Kun vaatteiden pesulaput on leikattu irti, eri materiaalien pesu ja hoito voi aiheuttaa päänvaivaa. Näiden vinkkien avulla vältyt pahimmilta pyykkimokilta.

Näin peset villan:

Villa hylkii likaa, minkä vuoksi sitä ei tarvitse pestä kovin usein. Usein tuulettaminen riittää, sillä ulkoilma saa villan raikastumaan ja siliämään.

Villainen vaate on parasta pestä käsin villalle tarkoitetulla pesuaineella. Vaate upotetaan pesuaineelliseen veteen, jossa sitä voi hellästi puristella. Villa ei pidä liottamisesta tai hankaamisesta.

Jos vaatteen pesumerkintä sallii konepesun, käytä villapesuohjelmaa ja korkeintaan 40 asteen lämpötilaa. Usein matalampikin lämpötila riittää.

Villaiset vaatteet pitäisi kuivattaa vaakatasossa normaaliin muotoonsa oiottuna. Rumpukuivausta villa ei kestä.

Näin peset puuvillan:

Puuvilla kutistuu hiukan pestessä, joten ota se huomioon vaatetta ostaessa.

Puuvilla puhdistuu hyvin 60 asteessa, eikä se silittäessäkään pelkää kuumaa rautaa. Kannattaa kuitenkin vilkaista tarkemmin vaatteen materiaalimerkintää, sillä puuvillaan sekoitetut muut kuidut eivät välttämättä kestä yhtä korkeita lämpötiloja.

Näin peset silkin:

Hiki ja lika haurastuttavat silkkiä, joten silkkivaate on hyvä pestä usein. Kaikki silkkimateriaalit eivät kestä vesipesua, mutta mikäli se sopii, kankaan voi pestä enintään 40-asteisessa vedessä.

Auringonvalo voi pilata esimerkiksi silkin värin, joten valitse kuivatuspaikka huolella.

Silkkivaatteen voi silittää kosteana kankaan nurjalta puolelta miedolla tai keskimiedolla lämmöllä.

Näin peset viskoosin:

Viskoosi pestään laadusta riippuen enintään 40 asteessa. Varsinkin painava viskoosinen vaate voi olla hyvä kuivattaa vaakatasossa, jotta muoto ei kärsi venymisestä liikaa.

Vaatetta kannattaa kuitenkin vähän muotoilla kosteana, jolloin alkuperäinen muoto palautuu.

Näin peset akryylin:

Akryyli ei kestä korkeita lämpötiloja, joten pese akryylivaate korkeintaan 40 asteessa. Huuhteluaineen käyttö ehkäisee sähköisyyttä.

Akryyli on itsessään hyvin siliävää materiaalia, mutta tarvittaessa akryylivaatteen voi silittää varovasti raudan miedointa lämpötilaa käyttäen. Laita raudan ja vaatteen väliin silitysliina, joka antaa akryylipinnalle lisäsuojaa.

Näin peset polyesterin:

Polyesteri pysyy pestessä hyvin muodossaan, eikä se myöskään ole herkkä rypistymään. Polyesteri kestää 40–60 asteen pesulämpötilan, mutta konetta ei kannata täyttää täpötäyteen. Polyesteri vaatii peseytyäkseen runsaasti vettä.

Kangas sähköistyy helposti, joten pesussa kannattaa käyttää huuhteluainetta. Keinokuitu imee itseensä herkästi nukkaa, joten polyesterivaatteet on hyvä pestä erillään luonnonkuituisista tekstiileistä.

Polyesteri voidaan kuivata varovasti rummussa, eikä materiaali pelkää edes auringonvaloa kuivausnarulla.

Lähteet: Modelia, siivous.info

Jannis Mavrostomos ei halua pukeutua niin kuin muut. Häntä kiehtoo leikittely tyylikkyyden ja nolouden välillä.

Miten luonnehtisit tyyliäsi?

Tyylini on skandinaavisen simppeli värikkäällä twistillä. Minulla on tyylilleni jopa oma adjektiivi: fundinaavinen. Sovellan sitä myös sisustamiseen.

