Vuoden raskain työviikko on usein se viimeinen ennen lomaa. Tässä yhdeksän tapaa lähestyä lomaa helpommin.

 

Loma alkaa mukavammin, kun valmistaudut siihen jo töissä. Työnohjaaja ja joogaohjaaja Sari Marita Ikäheimo Suomen työnohjaajat ry:stä kertoo, miten.

1. Paina jarrua

Kun kiire tuntuu olevan kovimmillaan, pysähdy hetkeksi. Päässä pyörivien keskeneräisten tehtävien sekamelska ahdistaa takuulla. Kun yrität ajatella ja tehdä monta asiaa samaan aikaan, tulet vain lietsoneeksi paniikkia entisestään.

2. Keskity hengitykseen

Kun sinusta tuntuu kaoottiselta etkä tiedä mihin tarttua, hanki käyttäytymiseesi selkeyttä. Anna hengityksen kulkea luonnollisesti ja seuraa sisään- ja uloshengittämisen vuorottelua. Rauhoitut vähitellen. Hengittämistä seuraamalla voi myös laskea kohonnutta verenpainetta. Poistu vaikka työpisteeltä vessaan, jotta saat olla rauhassa.

3. Tee lista ennen lomaa tehtävistä asioista

Kirjoita lomaa edeltävälle viikolle lista töistäsi. Mieti, mitkä asiat ovat ehdottoman tärkeitä ja mitkä voivat odottaa. Vaikka jokin tehtävä tuntuisi tärkeältä, mieti onko se sitä todella. Harvoin on kyse ihmishengistä.

4. Tee lista töistä, jotka on tehtävä loman jälkeen

Todennäköisesti murehdit töitä loman aikana vähemmän, kun työpöydällä odottaa lista, josta voit aloittaa.

5. Järjestä työpöytäsi tai kaappisi

Työpisteen siistiminen on tärkeä rituaali, joka auttaa aivojasi siirtymään kohti lomaa. Kun työpöytä tai pukukaappi on siisti, on töihin myös mukavampi palata.

6. Älä suostu ryhmäpaniikkiin

Ympärilläsi saattaa olla paljon työkavereita, jotka purkavat ääneen työahdistustaan. Paniikki tarttuu helposti sinuunkin, vaikka oma tilanteesi ei hirveä olisikaan. Hakeudu tietoisesti paikkaan, jossa voit viettää hetken aikaa itseksesi. Syö vaikka lounas yksin. Saat tilaa omalle ajattelulle, kun poistut hetkeksi muualle.

7. Keskity positiiviseen puheeseen

Pohdi itseksesi, mitä loma sinulle merkitsee ja mitä arvostat lomassa eniten. Mieti, voisitko aloittaa loman suunnittelematta sitä etukäteen. Kunnon hengähdystauko loman alussa on monelle paikallaan. Haasta myös työkaverit juttelemaan mukavista lomasuunnitelmistaan. Positiivisuus voi levitä.

8. Juokaa lomakahvit

Työpaikoilla monet lähtevät lomalle samoihin aikoihin. Juokaa lomallelähtijäiskahvit koko porukalla. Siirtymäriitit katkaisevat ajanjakson ja ovat merkki siitä, että nyt alkaa jo jotain muuta.

9. Älä ole tavoitettavissa

Etenkin asiantuntijatöitä tekeviltä unohtuu joskus, ettei lomalla pidä olla puhelimen päässä. Aseta sähköpostiisi ja puhelimeesi automaattinen vastausviesti, jossa kerrot, milloin palaat töihin. Mieti samalla, kannattaisiko loman aluksi pistää puhelin kokonaan syrjään, edes yhdeksi päiväksi?

Vinkit antoi Työnohjaaja STOry ja joogaohjaaja SJL Sari Marita Ikäheimo.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.