Sinkut elävät puutteessa. Moni kaipaisi suhteelta myös enemmän kuin pelkkää seksiä. Yksinhuoltajalla taas ei ole aikaa etsiä kumppania.

Viidennes Suomen väestöstä asuu yksin. Kumppanin puute näkyy Kodin Kuvalehdenkin seksikyselyn vastauksissa. Sinkuista 80 prosenttia ei saa mielestään riittävästi seksiä.

"En ole parisuhteessa ja minun on vaikeaa tavata sopivia ihmisiä", kertoo yksi vastaajista monia sinkkuja vaivaavasta ongelmasta.

"Sinkkuna seksikumppanin löytäminen on työlästä ja hankalaa. En ole harrastanut seksiä yli vuoteen", vastauksissa todetaan.

"Minulla ei ole vakituista luotettavaa partneria, olen leski."

Ei vain seksiä vaan parisuhde

Monet haluavat suhteelta enemmänkin kuin seksiä.

"Olen sinkku, enkä harrasta hoitoja."

"Seksi on rakastelua, enkä ole ollut pysyvässä parisuhteessa pitkään aikaan. Nyt tosin tapailen yhtä ihmistä, mutta pystymme näkemään toisiamme vain kerran viikossa."

"Minulla ei ole miestä. Lopetin neljä ja puoli vuotta sitten seksisuhteet. Olisin halunnut oikean parisuhteen, rakkautta, tulevaisuuden, kumppanuuden ja turvaa, mutta joudun olemaan koko elämäni ilman, koska en kelpaa miehille kuin vain patjaksi."
"Olen vaativa ja en ole parisuhteessa."
"Ei jaksa etsiä tarpeen tullen sopivaa kaveria."
"En harrasta seksiä kenen tahansa kanssa."

Yksinhuoltajalla ei ole aikaa eikä tilaisuutta

Perheellisellä tilanne on usein vielä hankalampi kuin perheettömillä. Aikaa ja tilaisuutta seksiin ei ole.

"Perheellisenä sinkkuna ei mahdollisuutta harrastaa seksiä niin usein kuin mieli tekisi."
"Olen sinkku ja alakouluikäisen tyttären äiti, eikä minulla ole koskaan vapaa-aikaa."

Lähteet: Kodin Kuvalehden seksikysely sekä Tilastokeskus

Lue myös:

Oma seksi kullan kallis

Haihtui kuin seksi Saharaan. Näin pysyy vire yllä arkenakin

Niin vähän aikaa, niin vähän seksiä

Kaikki tiet vievät seksiin

Kyllä seksi keinot keksii

Seksi paranee vanhetessaan

Pitkä parisuhde ja 20 tärkeää pientä sanaa

Hyvä ja terve parisuhde: 10 tärkeintä asiaa

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.