Juonteita, ryppyjä, kuivuutta, pigmenttiläiskiä, turvotusta... Iho vanhenee väistämättä, mutta anti-age-kosmetiikalla voi loiventaa ongelmia

Ikääntyminen näkyy kolmenkympin jälkeen ihossa ensimmäisinä hentoina juonteina. Geenit vaikuttavat loppujen lopuksi melko vähän ihon ikääntymiseen. Ihoa vanhentaa ennen muuta UV-säteily, jonka vaikutukset näkyvät ihossa viiveellä. Saasteet, elämäntavat, ihonhoitohistoria ja hormonit vaikuttavat osaltaan siihen, missä kunnossa iho on.

Solunmuodostuksen hidastuminen ja estrogeenitason hiipuminen vaikuttavat monin tavoin ihon ikääntymiseen. Tärkeintä ihonhoidossa on ennaltaehkäisy ja jo syntyneiden vaurioiden korjaaminen.

Iho kuivuu, koska ihon rasvat vähenevät ja ihossa luontaisesti olevan hyaluronihapon määrä vähenee. Hidastuneen solunkierron vuoksi kuollut ihosolukko istuu ihon pinnalla kauemmin. Ihon huolellinen puhdistaminen aamuin illoin ja kuorinta kosteuttavat ja auttavat ihoa uudistumaan.

35+

Iho ohenee ja kuivuu aiempaa herkemmin. Ihon kiinteys vähenee, ja rypyt sekä juonteet ovat entistä näkyvämpiä. Ihon kirjavuus johtuu valon aiheuttamista pigmenttimuutoksista.

Hoito: Viimeistään tässä vaiheessa siirrytään kosteusvoiteista anti-age-tuotteisiin, jotka kosteuttamisen lisäksi kiinteyttävät, heleyttävät ja suojaavat UV-säteiltä. Seerumit, tehotipat ja naamiot tehostavat ihonhoitoa. Ihonhoito kannattaa ulottaa kaulaan ja dekolteelle saakka, sillä niissä ikääntyminen näkyy kasvojen ihoa selkeämmin. Iho on näillä alueilla ohuempaa kuin kasvoilla.

45+

Vaihdevuodet ja estrogeenin väheneminen vaikuttavat ihossa jo ratkaisevasti. Iho kuivuu entisestään, ja sen heleys ja hehku himmenevät sameudeksi. Kasvojen piirteet valahtavat ja ihohuokoset näyttävät suuremmilta. Kasvoille kertyy helpommin turvotusta.

Hoito: Elvyttävät, UV-suojan sisältävät tuotteet ja säännölliset kosmetologikäynnit ylläpitävät ihon toimintoja. Ravintoon, ulkoiluun ja lepoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

55+

Ihon vanheneminen jatkuu. Sen vastustuskyky ja kiinteys vähenevät ja väri samenee. Ihon rakenne ohenee, koska kollageenin ja elastiinin muodostuminen hidastuvat.

Hoito: Ihonhoitoon tarvitaan entistä täyteläisempiä voiteita ja erilaisia tehokuureja. Ihon suojaaminen on tärkeää.

 

 

 

Koristele kampauksesi kukkasilla - ne piristävät ja muistuttavat menneestä suvesta.

Tee näin:

Tupsuta hiusten tyveen kampauksen kestoa ja tuuheutta lisäävää hiuspuuteria tai kuivasampoota.

Kerää hiukset niskaan löysälle, huolettomalle nutturalle ja kiinnitä pinneillä.

Kiinnitä kukkanauha pinneillä hiuksiin.

Suihkauta hiuslakkaa. Boheemi kukkaiskampaus on valmis!

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

Tässä kolme helppoa vinkkiä meille kaikille, jotka menemme joskus nukkumaan tukka märkänä.

1 Laita pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen muotoiluvaahtoa, niin hiukset on helpompi muotoilla aamulla föönaamalla.

2 Jos haluat herätä kiharatukkaisena, pyörittele hiuksiin muutama patukka.

3 Pitkiin hiuksiin saat somasti laineita, kun letität hiukset illalla joko tavallisella tai ranskalaisella tyylillä.

Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Ihanaa, miten vähällä vaivalla kädet ja jalat saakaan suloisen pehmeiksi jälleen!

Moni meistä on tepastellut koko kesän paljain jaloin nurmikoita, viherpeukalot ovat kitkeneet kukkapenkkejä välillä paljain käsin.

Nyt kädet ovat karheat ja jalkapohjissa on kovettumia. Syksyn rientoihin pitää tassut saada edustuskuntoon.

Tilanne onneksi korjaantuu jo muutamassa minuutissa.

TEE NÄIN:

1. Osta marketista kookosöljyä tai ihan tavallista ruokaöljyä.

2. Sekoita siitä merisuolan kanssa löysähkö tahna.

3. Pese jalat ja kädet huolella.

4. Hiero jalkateriin öljy-suolaseosta. Huuhtele. Toista sama käsille.

5. Levitä lopuksi jalka- ja käsivoidetta. Jos et halua sekoitella öljyä ja suolaa, osta kuorintavoidetta. Edullinen ja aivan hyvin toimiva on esimerkiksi Garnierin vartalonkuorinta-aine.

Garnier Body Oil Beauty Oil-Infused Nourishing Lotion 7,90 e.