Kirjailija Kalle Lähde paljastaa alkoholistin arjesta 11 karua faktaa, joista yleensä vaietaan.

Kirjailija Kalle Lähde on raitistunut alkoholisti, jonka mielestä Suomessa ihannoidaan yhä viinan juomista ja kaunistellaan päihderiippuvuuden seurauksia.

"Ryyppäämiseen liitetään yhä merkillisen hohdokkaita, miehekkäitä mielikuvia, jotka ovat kaukana juopon raadollisesta todellisuudesta”, Kalle sanoo.

”Yllättävän harva suomalainen ymmärtää, että alkoholismi on hengenvaarallinen sairaus, jolla ei ole mitään tekemistä juhlimisen tai diskopallojen kanssa.”

Kalle paljastaa 11 faktaa, jotka alkoholistin arjesta jäävät yleensä kertomatta:

1. Alkoholisti on krooninen valehtelija

”Juopon suurin pelko on paljastua juopoksi. Käytin elämästäni yli 20 vuotta pakonomaiseen valehteluun. Valehtelin vaimolleni, etten aio juoda, ja valehtelin taksikuskille, että olen tässä lähdössä vähän rentoutumaan työkavereitten kanssa. Oikeasti olin matkalla kolmanteen baariin enkä todellakaan aikonut tavata ketään.

Juopoilla on tapana miettiä joka hetki, miltä heidän käytöksensä näyttää ulospäin. Niin mietin minäkin.

Aamuisin lähdin kävelemään kotoa tasan kello 8.51, jotta pääsisin kävelemään baarin ovesta suoraan sisään, kun se avautuisi yhdeksältä. Siten varmistin, ettei minun tarvinnut jonottaa baarin edessä. Jokuhan olisi voinut nähdä.

Kun lopullinen alamäkeni keväällä 2013 alkoi, lopetin puhumisen kokonaan.

Tiesin, että suustani tulisi ulos pelkkiä valheita. En jaksanut enää kuunnella niitä.”

2. Alkoholisti teeskentelee karjalanpaistimiestä

”Kun join, yritin epätoivoisesti vaikuttaa kunnolliselta. Erityisen vaikutuksen halusin tehdä baarimikkoihin. Kun ilmestyin aamulla baariin, saatoin tokaista, että laitoinpa tuossa juuri karjalanpaistin uuniin hautumaan.

Oikeasti olin sairaslomalla ryyppäämiseni vuoksi enkä ollut syönyt mitään kahteen viikkoon. Valehtelin, koska janosin arvostusta. 

Olen kuullut usein, kuinka nainen selittää baarimikolle, että ’tulin tässä ihan vain piipahtamaan, koska jätin just pullataikinan keittiöön nousemaan’. Neljän tunnin päästä sama nainen notkuu yhä baaritiskillä.

Suomalaiset baarit ovat täynnä pullanleipojanaisia ja karjalanpaistimiehiä.

Jokainen juoppo kuvittelee olevansa vähemmän juoppo kuin muut juopot. Se on alkoholistin tapa säilyttää ihmisarvonsa.”

3. Alkoholisti pissii housuunsa

”Kun ryyppyputki oli päällä, saatoin olla viikkoja syömättä. Kolmen viikon aikana söin ehkä pari jugurttia.

Ruokahaluni katosi niin, etten pystynyt nielemään mitään. Tiedän juoppoja, jotka pakottautuvat syömään kerran päivässä, mutta minä en pystynyt.

Kun vetää aamusta iltaan viinaa tyhjään vatsaan, vatsa menee sekaisin. Olen laulanut muiden edessä karaokea housuissa, joiden etumuksessa on pissaläikät. Olen paskonut housuuni baareissa ja kotona.

Alkoholistin elimistö on niin sairas ja sekaisin, ettei hän pysty edes pidättelemään. Siitä on miehekkyys kaukana.”

4. Alkoholisti käyttäytyy korostetun kohteliaasti

”Useimmat alkoholistit eivät möykkää eivätkä kaatuile, vaan käyttäytyvät korostetun korrektisti. Baarissa he istuvat yksin ja piiloutuvat Ilta-Sanomien taakse.