Termi on johdettu sanoista scandinavian ja fun. Olen kaupunkilainen juppi-hipsteri.

Mistä elementeistä tyylisi muodostuu?

Klassisista muodoista ja värikkäistä ja leikkisistä yksityiskohdista. Vaikka haen kokonaisuuteen hauskuutta, en halua olla vitsi.

En suosi erikoisia leikkauksia enkä kummallisen muotoisia kaula-aukkoja tai oudon pituisia hihoja. Värikkyys talttuu tyylikkyydeksi klassisilla leikkauksilla.

"Kirkkaanpunaisen kanssa sopii hillitty alaosa. Kello näkyviin ja tukka hyvin, muuta ei tarvita."
"Kirkkaanpunaisen kanssa sopii hillitty alaosa. Kello näkyviin ja tukka hyvin, muuta ei tarvita."

Mitä värit merkitsevät sinulle?

Kirkkaat värit on fetissini. Värikauteni alkoi viattomasti sukista. Muutama vuosi sitten olivat muodissa kapeat, käännetyt housunlahkeet, joista sukat vilkkuivat kivasti. Nyt minulla on varmasti viisikymmentä paria värillisiä sukkia ja enää yhdet mustat.

Sukista värit levisivät isommiksi pinnoiksi. Suosin liikennemerkkivärejä: kirkasta punaista, keltaista ja sinistä. Liian hillitty kokonaisuus vaatii aina pienen värikkään twistin.

Mitä et laittaisi päällesi?

En koskaan pukeutuisi turakaislookkiin, eli laittaisi päälleni hihatonta paitaa, reisitaskuhousuja ja nopeita laseja. Tiedäthän sellaiset soikealinssiset aurinkolasit, jotka taipuvat sivuilta virtaviivaisesti kohti korvia? Myöskään boheemi hippilook ei pue minua.

Värikäs rusetti viimeistelee edustusasun. "Jos muut käyttävät skragaa, minä käytän mirriä."
Värikäs rusetti viimeistelee edustusasun. "Jos muut käyttävät skragaa, minä käytän mirriä."

Miten työ- ja juhlatyylisi eroavat?

Siistit kauluspaidat ovat hankalia, koska silitän vain pakon edessä. Arkena käytän tuskin koskaan valkoista paitaa, mieluummin vaikka vaaleaa farkkupaitaa. Meillä ei ole mainostoimistossa pukukoodia.

Isoon presentaatioon laitan pikkutakin ja astetta virallisempiin juhliin kalvosinnapit ja rusetin kaulaan. Omistan yhden mustan puvun, mutta puen sen vain, jos sitä vaaditaan kutsussa.

Mikä on pahin virheostoksesi?

Kerran teetin Thaimaassa kaksi pukua, kun halvalla sain. Ajatuksissani puvut olivat kapeita ja istuvia, mutta lopputulokseen olisi mahtunut kolme miestä. En koskaan käyttänyt pukuja.

"Sähkönsininen on suosikkivärini. Nämä housut ovat niin tyköistuvat, että niitä voi jo sanoa päällesprayattavan istuviksi."
"Sähkönsininen on suosikkivärini. Nämä housut ovat niin tyköistuvat, että niitä voi jo sanoa päällesprayattavan istuviksi."

Mistä hankit vaatteesi?

En ole valmis maksamaan suuria summia. Osasyy on se, että en pidä vaatteista tarpeeksi hyvää huolta. Pelkään että pilaan kalliin ostoksen.

Minua kiinnostavat skandinaaviset brändit. Vakiliikkeet, jotka kahlaan läpi ovat Object, Carlings ja Stocka. Ulkomailla piipahdan aina Topmanissa sekä pienissä putiikeissa. Haaveissani siirryn joskus laadukkaampiin vaatteisiin ja opin viimein huoltamaan niitä.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2016.

Näin syntyy fundinaavinen tyyli

1. Unohda musta.

Vaihda vaatemaailman jauheliha eli musta tummansiniseen.

2. Pidä värit puhtaina.

Mausta asu ripauksella iloisuutta: käytä värikkäitä sukkia, kenkiä tai rusetteja. Valitse liikennemerkeistä tuttuja värejä: keltaista, sinistä, vihreää ja punaista. Unohda murretut värit.
3. Yllätä.

