Se mitä pistät suuhusi, näkyy ihossa ja hiuksissa. Tässä kauneudenhoidon tärkeimmät vitamiinit.

1. Ongelma: Kuiva ja karhea iho

Ratkaisu: A-vitamiini. Syö kerran viikossa annos (2,5 dl) maksalaatikkoa tai nauti pari porkkanaa päivässä. Niistä saat riittävästi A-vitamiinia, joka pitää yllä ihon kosteutta ja tasoittaa sen väriä. Iho pysyy nuorekkaana.

Muita lähteitä: Kalanmaksaöljy, rasvaiset maitotuotteet ja kananmunat. Tomaatti, punainen paprika ja pinaatti.

Bonus: Suojaa rypyiltä ja maksaläikiltä, auttaa aknen hoidossa, suojelee ihosairauksilta ja estää hiusten ja kynsien haurastumista.

2. Ongelma: Vanheneva iho

Ratkaisu: B6-vitamiini eli pyridoksiini. Syö 150 grammaa uunilohta tai kaksi pientä paprikaa päivässä. Suojelet elimistön solurakenteita ja hidastat ihon ikääntymistä.

Muita lähteitä: Täysjyvävilja, peruna, lehtikaali, avokado, banaani ja liha.

Bonus: Estää ihon rasvoittumisesta johtuvia finnejä.

3. Ongelma: Pienet rypyt huulten ympärillä

Ratkaisu: B2-vitamiini eli riboflaviini. Juo kolme lasillista rasvatonta maitoa päivässä. Se ehkäisee ryppyjä ja huolehtii ihon terveydestä.

Muita lähteitä: Liha, maksa, juusto, munat, parsakaali, vehnäleseet.

Bonus: Ehkäisee ihottumia, silmien kuivumista, suupielten halkeilua ja kynsien haurastumista.

4. Ongelma: Hiustenlähtö ja hauraat kynnet 

Ratkaisu: Biotiini. Sitä on runsaasti esimerkiksi maksassa, lihassa, kalassa, kananmunissa ja soijapavuissa. Riittävä annos on 30 mikrogrammaa vuorokaudessa. Se edistää hiusten hyvinvointia ja pitää kynnet vahvoina.

Muita lähteitä: Siemenet, pähkinät, kaura ja palkokasvit.

Bonus: Hidastaa hiusten harmaantumista ja kosteuttaa ihoa.

5. Ongelma: Samea iho, heleyden puute

Ratkaisu: C-vitamiini. Desilitrassa mustaherukoita on sitä yhden päivän tarpeeksi. C-vitamiini auttaa ihoa pysymään kiinteänä, kosteana ja kirkkaana.

Muita lähteitä: Ruusunmarja, tyrni, lakka, mansikka ja sitrushedelmät. Lehtikaalissa on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.

Bonus: Suojaa UV-säteilyltä.

6. Ongelma: Kasvojen juonteet ja reisien selluliitti 

Ratkaisu: E-vitamiini. Syö viisi mantelia ja kolme palaa ruisleipää päivässä ja lorauta salaatin sekaan pari ruokalusikallista rypsiöljyä. Saat suojan elimistöä uhkaavilta vapailta radikaaleilta ja estät siten ihon ennenaikaisen vanhenemisen. Iho kiinteytyy ja pintaverenkierto paranee. E-vitamiini suojelee ihoa UV-säteiltä yhdessä C-vitamiinin kanssa.

Muita lähteitä: Kananmunat, kala, avokado ja siemenet.

Bonus: Edistää aknen, haavojen ja arpien parantumista.

7. Ongelma: Kalpea iho

Ratkaisu: Foolihappo eli folaatti. Syö 200 grammaa keitettyjä kikherneitä tai 400 grammaa keitettyä parsakaalia päivässä. Saat hehkeän ihonvärin.

Muita lähteitä: Täysjyväviljat sekä tummanvihreät vihannekset, varsinkin pinaatti, salaatit ja kaalit.

Bonus: Tepsii myös joihinkin ihosairauksiin, hiusten harmaantumiseen ja hiustenlähtöön.

8. Ongelma: Veltto iho ja huoli luiden haurastumisesta

Ratkaisu: D-vitamiini. Syö kolme silakkapihviä ja sata grammaa lohta viikossa ja juo kolme lasillista D-vitaminoitua maitoa päivässä. Levitä vielä leivälle D-vitaminoitua margariinia. Puuhaile auringossa, jos se on mahdollista.

Muita lähteitä: Metsäsienet, ruokaöljyt ja levät.

Bonus: Vähentää selluliitin muodostumista.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 6/2014.

Kysely

Mitä vitamiineja sinä nappaat purkista?

D-vitamiinia
D-vitamiinia
44.2%
monivitamiinia
monivitamiinia
31.9%
en mitään
en mitään
14.1%
B-vitamiinia
B-vitamiinia
5.9%
C-vitamiinia
C-vitamiinia
2.7%
E-vitamiinia
E-vitamiinia
0.9%
Ääniä yhteensä: 219

Kun pakkanen paukkuu ja viima viuhuu, kasvot ovat kovilla. Ole tarkkana voiteen kanssa, jotta se suojaa eikä palelluta ihoa.

