Oletpa vaikea. Kylläpä olet ujo. Aikuiset luonnehtivat lapsia mielellään, ja liian moni lapsi uskoo, mitä hänelle sanotaan. Lapsena lyödystä leimasta kannattaa hankkiutua eroon, jos se haittaa elämää aikuisena.

Jos sinusta tulisi lääkäri, unohtaisit hohtimet mahaan.

Sukulaistätini yritti olla hauska. Nauroinkin hiukan.

Sitten ajattelin: Selvä, ei siis lääkäriksi. Eikä sairaanhoitajaksi tai lentokapteeniksi. Olen hassu ja huolimaton, ja ihmisillä on taipumus kuolla käsiini.

Otin tokaisun niin totena, että suljin osan ura­vaihto­ehdoistani saman tien pois. Se ei ole kauhean järkevää, jos on juuri täyttänyt seitsemän.

Muistan muitakin toistuvia lauseita: Onpa ujo. Hirveen rauhallinen, puhuuko se kotona? Tyypillinen keskimmäinen lapsi.

Kuulostaako tutulta? Vai kuulitko näitä: Olet vaikea lapsi. Kylläpä olet herkkä. Selvä johtajatyyppi, aina määräilemässä.

Jokainen meistä kuulee lapsena itsestään määritelmiä, joista osa jää mieleen loppuelämäksi. Ne voivat olla myönteisiä tai kielteisiä, joko totta tai valhetta. Kun mitä tahansa väitettä toistetaan tarpeeksi, siitä tulee osa minäkuvaamme. Minä­kuva tarkoittaa käsitystä, joka meille muotoutuu itsestämme.

"Minäkuva on kuin takki, jota muut yllemme neulovat", psykologi Arto Pietikäinen sanoo.

"Läheisemme saattavat sovitella meille esimerkiksi laiskan, vaikean tai ujon takkia. Jos suostumme pukemaan takin päällemme, alamme myös käyttäytyä sen mukaan. Lopulta neulomme takkia itsekin."

Vakavimmin otamme vanhempiemme sutkaukset. Joskus lause jää mieleen vain siksi, että tilanteeseen liittyy jotain ­noloa. Jos opettaja on ihmetellyt hitauttasi ääneen luokan edessä, luonnehdit itseäsi nopeaksi tuskin aikuisenakaan.

Tunteesi valehtelevat sinulle

Peräti kahdeksan kymmenestä ajatuksestamme sisältää jonkin kielteisen viestin. Ei ihme, että lapsuuden latistuslauseet juurtuvat aivoihimme tiukemmin kuin kehut.

"Ajatukset ovat automaattisia. Emme voi korvata kielteisiä ajatuksia myönteisillä, mutta voimme vähentää niiden vaikutusvaltaa", Arto Pietikäinen sanoo.

Myös muiden arviot meistä ovat vain ajatuksia. Ne eivät ole faktaa. Ongelma on siinä, että kun kuulee tietyn ajatuksen tarpeeksi usein, se muuttuu päässä faktaksi. Pöhköimmästäkin lauseesta tulee vaivihkaa totuus, joka ­alkaa ohjata käyttäytymistä.

Ennen esitelmää saatat muistaa, miten kaverisi kummasteli pienenä punastumistasi ja sanoi, että näytät tomaatilta. Tokaisu alkaa kummitella mielessäsi, vahvistua ja kertautua. Lopulta näytät tomaatilta.

Jos pidät esitelmäsi punastelus­ta huolimatta, olet vah­voilla. Et anna tunteen määrätä, vaan teet sen, mitä pidät tärkeänä. Tunteiden kuuntelu onkin Pietikäisen mielestä yli­arvostettua.

"Tunne voi väittää, ettet uskalla. Jos uskot sitä, jätät paljon tekemättä. Jos mielesi väittää, että et pysty, tee silti."

Jos jätät menemättä treffeille, koska olet lapsena kuullut olevasi arka, muista, että olen arka on vain ajatus,  mielesi kehittämä tarina, pötkö kirjaimia. Pötkö kirjaimia ei voi estää sinua menemästä treffeille.

Tunteissa vellomisen sijasta pohdi arvojasi. Jos muiden seura on sinulle tärkeä arvo, ­menet treffeille, vaikka pelkäisit. 

"Tunteet vaihtuvat, arvot pysyvät. Tee siis tekoja, jotka vievät kohti arvojasi, epävarmuuden tunteista piittaamatta."

Mieti arvojasi ja toimi

Entä jos muiden hokemat ovat totta? Mistä tietää, millainen oikeasti on?

Ei mistään. Jos kannat lapsuudestasi olet vaikea -leimaa, sinun ei kannata ryhtyä selvittämään, oletko oikeasti vaikea. Et löydä vastausta.

"Käyttäytyminen riippuu aina tilanteesta. Kukaan vaikeaksi luonnehdittu ei ole vaikea aina", Arto Pietikäinen sanoo.

"Itsensä ­loputon analysointi on hyödytöntä. Ei ole olemassa pysyvää minää, joka pitäisi ensin löytää, jotta voisi elää 
onnellisesti."

Silti moni vatvoo itseään mieluummin kuin toimii. Kuvittelemme, että jos tunnemme itsemme täydellisesti, hallitsemme elämäämme ja vältymme virheiltä.

"Jos epäröit jotain, kokeile sitä. Katso mitä tapahtuu. Vain tekojen kautta saat selville, onko jokin sinua varten."

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.