Suosi klassisia malleja ja tee asukokonaisuudesta originelli yksityiskohdilla. Jos muut pitävät taskuliinaa liioitteluna, sujauta rintataskuun erityisen villi liina.
4. Etene pienin askelin.

Jos värit hirvittävät isoina pintoina, aloita sukista. Kun yhdistät kirkkaanvärisen neuleen khakinväristen housujen kanssa, ei huomioväri hypi silmille.
5. Antaudu Instagramille.

Katsele ja kauhistele rauhassa uusimpia muotikuvia. Omaksu trendi vasta, kun se alkaa näyttää kivalta.

Kevään ja juoksukauden tullen on kiva laittaa ne vähän nuhruiset, mutta ah niin rakkaat lenkkarit kuntoon. Tässä neljä vinkkiä lenkkikenkien puhdistamiseen.

1. Putsaa säännöllisesti

Harjaa lenkkarit silloin tällöin puhtaaksi pölystä ja kurasta. Pyyhi ulkopinta kostealla liinalla tarpeen mukaan. Näin lika ei pääse pinttymään.

2. Käsinpesu on paras pesu

Jos lika on kuitenkin päässyt jämähtämään rakkaisiin popoihisi, turvallisinta on pestä ne käsin. Putsaa aluksi kengät hiekasta, kurasta ja sepelistä, etteivät ne päätyisi tukoksi viemäriin. Poista pohjalliset. Aseta kenkä juoksevan veden alle tai vaihtoehtoisesti kokeile märkää pyyhettä pinnan hankaamiseen. Nestemäinen pyykinpesuaine auttaa. Voit myös sekoittaa ruokasoodasta ja vedestä puhdistavan tahnan. Huuhtele lopuksi.

3. Konepesukin voi toimia

Mieti aluksi, kestävätkö kenkäsi konepesun. Rikkinäiset tai hyvin kuluneet lenkkarit saattavat tulla koneesta ulos risaisempina kuin olivat sinne mennessään. Jos kengän ulkopinnassa on paljon koristeita, ne saattavat irrota pesun aikana.

Jos kenkäsi ovat hintavat, erityismateriaaleja sisältävät juoksujalkineet, pese ne suosiolla käsin.

Jos kuitenkin päätät pestä lenkkarisi koneessa, harjaa niistä ensin irtolika pois. Muista myös pohjat. Irrota nauhat ja pohjalliset. Pesupussista voi olla hyötyä, sillä se suojelee lenkkareiden pintaa. Valitse koneesta 40 asteen lyhytohjelma ilman linkousta. Älä pelästy, vaikka pestessä kuuluu kolinaa: se johtuu kenkien pyörimisestä pitkin pesurumpua.

4. Kuivata kunnolla

Kuivata lenkkarit pesun jälkeen mahdollisimman ilmavasti. Se voi viedä päiväkausia. Älä kuitenkaan vauhdita kuivumista pistämällä lenkkareita patterin päälle, kuivausrumpuun tai saunan jälkilämpöön. Kuumuus voi tehdä hallaa kengän muodolle.

Lähde: siivous.info

Kutiseeko iho uusien farkkujen alla? Syyhyttääkö alelaarin löytöpaita kainaloita? Lue tämä ja tiedät, miksi.

Iho muhii vaatteiden alla ison osan vuorokaudesta. Vaatteiden, joista valtaosa on käsitelty erilaisilla tekstiilikemikaaleilla.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tekstiiliteollisuudessa käytetään tuhansia erilaisia aineita, joista jopa kymmenesosa voi olla haitaksi terveydelle.

Kemikaaleja käytetään, koska niiden avulla tekstiileille saadaan haluttuja ominaisuuksia kuten helppohoitoisuutta ja käyttömukavuutta. Kemikaaleilla myös ehkäistään pulmia, kuten vaatteen kutistumista ja rypistymistä.

