Kiitos on parempi sana kuin anteeksi, tietävät pitkään yhdessä viihtyneet.

1. Heillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita.

Pitkään yhdessä olleilla pareilla on usein ainakin joitain asioita, joista he ovat yhdessä kiinnostuneita. Mistään erikoisesta ei tarvitse olla kyse: yhteinen tekeminen voi olla vaikka saman tv-sarjan katsominen kerran viikossa.

2. He halaavat.

Koska viimeksi halasit puolisoasi? Tutkimusten mukaan halaaminen erittää oksitosiinihormonia, joka lieventää pelkoa ja ahdistusta.

3. He luottavat toisiinsa.

Jatkuvassa epäilyksessä eläminen rapauttaa suhdetta. Pitkään yhdessä olleet, onnelliset parit luottavat toisiinsa ja antavat toisilleen vapautta.

4. He sanovat enemmän kiitos kuin anteeksi.

"Kiitos, kun veit roskat." Tyytyväiset parit eivät vello suhteen huonoissa puolissa vaan keskittyvät hyviin. He kiittävät toisiaan eli arvostavat toistensa tekoja sujuvan yhteiselon eteen.

5. He juhlivat saavutuksia.

Onnelliset puolisot huomioivat toistensa onnistumiset ja iloitsevat niistä. Arki on usein ihan tarpeeksi harmaata. Siksi pienetkin ilonaiheet ja saavutukset kannattaa panna merkille.

6. He tekevät pieniä asioita toistensa hyväksi.

Pienillä teoilla voi olla parisuhteessa suuri merkitys. Iltapalan tekeminen työpäivän ryydyttämälle puolisolle voi olla yllättävän iso juttu.

7. He antavat toistensa olla itsenäisiä.

Onnelliset parit antavat toisilleen mahdollisuuden elää sellaista elämää kuin he haluavat. Jos tietää tarpeen vaatiessa pääsevänsä tuulettumaan, on usein mukavampi olla myös yhdessä.

8. He uskaltavat sanoa mielipiteensä.

Onnelliset parit eivät ole aina samaa mieltä, mutta he uskaltavat sanoa mielipiteensä. Hyvässä suhteessa molemmilla on vapaus olla eri mieltä ja ilmaista se. Onnelliset parit pystyvät myös keskustelemaan erimielisyyksistään.

9. He ovat uteliaita toisiaan kohtaan.

Pitkään yhdessä olleet puolisot ymmärtävät, että toinen muuttuu. He tajuavat, että puoliso voi kaivata vaihtelua niin ruokakaapin sisältöön kuin vaikkapa seksiinkin. He eivät vaadi toisiaan pysymään samana vaan keskustelevat uudenlaisista kiinnostuksen kohteista. He suhtautuvat toisen muutokseen pikemminkin uteliaina kuin peläten.

10. He pitävät lystiä.

Ei lystiä ole, ellei sitä pidetä, sanoo vanha sananlaskukin. Onnelliset parit yrittävät tehdä toisensa onnellisiksi, miettivät mistä toinen pitää ja mistä ei.

+ He kysyvät, mitä kuuluu.

Onnellinen parisuhde lähtee siitä, että tietää, mitä toisen elämässä on meneillään. Sen saa selville kahdella sanalla: "Mitä kuuluu?"

Lähteet: Lifehack.org ja Väestöliitto

Lue lisää:

Kasva yhteen puolisosi kanssa, uudelleen tai ensi kertaa

Millainen parisuhde on riittävän hyvä?

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.