Nämä viisi asiaa yhdistävät nettivihaa ja rattiraivoa – ja näin niihin kannattaa suhtautua.

Rumat, raivokkaat sanat netin keskustelupalstalla. Torven tööttäys ja keskisormen vilautus liikenteessä. Nettivihaan ja tiekiukkuun on vaikea olla törmäämättä. Asiantuntijat kertovat, mitä yhteistä niillä on ja miten vihamielisyyteen kannattaa suhtautua.

1. Kiukku kertoo kiukuttelijasta

Älä ota itseesi, vaikka kiukku kohdistuisi sinuun. Luultavimmin syy vihaan on vihaajassa itsessään.

”Jokainen ottaa oman luonteensa mukaan myös auton rattiin. Jos on helposti kiihtyvää sorttia, on sitä myös liikenteessä”, sanoo liikennepsykologian dosentti Sirkku Laapotti.

Sama pätee käytökseen netin keskustelupalstoilla.

”Motiivien kirjo huonoon käytökseen on netissä yhtä laaja kuin netin ulkopuolellakin. Joku ajaa omaa ideologiaansa. Jotakuta ärsyttää se, mitä edellisissä viesteissä sanotaan, ja hän reagoi siihen. Jotakuta ärsyttää jokin ihan muu, ja hän purkaa viesteissä kiukkuaan, jolle ei ole keksinyt muuta lievitystä”, sanoo nettivihaa tutkinut Pekka Räsänen Turun yliopistosta.

2. Isoin meteli ei tule enemmistöstä

Älä lannistu, vaikka joskus tuntuu että huono käytös on ottanut maailmassa vallan. Ei se ole. Suuri enemmistö on edelleen kunnon väkeä.

”Nettihuuteluun pätee sama kuin luokkahuoneeseen. Muutama hölösuu saa aikaan ison metelin. Netissä kymmenen prosenttia käyttäjistä tuottaa 90 prosenttia älämölöstä. En todellakaan sanoisi, että meillä on vihaajakansa, joka laajoin joukoin nyt kirjoittaa ilkeitä viestejä”, sanoo Pekka Räsänen.

”Vaikka ilmiöstä puhutaan paljon ja moni sen tunnistaa, liikenneraivon rajut ilmentymät ovat onneksi erittäin harvinaisia” , sanoo Sirkku Laapotti.

3. Väsymys ja alkoholi ruokkivat vihaa

Helpoin tapa vähentää törkykirjoittelua olisi asentaa tietokoneeseen alkolukko.

”Nettiraivoon pätee sama kuin muuhunkin häiriökäyttäytymiseen. Se lisääntyy yön pimeinä tunteina, kun ihmiset ovat väsyneitä ja humalassa. Ihan kuten yöllä nakkikioskin jonossa”, kuvailee Pekka Räsänen.

Liikenteessäkin väsymys madaltaa ärsyyntymiskynnystä ja heikentää itsehillintää. Alkoholin sopimattomuus liikenteeseen on kirjattu tieliikennelakiin.

4. Anonyymi tila yllyttää ylilyönteihin

Jos ei halua pahoittaa mieltään pahansuovilla viesteillä, ei kannata lukea keskustelupalstoja, joille voi kommentoida nimettömästi.

”Niillä kielenkäyttö on raaempaa. Harva syytää suoria törkeyksiä omalla nimellään ja naamallaan omille kavereilleen Facebookissa. Toki sieltäkin puuttuvat kasvokkaisen kanssakäymisen sanattomat säännöt, kuten että vanhempaa ihmistä kuunnellaan kunnioittavasti”, sanoo Pekka Räsänen.

Myös autoilijoiden huonoa käytöstä selittää joskus se, että inhimillisen vuorovaikutuksen lainalaisuudet eivät oman auton sisällä tunnu pätevän.

”Auton peltikuoren sisällä syntyy illuusio nimettömästä, yksityisestä tilasta, jossa kaikenlaiset reaktiot on helpompi päästää valloilleen kuin kasvokkaisissa kohtaamisissa. Toista ihmistä ei välttämättä edes näe”, Sirkku Laapotti kuvailee.

5. Viha lisää vihaa

Vaikka toisten käytös sosiaalisessa mediassa tai liikenteessä suututtaa, vihaan ei kannata vastata vihalla. Siitä tulee vain entistä surkeampi olo. Kodin Kuvalehden kyselyssä ihmiset kertoivat, miltä netin sanasotaan osallistuminen tuntuu.

”Epätoivo. Pelko. Hätä siitä, etta joku vastapäätä voi ajatella asioista tavalla, joka sotii kaikkea järkeä vastaan.”

”Olen edelleen vihainen, kun rautalangasta väännetty faktatieto ei mene perille.”

Myöskään rattiraivoon sortuminen ei paranna omaa oloa. Näin kuvaili tuntojaan eräs lukija Kodin Kuvalehden kyselyssä:

”Paras herätys omalle liikenneraivolle oli, kun näin toisen raivoavan niin, että liikennevaloissa hän hyppäsi autosta ulos puimaan nyrkkiä. Koko ajan suu kävi ja kävi vielä pitkään autossakin. Näin tämän tapauksen, kun sattui olemaan viereinen auto. Hän siis pui nyrkkiä autokoulussa olevalle, kolmio perässä ajavalle. Ajattelin, että apua! Minusta ei saa koskaan tulla tuollaista.”

 

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.