Tavallinen kemikaali on esimerkiksi tekstiilien jälkikäsittelyssä käytetty formaldehydi. Yleisesti käytetään myös homeenestoainetta, jolla suojataan niin kenkiä, vaatteita kuin huonekalujakin.

Haittapuolena on, että aineet saattavat aiheuttaa ihoärsytystä ja muita allergisia reaktioita. Kemikaalien takia useimmat uudet vaatteet kannattaa aina pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Pesusta on hyötyä, vaikka et olisi erityisen herkkäihoinenkaan. Eräskin KK:n toimittaja yritti käyttää ostamaansa kevätpoplaria pitkän aikaa pesemättömänä ja ihmetteli, mikä kumman haju leijuu hänen ympärillään. Syy löytyi: takin kemikaalit haisivat niin, että naulakossa roikkuva takki sai koko eteiseen oudon hajun. Vasta pesu teki takista hajuttoman ja käyttökelpoisen.

Lähteenä käytetty Allergia- ja astmaliiton nettisivuja.

Silmäpako sukkahousuissa pilaa helposti hauskimmankin illan. Tässä vinkkejä, joilla sukkahousut saa kestämään.

1. Ennaltaehkäise hajoamista

Hoida sääriäsi. Sileä, kuorittu ja kosteutettu iho ei rispaa sukkahousuja. Hoidetut kynnet ja sileät kantapäät eivät revi haurasta neulosta. Pedantti pukee sukkahousut ylleen puuvillakäsineet kädessä. 

Ohuiden juhlasukkahousujen teräosia kannattaa suojella tossuilla tai villasukilla kotona liikuskellessa. Vasta lähdön hetkellä jalat sujautetaan juhlakenkiin.

Tiesitkö muuten, että sukkahousut kestävät paremmin, kun niiden ollessa jalassa suihkutat ne kevyesti hiuslakalla?

Ole tarkkana, kun otat uusia sukkahousuja paketista. Venyttele sukkatuote "auki", ennen päällepukemista, koska tehtaalla lisätty tärkki saattaa toimia liimamaisesti. Jos sukkahousut pukee päälle ennen varovaista venyttelyä, ne saattavat mennä pukiessa rikki. Pese sukkahousut mieluiten pesupussissa, hienopesuohjelmalla ja ilman huuhteluainetta.

2. Mieti peittävyyttä ja väriä

Valitse arkeen 20-50 denierin sukkahousut. Luonnonkuidut, kuten puuvilla- ja villasekoitteet, tekevät sukkahousuista peittävät, lämpimät, hengittävät ja miellyttävät käyttää vaikkapa talvella farkkujen alla. Villasekoitteet osataan nykyään valmistaa niin, etteivät ne kutita. Myös nykyaikaiset mikrokuitumateriaalit ovat käyttäjäystävällisiä.

Juhliessa 8-20 denierin sukkahousut päästävät sääret oikeuksiinsa. Mitä ohuemmat, sen laadukkaammat kannattaa valita.

Valitse sukkahousujen koko mieluummin yläkanttiin kuin alakanttiin. Jos olet kokoa 40-42, valitse siis koon 42 sukkahousut. Huomaa, että myös pituutesi vaikuttaa valintaan. Tutki pakkauksen kokotaulukkoa.

3. Hallitse hätätilanne

Jos stay up -sukka uhkaa valahtaa, mene naistenhuoneeseen, kostuta sormi hanan alla ja pyyhi sillä kumimaisen, sukkaa ylläpitävän osion sisäpintaa. Pito paranee!

Jos stay up -sukista toinen hajoaa, säästä toinen varasukaksi. Fiksu pitää tallessa alkuperäisen pakkauksen, jotta voi ostaa seuraavan parin samaa sukkaa.

Pidä aina varapari sukkatuotteita mukana, jotta juhlat eivät mene piloille.

Vanha temppu sukkahousujen pienen silmäpaon rajaamiseksi on pisara läpinäkyvää kynsilakkaa vaurion ylä- ja alareunaan. Näin syntyvä näkymätön sinetti estää silmäpaon laajenemisen.

Vinkit antoi Tiina Tainio, vantaalaisen Just For You -alusasujen ja sukkahousujen erikoisliikkeen omistaja.