Minäkin käyttäydyin kaupungilla kuin herrasmies: avasin naisille ovet, päästin edelleni kassajonossa ja jutustelin mukavia myyjille. Minulla oli omituinen tarve miellyttää tuntemattomia ja todistella lakkaamatta joka suuntaan, kuinka mahtava tyyppi olen.

Saatoin viettää työpäiväni ravintolakokkina kahden promillen humalassa eikä kukaan huomannut. Olin niin tottunut viinaan, että pystyin käyttäytymään fiksusti kännissäkin.”

5. Alkoholistin koti on siisti

”Harva alkoholisti asuu sillan alla. Päinvastoin, useimpien koti on tavallista siistimpi. Neuroottinen puunaaminen on tapa yrittää hallita kaoottista elämää.

Meillä siivosi vaimoni Katri. Pesukoneemme pauhasi aamusta iltaan, vaikka sisällä olisin pyörinyt vain yksi sukka. Katri pesi elämäämme puhtaaksi.

Pitkään uskottelin itselleni, etten voi olla alkoholisti, koska minulla on niin nätti ja siisti koti.”

6. Alkoholisti on ihanteellinen työntekijä

”Suomalaisilla työpaikoilla työskentelee arviolta 300 000 alkoholistia. Juopot ovat parhaita työntekijöitä. He joustavat ja skarppaavat usein tuplasti enemmän kuin muut, koska pelkäävät paljastumistaan joka sekunti.

Kun työskentelin kokkina, yritin pitää keittiöni täydellisen siistinä. Kukaan ei saanut päästä huomauttamaan mistään. Eikä päässyt.”

7. Alkoholistin aamurutiinit ovat vaivalloisia

”Kun alkoholisti lähtee töihin, hänen pitää nähdä helvetinmoisesti vaivaa. Minun aamurutiinini olivat nämä: join tärinät pois, otin pari rauhoittavaa, kävin suihkussa, ajoin parran, ruiskutin reilusti partavettä, otin pari Mynthonia, tiputin punoitusta vähentäviä silmägeelitippoja ja puin vastasilitetyt vaatteet.

Pidin ulkokuoreni täydellisen siistinä. Koko työpäivän pelkäsin, että joku tulee metrin liian lähelle, haistaa ja sanoo: Hei, sähän oot juoppo.”

8. Alkoholisti voi olla välillä juomatta

”Ihminen voi olla rapajuoppo, vaikka ei joisi joka päivä.

Minäkin olin välillä viikkoja juomatta. Silloin suoritin elämääni: siivosin koko kämpän, varasin hammaslääkärin ja maksoin kaikki mahdolliset laskut etukäteen. Olisin kusettanut koiratkin kuukautta etukäteen, jos olisin pystynyt.

Järjestelin elämääni, koska tiesin, että pian olisin taas pois pelistä.”

9. Alkoholisti ei tunne nousuhumalaa

”Alkoholisti ei juo pitääkseen hauskaa. Minä aloitin juomisen 17-vuotiaana. Elimistöni turtui viinaan niin, etten tuntenut vuosiin nousuhumalaa enkä muitakaan mielihyvän tunteita.

Join, koska en pystynyt olemaan juomatta. Ilman viinaa vieroitusoireet olivat niin rajut, että pelkäsin kuolevani.

Join mieluiten yksin. Ajatus siitä, että juomiseen olisi pitänyt liittää läpänheittoa kavereitten kanssa, tuntui minusta omituiselta ja ahdistavalta.”

10. Alkoholistin ongelma on muka aina joku muu

”Kun sain masennusdiagnoosin, riemastuin: Jes, viimein virallinen syy ryypätä!

Uskoin vilpittömästi, että syy juomiseeni oli masennus. Enkä tietenkään voinut lopettaa juomista, ennen kuin olisin parantunut masennuksestani.

Jälkeenpäin tajusin, että viina oli masennukseni syy, ei sen seuraus. Kun lopetin juomisen, ahdistukseni katosi ja kaikki hyvä palasi elämääni.

11. Alkoholisti ei tajua loukkaavansa

”En voinut ymmärtää, miksi vaimoni nalkutti juomisestani. Minähän join yksin ja aina baarissa. Miten se muka häiritsi häntä? Kännissä en ollut koskaan aggressiivinen vaan arka vässykkä.