1. Villahuivi, huppu ja kommandopipo antavat iholle parhaan suojan kylmässä säässä ulkoillessa.

2. Täyteläinen kosteusvoide riittää yleensä, mutta jos viima ja pakkanen on kova, levitä kasvoille kuivaihoisen hoitovoidetta tai ulkoiluvoidetta. Voide ei saa sisältää runsaasti vettä.

3. Levitä voide mieluiten vaikka tunti ennen ulkoilua, niin se ehtii imeytyä kunnolla. Muuten voide voi jähmettyä ihon pintaan ja aiheuttaa paleltumia, kun iho hikoilee voiteen alla.

4. Meikkivoide tai sävyttävä päivävoide ja puuteri tehostavat pakkassuojaa.

5. Tarkista talvellakin, että kaikissa käyttämissäsi voiteissa on UV-suoja. Auringon UVA ja UVB-säteet ovat tujuja etenkin keväthangilla. Iho voi palaa, ja vanhenemisen merkkejä ilmaantuu ennen aikojaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3 / 2014.

Toimittaja Ulla Ahvenniemi oivalsi kosmetologilla käydessään olennaisen asian.

Olen minä sen tiennyt: kasvohoidossa olisi hyvä käydä aina vuodenajan vaihtuessa, neljä kertaa vuodessa. Neljä mikä neljä, olen ajatellut ja käynyt joka neljäs vuosi. Viime kerta tosin jäi väliin, kun syntyi se vauvakin. Edellisestä kasvohoidosta on siis kahdeksan vuotta.

Kun makaan lämmitetyllä hoitotuolilla viileä naamio kasvoilla, mielessäni on vain yksi ajatus: näin itseään pitää rakastaa. Ihon pinnalle vietävät hiilidioksidikuplat, radiofrekvenssihoito ja kollageenin stimulointi kuulostavata teknisiltä, mutta happikuorinta tuntuu ainoastaan taivaalliselta.

Voiton puolella

Kassalla muistan, miksi käyn hoidoissa niin harvoin. Tällä kertaa olen kuitenkin varautunut. En suostu miettimään, että samalla rahalla saisin lapselle sekä välikausi- että talvihaalarin ja toiselle vielä tennarit.

Sen sijaan muistutan itseäni, että kun viime keväänä peruutin autolla päin aitaa, pelkkä takavalon vaihto maksoi 300 euroa. Koska tänä keväänä en ole rutannut autoa, olenn säästänyt ne rahat. Happikuorinnan jälkeen jään siis kaikin tavoin voiton puolelle.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Haluatko eroon haituvista kasvoissa? Toimi näin.

Ota peili ja katso ylähuultasi. Jos olet yli nelikymppinen, näet todennäköisesti ainakin muutaman haivenen. Älä huoli, ne eivät näy muille - ellet kuulu siihen 5-10 prosentin vähemmistöön, jonka kasvot karvoittuvat kunnolla.

Useimmiten kulmakarvojen rehotus johtuu mieshormonista, jonka eritys lisääntyy vaihdevuosien aikaan. Joskus karvoitusta aiheuttaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

Järeitä keinoja

Vaikka viiksi- ja partakarvat eivät ole vaarallisia, useimmat naiset haluavat niistä eroon.

Elleivät omat konstit riitä, marssi kosmetologille. Ammattilainen osaa sokeroida ja vahata tehokkaammin kuin amatööri.

Jos partasi on tummaa ja tiheää, ota käyttöön rajut konstit. Laseroinnissa ja elektrolyysihoidossa tuhotaan tumma karvajuuri. Satasella saa yleensä kertakäsittelyn ylähuuleen, mutta käsittelyjä tarvitaan useita. Mikään menetelmä ei nimittäin poista karvoja kerralla.

Karvat kasvavat monivaiheisesti: osa on lepotilassa, osa kasvuvaiheessa ja vain osa näkyvissä. Kerralla katoavat vain ne näkyvät.

Mutta ainahan sinulla on vaihtoehto: anna karvojen kasvaa rauhassa. Tee conchitat, niin sanotusti.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7 / 2012.

Peritkö sinäkin ohuet suomalaiset hiukset, jotka liiskaantuvat pitkin päätä? Näillä keinoilla saat hiuksiin nostetta.

Suomalaisten hiukset ovat usein hennot, mikä tarkoittaa, että ne liiskautuvat helposti päätä myöten. Nopean kohennuksen kampaukseen saat, kun suihkauttelet kuiviin hiuksiin aamulla vähän kampausnestettä ja kiepautat hiussuortuvia papiljoteille.

Jos haluat vain nostetta hiuksiin, käytä mahdollisimman suuria rullia ja käännä niille isoja hiusosioita.

Jos taas olet mieltynyt kiharaan, käytä pieniä rullia ja pyöräytä niille pieniä määriä kutreja.

Sillä välin kun syöt aamupalaa ja meikkaat, kampausneste kuivuu ja kampauksesi valmistuu. Jos hiukset tuntuvat vielä kosteilta, tehosta kuivumista föönaamalla niitä hetken. Avaa lopuksi rullat, harjaa hiukset ja suihkuta lakkaa.