Luokanopettaja Mirjam Rousu käyttää aina vedenkestävää ripsiväriä, sillä sen kanssa ei tarvitse pelätä värin leviämistä edes zumba-tunneilla.

Kauneuden ammattilaiset kertovat, miten saat meikin kestämään siistinä koko pitkän päivän.

Huulipuna
Eniten huulimeikin kestävyyteen vaikuttava punan laadun lisäksi sen määrä huulilla. Jos huulipunaa on liikaa, se ”liukuu” helpommin pois. Uusin kikkani on käyttää tuubiin pakattua silmäluomenpohjustusainetta huulirajalle ennen huulten rajausta.
En ole kestopunien ystävä, koska ne tuntuvat usein huulilla kuivilta ja tuovat rohtuneisuuden esiin. Viimeisin huulimeikki-innostukseni ovat huulilakat, joilla saa kestopunaa heleämmän lopputuloksen. Huulikiiltomaisuudestaan huolimatta ne sopivat myös aikuiselle. Kokeilin syksyllä markkinoille tulevaa Shiseidon Lacquer Rouge -huulilakkaa. Koostumus on todella miellyttävä, hiukan peittävämpi ja kreemimäinen.
Laura Andersson, meikkaaja

Meikkivoide
Ikä ja ihotyyppi ratkaisevat meikkivoiteen valinnassa. Mitä enemmän juonteita, sitä ohuempi meikkivoide. Tarvittaessa ongelmakohtiin voi lisätä peiteainetta.
Mattameikkivoiteet, jotka sopivat parhaiten rasvoittuvalle mutta myös normaalille iholle, ovat peittäviä ja pysyviä, eivätkä välttämättä vaadi puuterointia.
Erityisesti kuivaihoisten ongelma on meikkivoiteen ”katoaminen” päivän mittaan. Hilseilevän kuivalla iholla meikki ei pysy eikä näytä hyvältä. Ongelmaan auttaa ihonhoitorutiinien tarkistus. Kuorinta ja kosteusnaamio -yhdistelmällä kasvojen ihon saa nopeasti kuntoon, ja meikki pysyy paremmin.
Kevyt irtopuuteri kiinnittää meikkivoiteen tekemättä meikistä pakkelimaista.
Meikkivoiteen jälkeen seuraavaksi tärkeintä on oikeiden pohjustustuotteiden valinta. Rasvoittuva iho vaatii mattapohjustuksen, kuivaihoinen hyötyy hehkua antavista ominaisuuksista, ja samea iho tarvitsee heleyttävää tuotetta. Pohjustustuote levitetään ennen hyvin imeytynyttä kosteusvoidetta ja meikkivoidetta.
Tällä hetkellä oma suosikkini on YSL:n Teint Touche Éclat -meikkivoide, jolla saa erittäin luonnollisen, valoa heijastavan lopputuloksen. Arvostan meikkivoiteessa myös kerrostuvuutta, joka mahdollistaa kevyen ja tarvittaessa myös peittävämmän pohjan. Loistoesimerkki kerrostuvasta meikkivoiteesta on jälleen saatavilla oleva meikkaajien suosikki Lumene Hydra Drops -meikkivoide.
Laura Andersson, meikkaaja

Ripsiväri
Jos ripsiväri varisee, se on melko varmasti joko liian vanha tai sitä on liikaa. Ripsiväri kannattaa vaihtaa uuteen noin kolmen kuukauden välein, viimeistään puoli vuotta avaamisesta, vaikka tuotetta ei olisi juuri käytettykään.
Jos ripsiväri suttaantuu yläluomelle päivän mittaan, luomien pohjustus silmämeikinpohjustusaineella auttaa. Raskasluomisen kannattaa valita vesiliukoinen ripsiväri, sillä vedenkestävät maskarat tarttuvat herkästi yläluomeen rasvaliukoisuutensa vuoksi. Vuotavista silmistä kärsivän ongelmat ratkeavat käyttämällä vedenkestävää tai lämpimällä vedellä lähtevää maskaraa.
Jos riesana on ripsivärin leviäminen levitysvaiheessa, ripsivärin harja on liian kookas tai massa liian paksua, kuten tuuheuttavissa ripsiväreissä. Pidentävät ripsivärit levittyvät ohuemmin ja siistimmin, ja niissä on kapeammat harjat.
Ripsivärisuosikkini on Lancômen Hypnôse, jota pystyy joustavan koostumuksensa ansiosta lisäämään vaikka kesken päivän.
Laura Andersson, meikkaaja

Luomiväri
Parhaiten silmämeikin saa pysymään, kun käyttää voidemaista luomiväriä puuterimaisen alla. Käytä ensin luomelle valokynää tai peitevoidetta ja puuteroi kevyesti. Levitä sen jälkeen ohut kerros voidemaista, vaikkapa ihonsävyistä luomiväriä. Lisää sitten haluamasi puuterimainen luomiväri luomelle. Silmämeikki pysyy takuuvarmasti koko päivän, eikä kasaudu rasvaisillakaan luomilla, kunhan maltat levittää puuterimaisen luomivärin huolella niin, että se ikään kuin peittää voidemaisen pinnan.”
Tuotevinkkini ovat voidemainen MAC Paints -luomiväri, Shiseido Shimmering Cream Eye Color -luomiväri ja Lumene Radiant Touch -luomiväri.
Riia Koivisto, meikkaaja-kampaaja

Rusketus
Rusketuksen saa kestämään ja näyttämään kauniilta pidempään, kun huolehtii kuorinnasta, runsaasta kosteutuksesta ja ihon suojaamisesta aurinkotyypin mukaan. Hellävarainen kuorinta kasvoille ja vartalolle pari kertaa viikossa poistaa melaniinin värjäämät kuolleet solut ja aurinkovoiteiden jäämät. Ihon eri kerroksissa olevat, melaniinin värjäämät kuolleet ihosolut saavat ihon näyttämään elottomalta, harmaalta ja väsyneeltä. Kuorinta tekee ihon heleäksi ja puhtaaksi sekä paremmin vastaanottavaiseksi kosteuttaville voiteille, naamioille ja seerumeille.
Aurinkoon ei koskaan kannata mennä juuri kuoritun ihon kanssa, koska vaarana on saada hyperpigmentaatioita. Etenkin aikuisen naisen iho kaipaa kuorintaa kesällä, koska se edistää ihon luonnollista uudistumista. Uudistuminen takaa sen, että ihossa on runsaasti eläviä soluja, joita melanosyyttisolujen muodostaman melaniinin on mahdollista värjätä. Kuorinnalla ihon pinnalta saadaan elottomat, valoa heijastamattomat solut pois.
Mitä enemmän ihossa on kosteutta, sitä elinvoimaisempia ihosolut ovat. Sitä paremmin ne myös heijastavat valoa ja saavat rusketuksen näyttämään heleältä. Mitä kauemmin melaniinin värjäämät ihosolut elävät, sitä kauemmin iho näyttää ruskettuneelta. Maria Gallandin Intense Action Hydrating Serum 98 -kosteusseerumi antaa sekä välitöntä että pitkäkestoista kosteutta iholle.
Eva Laanti, erikoiskosmetologi

Kynsilakka
Kynsilakka pysyy parhaiten, kun kynnen pinta on puhdas ja kuiva. Lakkaus aloitetaan aluslakalla, joka toimii kuin kaksipuolinen teippi. Se kiinnittyy alapuolelta puhtaaseen kynteen ja yläpuolelta kiinnittää värilakan. Aluslakan jälkeen tulee kaksi ohutta kerrosta värilakkaa. Sitten odotellaan minuutti ja päälle vedetään nopeasti kuivattava päällyslakka. Pikakuivattava päällyslakka on tarkoitettu kaikille niille, jotka eivät malta odotella lakkakerrosten kuivumista tarpeeksi pitkään.”
Tuotevinkkini ovat Color Club Stuck On You Ultra Adhesive Base Coat -aluslakka ja Color Club 0-60 Speedy Top Coat -päällyslakka sekä OPI:n kynsilakat.
Marja Milsap, kynsiteknikko

Koristele kampauksesi kukkasilla - ne piristävät ja muistuttavat menneestä suvesta.

Tee näin:

Tupsuta hiusten tyveen kampauksen kestoa ja tuuheutta lisäävää hiuspuuteria tai kuivasampoota.

Kerää hiukset niskaan löysälle, huolettomalle nutturalle ja kiinnitä pinneillä.

Kiinnitä kukkanauha pinneillä hiuksiin.

Suihkauta hiuslakkaa. Boheemi kukkaiskampaus on valmis!

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

Tässä kolme helppoa vinkkiä meille kaikille, jotka menemme joskus nukkumaan tukka märkänä.

1 Laita pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen muotoiluvaahtoa, niin hiukset on helpompi muotoilla aamulla föönaamalla.

2 Jos haluat herätä kiharatukkaisena, pyörittele hiuksiin muutama patukka.

3 Pitkiin hiuksiin saat somasti laineita, kun letität hiukset illalla joko tavallisella tai ranskalaisella tyylillä.

Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Ihanaa, miten vähällä vaivalla kädet ja jalat saakaan suloisen pehmeiksi jälleen!

Moni meistä on tepastellut koko kesän paljain jaloin nurmikoita, viherpeukalot ovat kitkeneet kukkapenkkejä välillä paljain käsin.

Nyt kädet ovat karheat ja jalkapohjissa on kovettumia. Syksyn rientoihin pitää tassut saada edustuskuntoon.

Tilanne onneksi korjaantuu jo muutamassa minuutissa.

TEE NÄIN:

1. Osta marketista kookosöljyä tai ihan tavallista ruokaöljyä.

2. Sekoita siitä merisuolan kanssa löysähkö tahna.

3. Pese jalat ja kädet huolella.

4. Hiero jalkateriin öljy-suolaseosta. Huuhtele. Toista sama käsille.

5. Levitä lopuksi jalka- ja käsivoidetta. Jos et halua sekoitella öljyä ja suolaa, osta kuorintavoidetta. Edullinen ja aivan hyvin toimiva on esimerkiksi Garnierin vartalonkuorinta-aine.

Garnier Body Oil Beauty Oil-Infused Nourishing Lotion 7,90 e.