Loukkaannuin, kun vaimoni soitti minulle koulutuspäiviltään ja tarkisti, olinko humalassa. Minusta hän oli itsekäs, kun vaivautui pilaamaan päivänsä murehtimalla minusta.

Olin varma, että jos vaimoni vain jättäisi minut rauhaan, kaikki ongelmani katoaisivat.

Juoposta tulee sairaalloisen itsekäs. Empatiakyky katoaa, ja pakkomielle viinaan ajaa kaiken yli. Vielä silloinkin, kun hakeuduin vuonna 2013 Minnesota-hoitoon, ajattelin tosissani, etten ole kaukana Vuoden Mies -ehdokkaasta. Niin vinksahtanut mieleni oli.

Vasta kun raitistuin, ymmärsin, miten syvästi juomiseni oli vaikuttanut läheisiini. Alkoholismi on sairaus, mutta vastuuta teoistani se ei poista.”  
 

Alkoholistiveljien sisko, rait...

Alkoholisti pissaa housuunsa ja kymmenen muuta vaiettua faktaa alkoholismista

Silti on hyvä, että asiasta puhutaan suoraan - ja nimenomaan se on hyvää, että asiasta puhuvat ne, joilla on omaa kokemusta. Edes me sisaret, tyttäret ja äidit emme tiedä koko totuutta. On meilläkin näkemyksemme ja niitäkin kannattaa kuunnella, ja sen sanoisin, että esim. kannabiksen vapauttamisesta kannattaa kysyä kannabiksen käyttäjien omaisilta ja läheisiltä, eikä vain viihdekäyttäjiltä - tai edes tutkijoilta.
Lue kommentti

Miten selviäisi järjissään yt-ajasta ja irtisanomisesta? Miten säilyttäisi uskon ammattitaitoonsa ja itseensä, kun
työttömyys venyy? Asiantuntija neuvoo.

Kun työpaikalla käynnistyvät yt-neuvottelut, alkaa tapahtua paljon muutakin. Ihmiset alkavat keskustella kuiskaten. Päälliköiden ilmeet ja lauseen puolikkaat synnyttävät arvailuja. Flunssaiset miettivät, kannattaako jäädä kotiin sairastamaan. Työteho laskee.

Järki sanoo, että irtisanomisten perimmäiset syyt ovat laajoja ja globaaleja: palvelut ja tavarat eivät käy kaupaksi, eikä varmoja eläkevirkoja ole olemassa.

"Silti irtisanominen tuntuu epäoikeudenmukaiselta, kun tietää tehneensä työn hyvin. Irtisanottu ihmettelee aiheesta, miksi juuri hän joutui lähtemään", sanoo organisaatiopsykologi Tiina Saarelma-Thiel, joka on tutkinut työelämän kriisejä.

On kohtuutonta vaatia, että ihminen pystyisi hallitsemaan itsensä täysin niin isossa tilantessa kuin irtisanomisen uhatessa. Silti siihen on mahdollista varautua.

1 Yt-neuvottelujen aikana:

• TYÖ AUTTAA. Yt-neuvottelujen aikana pahinta on epävarmuus. Mitä teen, jos minut irtisanotaan? Miten pärjään, jos saan jäädä mutta työ muuttuu ja lisääntyy? Kun keskityt tehtäviisi, et koko ajan mieti raskaita asioita.

• TUO ESIIN omia ratkaisujasi niin kauan, kun neuvotteluvaraa on. Jos olet halukas tekemään jotain muutakin kuin nykyistä työtäsi, kerro se työnantajalle.

• ÄLÄ MUSTAMAALAA ketään äläkä vihjaile sivulauseissa, miten kollega ei sitäkään työtään hoitanut. Luottamuksellisesti puhuttu voi mennä vääriin korviin tai huomaat tekeväsi töitä saman kaverin kanssa myös jatkossa.

• MUISTA, ETTÄ olet osa yhteisöä. Sinäkin vastaat ilmapiiristä.

2 Irtisanomisen hetkellä:

• SINULLA ON oikeus pyytää luottamusmies tueksesi irtisanomistilanteeseen.

• OTA MUKAAN muistilista asioista, joita aiot kysyä. Kirjoita vastaukset ylös, niin muistat ne jälkeenpäin.
näin pidät pään kylmänä

• KYSY, MIKSI juuri sinut irtisanotaan. On tärkeää, että saat selityksen, jonka kanssa pystyt elämään. Joudut selittämään sen jatkossa monta kertaa läheisillesi, rekrytoijalle tulevissa työhaastatteluissa – ja itsellesi.

