Insinöörien kustannuksella pilaillaan, mutta parisuhteessa insinööri voi olla paras mahdollinen valinta.

1. He ovat järjestelmällisiä

Kun saat puolisoksesi insinöörin, kodissanne on todennäköisesti paikka kaikelle ja prosessit kunnossa aamiaisesta hyvänyönpusuun. Insinöörin elämää voit helpottaa antamalla hankkeille selkeät deadlinet.

Insinöörillä on sitä paitsi aina suunnitelma: voit olla varma, että insinöörisi on jo miettinyt, miten lomamatka, asunnonvaihto tai uuden auton osto hoidetaan ennen kuin sinä olet edes hoksannut tarvetta mihinkään edellä mainituista.

Insinöörin puolison rooliksi jää mukautua insinöörin prosesseihin. Muu tuhoaisi sekä insinöörin mielenrauhan että hänen tuottavuutensa.

2. He hallitsevat vimpaimet

Kun puolisosi on insinööri, sinun ei koskaan tarvitse lukea yhdenkään dvd-soittimen, navigaattorin tai digiboksin käyttöohjetta. Oma insinöörisi hoitaa tv-kanavien haun, läppärin varmuuskopioinnin ja puhelimesi asetukset kuntoon ennen kuin olet ehtinyt pyytää. Ikävä kyllä hän ei aina tajua, etteivät ne ole kaikista muista yhtä helppoja nakkeja.

Projektia ei jätetä, ei ainakaan kesken.

3. He kestävät stressiä

Insinöörit ovat tottuneet painetilanteisiin töissä, joten he osaavat käsitellä stressiä myös vapaalla. Se on hyvä ominaisuus puolisossa, varsinkin jos itse olet ns. vuoristoratatyyppiä.

4. He omaksuvat tietoa nopeasti

Insinöörit joutuvat työssään kiinnittämään paljon huomiota yksityiskohtiin. Parisuhteessa se tarkoittaa, että he muistavat merkkipäivät, ymmärtävät synttärilahjavihjeesi ja tajuavat, milloin on parasta antaa periksi.

5. He puhuvat vain tärkeistä asioista

Koska insinöörit käsittelevät työssään paljon tietoa, he pystyvät tiivistämään gigabitin tietoa pariksi sanaksi. Insinööri ei ehkä täytä kodin ilmatilaa puheella, mutta kun hän avaa suunsa, sieltä tulee jotain merkityksellistä.

6. He pystyvät sitoutumaan

Projektia ei jätetä, ei ainakaan kesken, kuuluu insinöörien perussääntö. Insinööri sitoutuu myös parisuhteeseen helpommin kuin useiden muiden ammattiryhmien edustajat. Hyppely suhteesta toiseen vie voimia ja aikaa.

Joskus insinööri korjaa myös asioita, jotka eivät varsinaisesti ole rikki.

7. He ovat luovia

Toisin kuin moni luulee, insinöörit tekevät luovaa työtä: vaikeiden ongelmien ratkaisu edellyttää kykyä keksiä ihan uusia ratkaisuja. Vapaalla insinööri rentoutuu tekemällä jotain luovaa: soittamalla jotain instrumenttia, maalaamalla tai nikkaroimalla.

8. He parantelevat paikkoja

Insinöörin luovuus ilmenee myös siinä, että hän korjaa tiputtavan hanan, jalkansa menettäneen barbin ja vuotavan ikkunatiivisteen. Joskus hän todennäköisesti korjaa myös asioita, jotka eivät varsinaisesti ole rikki, mutta se on pieni hinta siitä, että tiedät olevasi turvassa silloinkin, kun katto alkaa vuotaa.

Insinööri analysoi käytöstään ja korjaa sitä, mikäli tulokset ovat epätoivottuja.

9. He ovat avuliaita

Kun puolisosi on insinööri, olette sukulaistenne suosikkivieraita. Insinööri nimittäin laittaa kylässä automaattisesti kuntoon näiden digiboksit, navigaattorit ja läppärit (katso kohta 2). Sinä taas saat nauttia siitä, että insinööri auttaa lapsianne näiden matematiikan, kemian ja fysiikan läksyissä, joista et itse ymmärrä mitään (ellet itsekin ole insinööri).

10. He ovat ahkeria

Insinööri ei oikeastaan koskaan lepää. Hän todennäköisesti miettii hankalaa työjuttua mökkilomallakin, mutta toisaalta voit olla varma siitä, ettei hän luovuta myöskään silloin, kun suhteessanne on ongelmia. Insinööripuolisosi haluaa ratkaista myös parisuhdeongelmat.

Ja koska insinöörin työhön liittyy paljon yrityksen ja erehdyksen kautta oppimista, insinööri pystyy myös kotona myöntämään olevansa väärässä. Insinööri analysoi käytöstään ja korjaa sitä, mikäli tulokset ovat epätoivottuja (kuten vihainen puoliso).

Lähde: Kahden suomalaisen insinöörin puolison haastattelu sekä Lifehackin toimittajan ja insinöörin puolison Deborah Stachelskin artikkeli.

