Pari- ja perhepsykoterapeutti Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin. Tällä viikolla vastauksen saa Pauliina.

"Avioliittoni on kestänyt 15 vuotta, ja tänä aikana olen toistuvasti ahdistunut siitä, miten tulla toimeen puolison suvun kanssa. Aihe tuo välillemme paljon ristiriitoja, välillä viikoittainkin.

Asumme melko lähellä osaa puolison sukua ja loppujenkin kanssa tulee oltua tekemisissä jonkin verran, enimmäkseen heidän aloitteestaan. Erilaiset tavat ja ajatusten ja ymmärryksen kohtaamattomuus on ahdistavaa. Tällaisia asioita ei ole toisen puolen suvussa ollut koskaan tapana puida vaan ongelmat painetaan maton alle. Heidän tyyliään on pintapuolisuus, itsekehu ja sen hehkuttaminen, kuinka hyvin kaikki on. Minä olen herkkä ja pohtiva. Jännitän, ahdistun ja ärsyynnyn helposti. Turhaudunkin.

Miten olisi viisainta toimia? Tämä on aidosti suuri ongelma. Olen itse erityisherkkä ja koen ettei minua ymmärretä. Vältänkin ottamasta arkoja asioita esille.

Mutta koska minä en voi olla oma itseni, vaan minun täytyy pyrkiä piilottamaan osa itsestäni heidän seurassaan, kanssakäyminen ahdistaa jo etukäteen ennen sukujuhlia ja muita tapaamisia ja kyläilytilanteita.

Puolisoni ei pysty ymmärtämään tätä minun kannaltani. Hän ei itsekään avaudu asioistaan sukunsa seurassa ja puhuu vain pintapuolisia asioita. Minun kanssani hän pystyy välillä avautumaan kipeämmistäkin aiheista. Mutta ellen minä ottaisi ongelmia keskusteluun, ei niitä meidänkään suhteessa juurikaan käsiteltäisi.

Olen jatkuvasti näissä tilanteissa ymmälläni. Koen, että joudun painamaan osan itsestäni pois, jotta minut hyväksyttäisiin mieheni suvussa.

Tahdon kasvattaa rakkauden ja rajojen voimalla.

Asiat kärjistyvät aika ajoin niin vaikeiksi, että tuntuu, ettei yhteiselo voi jatkua. Meillä on pieniäkin lapsia, joten erilleen muutto ei olisi helppo ratkaisu. En haluaisi rikkoa lasten kotia.

Kasvatusasiat ovat iso ongelma tässä vyyhdissä.

Itse opetan lapsiani näyttämään tunteensa, puhumaan ja hyväksymään herkkyytensä. Tahdon kasvattaa rakkauden ja rajojen voimalla.  Puolisoni tapa on kotoa opittu: kuritus ja vaativa ilmapiiri ovat läsnä jatkuvasti. Ilmapiiri on usein kestämätön. Erityisherkkänä koen sen voimakkaasti ja uuvun.

Olemme käyneet terapiassakin hakemassa apua ja ehkä hiukan on pahimmista näkemys- ja tapaeroista päästy parempaan suuntaan, mutta edelleen ongelmia on aivan liikaa.

Mitä meidän tulisi tehdä? Miten minun kannattaisi toimia toisen suvun suhteen? Miten saisimme kasvatuserot lähemmäksi toisiaan ja pääsisimme "samalle puolelle" niin suvun suhteen kuin lasten ja perhe-elämän kannalta? Onko muutto eri paikkakunnalle ainoa vaihtoehto? Silloin toisen suvun tavat ja ymmärtämättömyys olisi niin paljoa elämäämme vaikeuttamassa." – Pauliina

Janna Rantala on pari- ja perhepsykoterapeutti, tietokirjailija ja erikoislääkäri. Hän vastaa KK:n lukijoiden parisuhdetta käsitteleviin kysymyksiin videosarjassa nimeltä Parisuhde paremmaksi. 

Haluatko sinä kysyä jotain parisuhteeseen liittyvää Jannalta? Meilaa kysymyksesi toimitukseen tästä.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.