• PYYDÄ TYÖNANTAJAA lähettämään sinulle työtodistus, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä olet tehnyt ja mihin koulutuksiin osallistunut. Voit auttaa sen laatimisessa.

• VARMISTA PÄÄLLIKÖLTÄSI, voitko tarjota häntä suosittelijaksi, kun pääset työpaikkahaastatteluun.

• SOVI, MITEN irtisanomisestasi kerrotaan muille.

• ÄLÄ VAADI itseltäsi liikaa. On normaalia lamaantua, purskahtaa itkuun tai raivostua. Viisas työnantaja antaa mahdollisuuden puhua asioista uudestaan myöhemmin, kun ensisokki on hälvennyt.

3 Irtisanomisen jälkeen:

• IRTISANOMINEN TUNTUU hylkäämiseltä, vaikka ymmärtäisit syyn. Tuskin muistat paljoakaan siitä, mitä irtisanomisen hetkellä sanotaan. Sen muistat aina, miten sinua silloin kohdeltiin.

• ALUKSI AIVOT aktivoituvat ja alkavat pyörittää kysymyksiä. Mitä tapahtui? Miksi juuri minulle? Sitten alkaa suru ja luopuminen.

• TOIPUMINEN VIE vähintään viikkoja. Sen aikana tarvitset ihmisiä, joiden kanssa puhua. Jos suru ei millään hellitä, hae ammattiapua. Työterveyshuolto on käytettävissäsi irtisanomisajan loppuun. Myös julkinen terveydenhuolto tarjoaa työttömien terveystarkastuksia. TE-keskus voi lähettää julkiseen terveydenhuoltoon, joka arvioi työkykysi.

• JOS TYÖVELVOITE jatkuu irtisanomisen jälkeen, koeta hoitaa projektit kunnialla loppuun. Hyvinvointiasi edistää parhaiten, kun et polta siltoja takanasi. Hyvä työnantaja antaa sinun käyttää aikaa myös uuden työn hakemiseen.

4 Uutta kohti mennessä:

• TYÖNHAKU KANNATTAA käynnistää nopeasti. Yli 50-vuotias työllistyy hitaammin kuin nuoremmat, mutta tilastot ovat puolellasi: vuonna 2003 oli 55–64-vuotiaista töissä alle puolet, 2014 jo 60,6 prosenttia.

• SURUN HELPOTTAESSA alat nähdä vaihtoehtoja. Elämään jäi paljon arvokasta kuten läheiset ja harrastukset. Mennyt työpaikka oli lopulta vain yksi työpaikka.

• MIETI, MITÄ oikeasti haluat työltä. Nyt on tilaisuutesi etsiä jotain uutta. Millainen työ innostaa? Missä haluaisit olla töissä? Voitko muuttaa harrastuksen bisnekseksi? Avaisiko vapaaehtoistyö uusia väyliä?

• TEE AIKAMATKA. Kuvittele, miltä elämäsi näyttää kahden vuoden kuluttua. Mieti paras ja pahin vaihtoehto ja se, mitä matkan aikana on tapahtunut. Mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä? Kuka sinua on auttanut, kuka lannistanut? Lähde pyrkimään parasta kohti.

• TÄRKEINTÄ ON, ettet jää vain kotiin lähettämään hakemuksia ja odottamaan, että sinut kutsutaan haastatteluun. Hoida kuntoasi ja tapaa ihmisiä.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 18/2015.

Lapset oppivat kotitöihin, jos heidät ottaa mukaan niihin pienestä pitäen. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon yhä useammin kuin pojat.

Vaikka vanhemmat tekevät kotitöitä entistä tasaisemmin, jostain syystä perinteinen sukupuoli jako näkyy lasten osallistumisessa. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon enemmän kuin pojat.

”Ehkä enemmän kotitöitä tekevän äidin on helpompi vetää samaa sukupuolta oleva lapsi avukseen”, tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta pohtii.

