Vietätkö mielestäsi liikaa aikaa Facebookissa? Näillä vinkeillä karistat someriippuvuuden.

Seuraatko jatkuvasti kavereidesi tekemisiä Facebookissa? Huomaatko avaavasi jonkin puhelimesi somesovelluksista aina, kun tylsistyt hetkeksikin? Sinulla saattaa olla riippuvuus, eikä liika somettaminen ole hyväksi. Näillä vinkeillä pääset eroon Facebook-riippuvuudesta.

1. Päätä ensin sopiva aika, jonka haluat käyttää sosiaalisen median selailuun päivässä. Sinulla on luultavasti aikataulu töille, vapaa-ajalle ja nukkumiselle. Miksei siis somettamisellekin? Voit vaikka päättää, että tutkit somea neljästi päivässä kymmenen minuutin ajan.

2. Sovi pelisäännöt itsesi kanssa. Haluaisitko keskittyä läheisiisi enemmän? Päätä, ettet ota puhelinta ruokapöytään tai sänkyyn lainkaan. Yöksi voit laittaa puhelimen kokonaan kiinni.

3. Kun julkaiset Facebook-päivityksiä, kerro vain oikeasti tärkeistä asioista. Älä selosta jokaista menoasi tai julkaise päivittäin kuvaa ruoastasi tai koirastasi (vaikka se kuinka suloinen olisikin).

4. Käytä somea vain silloin, kun sinulla on siihen syy. Useimmat meistä selaavat Facebookia tylsyyksissään. Aseta korkeampi rima itsellesi ja mieti, onko sinulla mitään syytä kirjautua sisään. Jos ei ole, kuuntele mieluummin vaikka musiikkia, soita ystävälle tai lue kirjaa.

5. Kokeile, miltä tuntuu olla viikko ilman somea. Jos viikko tuntuu pahalta, yritä edes viikonlopun ajan. Mieti tauon jälkeen, paraniko vai huononiko elämäsi. Saatat huomata, että voit olla täysin tyytyväinen ilman sosiaalista mediaa.

6. Vaihda puhelimesi asetuksia niin, että se ei hälytä jokaisesta saamastasi Facebook-ilmoituksesta. Kun et tiedä, että kaveri on tykännyt uusimmasta kuvastasi, et käy joka välissä kurkkimassa Facebookia. Näet kyllä tykkäykset myöhemminkin.

7. Jos paussipäätöksestäsi huolimatta huomaat avaavasi puhelimesi Facebook-sovelluksen turhan usein, poista koko sovellus. Silloin et sorru houkutuksiin.

Lähde: health.com

Lue lisää:
Onko Facebook-tykkäys aitoa?

Näin teet itsestäsi Facebookin täydellisimmän naisen

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.