Keski-ikäisten lasten voi olla vaikea hyväksyä isän tai äidin uutta suhdetta - etenkin sen seksuaalista puolta. Unohda mieluummin ennakkoluulot ja keskustele vanhempasi kanssa. 

Monen keski-ikäisen on vaikea ajatella äitiä tai isää uuden kumppanin kanssa. On vielä helppoa ymmärtää se, että vanhempi kaipaa ystävyyttä ja kumppanuutta. Mutta kun kuvaan astuu seksi, eivät lapset aina tiedä, mitä sanoa.

Ilmiö näkyy myös vanhainkodeissa. Amerikkalaisessa Aging Today -lehdessä kirjoitetaan, että sikäläisissä vanhainkodeissa on sääntöjä, jotka rajoittavat niissä asuvien välistä seksuaalista kontaktia.

Seksin kieltävien sääntöjen väitetään suojelevan vanhuksia, mutta oikeasti niillä markkinoidaan palvelutaloa vanhusten keski-ikäisille lapsille. Lapset saattavat tuntea olonsa mukavammaksi, kun tietävät, että sinkkuna elävän äidin tai isän touhuja tarkkaillaan. Ikääntyneiden vanhempien mielipidettä ei sen sijaan kysytä.

Entä mitä oikeastaan tiedetään seksistä ja vanhemmista aikuisista? Ainakin se, että yli 60-vuotiaista amerikkalaismiehistä yli puolet harrastaa seksiä, naisista noin 40 prosenttia.

Erään tutkimuksen mukaan pitkään naimisissa olleet pariskunnat harrastavat sitä enemmän seksiä, mitä kauemmin he ovat olleet naimisissa. Seksin harrastaminen lisääntyy, kun pariskunta juhlii kultahäitään – siis kun naimisissa on oltu 50 vuotta. Siitä eteenpäin pariskuntien seksuaalinen aktiivisuus vain lisääntyy. 

Tuloksista voi päätellä sen, että iso osa parisuhteessa elävistä vanhemmista aikuisista on seksuaalisia ja nauttii seksistä. Yksin elävät harrastavat seksiä vähemmän.

Miten vanhemman uuteen suhteeseen kannattaa suhtautua?

Kun vanhempi on jo ikääntynyt, lapset saattavat suhtautua kielteisesti isän tai äidin uuteen suhteeseen. Ikäviä tunteita voi herättää etenkin se, jos uusi kumppani on omaa vanhempaa nuorempi. Lapsi saattaa jopa ajatella: ”Miksei äiti käyttäydy kuin ikäisensä?”

Ennakkoluuloista kannattaa luopua. Ehdota tapaamista vanhemmallesi: ”Hei isä, olemme huomanneet että vietät paljon aikaa Leenan kanssa. Olisi mukava tavata hänet. Tulisitteko meille syömään viikonloppuna?”

Todennäköisesti vanhemman uusi kumppani on hyvä typpi. Tärkeintä on, että et anna omien mielipiteidesi estää isän tai äitisi mahdollisuutta elää onnellisempaa elämää.

Kiinnitä silti huomiota vaistoihisi. New York Times julkaisi hiljattain artikkelin, jossa kerrottiin, että etenkin vanhemmat naiset menettävät vuosittain valtavia rahasummia joutuessaan huijatuksi netin treffisivustoilla. 

Mistä vanhemman kanssa kannattaa jutella?

Jotkut vanhemmat aikuiset eivät pysty petipuuhiin terveydellisten syiden vuoksi. Lapsia saattaa huolettaa, voiko seksistä olla haittaa vanhemmalle, jolla on sairauksia.

Amerikkalaisen National Institute for Aging -laitoksen mukaan seksi voi olla hankalaa, mikäli vanhuksella on esimerkiksi niveltulehdus, kroonisia kipuja, dementia, diabetes tai sydänsairaus. Useimmiten sairaus ei estä seksin harrastamista, mutta asia on hyvä tarkistaa lääkäriltä.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan yli 60-vuotiaiden saamien sukupuolitautien tartuntojen määrä on huimassa kasvussa. Se voi johtua siitä, että vanhemmat aikuiset ovat usein olleet pitkään parisuhteessa, jossa raskauden mahdollisuutta ei enää vuosiin ollut. Kun he sitten aloittavat treffailun tai uuden parisuhteen, ei ehkäisyn tärkeyttä muisteta.

Voi siis olla, että keski-ikäisen lapsen kannattaa aivan ensimmäiseksi jutella sinkkuvanhemman kanssa turvaseksistä. Aikamoinen roolien vaihto, eikö?

Jos epäilet tai tiedät, että vanhempasi aikoo uuteen suhteeseen, varovainen keskustelu saattaa olla paikallaan. Saatat saada palkaksesi punastelua tai tuhahtelua, mutta se on vaivan arvoista. 

 

Lähde: psychologytoday.com

Just shoot me

Apua, harrastaako isä seksiä? Näin suhtaudut ikääntyneen vanhemman uuteen suhteeseen

Voi kontrollifriikit. Jos en voi kasikymppinä sekstailla rauhassa mieheni kanssa ilman, että jälkikasvuni tulee nolostelemaan ja kieltämään niin minut voi päästää päiviltä, kiitos. Mitä järkeä on vanhuudessa, jos silloin ei saa paneskella, juoda vinettoa ja vaikka sauhutella maria ilman holhousta? Jos on elänyt siihen saakka, on jo ansainnut oikeuden tehdä vähän syntiä, jos sitä siksi haluaa nimittää.
Lue kommentti
Entisen isän entinen tytär

Apua, harrastaako isä seksiä? Näin suhtaudut ikääntyneen vanhemman uuteen suhteeseen

Ei isän uudessa suhteessa itseäni nuorempaan epämääräiseen naiseen muu häiritse kuin se, että ilmoitin isälle perunkirjoituksessa, etten halua isän eläessä perinnönjakoa vaatia koska kyse on hänen kodistaan. Uuden naisen ilmaantuminen aiheuttaa juridista ja kieltämättä myös emotionaalista sotkua. Ei ole koti ennallaan, isä on sopimuksemme rikkonut ja hävittänyt äidinperintöäni tajuamatta, mitä tekee. Voisin haastaa hänet siitä käräjille, vaan en viitsi. Eikä ole varaa. Hänen oma isänsä teki...
Lue kommentti

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.