Tällainen on hänestä harmillista. Kotien pitäisi tukea tasapuoliseen tekemiseen, mutta vanhat roolit toistuvat. Kodin Kuvalehden lukijakyselyyn vastannut äiti muistelee, että velipojan ei tarvinnut tehdä mitään, kun oli kerran tyttöjä talossa.

Lapset otetaan mukaan kotitöihin entistä harvemmin.

Anneli Miettinen kertoo, että vanhemmat ottavat lapset mukaan kotitöihin nykyään harvemmin kuin ennen. Aikuisten naistenkin kotitöiden tekeminen on vähentynyt, mutta ei yhtä reilusti kuin lasten. Lapset välttyvät kotitöiltä myös siksi, että esimerkiksi siivous teetetään yhä useammin siivoojalla.

Mitä isot edellä

Kotitöiden pitäisi kuulua koko perheelle, mutta tasajako ei tunnu onnistuvan vielä vanhempienkaan vä- lillä. Omassa perheessämme, tasa-arvoisessa parisuhteessa, osa kotitöistä on minun harteillani, osa puolisoni. Olemme jakaneet perhevapaat, mutta kotityöt hoitaa se, joka on ottanut vastuun itselleen.

Minä varmistan, että lapset pääsevät kavereiden synttäreille ja heillä on sopiva lahja ja mukanaan. Olen myös selvillä, onko lapsilla oikeankokoisia ja säähän sopivia vaatteita.

Kotitöistä riidellään edelleen paljon.

Puolisoni vaihtaa polkupyöriin talvirenkaat ja korjaa rikkimenneet tavarat. Tällainen jako on tyypillinen.

Anneli Miettinen sanoo, että kotitöiden tasa-arvo on parantunut paljon sitten 1950-luvun, mutta edelleen kotityöt ovat yksi suurimmista perheriitojen aiheista. Naiset tekevät kotitöistä melkein 60 prosenttia.

”Ostosten hoitaminen ja muu ei-sukupuolittunut tekeminen on tasaantunut”, Miettinen kertoo.

Pyykki ja vaatehuolto sen sijaan ovat usein naisten töitä, erilaiset pienet korjaukset miesten. Koska korjaustyöt vaativat usein vähemmän aikaa ja niitä tehdään harvemmin, miehet voivat päästä kodin pyörittämisestä helpommalla.

Puolisot voivat puolustella työnjakoaan esimerkiksi niin, että se tekee, jolta homma hoituu parhaiten. Anneli Miettinen kehottaa miettimään tätä perustelua, koska tekeminen vahvistaa osaamista. Kotityöt ovat yleensä helposti opittavissa.

 ”Jos olet laittanut ruokaa 50 vuotta, tietysti osaat laittaa ruokaa hyvin. Harjoittelemalla muutkin oppivat.”

Tehkää lasten kanssa yhdessä

Kodin Kuvalehden kyselyyn vastanneiden lukijoiden mukaan lapset voivat osallistua suureen osaan kodin jokapäiväisistä askareista. Alakouluikäisistä lähtien lapset voivat viedä roskat ulos, tyhjentää ja täyttää tiskikonetta ja siivota oman huoneensa.

Lapsille sopivia tehtäviä ovat myös koiran ulkoilutus, imurointi ja pöydän kattaminen. Ruuanlaittoon, leipomiseen ja pyykkien ripustamiseen lapset osallistuvat nuoresta pitäen, kun heille antaa tilaisuuden.

Lapset oppivat parhaiten, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Kiistaa syntyy usein lelujen ja tavaroiden keräämisestä sekä vaatteiden pyörimisestä lattioilla. Osa lapsista saa kotitöistä palkkion, mutta monet vanhemmat korostavat, että koti on yhteinen ja yhteisesti sitä hoidetaan.

Vastuullisen tehtävän suorittaminen ja siisti koti ilahduttavat lastakin. Parhaiten lapset oppivat, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Miettinen kannustaa vanhempia ottamaan lapset mukaan kodinhoitoon, vaikka puuhaaminen pikku apurin kanssa on usein työläämpää kuin yksin tehdessä.

”Pieni lapsi ei vielä osaa, mutta näin kotitöistä tulee hänelle tapa.” Myöhemmällä iällä lapsi saattaa olla jo tehokas apulainen, mutta 16-vuotiasta voi olla mahdoton houkutella mukaan, jos hän ei ole tottunut tekemään.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2016.

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.