Lomaa jäljellä, muttei ketään kenen kanssa lähteä matkalle? Mikset lähtisi yksin?

Olen matkustanut yksin Euroopassa, Aasiassa ja Lähi-idässä, enkä ole koskaan jutellut paikallisten kanssa niin paljon kuin näillä reissuilla.

Jos olen erikseen kaivannut seuraa, olen löytänyt sitä ystävien avulla tai nettiyhteisöistä.

Olen bongannut Damaskoksen parhaimmat basaarit työkaverin tutun opastuksella ja yöpynyt Hongkongissa viikon paikallisen opiskelijan sohvalla. Olen nauttinut vapaudestani patikoimalla koko päivän ilman lounasta nähdäkseni kiinalaisen kaupungin kaikki temppelit. Ihan vain siitä riemusta, että voin.

Niitä matkoja muistellessa tulee vuosien jälkeenkin hyvä mieli. Hah, selvisinpäs siitäkin! Ja näillä vinkeillä selviät sinäkin.

1. Mene jo!

Kotiin ei kannata jäädä nuhjaamaan vain sen vuoksi, ettei löydä seuraa matkalle. Ajattele: voit kerrankin valita matkakohteen ja reissusuunnitelmat aivan oman mielesi mukaan. Mitä olet aina halunnut tehdä tai nähdä? Pakkaa jo laukkusi!

2. Hyödynnä kaverit tai kaverin kaverit matkaoppaina.

Olisiko juuri nyt oikea aika lähteä tapaamaan työkomennuksen vuoksi ulkomaille muuttanutta ystävää? Tai ehkä joku ystävistäsi tuntee matkakohteestasi jonkun, joka mielellään näyttää sinulle paikkoja tai jakaa ainakin parhaimmat paikalliset vinkit kanssasi. Paikallisten vinkeillä löydät todennäköisesti paikkoihin, joihin toiset turistit eivät eksy.

3. Yövy paikallisten luona tai treffaa heitä muuten.

Jos yksin jääminen jännittää, hanki matkakohteesta uusia ystäviä. Esimerkiksi sohvasurffauksen kautta saatat löytää mukavan majapaikan, illallisseuraa tai puolison. Sohvasurffaajia on kaiken ikäisiä ja monet ottavat matkaajan mielellään mukaan menoihinsa.

4. Ota kirja mukaan.

Jos junassa tai ravintolassa yksin istuminen tuntuu tylsältä ja pitkästyttävältä, voit aina kaivaa laukustasi kirjan kaveriksi.

5. Lähde opastetuille retkille ja kierroksille.

Jos kaipaat seuraa, muttet jaksa alkaa itse jututtaa paikallisia tai toisia matkaajia, osallistu opastetuille kierroksille tai päiväreissuille. Porukassa reissaaminen tuo mukavaa vaihtelua itsenäisiin matkapäiviin.

6. Pyydä ihmisiä ottamaan sinusta kuvia.

Joo, kai siihen voi käyttää selfie-keppiäkin nykyään. Jos et kuitenkaan omista sellaista, pyydä muita ottamaan sinusta kuvia kamerallasi tai puhelimellasi. Tärkeintä on, ettet jätä lomakuvia ottamatta siksi, ettei kaverisi ollut niitä ottamassa. Turistinähtävyyksissä kannattaa katsella ympärilleen. Saatat hyvinkin pian huomata toisen yksin matkaavan, jolle tarjota vastavuoroisesti kuvausapua.

7. Kirjoita matkapäiväkirjaa tai pidä blogia.

Yksin reissaava ei voi muistella matkojaan yhdessä matkakumppanin kanssa jälkeenpäin, joten kirjaa reissun kohokohdat ja päivän aikana syntyneet oivallukset ylös matkapäiväkirjaan. Matkapäiväkirjan kirjoittaminen on myös oivaa puuhaa, kun istut yksin kahviloissa tai ravintoloissa. Astetta sosiaalisempi versio on pitää matkalta blogia, jonka kautta kotiväkikin voi seurata reissun edistymistä ja elää mukana matkan kohokohdissa.

8. Opettele paikallista kieltä.

Mikä loistava tilaisuus matka onkaan hankkia se small talk -tasoinen portugalin taito, jota et koskaan uskonut kaipaavasi! Yksin reissaavan on helpompi jäädä juttusille torikauppiaan, baarimikon tai paikallisjunan vieruskaverin kanssa. Yksin matkustavia lähestytään herkemmin kuin pariskuntia tai suurempia porukoita – niin hyvässä kuin pahassa. Opettele myös torjumaan epätoivotut lähestymiset paikallisella kielellä.

9. Tutkaile mielenkiintosi kohteita.

Mitä teet, kun saat ihan itse päättää? Ole kerrankin röyhkeän itsekäs ja tee vain sitä, mitä tahdot. Jaksatko jonottaa Colosseumille tai tuhlata kauniin kesäpäivän Louvressa? Kukaan ei pakota, jos et tahdo.

10. Nauti!

Voit tehdä ihan mitä haluat. Reissun jälkeen saattaa hieman hymyilyttää: uskalsin ja pärjäsin – ihan itse.

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression”