Mistä tietää, milloin kosmetiikkatuotteet vanhenevat? Purkkien ja purnukoiden hyvinvoinnin perään kannattaa katsoa, sillä vanhentunut kosmetiikka saattaa ärsyttää ihoa.

Kosmetiikan säilyvyys selviää purkin kyljestä. Jos tuote säilyy enintään 30 kuukautta, siinä täytyy olla parasta ennen -merkintä päivämääränä. Yli 30 kuukautta säilyvästä tuotteesta pitää lisäksi kertoa, miten kauan se pysyy hyvänä avaamisen jälkeen. Esimerkiksi 12M tarkoittaa, että tuote on avattuna käyttökelpoinen vuoden ajan.

Vanhentunutta kosmetiikkaa ei kannata käyttää sillä se saattaa ärsyttää ainakin herkkää ihoa. Kosmetiikkaa ei myöskään kannata ostaa kirpputoreilta. Purkkien sisällöstä ei tiedä kenen käytössä ne ovat olleet - ja milloin.

Muista nämä

  • Nenä ja silmät kertovat, onko tuote kunnossa. Jos tuotteeseen on ilmaantunut outo haju ja sen rakenne on muuttunut, se on todennäköisesti pilaantunut. Esimerkiksi voide ei ole enää käyttökelpoinen, jos sen vesi- ja öljykerrokset ovat selvästi erillään toisistaan.

  • Kosmetiikassa on parasta ennen -päiväys ja säilyvyysaika,  mutta väärä säilytys voi vanhentaa tuotteen ennen aikojaan. Pidä tuotteet huoneenlämmössä ja kuivassa. Kosmetiikka kärsii kuumassa ja kosteassa, kuten saunassa, auringossa ja lämpimässä kylpyhuoneessa.

  • Muista sulkea pakkaukset hyvin. Silloin kosteus ja sen mukanaan tuomat mikrobit eivät pääse pilaamaan tuotetta. Esimerkiksi ripsiväri pitää keirtää tiukasti kiinni, ettei ilma pääse kuivattamaan sen koostumusta pilalle. Älä "jatka" maskaraa vedellä, sillä vesi luo bakteereille oivan kasvualustan.

  • Käsittele tuotteita puhtain käsin ja ota voidetta pienellä lastalla, ei sormin. Silloin bakteerit eivät pääse pesiytymään purkkiin. Pumppupullo on pakkauksista hygieenisin.

Asiantuntijana Sari Karjomaa, Teknokemian Yhdistys.

Koristele kampauksesi kukkasilla - ne piristävät ja muistuttavat menneestä suvesta.

Tee näin:

Tupsuta hiusten tyveen kampauksen kestoa ja tuuheutta lisäävää hiuspuuteria tai kuivasampoota.

Kerää hiukset niskaan löysälle, huolettomalle nutturalle ja kiinnitä pinneillä.

Kiinnitä kukkanauha pinneillä hiuksiin.

Suihkauta hiuslakkaa. Boheemi kukkaiskampaus on valmis!

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

Tässä kolme helppoa vinkkiä meille kaikille, jotka menemme joskus nukkumaan tukka märkänä.

1 Laita pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen muotoiluvaahtoa, niin hiukset on helpompi muotoilla aamulla föönaamalla.

2 Jos haluat herätä kiharatukkaisena, pyörittele hiuksiin muutama patukka.

3 Pitkiin hiuksiin saat somasti laineita, kun letität hiukset illalla joko tavallisella tai ranskalaisella tyylillä.

Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Ihanaa, miten vähällä vaivalla kädet ja jalat saakaan suloisen pehmeiksi jälleen!

Moni meistä on tepastellut koko kesän paljain jaloin nurmikoita, viherpeukalot ovat kitkeneet kukkapenkkejä välillä paljain käsin.

Nyt kädet ovat karheat ja jalkapohjissa on kovettumia. Syksyn rientoihin pitää tassut saada edustuskuntoon.

Tilanne onneksi korjaantuu jo muutamassa minuutissa.

TEE NÄIN:

1. Osta marketista kookosöljyä tai ihan tavallista ruokaöljyä.

2. Sekoita siitä merisuolan kanssa löysähkö tahna.

3. Pese jalat ja kädet huolella.

4. Hiero jalkateriin öljy-suolaseosta. Huuhtele. Toista sama käsille.

5. Levitä lopuksi jalka- ja käsivoidetta. Jos et halua sekoitella öljyä ja suolaa, osta kuorintavoidetta. Edullinen ja aivan hyvin toimiva on esimerkiksi Garnierin vartalonkuorinta-aine.

Garnier Body Oil Beauty Oil-Infused Nourishing Lotion 7,90 e.