Pena

10 syytä, joiden vuoksi insinööri on paras puoliso

Vierailija kirjoitti: Ai että vain insinöörit osaavat auttaa lapsia matemaattisissa aineissa?! Pidin KK:ta laatulehtenä, mutta tämä on kyllä pohjanoteeraus. Nainenkin voi olla insinööri, osata matematiikkaa tai ratkaista ongelmia luovasti - tai kaikkia näitä. Eeeeheehee. Kompastuit omaan näppäryyteesi, tässähän ei puhuttu sukupuolista mitään =D Oletit että insinööri on mies ja suutuit siitä omasta mielikuvastasi jossa naiset eivät voi osata matikkaa. Stop hitting yourself!
Lue kommentti

Lapset oppivat kotitöihin, jos heidät ottaa mukaan niihin pienestä pitäen. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon yhä useammin kuin pojat.

Vaikka vanhemmat tekevät kotitöitä entistä tasaisemmin, jostain syystä perinteinen sukupuoli jako näkyy lasten osallistumisessa. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon enemmän kuin pojat.

”Ehkä enemmän kotitöitä tekevän äidin on helpompi vetää samaa sukupuolta oleva lapsi avukseen”, tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta pohtii.

Tällainen on hänestä harmillista. Kotien pitäisi tukea tasapuoliseen tekemiseen, mutta vanhat roolit toistuvat. Kodin Kuvalehden lukijakyselyyn vastannut äiti muistelee, että velipojan ei tarvinnut tehdä mitään, kun oli kerran tyttöjä talossa.

Lapset otetaan mukaan kotitöihin entistä harvemmin.

Anneli Miettinen kertoo, että vanhemmat ottavat lapset mukaan kotitöihin nykyään harvemmin kuin ennen. Aikuisten naistenkin kotitöiden tekeminen on vähentynyt, mutta ei yhtä reilusti kuin lasten. Lapset välttyvät kotitöiltä myös siksi, että esimerkiksi siivous teetetään yhä useammin siivoojalla.

Mitä isot edellä

Kotitöiden pitäisi kuulua koko perheelle, mutta tasajako ei tunnu onnistuvan vielä vanhempienkaan vä- lillä. Omassa perheessämme, tasa-arvoisessa parisuhteessa, osa kotitöistä on minun harteillani, osa puolisoni. Olemme jakaneet perhevapaat, mutta kotityöt hoitaa se, joka on ottanut vastuun itselleen.

Minä varmistan, että lapset pääsevät kavereiden synttäreille ja heillä on sopiva lahja ja mukanaan. Olen myös selvillä, onko lapsilla oikeankokoisia ja säähän sopivia vaatteita.

Kotitöistä riidellään edelleen paljon.

Puolisoni vaihtaa polkupyöriin talvirenkaat ja korjaa rikkimenneet tavarat. Tällainen jako on tyypillinen.

Anneli Miettinen sanoo, että kotitöiden tasa-arvo on parantunut paljon sitten 1950-luvun, mutta edelleen kotityöt ovat yksi suurimmista perheriitojen aiheista. Naiset tekevät kotitöistä melkein 60 prosenttia.

”Ostosten hoitaminen ja muu ei-sukupuolittunut tekeminen on tasaantunut”, Miettinen kertoo.

Pyykki ja vaatehuolto sen sijaan ovat usein naisten töitä, erilaiset pienet korjaukset miesten. Koska korjaustyöt vaativat usein vähemmän aikaa ja niitä tehdään harvemmin, miehet voivat päästä kodin pyörittämisestä helpommalla.

Puolisot voivat puolustella työnjakoaan esimerkiksi niin, että se tekee, jolta homma hoituu parhaiten. Anneli Miettinen kehottaa miettimään tätä perustelua, koska tekeminen vahvistaa osaamista. Kotityöt ovat yleensä helposti opittavissa.

 ”Jos olet laittanut ruokaa 50 vuotta, tietysti osaat laittaa ruokaa hyvin. Harjoittelemalla muutkin oppivat.”

Tehkää lasten kanssa yhdessä

Kodin Kuvalehden kyselyyn vastanneiden lukijoiden mukaan lapset voivat osallistua suureen osaan kodin jokapäiväisistä askareista. Alakouluikäisistä lähtien lapset voivat viedä roskat ulos, tyhjentää ja täyttää tiskikonetta ja siivota oman huoneensa.

Lapsille sopivia tehtäviä ovat myös koiran ulkoilutus, imurointi ja pöydän kattaminen. Ruuanlaittoon, leipomiseen ja pyykkien ripustamiseen lapset osallistuvat nuoresta pitäen, kun heille antaa tilaisuuden.

Lapset oppivat parhaiten, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Kiistaa syntyy usein lelujen ja tavaroiden keräämisestä sekä vaatteiden pyörimisestä lattioilla. Osa lapsista saa kotitöistä palkkion, mutta monet vanhemmat korostavat, että koti on yhteinen ja yhteisesti sitä hoidetaan.

Vastuullisen tehtävän suorittaminen ja siisti koti ilahduttavat lastakin. Parhaiten lapset oppivat, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Miettinen kannustaa vanhempia ottamaan lapset mukaan kodinhoitoon, vaikka puuhaaminen pikku apurin kanssa on usein työläämpää kuin yksin tehdessä.

”Pieni lapsi ei vielä osaa, mutta näin kotitöistä tulee hänelle tapa.” Myöhemmällä iällä lapsi saattaa olla jo tehokas apulainen, mutta 16-vuotiasta voi olla mahdoton houkutella mukaan, jos hän ei ole tottunut tekemään.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2016.

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression”