Tartutko aamulla ensimmäiseksi kännykkään? Roikutko illat koneella? Näistä merkeistä tiedät, että vietät liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa.

Jos roikut Facebookissa tai muussa sosiaalisessa mediassa joka päivä, kuulut enemmistöön. Tässä viisi merkkiä siitä, että kannattaisi vähentää:

1. Kun koristelet kakkua, ajattelet ensisijaisesti sitä, miten saisit siitä hienon kuvan Facebookiin.

Moni jakaa sosiaalisessa mediassa kuvia ravintola-annoksistaan, eikä ihme: kaunis ruoka-asetelma on mukava ikuistaa muistoksi. Mutta jos käytät kotona aikaa salaattisi asetteluun täydellisen kuvan kiilto silmissä, on aika jarruttaa. Normaalin elämän muokkaaminen someen sopivaksi on merkki riippuvuudesta. Jos ajattelet tekemisiäsi ja menojasi sen mukaan, miltä ne näyttävät sosiaalisessa mediassa, et rentoudu.

2. Et voi lakata kynsiäsi tai haravoida pihaa kertomatta siitä Facebookissa.

Kaikilla meistä on Facebookissa ainakin yksi ystävä, joka tuntuu kertovan elämästään kaiken. Et ole nähnyt häntä viiteen vuoteen, mutta tiedät kaiken hänen viikonlopustaan ja hänen lastensa menestyksestä. Oletko sinä se ystävä? Päivittäisen elämän pakonomainen raportoiminen reaaliajassa on merkki siitä, että somella on elämässäsi liian iso rooli. Mitä enemmän käytät aikaa elämäsi jakamiseen muiden kanssa, sitä vähemmän sinulle itsellesi jää aikaa keskittyä siihen, mitä teet.

3. Tiedät liikaa someystävistäsi.

Huomaatko joskus lukevasi keskittyneesti kaverisi kaverin Facebook-päivityksiä? Tiedätkö kaiken hänen sotkuisesta erostaan – ja vakoilitko saman tien myös hänen exänsä profiilia? Jos huomaat seuraavasi lähes tuntemattomien toilailuja sosiaalisessa mediassa, pidä paussi.

4. Tunnet itsesi epäonnistuneeksi kavereihisi verrattuna.

Facebookin selailu voi herättää kateutta. Yksi tuttu sai ylennyksen, toinen meni kihloihin ja kolmas on ihanalla aurinkolomalla Balilla. Toisten menestys ja itsen vertaaminen muihin voi aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta, vaikka et tiedostaisi sitä. Sosiaalisessa mediassa roikkuminen voi lisätä ahdistusta ja rikkoa ihmissuhteita. Kun ystävien elämän seuraaminen tulee oman onnesi tielle, pidä taukoa somesta.

5. Ahdistut, kun et voi käyttää kännykkääsi.

Selaatko puhelintasi, kun istut lounaalla ystäviesi kanssa? Päivitätkö Facebookin heti herättyäsi? Mitä enemmän olet somessa, sitä vähemmän sinulla saattaa olla kiinnostavaa sanottavaa oikeissa keskusteluissa. Kuinka monta oikean elämän keskustelua sinulta on mennyt ohi, koska keskityit puhelimeesi? Mitä enemmän käytät aikaa tykkäämiseen, sitä tylsempää elämästäsi voi tulla.

Lähde: health.com

Lue lisää:

Näin teet itsestäsi Facebookin täydellisimmän naisen

Facebook-kirppisten etiketti: nämä sinun pitää tietää

Onko Facebook-tykkäys aitoa?

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.