumallin Linda Morandin päällä.

"Ensimmäisen Marimekkoni, 1960-luvun pallomekon ostin kahdeksalla eurolla Kierrätyskeskuksesta."
"Ensimmäisen Marimekkoni, 1960-luvun pallomekon ostin kahdeksalla eurolla Kierrätyskeskuksesta."

Mistä teet ostoksesi?

Vintage-mekkoja on nykyään vaikea löytää edullisesti, mutta esimerkiksi Akseli-kirpputorilta Espoosta olen ostanut vanhoja Marimekkoja. Vintageen erikoistuneissa liikkeissä valikoimaa riittää, mutta hinnat ovat kovempia. Helsinkiläisestä Hoochie Mama Janesta löytää vaikka mitä.

"Saatan käydä Marimekon liikkeessä vain tutustumassa vaatteiden saumoihin. Ystävät sanovat, että nillitän, mutta minusta on mielenkiintoista vertailla laatua."
"Saatan käydä Marimekon liikkeessä vain tutustumassa vaatteiden saumoihin. Ystävät sanovat, että nillitän, mutta minusta on mielenkiintoista vertailla laatua."

Mikä inspiroi sinua?

Haen vaikutteita pukeutumiseeni esimerkiksi vanhoista elokuvista. Suomi-Filmi-kokoelmani taitaa olla yhtä iso kuin mekkokokoelmani. Pidän vanhoista mykkäelokuvista ja 1930- ja 1940-luvun farsseista kuten Mieheke tai Dynamiittityttö. Myös Kaivopuiston kaunis Regina on ihana.

En kopioi ketään, mutta inspiroidun ihmisistä. Suomalaisista näyttelijöistä suosikkejani ovat Regina Linnanheimo, Lea Joutseno ja Helena Kara. Myös suuret persoonat Frida Kahlo, Kristiina Halkola ja nuori Vesa-Matti Loiri innoittavat.

"Äiti osti pinkin mekkoni kirpputorilta. Se on samanlainen, jota Jacqueline Kennedy käyttä Sports Illustrated -lehden kannessa 1960. Upea suruharso löytyi äitini vanhoista tavaroista."
"Äiti osti pinkin mekkoni kirpputorilta. Se on samanlainen, jota Jacqueline Kennedy käyttä Sports Illustrated -lehden kannessa 1960. Upea suruharso löytyi äitini vanhoista tavaroista."

Kuinka juhla eroaa arjesta?

Pukeudun arkeen ja juhlaan samoin: mekkoihini. Enää en säästele helmiä kaapissa vaan saatan pukea juhlamekon hiekkalaatikolle ilman meikkiä ja tukka nutturalla. Juhliin asustan huolellisemmin, laitan kynnet kuntoon ja huolellisen silmämeikin 1950- ja 1960-luvun tyyliin. Huonosti nukutun yön jälkeen saatan vetää päälle farkut ja bändipaidan.

Mitä aiot tehdä kokoelmallasi?

En vain kerää mekkoja, vaan myös käytän niitä melkein joka päivä. Jos joskus kyllästyn kulkemaan Marimekossa, toivon, että osaan myös luopua. Koska minulla on kaksi tyttöä, säästän tietysti heille muutamia.

"Ennen lapsia ihmettelin, kuinka joku raaskii tuhlata kalliisiin lastenvaatteisiin. Nykyään minulla on monista malleista sekä lasten että aikuisten koko."
"Ennen lapsia ihmettelin, kuinka joku raaskii tuhlata kalliisiin lastenvaatteisiin. Nykyään minulla on monista malleista sekä lasten että aikuisten koko."

Jenni Haga on 27-vuotias äitiyslomalainen, joka  asuu miehensä sekä 3-vuotiaan Fridan ja puolivuotiaan Ingridin kanssa Espoossa. Hän työskentelee osa-aikaisena kosmetiikkaneuvojana ja haaveilee uusista opinnoista.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/16.

 

Vanhat vaatteet ovat usein laadukkaita. Loppuun käyttäminen voittaa aina uuden ostamisen.

Häädä kirput. Pakkaa kirpparilöytö puhtaaseen muovipussiin ja laita pakastimeen viikoksi, vaikka vaatteessa ei näkyisikään mitään epäilyttävää.

