Syyllistäjä tietää, miten hän saa muut tuntemaan olonsa kurjaksi. Tällaisia keinoja hän käyttää – ja näin taistelet niitä vastaan.

1 Hän iskee vastasyytöksellä

Kun kerrot syyllistäjälle, miltä hänen käytöksensä tuntuu, hän kääntää sanasi ylösalaisin.

Sinä: ”Minua suututtaa, kun unohdit merkkipäiväni.”

Syyllistäjä: ”Surullista, että uskot minun unohtaneen. Ehkä minun olisi pitänyt kertoa sinulle, millaista minulla on viime aikoina ollut. En halunnut huolestuttaa sinua. Mutta olet oikeassa, minun olisi pitänyt jättää murheet hetkeksi (tässä kohdassa syyllistäjä saattaa puristaa pari kyyneltä) ja keskittyä sinuun. Olen niin pahoillani.”

Sanojen takaa kuulet, ettei hän todellisuudessa ole yhtään pahoillaan, mutta mitäpä tuohon voi sanoa? Kohta jo lohduttelet häntä ja pyydät anteeksi, kun et ole huomannut, miten vaikeaa hänellä on.

Neuvo: Usko vaistoosi. Jos syyllistäjän vastaus tuntuu paskapuheelta, se on sitä. Sinulla on oikeus olla vihainen.

2 Hän sanoo kyllä ja ei

Jos pyydät syyllistäjältä palvelusta, hän suostuu aina. Sen jälkeen hän alkaa huokailla raskaasti.

Sinä: ”Et taidakaan haluta tehdä sitä, mitä pyysin?”

Syyllistäjä: ”Totta kai haluan! Miksi väität tuollaista? Millaisena sinä minua oikein pidät?”

Jos et pidä varaasi, hän tekee sinut hulluksi kaksoisviestinnällään.

Neuvo: Jos syyllistäjä sanoo ”kyllä”, tartu siihen. Älä kiinnitä huomiota huokailuun ja muuhun kiemurteluun. Jos hän ei oikeasti halua tehdä, mitä pyysit, hänen on sanottava se sinulle suoraan.

3 Hän saa sinut epäilemään järkeäsi

Syyllistäjä sanoo yhtä, ja myöhemmin hän vakuuttaa sinulle, että sanoikin jotain aivan muuta. Taitavimmillaan hän väittää mustaa valkoiseksi niin sujuvasti, että alat epäillä aistejasi. Ja järkeäsi.

Neuvo: Kirjoita hänen nähtensä muistivihkoon tai puhelimeen kaikki, mitä hän väittää tai lupaa. Kerro hänelle, että muistisi on tullut niin hataraksi, että haluat kaiken varalta tehdä muistiinpanoja siitä, mitä sovittiin.

4 Hän on manipuloinnin mestari

Syyllistäjä ei kerro tarpeistaan suoraan. Hän saa haluamansa manipuloimalla, siis syyllistämällä tai heittäytymällä uhriksi.

Mieluiten hän antaa muiden taistella ja käydä riidat puolestaan, vaikka ei koskaan pyydä sitä avoimesti. Kun sitten erehdyt tekemään niin, hän vakuuttaa silmät pyöreinä: ”En todellakaan odottanut, että teet tuollaista puolestani!”

Neuvo: Älä tee hänen likaisia töitään. Sano, että luotat sataprosenttisesti siihen, että hän kykenee selvittämään asiansa itse.

5 Hän ei pelaa reilusti

Syyllistäjä puhuu selkäsi takana. Ilmiömäisen taitavasti hän saa muut kertomaan ”totuudet”, joita ei itse halua sinulle sanoa. Sinulle hän puhuu juuri sitä, mitä haluat kuulla, mutta hänen tekonsa vesittävät kaiken.

Esimerkiksi hän sanoo, että ”tietenkin voit ottaa opintovapaata ja suorittaa tutkintosi loppuun, tuen sinua ehdottomasti.”

Kun sitten pänttäät tenttiin, koti on kaaoksessa, lapsia pitää kuskata harrastuksiin ja koiralla on kupla otsassa hän istuu ahterillaan ja katsoo televisiota.

Ja sanoo: ”Pitäisikö kaiken elämän pysähtyä vain, koska sinulla on tentti?”

Neuvo: Itke. Huuda. Raivoa. Se ei auta, mutta voi helpottaa oloa.

6 Hänellä on aina vaikeampaa

Päätäsi voi särkeä kovasti, mutta kerropa se syyllistäjälle: hän kertoo migreenikohtauksestaan, joka oli viedä hengen. Äitisi voi käyttäytyä joskus hankalasti, mutta ei häntä voi verratakaan syyllistäjän äitiin, jonka touhut ovat siis jotain aivan pöyristyttävää.

Kenelläkään ei saa olla vaikeampaa kuin syyllistäjällä. Jos yrität väittää muuta, hän loukkaantuu ja antaa ymmärtää, että olet itsekäs.

Neuvo: Älä tuhlaa aikaasi inttämiseen. Puhu huolistasi jollekulle toiselle.

7 Hän myrkyttää ilman kaikilta

Kun syyllistäjää surettaa tai suututtaa, se ei jää salaisuudeksi. Hän levittää tunteensa koko perheeseen tai työyhteisöön. Muut oppivat, että ilmapiiri kohenee nopeimmin, kun kaikki alkavat lepytellä syyllistäjää ja koettavat saada hänet paremmalle mielelle.

Neuvo: Et ole vastuussa kenenkään toisen mielentiloista. Siispä sinun ei tarvitse jatkuvasti lohduttaa, tyynnytellä tai lepyttää syyllistäjää.

8 Hän avautuu liian nopeasti

Monesti syyllistäjän tunnistaa tästä: olette tuskin esittäytyneet toisillenne, kun hän jo kertoo jotain hyvin henkilökohtaista itsestään. Tarkoituksena on luoda luottamusta – ja saada sinut koukkuun, tuntemaan myötätuntoa. Kun ihminen on niin liikuttavan avoin, voiko hän olla muuta kuin herkkä, tunteellinen ja haavoittuva?

Neuvo: Varo varhaista avautujaa. Hän on yhtä haavoittuva kuin pitbull-terrieri ja valmis käyttämään sinua hyväkseen heti, kun pystyy.

Lähde: Lifehack.org

Lue myös

6 keinoa, joilla selviät energiasyöpöstä

Näin pidät puolesi nujertamatta muita

6 tapaa lopettaa uhrautuminen

Energiavaras vie voimat

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.

 

Pätevätkö seuraavat väitteet parisuhteeseesi? Jos pätevät, onnittelut!

1 Ilahdun, kun tiedän tapaavani kumppanini.

2 Kerron kumppanilleni usein siitä, millainen päivä minulla on ollut.

3 Halaan tai annan suukon, kun saatan hänet junaan.

4 Nauramme usein yhdessä.

5 Saan hänen huomionsa helposti kiinnitettyä itseeni.

6 Hänen seurassaan minun ei tarvitse pelätä.

7 Kumppanini hoitaa raha-asiansa hyvin.

8 Alkoholia hän käyttää sopivasti.

9 Olen tyytyväinen seksielämäämme.

10 Uskallan sanoa ääneen, jos olen hänen kanssaan eri mieltä.

Lähde: Väestöliitto