Parisuhdeterapeutti kertoo, mitä lauseita parisuhteessa kannattaa välttää. 

On tuskin olemassa lausetta, joka sytyttää sodan jokaisen pariskunnan välille. Parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta listasi kuitenkin pyynnöstä lauseet, joita useimmissa parisuhteissa kannattaa välttää.

1. Rauhoitu jo / Älä stressaa / Mitä sinä nyt tästä suutut

Nämä ovat lauseita, joilla pyritään ärsyttämään toista, vaikka sitä ei ehkä niin ajattelisi. Tunteet ovat jokaisen omia eikä toinen voi niitä säädellä. Kun kyseenalaistat toisen tunteen, käyttäydyt epäkunnioittavasti. Jos sama tunteiden mitätöinti toistuu usein, tulee toiselle lopulta tunne, että hän ei saa olla suhteessa oma itsensä eikä tule ymmärretyksi.

Jos puoliso hermostuu etkä ymmärrä miksi, kysy mieluummin, mistä hän tuli vihaiseksi. Sano, ettet ymmärrä. Kysy, haluaako hän puhua - ja kuuntele oikeasti.

2. Olet tyhmä

On tärkeää osata erottaa oleminen käyttäytymisestä. Toiselle voi sanoa, että hän käyttäytyy tyhmästi, mutta jos sanot, että hän on tyhmä, kajoat hänen persoonaansa. Kaikenlainen ivailu ja vihjailu on väärin. Etenkin lapsiperheessä vanhempien on panostettava siihen, ettei toista sanota tyhmäksi, vaan puhutaan käytöksestä. Lapsi oppii puhetyylin vanhemmiltaan, ja henkisen väkivallan kierre jatkuu.

3. Kaikki on hyvin (kun ei oikeasti ole)

Parisuhteessa molempien pitäisi uskaltaa sanoa ääneen, jos jokin vaivaa mieltä. Kun jätät tärkeän asian sanomatta, et ole avoin etkä rehellinen. Kiukku jää todennäköisesti kaihertamaan mieltäsi, ja se vaikuttaa myöhempään käytökseesi. Lopulta patoutunut harmitus purkautuu, ja huomaat tiuskivasi vanhojen asioiden takia.

Riippuu pariskunnan vuorovaikutustaidoista, osaavatko he ottaa rehellisesti puheeksi nekin asiat, joita toisen ei ole kiva kuulla. Taitoa voi onneksi harjoitella.

3. Olet ihan kuin äitisi

Jos puolison perhetausta on onnellinen, lauseessa ei ole vikaa. Jos hänen perhesuhteissaan on ongelmia, vanhempaan vertailu sivaltaa syvältä ja syö itsetuntoa. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että ei ikinä vertaile puolisoaan – eikä itseään – muihin.

4. Annan mies tuo sille aina kukkia.

Kaverin mies tekee sitä ja tätä, mutta kun sinä et koskaan… Unohda tällaiset lauseet. Kun vertaat puolisoasi vähätellen toiseen, loukkaat ja mitätöit häntä. Ilkeäksi tarkoitettu vertailu on henkistä väkivaltaa. Jos toivoisit, että puolisosi huomioisi sinua enemmän, kerro se kauniisti: ”Kukkien saaminen sinulta ilahduttaisi minua valtavasti.” Omista tarpeista kertominen voi tuntua vaikealta, mutta sitä kannattaa opetella.

5. Kannattaisikohan sinun jättää viini juomatta ja lähteä lenkille?

Ulkonäköä ei kannata kommentoida, ellei toinen sitä pyydä. Siinäkin tapauksessa on syytä tietää, kestääkö puoliso rehellisen arvion. Kaikki vertailu, nimittely ja puuttuminen toisen ulkonäköön kertoo kuulijalle, että hän ei kelpaa sellaisena kuin on. Se tuntuu pahalta, koska parisuhteessa jokainen haluaa kelvata omana itsenään.

Jos olet aidosti huolissasi esimerkiksi puolisosi hyvinvoinnista tai kunnosta, kerro asia juuri niin: ”Olen huolissani, kun liikut niin vähän.” Sitten voitte yhdessä miettiä, mitä asialle kannattaisi tehdä.

6. Anna olla, minä teen sen, kun et osaa.

Osa ihmisistä oppii vähättelevän puhetyylin jo lapsena, jos omat vanhemmat kohtelivat häntä vähätellen. Kun vähättelet toisen taitoja, et kunnioita häntä. Silloin parisuhteeseen tulee väistämättä asetelma, jossa toinen on lapsi ja toinen aikuinen. Lähesty puolisoa mieluummin kannustuksen kautta ja opeta, jos toinen ei osaa.

7. Mieheni oli eilen ihan kamala.

Etenkin naisilla voi olla tapana puhua parisuhteestaan ystäväporukassa. Arkeen liittyvä ärsytyksen purkaminen voikin olla paikallaan: ”Aina se jättää sukat hujan hajan.” Jos kuitenkin huomaat arvostelevasi kumppaniasi ystävillesi, lopeta. Jos parisuhteessa on jotain vialla, siitä pitäisi puhua ensiksi suhteen toiselle osapuolelle, ei ulkopuolisille.

Parisuhteen kriisitilanteissa asia on toisin. Silloin kannattaa sopia yhdessä rajat, joilla kunnioitetaan toinen toista – voimakkaista tunteista huolimatta. Sopikaa, kenelle ystävillenne saatte puhua ja mistä.  

8. Äh, taasko menet ulos Juhan kanssa?

Kaikki eivät tule toimeen keskenään. Et ehkä pidä kaikista puolisosi ystävistä, ja se on ok. Toisen valintoja on kuitenkin kunnioitettava. Jätä lause sanomatta – eihän sinun tarvitse mennä mukaan. Mieti myös, mikä kyseisessä kaverissa ärsyttää sinua. Oletko ehkä mustasukkainen puolisosi häneen käyttämästä ajasta? Juttele tuntemuksistasi kumppanisi kanssa.

 

 

JJ

8 lausetta, joita parisuhteessa ei kannata koskaan sanoa

Jos se olisi niin helppoa kuin että listasta luetaan valmiit repliikit, niin parisuhteidenhan pitäisi toimia erinomaisesti, silloin yksi vain esittää yhtä, toinen toista ja molemmat esittäisi että kaikki on hyvin. Mutta kun se ei ole, toimivan rakkauden ja parisuhteen eteen täytyy paneutua asiaan kunnolla. Välineet siihen löysin kirjasta "Rakkaus: Läheisyyttä ja särkyneitä sydämiä?", se on uusi ja täysin eri tasolla oleva kirja, joka auttoi minua ymmärtämään mistä kenkä todella puristaa...
Lue kommentti

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.