Kaipaako itsekunnioituksesi kohentamista? Paljon voi tehdä ajatuksen voimalla. Kokeile näitä tapoja.

1. Ymmärrä, että olet huipputyyppi.

Jokaisessa on jotain ihan mielettömän hienoa. Sitä ei mikään tai kukaan voi viedä.

Sinun mahtavuuteesi ja ainutlaatuisuuteesi ei vaikuta se, miltä näytät, mitä ihmiset sinusta sanovat tai mitä olet saavuttanut. Et tarvitse mitään näyttöjä tai syytä itsesi arvostamiseen.

Et ole kuka tahansa. Olet ainoa sinä koko maailmassa.

2. Keskity siihen, mitä rakastat.

Paras tapa ymmärtää oma arvonsa on keskittyä kaikkeen siihen, joka tekee sinulle hyvää. Tutki itseäsi ja löydä ne asiat, joille palat. Niihin keskittymällä opit viis veisaamaan siitä, mitä muut ajattelevat.

Innostu elämästä ja siitä, mistä pidät.

3. Unohda täydellisyyden tavoittelu.

Jos jokin menee pieleen, älä haaskaa aikaa moittimalla siitä itseäsi. Olet loistava joka tapauksessa, eikä kukaan muu voi määritellä, millainen sinun pitäisi olla.

Nauti siitä, että olet elossa ja että voit myös oppia matkan varrella kaikenlaista.

4. Ole kiltti muille.

Sinuun itseesi vaikuttaa ihmeen paljon se, miten suhtaudut ihmisiin ja maailmaan ympärilläsi. Kohtele muita lempeästi ja näe se hyvä, mikä koko ajan olisi nähtävissä. Alat yllättäen tuntea paljon enemmän myönteisiä tunteita. Myös itseäsi kohtaan.

5. Älä odota hyväksyntää muilta.

Kellään muulla ei ole oikeutta kertoa, minkä arvoinen olet. Jos et jollekulle kelpaa, anna hänelle tyynesti mielessäsi anteeksi: hänen elämässään jokin on tehnyt hänestä kapeasti ajattelevan.

Olet uskomaton ja ainutlaatuinen, ja olet ollut sitä aina. Se ei ole jotain, mitä joku muu voisi kiistää.

6. Älä muistele vanhoja.

Älä jää jumiin niihin hetkiin, jolloin toisten kanssa on ollut vaikeaa. Ihmisyyteen kuuluu myös raskaita asioita. Ikävää käytöstä voi selittää kärsimys, joka ei näy päälle.

Jos joku on hylännyt sinut, älä haaskaa aikaa myöskään sen muisteluun: menetys oli oikeasti suurempi hänelle kuin sinulle. Keskity ihmisiin, joita elämässäsi on nyt ja jotka ymmärtävät arvostaa sinua.

7. Suhtaudu itseesi kuin parhaaseen ystävään.

Paras ystävä tietää, miten sinua voi ilahduttaa ja rohkaista. Hän ei painosta eikä syytä, vaan antaa sinun olla itsesi.

Mitä jos opettelisit suhtautumaan itseesi niin kuin paras ystävä suhtautuu? Ole itseäsi kohtaan lempeä ja keskity siihen, mikä sinussa on hienoa. Sinusta löytyy paljon sellaista, mistä voit olla ylpeä ja onnellinen. Ajattele kaikkea sitä usein.

Lähde: Howtoforgivepeople.com

Löydä lisää ideoita, kuinka voit yhä paremmin. Lue myös siitä, miten arvostus kuuluu hyvään parisuhteeseen.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.