Pese herkimmät materiaalit käsin villalle ja silkille tarkoitetulla pesuaineella tai Marseille-saippualla. Tahranpoistossa sappisaippua on ykkönen.

Vie ompelijalle. Vintage-löytö vaatii ehkä muokkausta. Ennen vanhaankin oli tapana viedä vaate ompelijalle korjattavaksi.

Yhdistele uutta ja vanhaa, jos et halua olla täysin retro. Pue vintage-mekon kanssa uudet kengät ja neule.

Mukavin lenkkipaita haisee hielle vielä pesun jälkeen ja kaapissa lojunut mekko tuntuu tunkkaiselta. Kuulostaako tutulta? Kokeile näitä niksejä vaatteiden raikastamiseen.

Vie vaate tuulettumaan

Usein jo vaatteen tuulettaminen raikastaa kankaan. Erityisen tärkeää on tuulettaa urheiluvaatteita. Vaikka et pesisikään niitä heti ensimmäisen treenikerran jälkeen, juoksu- tai jumppakamat kannattaa laittaa edes tuulettumaan hetkeksi.

Rytyssä jumppakassin pohjalla hikiset vaatteet muhivat, jolloin haju tarttuu kankaaseen.

Työnnä kengät pakastimeen

Kenkien hajuja voi yrittää poistaa pakastamalla. Laita kengät muovipussiin ja työnnä pussi yöksi pakastimeen. Aamulla jalkaan voi sujauttaa raikkaat kengät.

Muista kuitenkin tarkistaa kenkien materiaali. Esimerkiksi muoviset kengät eivät välttämättä kestä pitkää pakastamista.

Kokeile etikkaa

Etikka on varsinainen ihmeaine, sillä se tepsii myös hajuihin. Lorauta kaksi desiä etikkaa 10 litraan haaleaa vettä. Anna vaatteen liota puoli tuntia liuoksessa ja huuhtele. Pese vaate sen jälkeen normaalisti.

Muista tarkistaa ensin pienelle alueelle, että vaate kestää etikkakäsittelyn.

Raikasta ruokasoodalla

Myös ruokasooda poistaa hajuja, kun lisäät sitä pyykkipäivänä pesuaineen joukkoon. Sopiva määrä on noin desilitra. Samalla pyykkien sekaan kannattaa lorauttaa desi etikkaa, jolloin hajut saavat kunnolla kyytiä.

Ruokasooda sopii myös mattojen raikastamiseen.

Imuroi matto ja ripottele sen päälle ohut kerros ruokasoodaa. Anna vaikuttaa 45–60 minuuttia ja imuroi matto puhtaaksi.

Huom! Ruokasoodaa kannattaa käyttää vain valkaisuaineettoman pesuaineen kanssa.

Lähteet: Martat, Siivous.info, Cleanipedia

Mokkavaatteen hoidossa perusasiat on hyvä olla hallussa. Tässä seitsemän perusohjetta, joilla mokka pysyy kunnossa.

1. Mokkanahkainen vaate pysyy parempana, kun suihkutat sen uutena mokkanahalle tarkoitetulla suoja-aineella.

2. Vaate säilyy parhaiten kuivassa ja viileässä paikassa. Tuuletus raittiissa ilmassa tasaisin väliajoin on hyväksi.

3. Vesiliukoisen tahran puhdistat näppärimmin painelemalla sitä kostealla sienellä. Anna pinnan kuivua, harjaa se auki.

4. Älä kastele kuratahraa. Anna sen kuivua rauhassa, harjaa pois.

5. Jos mokkavaatteeseen tulee rasvatahra, imeytä se mahdollisimman pian talouspaperiin. Sirottele tahralle kuivasampoota tai perunajauhoa, peitä talouspaperilla, pane painon alle vuorokaudeksi. Harjaa mokan pinta auki käsittelyn jälkeen.

6. Veren, tussin, maidon ja musteen kaltaiset vaikeat tahrat pitää poistaa tuoreeltaan kostealla pyyhkeellä.

7. Kuivata mokkavaate tasaisella, kosteutta imevällä alustalla tai vaatepuulla. Harjaa kuivunut vaate superlontyynyllä.

Lähde: Joka kodin niksikirja